BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
5
KATEGÓRIA: elkapott pillanatok
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2008. június 14. 10:23
  • objektív: Pentacon 1,8/50
  • Készítés helye (ország): Magyarország
  • Készítés helye: HONT
CIGÁNYLÁNY

A kép valamikor az 1970 –s évek vége felé készült ORWO diára. A film saját hívás. Utómunka egy kis zajszűrés, szintbeállítás tömörytés. Egy kora délután a Honti cigánytelepről lefelé jövet, velem szembe jött egy tányér étellel ez a lány. Az ellenfények és a pillanat volt az amit szerettem volna megörökíteni és most megmutatni. Nyugodtan le lehet pontozni, nem érdekel az átlagom. 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2010. január 27. | 15:34 | Dani77

Ez jó. Mármint a kommentár. :) Csak azért sem pontozta le senki! Meg a kép miatt sem, nekem is nagyon tetszik.

Farkas válasza:
kösz

adott pontszám: 5
2008. június 17. | 18:27 | maryna

szia !ha nem írtad volna ,hogy mikór készűlt a kép ,akkor is jó munkát végeztél mert pont azt a hangulatot sugalja amikor készült ,nekem nagyon tetszik és az utó munkák is jók, a koradélutáni hangulat is érződik a képen

Farkas válasza:
Köszönöm szépen.
Örülök, hogy tetszik.

2008. június 14. | 22:58 | rpvf9891

És még annyit, hogy aki beleköt ebbe a képbe, az nézze meg Robert Capa képét Federico Borrell Garcia-ról... és kötekedjen, hogy bemozdult...
Persze nem ahhoz akarom hasonlítani, csak azt akarom kihangsúlyozni, hogy nem mindig minden a kivitelezés tökéletessége.
(bocs, hogy két részletben írtam)

Farkas válasza:
Köszönöm szépen.

adott pontszám: 5
2008. június 14. | 22:52 | rpvf9891

Szia. Ez a kép igazán tetszik. Belegondolok abba, hogy a 70-es években készült és ma, 30 évvel később itt nézzük. Ebben van valami szép, ami plusz töltést ad a képnek. Kicsit zajos, de ez nem számít. A kép lényege az, amit mond és ez sokat mond. Érdekes lenne megtalálni a cigánylányt ma és megmutatni neki.
5-ös.

Farkas válasza:
Tényleg érdekes lenne. Azóta már biztos szűlt vagy egy tucat gyereket, és vénaszony lett belőle. :-))

Köszönöm szépen.

2008. június 14. | 20:00 | pimas

hát, nehéz helyzet, mikor tudja az ember, hogy milyen eszmei értéke van ennek a fotónak, de annyira rossz a minőség, hogy nem tartja ötös képnek. Épp ezért nem is pontozok. Ha ezt a képet mindenféle magyarázat nélkül látnám, valószínűleg alacsony pontot adnék, de így nincs szívem...

Érdekes fotó, az tény.

Farkas válasza:
Na nem mond. tényleg?

adott pontszám: 5
2008. június 14. | 19:33 | inexis

Nagyon tetszik a színvilág a barna és a zold árnyalatai. Jól tedd el ezt a képet, mert egyre nagyobb lesz az értéke :-)
Gratula!

Farkas válasza:
Köszönöm szépen. Van pár száz diám még ezen kívül :-)

adott pontszám: 5
2008. június 14. | 18:28 | rajli

Megdobbant a szívem, egy fotós aki tudott diát hívni! Gondolom a fürdőszobában. Képek szárítása a fregolin! :-))) Nagyon örülök, hogy ilyennel még találkozni. A fotódról. Sajnálom, hogy ilyen kis méretben töltötted fel, mert így elvesznek a diára jellemző finom részletek és tónusok. A meglátás és a szerkesztés jó. A színeken meglátszik az idő! Visszavittél a fiatalságomban (Praktika LTL3 még megvan).
Összeségében 5!
Gratulálok: Laci
Ui: szép dolog a nosztalgia!

Farkas válasza:
Köszönöm szépen, és örömmel olvastam, hogy ezzel a képpel. örömöt szereztem.
Sajnos nagyobb formátumot nem enged meg a rendszer. Pedig szivesen felraktam volna nagyobba is. Fürdőszba, és a megvilágításhoz használt fehér edény a hűtőszekrény zöldséges doboza volt. Ami eléggé mat volt, és erre a célra is megfelelt.
Mostani diához nem mernék hozzányúlni. Ráadásúl ezeket nem kell hívás közben is exponálni.
Üdv: József

2008. június 14. | 15:51 | draculea

Nagyon szívesen!:-)
Egyébként nem értem, hogy miért lenne itt baj az, hogy a lány középen van? Eleve itt van a legjobb helyen a téma szempontjából. Ha gondolatban elforgatom, hogy a lány a jobb harmadoló tájékára kerüljön, akkor már nem ebből a szögből kellett volna eleve fotózni, é s akkor viszont a fényviszonyok sem így alakulnak. Valószinüleg akkor már nagyon ellenfényes lett volna a a lány arca, merthogy akkor éppen az obiba sütött volna bele...
Szóval bennem fel sem merült, hogy itt ez baj legyen. Talán nem csak a kép szerkesztési szabályokban kellene mindig gondolkodni, hanem olykor nem árt figyelembe venni a téma helyzetét, a fényviszonyokat, és a környezet/helyszín adottságait is .
Mint ahogy itt ennek jó példáját láthatjuk.
üdv, dracu

Farkas válasza:
Köszönöm a véleményét.
De ha jól megnézte volna aki ezt írta, és értene egy picit is a kép komponálásához, rájöhetett volna, hogy a lány nincs középen. Mert ha belenézünk a kép adta térbe, akkor láthatjuk hogy a képen lévő utca részlet amin a lány jön sincs a kép közép síkjában. És mivel a képnek mélységevan, azáltal, hogy az út kifut hátúl a képből a lány emiatt előre és a kép szélére kerül. Csak észre kell tudni venni.

2008. június 14. | 15:16 | Beercan

Már miért kellene lepontozni?! Kicsit úgy érzem balra billen, de lehet csak az én szemem csal. Ezt leszámítva szerintem nagyon OK - GRT!

Farkas válasza:
Köszönöm szépen.

adott pontszám: 5
2008. június 14. | 12:49 | draculea

Tegnap lepontoztam egy papírképet, és meg is kaptam érte a lebecsmérlő választ rá az illetőtől. Ezek után merném ezt a fotót lepontozni?:-)))))
Komolyra fordítva: aki ezt lepontozza, az semmit nem ért a fotó hangulatából.
Nekem nagyon tetszik,és azonkivül, hogy sajátos hangulata van, mivel a hetvenes években készült, ez már kordokumentációs értéket is képvisel. Ma már sajnos a cigánylányok nem ilyenek, de ebbe bővebben most nem megyek bele.
A kép szerkesztése is nagyon jól megtervezett, a kerítés mellett haladó lány így mozgásban ábrázolva egy igazi élethelyzetet mutat felénk. A fények nagyon szépen megvílágítják a haját, vállát, ezzel remekül kiemeli a környezetéből. Az út vége, vagyis ahonnan a lány szembe jön felénk egy párás fénybe burkolozótt falúsi hangulatot sejtet. Itt a háttérben is sokat ad a hangulatához ez visszafogott fény. Mintha még nagyon kora reggel lenne, számomra ilyen benyomást kelt pedig olvasom a megjegyzésben, hogy kora délután készült.
Az külön dicséretes, hogy saját hívású diáról készült, és hogy ennyi idő után is kiváló minőségben láthatjuk. Nekem erősen festményjellegü az egész kompozició, így ezzel a szerkesztéssel és ezzel az ellenfénnyel.
A magam részéről örülök, hogy láthattam,mert nagyon ritka az ilyen falusias idilli hangulatot árasztó fotó. Sőt, talán manapság a kedvező fényviszonyok ellenére sem igazán lenne alkalom elkapni egy ilyen pillanatot, mert az ahhoz megfelelő "modellek" már valahogy .... :-D
Gratulálok a fotóhoz, és hálás vagyok azért az élményért, amit ennek a fotónak a látványa nyújtot!
Az értékelő 2 kreditet utalt át a fotó készítőjének.

Farkas válasza:
Nagyon szépen köszönöm a két kreditet.
És a hosszú értékelést.
És valóban olyan mint egy festmény. Ezért is sceneltettem be. Sajnálom, azokat, akiknek nem vették észre ezt. Valóban idili volt.
boldog molyal az arcán jött felém látszott rajta, hogy örűl az ételnek amit visz fel a falu feletti telepre.

Üdvözlettel: _Farkas.

adott pontszám: 4,8
2008. június 14. | 11:51 | ashera

Nagyon nagy élmény. Ezt még én is megértem porbafingó koromban mikor kimentünk a tanyánkra, már csak egy nagy korcs hiányzik a háttérben futkározva:) Nem hiszem, hogy bármilyen részletben érdemes lenne elveszni, nem is akarok. Viszont a keret engem nagyon zavar. Túl nagy, túl sötét, mintha ajtót nyitottunk volna a komor múltra...pedig nem volt az.
Köszönöm az élményt:)

Farkas válasza:
Valóban ajtó, és elég komor volt az a múlt.
Kösz

2008. június 14. | 11:21 | Kaviaar

Izé, nem tudom egyrészt milyen módon tároltad a diát üveglap között vagy sem, mostanában nekem is volt szerencsém 80-as évekből való családi diákat scannelni (sajnos üveglaposak voltak) és nálam is jött a sárgás fátyol.

Viszont szerintem zajszűrni igazán nem érdemes, eleve a dia finom szemcsés másrészt csak a kis részleteket és a mikrokontrasztot szeded ki a képből ami élővé teszi és kapsz egy műanyagot.

Egyébként hangulatos kép, csak ekkora méretben nem igazán élvezhető, főleg monitoron. Ezért inkább csak pont nélkül írok.

Farkas válasza:
Üveglap között van, de ez mitsem véd az időtöl.
Sőt még ott is porosodik. Ráadásúl scenelés előtt lekelett mosni róla azt a finom opálos lerakódást ami évek alatt keletkezett a felületén.

adott pontszám: 3
2008. június 14. | 10:45 | csenyi

Az adott pontnak megfelelően tudatos, kreatív. A képkivágás illetve kompozició során a lány kissé középre került és a járda elviszi a tekintetet a kép jobb felső sarka felé. Kár hogy a lány kissé távolabb van és az arc nem utal vissza a címre. Én a kompoziciónál a lányt közelebb hoztam volna a kép bal oldali harmadába, így ő kreült volna a főtéma középpontjába és a mozgás iránya valamint az arckifejezés szerintem kifejezőbbé válhatott volna. Technikailag talán egy kicsit világososabb tónussal élvezhetőbb a kép.

Farkas válasza:
Sajnálom de ezt a kritikát nem tudom elfogadni, mivel ez nem egy előre beállított jelenet, hanem egy pillanat adta lehetőség eredménye. Tehát beállításokról szó sem lehetett akkor abban a pillanatban amikor a kép készült.
Utólag meg kár lett volna megvágni.

adott pontszám: 4,3
2008. június 14. | 10:40 | RJani

Nem értem miért írtad, hogy nyugodtan le lehet pontozni, mert szerintem nem rossz fotó. Jó hangulata van a képnek, ( a felbontásról meg zajosodásról nem írok semmit, mert ugye szkennelve van...) Viszont a kompozícióban (szerintem) van hiba: a lány középre került. Ezt kivéve tetszik a szerkesztése. Nagyon jó ahogy az ellenfény megvilágítja a lány haját. Dinamikus a kép mert jól kivehető a lány mozgása. További szép Fényeket!

Farkas válasza:
Kösz, és egyébként nem baj, ha néha a téma középrekerül.