BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2008. július 28. 07:53
  • érzékenység: ISO 100
  • fókusztávolság: eqv. 30mm
  • objektív: 28-200 APO
  • rekeszérték: 4.5
  • zársebesség: 1/180
  • Készítés helye (ország): Magyarország
  • Készítés helye: Budapest
Árkádok

A Halászbástya árkádja egy szép napsütéses délelőtt. 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 3,8
2008. augusztus 26. | 17:01 | A.P.

Szia!

Ellentmondásos érzelmeim és gondolataim vannak a képed kapcsán... Alapvetően tetszik, sokáig is néztem.
De:

A nagy- (vagy majdnem nagy) -látószög néhány tipikus hibáját vélem felfedezni, melyek nem feltétlenül erényei a képnek: hordótorzítás, peremsetétedés. Ezek szoftveres úton könnyen javíthatók.
A délelőtti fények szerintem nem szerencsések, és a padló "fényablakai" nem harmonizálnak a perspektívával. Kicsit kemények is, és - bár alapvetően nem szoktam a kiégést kifogásolni - itt az előttérben elfoglalt előkelő hely miatt zavarónak hat.
Ezzel összefüggésben (fények), a szín- és tónusszegény téma miatt kontrasztot próbálj az alapvetően lapos környezetbe vinni. Ez lehet akár egy tesco-s nylon zacskó is. Ha nem megy, kontrasztot és a színeket próbáld meg szoftveresen korrigálni!
A kompozíciót illetően pedig szerintem próbáld ki, hogy padlómagasságból készíted el a felvételt, ez esetben úgy gondolom, nem fog így "leválni" a képtől az előtere. Ebben a változatában a képnek ugyanis az alsó 40% szerintem veszteség nélkül levágható (e fényablakok lehet hogy zavarnának ebben - ezesetben csinálj új képet!)

Újrakomponálálva a témát akár "teljes erőből" az oszlopsort hangsúlyozhatod (a boltozat íve akár teljesen érdektelen is lehet), szerintem teljesen más, és talán sokkal jobb képet fogsz kapni.
Mint említettem, alapvetően tetszik a kép, de lényegesen javítható, és a témát alulról fényképezve, más perspektívával nagyon egyedivé tehető. Kísérletezz, észrevételeimet pedig ne vedd személyednek szóló bántásnak!

üdv és szép fényeket!
A.P.

cheetah21021 válasza:
Köszönöm az értékelésedet!
Észrevételeidet nem veszem bántásnak. Legközelebb figyelembe veszem.
Viszont úgy gondolom, hogy a javasolt képi változások olyan drasztikusan módosítanák a képeket, hogy az valószinüleg már nem ugyanaz a kép lenne. Itt a lényeg a fény és árnyékjáték ismétlődésén volt (talán nem elég ügyesen). Ha alacsonyabb perspektívából csinálom, akkor ezek az ismétlődések elvesztek volna.
A technikai hibákat a gépem okozta. Azóta már lecseréltem!
Azért próbálkozni fogok még!
Üdv
Chee

adott pontszám: 4
2008. július 31. | 19:39 | mfunkp

Jó a meglátás, még akkor is, ha pont szemben állsz az árkáddal, mert a beeső fény nagyon jól megtöri ezt a megszokott kompozíciót. Viszont alapvető hiba, hogy ferde, ezen javíthattál volna. (Biztos nagyobb pontszámokat kaptál volna)
A fénymérés szinte tökéletes, mert nincs kiégve a beáramló fény, ugyanakkor a belső részek is jól látszanak. Ha van PS -ed, akkor javaslom a szintbe hozást, és talán a fehéren sötétítenék. De ha teheted, akkor újragondolva egyik sarokból izgalmasabb perspektívát is ki lehet hozni ebből az árkádos alagútból.
Üdv.

cheetah21021 válasza:
Köszi az értékelést!
Én nem látom ferdének, de mivel te vagy a második, aki ezt megjegyzi...tuti, hogy az én szememmel van baj!
Chee

adott pontszám: 5
2008. július 29. | 10:49 | Vadkörte

Szia!

Nagyon tetszik, hogy a szimetria és asszimetria egyszerre van jelen. A fények bontják meg a rendszert. Szépek a színei, jó nézegetni.

cheetah21021 válasza:
Köszi az értékelést! Nem tökéletes a kép, de azért jól esik az értékelésed!:)

adott pontszám: 4
2008. július 28. | 20:38 | archiferix

Kicsit kontrasztosabb lehetne és ha már majdnem centrális perspektíva, akkor jobb lenne egy pontos, szimmetrikus szerkesztés (bal felsö- jobb felsö sarok).
A szokványos fekvö kép helyett az álló formátumot választottad, igy csak a boltívek fénykontúrjai kerülnek az elötérbe, szinte fötémává válva, és éppen emiatt hiányolok itt egy nagyobb kontrasztot a fények és árnyak között.

cheetah21021 válasza:
Köszi az értékelést! Legközelebb jobban figyelek a kontrasztra is. Így is örülök, hogy eddig senki nem kritizálta a színzajt például. :)

adott pontszám: 3
2008. július 28. | 15:02 | FAbel

Szia. Nekem nagyon úgy tűnik, hogy ferde. Nem látok benne semmi érdekeset, de azért a középpontos perspektíva tetszik, csak kár, hogy az ajtókon kívül semmi sincs a központban. Néhány helyen a padló is kiégett, ami ebben az esetben viszont nem nagy probléma.

cheetah21021 válasza:
Köszi az értékelést! Hogy nem látsz benne semmi érdekeset, arról én sajnos nem tehetek! Azt sem igazán értem, hogy mit tehettem volna még a középpontba!

adott pontszám: 4,5
2008. július 28. | 08:35 | ltmika

Jó meglátás, jól használt fények, helyesen komponált felvétel. Az ehhez hasonló perodikus elemek sok fotost ihletnek meg, elsőre könnyűnek látszó, de jobban belegondolva annál nehezebb téma. Helyes nézőpont, fények stb ... de itt azt hiszem a helyszínen mindent jól oldott meg a fotós, és külön szerencse, hogy nem volt tele bámészkodókkal.
Ami egy kicsit rontja az összképet (tudom csontig rágott téma) a perspektívatorzítás. Annyira szabályos, zavarmentes a felvétel, hogy a széleknél azonnal ordít a párhuzamosok hiánya. Itt lett volna bőven hely korrigálni, mert az esetlegesen leeső részek nem vettek volna el a kép értékéből. PS-ben Filters/distorts/lens corections pont alatt egész jó kis felület van, hogy orvosold...a jövőben mindenképp érdemes lenne kicsit próbálgatni.
További szép képeket!

cheetah21021 válasza:
Köszi szépen! Kipróbálom a perspektíva korrekciót a jövőben. Köszi az ötletet.
Sajnos amikor ezt a képet csináltam még kevés tudatosság volt bennem. Pl. simán léphettem volna még vagy 3 lépést hátra és nagyon fókusztávolsággal a perspektíva hibát is korrigálhattam volna :)

Köszi az értékelésedet.