BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
4,14
KATEGÓRIA: makró
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2008. november 9. 21:42
  • érzékenység: ISO-100
  • fókusztávolság: 11 mm
  • rekeszérték: 3,2
  • zársebesség: 1/40
  • Készítés helye (ország): Magyarország
  • Készítés helye: Budapest
  • Készítés ideje : 2005-04-13
Eskü

Márciusi kép... talán akkor kellene feltenni. :) 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 5
2008. december 8. | 15:34 | pasztell

Nem tudom miért de mind a madártej jut eszembe mikor a fotódra tekintek. A cim találó, habár nem tudom megmagyarázni miért, csak érzem hogy az. A keret nagyon belevág, és a fókusz ott van ahol kell, egy jó főtémát kialakitva. Jó kép lett, jó a vágás is. Gratulálok.

Gamerotti válasza:
Igazán köszönöm.

2008. november 14. | 17:57 | Tuskeshazy

Nehezet kérdeztél, ha konkrét géptípust szeretnél hallani!
Előrebocsátom nem vagyok szakértő a témában, azonban visszaolvasva az értékelésem, rájöttem a blendével történő játék lehetőségére tett megjegyzésem miatt kérdezted. Ha viszont ez a központi gondolat, akkor némileg egyszerűsödik a helyzet, tudok általános irányelveket adni.
Valamennyire köztudott dolog, hogy a kompakt gépek fizikai felépítésüknek köszönhetően nagyobb mélységélességre képesek, mint a cserélhető objektíves gépek. Ez bizonyos esetekben jól jön, pl. rovarok megfelelően homogén háttér elött fényképezve, ugyanakkor nehéz megoldani velük a háttér leválasztását a témáról, ha az túlságosan zavaró, kusza.
Ilyenkor kerül előnybe a cserélhető objektíves gép, ugyanis itt a váz megvásárlásával még nem szorítod korlátok közé magad, később bármikor vehetsz hozzá egy az igényeidnek megfelelő képességekkel bíró objektívet. Az általad meghatározott keret nagyjából bármely belépő szintű DSLR megvásárlásához bőven elég. Nálam tapasztaltabbak azt mondják, hogy nem a gépre kell sokat szánni, hanem az objektívre. Így azt is érdemes szem előtt tartani, melyik az a gyártó amelynek a gépeihez később a legnagyobb választékban találsz különféle objektíveket.
Gondolom a Canon és Nikon nevekkel nem nagyon lehet mellélőni ilyen tekintetben. Nekem Pentax-om van, ennél finoman szólva sem az igazi a választék, ugyanakkor a Sigma minden nagyobb márkához gyárt tartozékokat. Gondolkodhatsz még Bridge kamerákban ez valahol a compact és a DSLR között helyezkedik el, de szerintem a cserélhető objektíves gépek árai olyan rohamosan csökkennek, hogy nem emellé tenném a voksom.

Üdv. Tüskés

Gamerotti válasza:
Valószínű egy Canon 20vagy 30D mellett döntök, még nem túl régi tipus egyik sem, viszont az ár már elég alacsony, kezdetnek akár egy használt is jól jöhet. Köszönöm a tippeket és a mélységélességre vonatkozó észrevételeidet. Újra tanultam valamit. Annyit hallottam az objektívekről, hogy a fényérzékenységet szem előtt kell tartani, hiszen hiába tud többet a képérzékelő lapka, ha nem jut el a fény... Mégegyszer köszi.

adott pontszám: 3
2008. november 11. | 21:32 | Tuskeshazy

Szia!

Véleményem szerint kissé kusza a kép. Nem igazán lehet kivenni mit is akar ábrázolni. Mintha kétféle virág szirmai is megjelennének, de egyik sem jelenik meg teljes valójában.
Egyébként lehet az a koncepció, hogy csak részletet mutatsz meg valamely témából, de akkor is érdemes az alapvető kompoziciós szabályok betartására ügyelni.
Például, hogy az a részlet amely legjobban vonzza a tekintetet (mondjuk a legélesebb, legkontrasztosabb, legérdekesebb) kerüljön valamelyik aranymetszésbe.
Érdemes ügyelni arra, hogy a háttér elkülönüljön az előtértől, pl. kis mélységélesség (tágra nyitott blende) alkalmazásával. Nem tudom a gépeddel ez mennyire kivitelezhető. Ha nem tudsz ezzel a technikával jobb eredményt elérni, akkor próbálj úgy helyezkedni, hogy a háttér alapvetően homogén legyen.
Makró fotózáskor nagyon fontos, hogy találjunk olyan részletet a témán, amelyen meg tudunk mutatni apró részleteket is mert a jelentős nagyításhoz társuló kis mélységélesség miatt
sokszor a képeink nagy területe kívül esik az elfogadható élesség tartományán. Így mindenképpen kell, valami biztos pont a nézőnek.

Üdv. Tüskés

Gamerotti válasza:
Arra gondoltam eléggé homogén a háttér, és arra is gondoltam miért ne tehetném kb. középre a szirom csúcsát. Talán elforgatni illett volna... :) A kép elkészítése valóban nem akkor történt, amikor elkattintottam, akkor nem is gondoltam át... ezért a lehetőségek szűkre szabottak maradtak. A mondanivaló azért érthető.
Köszi a figyelmet, kísérletezem. (milyen gépet javasolnál?? 2-300 ezerig)

adott pontszám: 4
2008. november 11. | 10:31 | misstick

Ertem a szandekot (azt hiszem:-) de akivitelezes sztem nem sikerult 100%osan. Jobban kihasznaltam volna a fekete-feher-sarga egyuttest egy elonyosebb POVval es vagassal. Igy nekem nagyon billen a kep, szinekben is es a fokusszal is. A keret sem tul szerencses...

Gamerotti válasza:
Rendben, bár még nem tudom mi az a POV, gondolom a képkivágással kapcsolatos, majd utánanézek. Érdekes, mindenki más elkerülte volna a zavaró fekete foltokat...
Köszönöm a figyelmet.

adott pontszám: 4,9
2008. november 10. | 19:11 | Osztya

Szia, bátran merem állítani, ennyíre kifinomult, látványos virágmakrót ritkán látok. Érzékeny és harmonikus, bár cseppnyít szűk és a pasztell mivoltát a fekete háttér visszafogja. Ennek ellenére kedvelemfotó.

Gamerotti válasza:
Köszönöm, féltem, hogy azt mondod a fekete folt kicsit zavar... :)
Ezt már elrontottam... majd a következő.

adott pontszám: 4,3
2008. november 10. | 15:47 | czapkat

szia!
érdekes kép, szép világos színekkel...
számomra a vágása zavaró, levágnám a fekete hátteret tartalmazó sávot meg még egy kicsit, h fekvő formátumúvá alakuljon a kép, mert ez a négyzetes vágás nem ad hozzá a képhez, szerintem inkább elvesz...
számomra a keret sem tetszetős, egy vastagabb világosabb keret egy vékony más színű kerettel jobb lenne...
de ettől a kompakttól ez nagyon szép eredmény
grat

Gamerotti válasza:
Köszi a figyelmet, ez a kép már régóta négyzetesnek készül... de lehet, hogy igazad van.

2008. november 9. | 23:41 | uceda

phuu, erre biztos nem jöttem volna rá, azt láttam, hogy valami virág, de ennyi. kiváncsian várom a többiek véleményét, figyelni fogom :)
köszi a segitséget, nem Veled volt a baj, szerintem én nem látom az ilyen dolgokat..

Gamerotti válasza:
Általában csak érezni lehet, gyakran még csak meg sem tudjuk fogalmazni. Ezért kép a kép...
Figyeld a bejövő információkat, pontról pontra változik a kép, és most nem erről beszélek itt...

2008. november 9. | 23:14 | uceda

Nem nagyon értem, mi ez?

Gamerotti válasza:
A szimbolizmusom lehet, hogy nagyon egyéni, de szerintem érthető... Ha mindenképp meg kell magyarázni az már engem minősít. De megpróbálom...
A címeim megpróbálnak hozzátenni a képhez általában. Itt a nárciszok között \\\\\\\"felmutató\\\\\\\" sziromvég az esküvés alkalmával feltartott két ujjat ábrázolja, minden más homályos és elhisszük, hogy a többi virág is így tesz. A nárcisz márciusi virág, így bevillanhat a himnuszi szöveg is, de ez már tényleg vájt ööö fülre utaló látásmód. Segítettem? :)

adott pontszám: 4,3
2008. november 9. | 22:28 | puruczki-2

Alapvetően jó ötlet, és jó kivitelezés...a keret megoldás is tetszik, jó szennekkel egy "könnyű" kép...de a háttér feketesége kizökkent, az nem oda való, én vagy PS-ben kiszedem utólag, vagy másképp vágom (vagy fényképezem)...

Gamerotti válasza:
Köszönöm, megnéztem fekete háttérrel most, de túl sötét... gondoltam nem lesz zavaró a fekete folt. Eddig nem vettem észre igazán azt a két foltot... lehet, hogy igazad van, köszi a figyelmet. :)