BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
3,03
KATEGÓRIA: tájkép
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2008. december 6. 19:59
  • rekeszérték: F3,5
  • zársebesség: 1/350s
  • Készítés helye (ország): Olaszország
  • Készítés helye: Toscana
  • Készítés ideje : 2008-05-30
Képeslap Toszkánából

 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 4
2008. december 9. | 16:02 | Lacy

Tulajdonkeppen tetszik a kép, bar egyszeru tema. Megis latvanyos az egkori fenyjelenseg miatt. En talan az abrazolast maskepp oldottam volna meg. A kep alja tul sotet. Szurke atmenetes szuro biztosan jot tett volna, de ha nem volt keznel akkor nemileg kijavitani. Ettol fuggetlenul tetszik. Udv, Tovabbi jo fotozast.

keri válasza:
Némileg javítottam rajta, csak nem eleget.
Köszönöm a tanácsot!
A fotós 0,5 kredittel jutalmazta a véleményezőt.

adott pontszám: 3
2008. december 8. | 16:17 | moTmeN

Kar a tema tul nagy fenykulonbsegeert, igy nagyon alexpos lett a taj, mig az egbolton rengeteg kiegett terulet talalhato. Emberi szemmel minden bizonnyal maskepp lattad ugyanezt, de a (digitalis) fenykepezo nem kepes akkora fenykulonbsegeket kezelni, mint a szem.

Ezellen tobbfele megoldal letezik. Aki szeret egy helyen egy kattintassal tokeletes kepet fotozni, annak eleg egy atmenetes szurkeszuro ilyenkor, aki viszont inkabb nem kolt szurokre, az tobb expozicio osszerakasaval tudja megcsinalni ugyanezt (HDR technika) utolag.
A portre-vagas az egbolt miatt ertheto, de a lassan hompolygo toscan tajat nagyon beszoritja... Szoval velemenyem szerint a kreativ szintet erte el a foto, de igazan nem sikerult nagyon jora...

keri válasza:
Köszönöm a részletes értékelést és tanácsokat!
HDR-re nem volt lehetőség a gyors változás miatt.
A képkivágás pedig a fénysugár kiemelése miatt kellet.

Szép fényeket!
A fotós 1 kredittel jutalmazta a véleményezőt.

2008. december 7. | 16:26 | circle

Köszönet a kreditért!

keri válasza:
Nincs mit.

2008. december 7. | 12:56 | Yoachim

Köszönöm a kreditet!
Van egy két trükk amit meg lehet itt próbálni.
Küld át mail-ban megcsinálom és leírom mit tettem vel.

Üdv.: Yoachim

keri válasza:
Nincs mit, ha hazaértem küldöm, és előre is köszönöm a segítséget.

adott pontszám: 3
2008. december 7. | 10:56 | graalmusic

En ertem hogy nem akarod hogy beszeljunk a kiegesrol, de latod hogy mekkora gond. Miert tetted fel a kepet, ha tudtad hogy lepontozzuk, pontosan a kieges miatt? Annyira jok a dombok meg minden, kiveve az oriasi feher foltot....az zavaro, maskulonben nagyon tetszik. Tovabbi jo fotozast.

keri válasza:
Én értem hogy neked muszáj kreditre vadásznod ostoba értékelésekkel, de ha már olvastad, hogy nem vagyok kíváncsi ilyen véleményekre, akkor mégis miért írtál?

És hogy válaszoljak neked, azért raktam fel, mert normális monitoron a kiégés nem olyan nagy probléma, csak azoknak akik máshoz nem értenek, ezen felül építő jellegű tanácsokra van szükségem, a kép valódi hibáival kapcsolatban.

Az értékelésed nem volt hasznos.

adott pontszám: 4,5
2008. december 7. | 08:46 | ABC

Tetszik a hely és azt gondolom jól visszaadtad azt ami eléd tárult a fotó készítésekor...
Talán egy kicsit nagyobb dinamikaátfogásra lett vna szükség, mert a lankás részlet elég sötét lett a bekukucskáló napsugarakhoz képest!

keri válasza:
Igazad, van erősen centizni kellet az expozícióval, szélsőséges fényviszonyok voltak.

Köszönöm az értékelésedet, szép fényeket!

adott pontszám: 2,5
2008. december 7. | 01:20 | uceda

Kár ezért az iszonyat nagy kiégésért. Nagyon odavezeti a szemet, mert nagyon nagy felületet foglal el a képen és így az alatt lévő táj nagyon el van nyomva, ami szintén nagyon élvezhetetlen. Sötét, fakó, életlen stb.
Sajnálom, de ez szerintem nem sikrült a legjobban.
További jó fotózást..

keri válasza:
Köszönöm hogy időt szántál rám, de olyan véleményt nem fogadok el amiben a "kiégés" szót megemlítik :), mert ez tény önmagában nem befolyásolja egy kép jóságát.

A többiben tudok azonosulni a véleményeddel, de szerintem az is belejátszik, hogy az LCD monitorok pocsék tónus visszaadása és ez a nagy mértékű tömörítés nem tesz jót a kép hangulatának.

Nálam rendes monitoron, rendes felbontásban, illetve szépen kinyomtatva eszméletlen jó ez a kép a nagy dinamika tartományával együtt.

Neked is további jó fotózást!

adott pontszám: 4,8
2008. december 6. | 22:26 | Froward

Egész jó kép, tetszik a "fénybetörés" a felhőből. A kép alján látható lankás vidéket én kicsit világosítottam volna így a színektől kicsit élettel telibb lenne. Ettől eltekintve gratulálok a képhez!

keri válasza:
Köszönöm!
Az igazság az hogy világosítottam :)
Ha tovább világosítom már túlságosan természet ellenesen hatna, illetve próbáltam úgy beállítani hogy látszódjon a sötét és a megvilágított rész között a különbség.

adott pontszám: 3
2008. december 6. | 21:28 | Yoachim

Nagyszerű kép lenne, csak expó sajnos nem lett jó. Itt nélkülözhetetlen lett volna egy átmentes szürke szűrő. Visszahozta volna a részleteket dombokon. Ha nincs szűrőd, de még szűrővel is állványról két expóból össze lehetett volna hozni. Egy kép az égre mért fényre és egy a földre, majd PS-ben két rétegben egymásra teszed és a felső rétegen a nem megfelően expózott képrészletet lágy peremű radírral leradírozod. Szerintem tudatos, de javítandó.

keri válasza:
Jé, te szoktál 4,8nál rosszabbat is adni, nagy megtiszteltetés ez tőled :)

Sajnos ilyen trükkökre nem volt lehetőség mert kb. 10 másodpercig látszódott így ez a jelenség, vagy még addig sem mert 3 képet lőttem és csak 1 képen jön ki ilyen jól.

A részletek azonban elég jól megmaradtak, annak ellenére hogy a gép határai picit túlléptem. Úgy állítottam élő hisztogramhoz, hogy a sötét részletek még éppen ne bukjanak be, így még a felhő részletei is belefértek és csak a nap körül égett ki. Szóval volt elég részlet a képen, de sajnos a leméretezésnél eltűntek a kép finomságai, amire a távoli táj miatt szükség is lenne.

A kiégésen valóban segített volna az átmenetes szűrő és akkor nem kellet volna a sötét területeket ennyire gyengén exponálni, ettől pedig az általános képminőség is javult volna, hiszen az érzékelő, optimális munkapontjába kerülhetett volna az expozíció, de mint írtam ezen a leméretezett képen ez a probléma nem jött át.

Én gradiációs görbével játszottam kicsit, nagyszerűen elkülönülnek a kép egyes részletei, így szinte minden egység fényességét külön be lehet állítani a képen.

Ha gondolod szívesen átküldöm az eredetit, mert úgy látszik az eredeti élmény hatása engem jobban befolyásol a kép megítélésében, és ezért nem zavar annyira a részletek elvesztése, illetve a széles fényesség tartomány mint az elfogulatlan szemlélőt. Kíváncsi lennék hogy az eredeti alapján mi a véleményed.

Szép fényeket!
A fotós 1 kredittel jutalmazta a véleményezőt.

adott pontszám: 3,6
2008. december 6. | 21:05 | circle

A képet elnézve nagyon szép helyen jártál, kár hogy a digitális gépek ekkora dinamika tartományt nehezen fognak át. Egy átmenetes szűrő segített volna a fényviszonyok kiegyenlítésében a kép felső és alsó része között. Nem szeretek a kákán csomót keresni, de a nap így zavaró, nem maga a jelenség zavar (kiégés), hanem az, hogy elég nagy területre terjed ki. A kép alső része kicsit sötét.
Utómunkával még szerintem lehet javítani rajta

keri válasza:
Köszönöm, és igazad van.
Ahogy Yoachimnak is írtam az átmenetes szűrő valóban, sok szép részletet menthetett volna meg.
Az építő, tanácsért neked is jár a kredit.

Szép fényeket!
A fotós 1 kredittel jutalmazta a véleményezőt.

adott pontszám: 4
2008. december 6. | 20:37 | mrwakeup

Talán egy kicsit sötét lett a kép, azonban a 'fénytörés' és a dombos táj összhatása ellensúlyozza egy kicsit ezt . Annak ellenére szép kép, csak szerintem még egy kis utómunka nem ártott volna vele(én a kép színvilágát egy kicsit élénkítettem volna) :)

keri válasza:
Igazad van, de sajnos az erősebb utómunka felfedte volna ennek a kis gépnek a korlátait.
Persze nem elképzelhetetlen hogy egy ügyesebb PS guru többet kihozzon ebből a képből.

Köszönöm hogy értékeltél, szép fényeket!