BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
4,1
KATEGÓRIA: egyéb
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2008. szeptember 10. 21:16
  • fókusztávolság: f=6-18 mm
  • zársebesség: 8-1/2000mp
  • Készítés helye (ország): Németország
  • Készítés helye: Ostsee - Wustrow környéke
  • Készítés ideje : 2008-08-08
Lány a vízben

Erről a képről André Chénier: A tarentumi szűz című verse jutott az eszembe. Azt írtam egyszer az Ostsee-ről, hogy pont olyan víz, amibe szép beleképzelni szűz lányok halálát. Innen a képcím. 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2008. október 16. | 22:33 | SzSz

Hello. A hordóeffektus szűrésre általában a legtöbb fotóeditáló programban van vmilyen megoldás. Én pl. Corel Paint Shop Pro-t használok, de a PS is tudja. Barrel Distortion Reduction címszó alatt található. (PS-ben lencsekorrekció címszó alatt.) A PSP tökéletesen kiszedi, csak egy kicsit erősíteni kell az élességen utána, de az is minimális. Nagyobb felbontású képnél pedig egészen elenyésző. További szép képeket. Ha kell segítség, kérdezz nyugodtan.

Sagasta válasza:
Nagyon szépen köszönöm!

2008. október 15. | 17:14 | blasiusveb

Szia! A képek élességével kapcsolatosan egyetértünk, én is szeretem az éles képeket, persze csak módjával. Ennek a képnek pedig azért nem áll jól az átlagos, vagy az átlagnál magasabb élesség, mert a homok szemcséi, hátrébb a gödröcskéi, valamint a víz fodrozódása meglehetősen "reszelőssé" varázsolják a képet, ezért "nyers" érzetet kelt. Bár nem szeretnék szubjektív véleményt alkotni, az én szemeimet még jobban elkápráztatná a kép ha lágyabb lenne.
És ne haragudj a kései válaszért, néha elkalandozom :).

Sagasta válasza:
Szia! Értem, mire gondolsz, s igazad van, ami az élességet illeti, de én a képnek szerves részeként látom a homokot is, és szerintem kell oda az az élesség. Vannak olyan fényképeim itthon, amihez tényleg megártott volna, de ehhez pont szükségesnek látom. Köszönöm a választ!

adott pontszám: 4,5
2008. október 10. | 00:18 | SzSz

Hello. Szerintem ötletes a fénykép, csak a kidolgozást illetően vannak észrevételeim. Nagyon erősnek érzem a képen a kontrasztosságot, a szandál teljesen fekete, nem látszanak rajta a részletek, az égbolt és a hullámok viszont beégtek, ráadásul a nagylátószög miatti hordóeffektus túlzottan erőteljes a horizont vonalában. Szerintem egy kis korrekcót mindenképpen megérne. Én ennyit éreztem hibaként. Viszont a képed láttán kellemes nyáresti érzés fogott el, úgyhogy gratula. További szép fényeket.

Sagasta válasza:
Szia!
Köszönöm szépen! A kontraszt szándékosan erős - bár tény, hogy jobbra fenn vigyázhattam volna, az véletlen volt.
Ami pedig a "hordóeffektust" illeti, az nemrég tűnt fel a fényképeimen, mikor gyötörtem őket. Hálám üldözne a sírig, ha beavatnál, hogy ki lehet-e azt küszöbölni, mert nagyon szeretném ám!

2008. október 9. | 19:47 | Wallcone

A habba hullt szegény, Tarentum gyenge szűze! :)

Viccen kívül: engem nagyon megérintett ez a kép! Imádom az indirekt dolgokat, a sejtetést, utalást, a dolgok NEM direkt kimondását, ábrázolását.
Ahogy valaki írta itt: az egyik legjobb dolog a képedben, hogy ki-ki odaképzelheti AZT a lányt, akit szeretne látni.
Az is nagyon tetszik nekem, hogy az elvont (sőt: lírai) tartalmon túl van benne egy jó adag realizmus is - ami itt nem ellentmondás, egyszerűen békésen megfér egymással a fotódon belül a líra és a realizmus. Mert minden álomszerűsége ellenére szinte látom magam a valóságban, amikor Korzikán hasra feküdtem a parton, tűzött a nap - és pont ilyen szemszögből ("békaperspektívából") láttam magam előtt a szemcsés homokot, és a messze távolban a tengert... Szép emlék...

Sagasta válasza:
Nagyon-nagyon szépen köszönöm!

adott pontszám: 5
2008. szeptember 22. | 17:09 | whiteflash

Szia!
Hangulatos kép.Tetszik hogy magam képzelhetem el hogy milyen is valójában a lány a vízben.De egy igazán jó képnek ez a feladata...
Gratulálok hozzá!

Sagasta válasza:
Szia!
Nagyon örülök, hogy sikerült megérezni, hogy mire is gondoltam. S nagyon szépen köszönöm a max pontszámot, ha jómagam látom is már a hibákat a képen.

adott pontszám: 3
2008. szeptember 13. | 00:33 | blasiusveb

Szia! Ezt a képet kicsit lágyabb verzióban tudnám elképzelni, nekem túl éles. Jobbról a víz (valószínű a visszaverődő napsugarak végett) kiégett, ami az égboltra is igaz. Ha a gép beállításait úgy módosítanánk, hogy ne legyen az említett részen kiégés, a téma még mindig szépen látszana illetve körvonalazódna és még a felismerhetőséghez szükséges kellő részletességét is megőrizné.

Sagasta válasza:
Szia!
Az eget és a jobb oldalt én rontottam el véletlenül, de akkor fel se tűnt. A gépem éppen fél éve az enyém, és még szokom, illetve tanulom a különböző beállítások miértjét, illetve hogy hol mit lehet használni, többnyire autodidakta módon, jobb híján. Az élességét miért érzed túlzásnak? Csak azért érdekelne, mert jómagam szeretem a szép tiszta képeket, bár szerintem sem áll jól mindnek, de ennek szerintem pont igen. Mit gondolsz?
A fotós 0,5 kredittel jutalmazta a véleményezőt.

adott pontszám: 3
2008. szeptember 12. | 15:07 | imed

szia,
én is csináltam hasonló képet, csak a strandpapucsom dobtam a homokba...nekem ez kicsit sötétnek tűnik és ki van égve felül és a horizonttal is probléma van, ha jól látom. szerintem próbáld meg több fényviszony mellett és esetleg állványról, ha már kevesebb a fény. kitartás és lesz ez még jobb is!!!

Sagasta válasza:
Szia!
Az állvánnyal és a fényviszonyokkal az a baj általában, hogy többnyire a helyzet szüli a képeimet, és a gépen kívül nem tudok többnyire pl. túrázni magammal vinni mást. Ez a kép is nagyon ötletszerű volt, de a horizontra igaz, hogy rájöttem, hogyan lehet megvágni úgy, hogy vízszintes legyen, tehát ezt a hibát nem fogom elkövetni többet, remélem. Ha lesz lehetőségem, mindenképpen igyekszem javítani a körülményeimet. Köszönöm :)

adott pontszám: 4,8
2008. szeptember 11. | 15:17 | anonymus

Üdv! Ügyes, egy életérzést közvetít, emlékeket idéz fel, stb... Szóval megfogott a fotód. A színek tetszenek és az a leírhatatlan hangulat, ami egyszerűen elfog, ha csak ránézek. De sajnos 5-t nem adok, mert túlságosan is a szandálokra koncentrál, mutat ( tudom, h szándékos :) ), szóval jobb szeretném mondjuk a baloldali pár elmaradt vonalait (fűzőit) is odaképzelni, ami szerintem több szabadságot engedne, úgy értem nem pontosan középre kerülne a szandi. Ettől eltekintve, tényleg nagyon ügyes és ezért csak gratulálni tudok! A szandikban található pici homok nagyon hangulatos és még jobban földobja. Üdv! Norbi

Sagasta válasza:
Szia!
Mindenekelőtt nagyon örülök, hogy tetszik!
Ami a fűzőket illeti, próbálgattam a beállításokat (amelyekre nem volt ott helyben sok időm), és üresnek éreztem, amikor a fűzők is benne voltak.Direkt nem akartam hozzányúlni, mert akkor összeujjnyomoztam volna a homokot és mesterkélt lett volna. Mindenesetre köszönöm!

2008. szeptember 11. | 14:06 | Edo

Most hogy elovashattam a véleményeket és válaszaidat és látom, hogy ez az első feltett képed mindenképp el kell mondanom gratulálok az ötlethez (+irodalmi műveltség) és a kísérletért is - kezdetnek igen jó és kívánom, hogy legyen sok 5,0-ás is! Hajrá!

adott pontszám: 3
2008. szeptember 11. | 14:02 | Edo

Köszönöm, az ötlet tetszik (köszi a magarázatot). Amiért nekem nem 5:
- úgy tűnik, mintha balra lejtene és ez zavar egy kicsit
- (nagyon) kevés a víz és a jobb oldala mintha ki lenne égve, ezért nem igazán érzem az ostseei hangulatot
- a címmel ellentétben a tekintetem a sarura vonzódik - alig tudom levenni onnét
(Viszont ha más címet adsz a képnek több pontot adtam volna?)

Sagasta válasza:
Szia!
Egyszerűbb, ha egyszerre válaszolok mindkét üzenetedre:
A beállítás és a cím tudatosan hagyja nyitva a lány-kérdést, és ha valamivel, nekem a beállítással pont semmi gondom nincsen. Viszont a horizontot és a kiégést illetően teljesen igazad van, és azóta már megtanultam azt is, hogy lehet kiigazítani egyenesbe a képet, ha mégse sikerült olyanra, a kiégés problémáján pedig dolgozni fogok! :) Köszönöm az észrevételeket!

2008. szeptember 11. | 11:46 | kissendre

Köszönöm a kreditet.Szét kell nézni az oldalon és értékeléseket olvasni ,Azokból is sokat tanul az ember,na és ezeket is figyelembe véve fényképezni és a jobbakból feltenni.Üdvözletem.

adott pontszám: 4
2008. szeptember 11. | 10:09 | kissendre

Az ötlet és a gondolat jó...de a kép ...a kiégés,a szíjj levágása,a ferde horizont és a fekete akármi nélkül a vízben, mégjobb lenne.Ezeket gondolom.További jó fotózást.

Sagasta válasza:
Ez az első képem, amit feltettem. Nem mentegetőzésből mondom, sok mindenhez nem értek még, de igyekszem. :) A kiégés például fel sem tűnt, köszönöm. Az egyetlen, amit tudatosan csináltam, az a szíj: irdatlan hosszú, és üres lett volna a kép, ha belerakom, nem láttam szépnek. Köszönöm!
A fotós 0,5 kredittel jutalmazta a véleményezőt.

adott pontszám: 4,9
2008. szeptember 11. | 06:32 | stanly

Szia! Nagyon jó kép, jó a hangulata. Egy picit ami engem zavar az a kép jobb felső szélén benyúló szikla. Tisztább lenne a kép nélküle. Gratulálok.

Sagasta válasza:
Szia! Köszönöm szépen, nagyon örülök, hogy ennyire tetszik! (Egy képemet visszaadták az adminok, nem kis gyomorgörcs volt bennem, hogy ezzel mit fognak csinálni.) A szikla elég véletlenül került oda, legközelebb figyelek majd az ilyesmikre.

2008. szeptember 11. | 05:03 | woombaat

Szia! Kár hogy kicsi, kár hogy dől, kár hogy így nyissz, kár hogy belóg jobbra fönt, kár hogy kiégett szintén jobbra fönt. Ha mindez tudatos akkor gyorsan átértékelődöm itt magamban. Mindenesetre a szűzlányok nyugodjanak békében. Ne haragudj hogy pont a te képednél fáradtam el, viszont végig elolvastam az említett verset. Mitológiai csemege. További jó fotózást!

Sagasta válasza:
Szia! Említett problémák teljesen véletlenül és komoly szándék nélkül keletkeztek, jövőben erre is figyelni fogok. Mindenesetre köszönöm, hogy elolvastad hozzá a verset. :)