BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
4,76
KATEGÓRIA: portré
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2008. október 7. 18:21
  • érzékenység: Ilford100
  • forrás: papírkép
  • objektív: Gyári zenit Helios
  • Készítés helye (ország): Magyarország
  • Készítés helye: Kunsziget
  • Készítés ideje : 2008-08-19
Anita

Semmi utómunka és a szkenner is gagyi... Ez így jött ki a vízből, de szerintem van benne valami mégiscsak. 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2008. október 21. | 20:35 | 75latnok_v2.0

Szervusz!

Lehet félreértettük egymást... Én ugyanis azt próbáltam leírni, hogy milyen jó is az "analóg" technika, bár a digi technikát sem ócsároltam, hiszen tanulni kényelmesebb (kicsit olcsóbb a képek monitoron való nézegetése mint a film előhívása:).

Jah, nem tudom szabad-e ide leírni, de hátha...

Az index fórumon van egy olyan topic, hogy fekete-fehér gyakorlati útmutató, no ott általában a hagyományos technika a téma, és szívesen segítenek beszerezési helyekben...sőt a múltkor mikor arra jártam, már otthon elkészíthető recept is volt....
Bár lehet ez itt off, de akkor majd kimoderálják..

Üdv!

István

Antonius válasza:
Köszönöm a tanácsot és a címet is.
Üdv: András
Szép fényeket... Vagy mifene.

2008. október 21. | 15:21 | 75latnok_v2.0

Szervusz!

Kinyomtam, így nem tudom pontozni, pedig most még talán meg is tudnám kellően indokolni, bár egy kicsit elfogult vagyok, az analóg technika miatt...:)
Olyan kedves "hangulatfotó"-t sikerült készítened, de azért szerény és laikus véleményem szerint van néhány hibája is a képnek (engem be kell valljam nagyon zavar, hogy a modell jobb kezére ennyi fény jutott, lehet a monitorom is rosszul van beállítva, de szinte teljesen ki van égve), viszont ezen egy egyszerű vágással lehetne segíteni, és akkor már igen kellemes lenne a kép összessége.

Más

Igen, 30....33 év, már egy kicsit, de tényleg csak egy kicsit öregszünk. Jó dolog a digi technika, mert lehetőség van annyi képet készíteni, amennyit akarok, és nem kell külön "vagyont" áldozni az előhívásra (no jó, kell venni programot, de akkor is olcsóbb). De azért amikor Mi először találkoztunk a fényképezőgéppel még igencsak az analóg korszakban voltunk, és azért az nagyon jó dolog volt! Igaz ugyan, hogy jómagam nem tanultam meg soha fényképezni, csak mostanában kezdett érdekelni, de az első gép még analóg volt. :)
Magam is szeretnék venni egy jó öreg Minoltát, de az asszony hevesen tiltakozik, mondván már van tükrös gépem, teljesült az álmom, ne akarjak túl sok mindent...:)))))

További szép fényeket!

Antonius válasza:
Neked is köszönöm a kritikát.

Igazából jó, hogy csak egyetlen egy képet tettem fel és máris az analóg-digit vitánál tartunk. Nos nekem a következő a véleményem a "vitáról": Alapvetően ne próbáljuk megmagyarázni, hogy melyik technika a jobb. Kétségtelen tény, hogy mindkettőnek van előnye és hátránya a másikkal szemben. Ezért szerintem az a helyes, ha kimondjuk, hogy mindkét technika más és más és nem jó, ha fikázza egyik a másikat. Alapvetően, ez olyan mint az olaj- és a akvarell festmény, mindkét technika hordoz olyasmit amit a másik nem tud. De ne mondjuk már meg, hogy ez, vagy az jobb, csupán csak mert akvarell, vagy olaj. És nekem, megmondom őszintén, hogy az analóg fotózás áll közelebb a szívemhez. Szerintem ez sokkal kreatívabb, bár tény, hogy az informatika világában nehezen találja meg a helyét. De attól még ugyanúgy egy különálló értéket képvisel. Csak azt nem szeretném, hogy végleg eltűnjön, mert akkor ki kell találni egy új hobbit. Pedig ezt már úgy megszerettem.

2008. október 20. | 19:34 | Surtess

Hát igen,sajnos kezd eltűnni:S:S
Vidéken még nehezebb a helyzet:S

2008. október 13. | 14:28 | Surtess

Én most vettem egy Pentor Super TL-t,már alig várom,hogy belefűzzem a filmet!:)
Pedig 28 vok:)
Tehát ez nem korfüggő!:)
Szép fényeket!

Antonius válasza:
Szia
Akkor örülök neki, hogy nem én vagyok az utolsó őrült, aki még analóg technikával foglalkozik... Egyébként kéne egy portál, vagy talán a fotozz.hu-n egy hely, ahol az analóg technikával foglalkoznak. Sajnos egyre nehezebb beszerezni a felszereléseket hozzá, kéne egy lista és vásárlói vélemény, hogy hol, mit érdemes venni, természetesen analóg témakörben (mert ugye digittel már tele van a padlás...) Sajnos a Soós is egyre gyakrabban teszi szét a kezét, hogy: sajnálom elfogyott, majd talán egy hónap múlva, vagy talán örökre eltünt... (így jártam pl. sötétkamralámpával is...)

adott pontszám: 4,9
2008. október 13. | 12:37 | Surtess

Megmondom őszintén,hogy ha egy képről árad a hangulat nem szoktam hibát keresni benne.
Most mégis kicsit zavar a képen,hogy ilyen sok a hely kétoldalt.
Talán egy jóval szűkebb vágással jobb lenne...
A kiégés nem zavar,a színvilág is remek!
Remekül átjön a filmes technika szépsége!
Gratulálok!
Szép fényeket!
Üdv:Surtess

Antonius válasza:
Köszönöm a kritikát. A filmes és a digitális technikáról leírtam már a véleményemet. Van mind a kettő, de nekem a filmes sokkal emberközelibb. Úgyhogy amíg lehet filmet, és vegyszert kapni én biztos, hogy fogok filmre fotózni. Pedig 30 éves vagyok, tehát elvileg fogékony vagyok az új dolgokra. (Vagy már kezdek öregedni...)

2008. október 11. | 08:29 | kekszapu

Nagyon szívesen! Sok-sok évig én is papírra dolgoztam. Még mindig érzem a hívó és a fixir illatát az orromban. Még mindig érzem azokat az izgalmas pillanatokat, amikor jött elő a fehér papíron a kép. S mindez elmúlt-sajnos. :(

adott pontszám: 4
2008. október 10. | 17:48 | kekszapu

Mindig libabőrös leszek, amikor látom, hogy papírkép. Nagyon ritka más-sajnos!
A képnek szerintem nem tesz jót, hogy barnítva van, szerintem a fekete-fehér változat előnyösebb lenne. De ez izlés kérdése.
Engem a háttér is zavar egy kicsit, mert annak ellenére, hogy nem tűélesek a dolgok, mégis elvonják a figyelmet.
S még valami: szerintem a modell nem középre helyezése egy picit érdekesebbé, izgalmasabbá tenné a képet.
Szép fényeket!

Antonius válasza:
Köszönöm szépen az építő jellegű kritikát, valóban lenne mit javítani a képen, igazából ez egy jobban sikerült amatőr családi portré, vagy talán még annak is gyenge, nekem tetszett és gondoltam felteszem. Az analóg technikáról meg csak annyit, hogy nekem van digit gépem is, de ez teljesen más. Megkeverni a hívót, a vegyszereket, időt állítani, szerencsétlenkedni a konyhából lett sötétkamrában stb.stb... És várni, hogy a löttyben előderengjen az ezüstkép... Hidd el, ez sokkal nagyobb alkotói élmény, mint rákattintani arra, hogy print... (oszt jónapot) Így minden egyes képet Te hozol létre és nem a gyárban beállított elektronika. Minden egyes kép kicsit, valahol a gyermeked lesz, mert mindegyikkel sokat fáradoztál. És akkor is csodálatosan fogsz ránézni, ha valóban kiégett a váll és elvonja a figyelmedet az életlen háttér. Kicsit lehet, hogy szentimentális vagyok, de nekem tényleg ez a véleményem. Az építő jellegű kritikát, meg mindig szívesen fogadom. Tehát mégegyszer köszönöm

adott pontszám: 3
2008. október 8. | 20:23 | czapkat

szia!
sajnos nekem alapjában a kép színvilágával van a bajom...
engem nagyon zavar a váll kiégése, részlettelensége... uralja a képet, elvonva a figyelmet a mosolyról... talán kicsit sötétebb tónussal, bár sztem alapból a nap sütötte rosszul a hölgyet... a kép jobb oldalát is túl soknak tartom...
remélem nem haragszol, de nálam ez csak ennyi...

2008. október 8. | 01:48 | PaloAlto

a vágást én nem tekintem utómunkának, mert azt a laborban is el lehet végezni, ha úgy nagyítod... :)

adott pontszám: 3,8
2008. október 7. | 20:58 | PaloAlto

A hajtincs mögött kicsivel vágnék, a váll még sötétebb tónusú részénél. Úgy tényleg van benne valami, ha a hófehér terület nem viszi el a figyelmet a vállra és a legvilágosabb növényzet sem "beszél bele" a képbe.

Antonius válasza:
Igen, asszem igazad van. De mondom! Nem lett semmi változtatás. Én nem vagyok az utómunkának nagy híve, ez így eredeti... És szerintem a fekete haj és a fehér, kissé tényleg elégett, fehér részek talán éppen ezt az ereditéséget tükrözik. De azért köszi az észrevételt, végülis igazad van.