BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
3,85
KATEGÓRIA: szociofotók
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
 • Feltöltve:
  2008. augusztus 25. 11:48
 • érzékenység: ISO100
 • fókusztávolság: 200 mm
 • objektív: Sigma 70-300 DG macro
 • rekeszérték: 6.3
 • zársebesség: 1/100
 • Készítés helye (ország): Magyarország
 • Készítés helye: Szolnok
 • Készítés ideje : 2008-08-21
Úgy van!!!Menj el te is mellettem...

Szimpla szociofoto, már volt egy képem a kategóriában, de azt (joggal) lepontozták.Úgy gondolom tanultam a hibámból, remélem tetszik majd neketek. Ha arra való utalást szeretnél írni, hogy én sem segítettem, akkor kérlek ne tedd, mert gyakran segítek, ez egy kivételes alkalom volt, mert így tudtam elkészíteni a kívánt fotót. 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 4,8
2008. szeptember 1. | 10:09 | JimmyCarter

Szia!

Ez még a jobbik eset, ha valaki a padon alszik és csak elmennek mellette. Hányszor látni, hogy kerítés oldalában, kapualjakban, járdán hevernek emberek. És a legtöbb mit kivált a másik embertársából, egy fejcsóválás vagy egy gúgyos nevetés...
Van egy magyar zenekar, ők énekelték meg!
"Kevés az ember, sok az emberszerű lény"
A kép tetszik, a valós helyzetet ábrázolja. Megvalósítás szempontjából, annyit hogy egy kicsit sötét lett a lényeg. A feketefehér viszont valóban kellett!

Gratulálok!

atiska válasza:
Köszi szépen az értékelést, a főtéma valóban sötét lett, dehát árnyékba feküdt...nem tudtam vele mit kezdeni...
Köszi!
atis

2008. augusztus 25. | 19:16 | Surtess

Ha a címmel akartál vmit,akkor:

Úgyvan,fotózz,ahelyett,hogy segítenél!

Bocs,de nekem ez jutott eszembe,hamár drámát szerettél volna a címből!

atiska válasza:
Köszi...
Szoktam segíteni, eléggé foglalkoztat a hajléktalan-téma, de ezt lásd lentebb...
atis

adott pontszám: 4
2008. augusztus 25. | 17:56 | renesains

Szia, engem kicsit zavar ez a fehér ruhás néni. Lehet Te pont ezt a pillanatot vártad, hogy belépjen, de sztem elvonja a figyelemt az öreg elől. Az a két szép fa többet dobott volna a képeden mint a zacskós néni. De az észrevételed jó volt, hogy mit kell lekapni.
Hajrá.. :)

atiska válasza:
Ezt szerettem volna, én örülök, hogy benne van a néni:)

2008. augusztus 25. | 16:49 | Hydra SR

Azt hiszem, többszörösen is félreértettél. Nem azt mondtam, hogy csinálj szabványos fotókat és hagyd el a kreativitást, hanem azt, hogy tanuld meg az alapokat, mielőtt túl nagy fába vágod a fejszéd. Bármilyen meglepő is, a szép formabontáshoz is előbb meg kell tanulni, hogy néz ki egy kocka, még akkor is, ha egyáltalán nem kockát akarunk formázni. Nem beszélve arról, hogy én azt mondtam, hogy azoktól lenne érdemes ellesni a lényeget, akik a legjobbak ezen a területen. Nem fogod egy emberöltő alatt sem nulláról felépíteni a fotózást arra a szintre, ahol ma tart. Inkább tanuld meg a tanulhatót és használd a saját kreativitásoddal kombinálva önmagad kifejezésére. Ne keverjük a kezdők bukdácsolását az egyediséggel. Már csak azért se, mert jobbára ugyanazokba a hibákba esnek, mire elérnek egy szintre amit már mások is komolyan vesznek. Nem attól lesz egyedi a kép, hogy teleobjektívvel fotózol hajléktalanokat, sokan csinálják és számtalanszor bebizonyosodott már, hogy nem jó és kész. Ahogy az is teljesen egyértelmű, hogy nem azért csinálják a kezdők, mert úgy gondolták, hogy az jó, hanem mert kényelmesebb volt mint odamenni beszélgetni, és nem gondolták, hogy ez a kép rovására megy (pedig ha ilyen egyszerű lenne, mindenki ontaná a világmegváltóan jó szocioportrékat). Egészen extrém ritka esetben megeshet, hogy mégis az kell, hiszen az sem helyes, ha eleve elzárkózunk mindentől ami nincs a nagy könyvben megírva, de semmiképp sem azt javasolnám kezdésnek, hogy próbáld meg fenekestül felforgatni korszakalkotó(nak hitt) merész elképzelésekkel a szociofotózást, mikor még az élesség és a fények eltalálása sem megy rendesen. Csak szép sorjában, előbb tanuld meg azt, amiből felépítheted a saját stílusod, aztán majd jön az, ha van hozzá tehetséged :) Sok sikert és jó fényeket!

atiska válasza:
Nem azért nem mentem oda, mert kényelmesebb volt vagy nem mennék oda, még gép nélkül is szívesen odamegyek a hajléktalanokhoz.Így kifejtve érthetőbb volt, köszi, igazad van:)
atis

2008. augusztus 25. | 16:39 | vbv

Szia! Nem szeretnék rossz pontot adni, úgyhogy inkább pont nélkül egy-két tanács, ha elfogadod. Nem olyan rossz kép ez, csak az a baj, hogy igazából ilyet már mindannyian láttunk, szinte nap mint nap, úgyhogy sokkal-sokkal érdekesebb bemutatás kellett volna ahhoz, hogy mint kép, ütősebb lehessen. Elég zavaró, hogy a háttérben a férfi pont a kamerába néz, sajnos nem lehet nem észrevenni. A fényviszonyok sem álltak melléd, sajnos pont a bácsika fekszik a sötétben, gondolom árnyékban, így valahogy mindenki más hangsúlyos a képen, csak ő nem. Kicsit nekem életlennek is tűnik, de lehet, hogy nincs igazam. És bár nem a cím a lényeg, meg ez amúgy is szubjektív, de nekem nem igazán illik a képhez, hiszen aki "mondja", az épp alszik, vagyis nemigen figyel arra, hogy épp ki sétál el mellette... Ha pontoztam volna, 3 pont lenne, de nem akarom elvenni a kedved, tanulni vagyunk itt, hajrá! :)

atiska válasza:
Köszönöm szépen a véleményed, ritka, hogy valaki ilyen közvetlenül és jófej módon ad tanácsot itt.
Köszi!
atis

adott pontszám: 3,5
2008. augusztus 25. | 15:59 | B.R.

Szia! Sajnos nem kell messire mennie az embernek, hogy hasonlót lásson... :-/ Ne haragudj, de tobb minden zavar a képben. A bácsi édesen szunyókált, ezért lett volna mód megfelelobb komponálásra. A látószog lehetne vélemény szerint szerecsésebb is, szerintem a bácsi odaláról elonyosebb lett volna mutatni, érzékeltetve a "téma" mellett elhaladó forgalmat, így a cím is utosebbé vált volna. Én megvártam volna míg elmegy a busz és a két járókelo. A férfi idepillantása kifejezetten elveszi a figyelmet. A téma nálam életlen, ez szintén levon a kép értékebol. Jobb látószoggel, idozítéssel sokat lehet még rajta javítani. További jó fotózást! Udv!

atiska válasza:
Vártam a forgalomra, hogy jöjjön egy busz, amiről leszállnak az emberek.Komponáltam, szándékosan így.
atis

2008. augusztus 25. | 15:48 | bányászbéka

Izé bocs hogy beleszólok, de kijelenteni hogy nem akarsz 80mm alá menni kb olyan mintha madárfotózásban nem akarnál 14mm fölé menni. Mindkét esetben pofára esés a vége, madaraknál amikor közelebb akarsz menni a madárhoz és leesel a kilátóból, embereknél attól hogy nem lesznek hitelesek a képeid.

atiska válasza:
Nem jelentettem ki.Ez egy kivételes eset volt, nem akartam közelebb menni.Ha leállok vele beszélgetni(amitől nem óckodok) akkor fel kell ébresszem, amit azért nem akartam, mert így tudtam megvalósítani az elképzelésemet.
atis

adott pontszám: 3
2008. augusztus 25. | 15:46 | palotasendre

Szervusz! Meg fogom nézni az említett előzményt. Ami ezt a képet illeti, úgy gondolom, hogy a központi alak elhelyezése nem szerencsés. Sok dolog vonja el a figyelmet róla, a hátsó emberek, az egyik pont a gépbe néz, a kép arányai nem hangsúlyozzák igazán a fekvő alakot. A cím sem a legszerencsésebb, mivel a bácsi igazából kizárta a külvilágot. A témaválsztás viszont jó, Üdv, E

atiska válasza:
Azt már töröltem...

2008. augusztus 25. | 14:44 | Csíter_Láma

1

atiska válasza:
Ez most mi volna???

adott pontszám: 2
2008. augusztus 25. | 14:05 | Hydra SR

Huh ne haragudj de ennél azért jóval több kell egy szociofotóhoz. Kicsit nyersen megfogalmaznám, ami eszembe jutott elsőként:
Alvó csövest lekaptad személyes kapcsolat nélkül sutyiban, aztán belemagyaráztál egy történetet a címmel, ami valójánban nem történt meg ("gondolta a fene" esete). Mindemellett életlen, szerintem rosszul komponált és a fények sem kedveztek. Pedig nem egy ritka téma, akadnak hajléktalanok Magyarországon dögivel, meg lehet találni a fotózásra alkalmas helyzetet. Itt most nem sikerült. Az szimpatikus a leírásban, hogy többedszer kísérled meg és igyekszel tanulni, úgyhogy egyelőre csak további kitartást kívánok. Egy általános tanácsot tudok adni: kezdésnek, gyakorlásnak tökéletes szokott lenni mások képeinek utánzása, a nagyokét lemásolni kompozícióban, fényekben stb. és az eltérésekből megérteni, miben más az, mint a tied (azon felül, hogy az az eredeti, a tied meg másolat). Még 1 tipp, amit én láttam a szociofotósoktól: a teleobjektív nem a szociofotózás eszköze szokott lenni. 80mm fölé nem szoktak menni de az is már csak arc portré.

atiska válasza:
Köszönöm, de én nem így látom.Nem muszáj ragaszkodnom a szokásokhoz, nem kell én is betartsam azt, hogy nem megyek 80mm fölé, ezt a képet ilyennek szerettem volna.Elfogadom, hogy ez a véleményed, de nem értek veled egyet.A kompozíciót leírtad, hogy nem jó, de nem írtad, hogy miért nem.A fényeket még elfogadom, tényleg nem a legizgalmasabbak, de a többivel nem értek egyet.De ha a profikat majmolom akkor hogy legyen meg a saját stílusom?A profiktól tényleg lehet tanulni -sőt kell is-, de nem leutánozni kell őket, mert akkor nem vagy magad.Ötletet, módszert ellesni még oké, de leutánozni nagyon nem.
További szép napot!
Üdv!
atis

adott pontszám: 5
2008. augusztus 25. | 12:58 | bányászbéka

Megnyitva a képet, egyáltalán nem tetszett, inkább a sokszázadik padon alvó embert ábrázoló és ráadásul középtelével készült "szociofotónak" gondoltam. Viszont a sztereotip főtéma ellenére jó kép. Először is tetszik a tagolása, az elöl-hátul jobbra tartó alakokhoz képest középen a fekvő, balra irányuló statikus alak. De ami igazán viszi a képet, az a szandálos-zoknis műanyagzacskós pasi a köldökig kigombolt ingével, ami alól ránkröhög a szőrös mellkasa. Na AZ az igazi szoció elem a képben.

atiska válasza:
Köszönöm a véleményed!Az arra járó emberekkel szerencsém volt.Vártam, hogy leszálljanak a buszról, általában mindenféle ember száll le.Köszi!
Üdv!
atis

2008. augusztus 25. | 12:44 | h.zoltan

szia...csodalom, hogy meg nem lincseltek meg itt ezert a fotodert...nekem is volt 1-2 ilyen fotom aztan azt hittem kikaparjak a szemem..:-))) lesböl, orvul, meg mit tudom en hogyan fotozom az ilyen szerencsetlen embereket stb stb..hangoztattak többen ...aztan volt aki meg.....hogy merek en iylet..nem etikus meg mit tudom en milyen szövegeket szortak ram...remelem Neked nem lesz reszed benne......:-)))....üdv zoltan

atiska válasza:
Én is remélem, hogy ezután se lesz:)
eddig nem volt:)

adott pontszám: 4
2008. augusztus 25. | 12:39 | evelinda11

szia!
ami feltűnt nekem, h sehol sem éles :(
Az oké, h a járókelők bemozdultak, de sajna a kép többi része is :(
szerkesztés-ügyileg szerintem abszolute rendben van, az ff kicsit "szürkés", talán kicsit több kontraszttal /utómunkában/ lehetne ezen javítani.
szépnapot.
üdvL

atiska válasza:
Köszönöm a véleményt.Igazából ennél a fotónál nem is törekedtam a tökéletes élességre, a fotóalany élettelenségét szerettem volna érzékeltetni.
Üdv!
atis

2008. augusztus 25. | 12:08 | Geni

Igazából,nem igen szeretem ezeket a hatásvadász fotókat.Te mágállsz mellette,segítessz neki,beszélgetsz velük,mutatsz érdeklődést?Ha igen,akkor joggal teszel fel ilyen fotót,ha nem,akkor csak lesből lefotóztál egy hajléktalant,és hatásvadász címet adtál neki.

üdv.!

atiska válasza:
Ebben az esetben nem ébresztettem föl és épp nem segítettem neki, de az esetek többségében igen, leülök mellé, beszélgetek vele, ha nem tud lábra állni, akkor elkísérem "haza" egy tömbház mögé.
Ebben az esetben lesifotósként viselkedtem, de érdekel a hajléktalan-téma és nem csak a fotózásban.
Azért köszi!
atis

adott pontszám: 4,5
2008. augusztus 25. | 12:00 | wanille

Jó ahogy a fekvő alak mozdulatlanságát kihangsúlyoztad a környezet nyüzsgéséből.
Egyedül az élességet hiányolom, ami talán a pad háttámláján lehet valahol.

atiska válasza:
Köszi!Jól észrevetted, hogy mit szerettem volna kihangsúlyozni, ezek szerint sikerült:)
Üdv!
atis