BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
3,42
KATEGÓRIA: állatfotók
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2008. június 2. 22:33
  • érzékenység: ISO 125
  • fókusztávolság: 92mm*5.5 (504mm ekv.)
  • rekeszérték: f4.5
  • zársebesség: 1/8s
  • Készítés helye (ország): Magyarország
  • Készítés helye: miskolci vadaspark
  • Készítés ideje : 2008-06-01
Mosó Masa megpihen

A teljes méretű kép alapján véleményezzétek. Köszi. 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2008. június 13. | 17:53 | Judi

Szia! Én nem értek a fotózáshoz, de nekem nagyon sokminden átjön ezen a képen. Szerintem nagyon jó kép ;-)

Csiga34 válasza:
:)
Köszi!
Örülök, hogy tetszik!
Üdv!

adott pontszám: 2
2008. június 9. | 18:40 | manfaii

Szia
A kép, gondolom, állatkertben készült, ami alapvetően nem baj, de még a világ legjobb képét is lerontja, ha zat mondjuk, állatkertben készült!
Sajnos, nekem az a véleményem, hogy ez a kép, nem elég jó ahhoz, hogy kompenzálja ezt a tényt!
Egyébként, a pillanat elkapása, tetszik!
Ha tanácsolhatok valamit, szerintem, exponálj kicsit alul, mert úgy sokkal hatásosabbak lennének a szinek!
További sok sikert!
Bence

Csiga34 válasza:
Köszi.
Alul volt exponálva 0.7 ev-vel
Üdv!

adott pontszám: 3,8
2008. június 6. | 15:53 | álomlakó

Nagyon kedves pillanat, ettől jó és egyedi, de van azért javítani való is a fotón.
A képkivágás tág, koncentráltabban kellett volna vágni, itt arra gondolok, hogy jobbról feleslegesen sok a tér, ha a szemeket tekinted a mancsokkal főtémának, akkor a nézés irányában kevesebbet hagytál.
A szem és környéke kissé sötét lett, egyszerű utómunkával, a sötétebb tónusok világosításával, pl. PS-ben a curves grafikon húzásával ez korrigálható.

Csiga34 válasza:
Hali!
Annyiban értek egyet a javítási javaslataiddal, hogy a szemeit a jobb felső harmadpont felé jó lett volna eltolni. Ez a fotó is ilyennek lett beállítva eredetileg, de pont az exponálás előtt tette le a fejét a kezeire. Tudtam, hogy csak egy pillanatra fog nyugton maradni, ezért exponáltam. Mivel 500mm-nek megfelelő fókusztávnál a kamera legkisebb megmozdítása is hatalmas elmozdulást okoz a képen, és nem volt nálam finoman szabályozható fejű állvány, hanem egy keritésoszlopra volt letámasztva a gép, ezért az adott pillanatban, és az adott körülmények között nem lett volna lehetséges annyi idő alatt átszerkeszteni a képet, amíg az állatka nyugton maradt.
A szem és környéke pedig nem alulexponált, még a szőr csillogása is látszik, vannak részletek rajta mindenhol, szóval lehet, hogy a monitoroddal van valami baj...
Üdv!

2008. június 5. | 00:04 | Don berthy

több élességet, de nem utólagosan :)

Csiga34 válasza:
Hát igen. Egy 4.6-92mm-es zoomtól még ennyi élesség is szép a legnagyobb tele állásban. Amennyibe ez a gép került, abból egy rendes teleobjektív fele-harmada jön csak ki, és akkor még gép nincs is rajta.... Mondjuk ez a gép komoly munkára alkalmatlan, de jókat lehet vele játszani.
Üdv!

adott pontszám: 4,5
2008. június 4. | 22:57 | Don berthy

nagyon édes kis mosómac portré, egy bajom van vele, mintha túl lenne kicsit élesítve, és talán ilyen nagy fókusztávnál már kicsit nagyobb ISO-t és kisebb záridőt is használhattál volna, mert lehet a túlélesítés érzetét kis bemozdulás adja. egyébként szerintem jó szerkesztés, és édes kis szőrpamacs :)grat!

B.

Csiga34 válasza:
Köszi szépen!

A többiek eddig több élességet szerettek volna... :) Ez a kép (a sok közül, ami ekkor készült) szerintem nem mozdult be, illetve talán néhány szőrszála látszik bemozdultnak az eredetin (valószinűleg a szellő, és az 1/8-os záridő összhatása). Gondolkoztam, hogy feljebb vegyem az ISO-t, de sokat nem számított volna, még ISO 400-on is 1/30-ad körüli záridőt értem volna el (amivel még mindig le kellett volna támasztani a gépet), és sokkal zajosabb lenne a kép, ami a szőrnek nagyon nem tesz jót (bár a szellő hatását tényleg csökkentette volna). Én úgy érzem, hogy ezekkel a Bayer-szűrős képérzékelőkkel lehetelen éles szőrbundát fotózni.

Üdv!

2008. június 4. | 20:19 | Lettus

Szia! Annyira kedves ahogyan "pózol" neked.
Látszik a szemében a vágyakozás a szabadság után... Remek fotó lett. :)

Csiga34 válasza:
Köszönöm szépen!

Ki mit lát bele... :)

Üdv!

adott pontszám: 5
2008. június 4. | 09:33 | 75latnok

Szervusz!

Fantasztikus a fotó! Szerény, és laikus véleményem szerint már-már tökéletes a kép.

Nagyon tetszik a vágás, ha volt egyáltalán, ha nem volt, akkor viszont a komponálás sikerült elismerésre méltóan!


Gratulálok, és további szép fényeket kívánok!

Csiga34 válasza:
Köszönöm szépen!

Egyszerű állatfotó létére elég szélsőséges pontszámokat kap ez a képem..

Vágás csak felülről volt, a 4:3-as oldalarányú eredetit vágtam meg 3:2-esre, mert felül túl sok volt a zöld.

Sajnos a fények nem voltak túl ideálisak, de mit is várhat el az ember, ha egy nappal a fák lombkoronájában élő állatot fotóz...?

Üdv!

adott pontszám: 2,5
2008. június 3. | 22:53 | Gonzo

Aranyos, de ez egy jó képhez még sajnos kevés.
Elég kevés fényed volt, talán már késő délutáni kép, vagy sok volt az árnyék.
Enyhe életlenséget is látok a szemén, lehet, hogy a tömörítés sem tett jót neki.
Zavar a "fejéből kiálló fa" is, a háttér is lehetne kicsit homályosabb.
Sajnos nem sokkal több egy állatkerti tucatnál.
Sajnálom, de próbálkozz még :)

Üdv.:Gonzo

Csiga34 válasza:
Kedves Gonzo!

Az értékelésed első mondatának első fele miatt került fel a kép ide; a második felével általános értelemben egyet értek (erre a képre vonatkoztatva kevésbé). A következő kettő talált. A negyedik környezeti adottságból fakad; hogy én is inkább DSLR-el fotóztam volna valós 500mm-es obival, attól mosottabb lenne a háttér, de 92mm-en ennyire lesz csak az.
Viszont alapvetően nem értek egyet a "sajnos nem sokkal több egy állatkerti tucatnál." kijelentésedel.
Csak hogy megtudjam, hogy mennyire tizenkettő egytucat mosómedve-fotót sikerült készítenem, rákerestem a guglin. Kevés hasonló portrét találtam a gugli által talált képek között; viszont szívesen belinkelnék ide néhány állatkerti mosómedve tucatfotót, ha nem tiltaná a szabályzat. Mellékesen elolvastam a wikipédián a mosómedvékről szóló bejegyzést. Összefoglalva: a mosómedve akkor megy napra, ha úszik, vagy mos. Ezt a kettőt elég ritkán csinálja, mivel éjszakai állat, napközben leginkább pihen a fák lombkoronáján (ahogy a képemen is).
Szóval egy kicsit elkapkodtad ezt az értékelést...

Örülök, hogy segíthettem!

Üdv!

adott pontszám: 5
2008. június 3. | 11:34 | Kis Herczegh

Kedves kis mosómedve, jól elkaptad a pillanatot ahogy megtámaszkodik a farönkön. Vajon mit nézhetett ennyire? Mosó Misit aki helyette mosta... :-)

Csiga34 válasza:
Köszi szépen :)
Valami hangoskodás volt az "utca" túloldalán levő ketrecben, azt nézte.
Üdv!

adott pontszám: 3
2008. június 3. | 09:57 | lkovacs75

Aranyos allat egy jopofa pillanatban.
Sajnos a kepnek van nehany hianyossaga. Nekem az egesz kep tul lagynak tunik, ami nem csoda a fokusztav es a zarsebesseg ertekeit latva. (allvanyrol keszult a kep?) Szerintem mindenkepp kellett volna meg eleseiteni rajta. Mas szogbol kellett volna fotozni, hogy az allat elkulonuljon a hattertol, ugy a kep talan szinesebb es kontrasztosabb is lett volna.
Erdemes meg probalkozni vele!

Csiga34 válasza:
Hali!
Az első mondat miatt töltöttem fel :)
Túl lágy, és élesíteni kellett volna: élesítettem rajta, mert nekem is túl lágy volt (sajnos a 20x-os optikai zoomnak ez a hátránya), de nem akartam túlzásba esni, nehogy meglátszon rajta az élesítés negatív hatása (ezek szerint ez sikerült, az eredetit látva elég sokat élesítettem, bár ezek szerint nem eleget)
Nem állványról készült, de természetesen a gép le volt támasztva. (1/8-ot 504mm-en nem tudok megtartani, még képstabilizátorral sem...:)
Én is szerettem volna, ha a fatörzs helyett a levelek kerülnek a háttérbe, egy ideig próbáltam az állatka tekintetét egy expo erejéig másik irányba terelni, de folyton bemozdult, mert egyből visszafordította a fejét ebbe az irányba. Ha a hegy nem megy Mohamedhez, Mohamed megy a hegyhez; maradt a rosszabb háttér, jobb testtartással.
Az állatfotózás ilyen, sokat kell próbálkozni vele, mert az állatoknak lehetetlen elmagyarázni, hogy hogy tartsák magukat :). Fogok még próbálkozni, majd még másik masinával is.
Üdv!

adott pontszám: 3,9
2008. június 3. | 09:37 | Julianna

Nagyon helyes, jó pillanat ahogy a mancsa az álla alatt van. Valószinűleg kevés volt a fény és vakut használtál, viszont a jobb szeméből ki kellett volna venned a pontot a red eye-vel. Szerintem természetfotónál ez nagyon lényeges. Kicsit balra dönthetted volna az egész képet vágás előtt, hogy az oszlop legyen egyenes (vagy fatörzs). Ezenkivül vagy t9bbet vágtam volna alulról, vagy pedig lényegesen többet hagytam volna, de lehet ez csak az én véleményem. Egészében véve kedves kép.

Csiga34 válasza:
Szia!
"Valószinűleg kevés volt a fény, és vakut használtál": ha megnézed az expozíciós értékeket (ISO 125, F4.5, 1/8s) akkor ebből kiderül, hogy kevés volt a fény, és nem használtam vakut. A pontot a jobb (bal) szemében a levelek között besütő nap okozza (ami a világos foltot is okozza ugyan ezen szeme fölött). Lehet, hogy tényleg jobb lenne úgy, ha kiszedném onnan, majd megnézem. Nem döntöm el a képet balra, mert a fatörzs eleve nem volt függőleges; viszont az állatka szemvonala vízszintes volt, amit a balra döntés alapvetően elrontana. Csak felülről vágtam, mert 4:3 oldalaránnyal kicsit sok volt felül a zöld (most 3:2 az oldalarány). Ha alulról vágtam volna, akkor a szemvonala túlságosan alulra került volna, és attól meg túl "depressziós" lenne a kép. Inkább azzal értek egyet, hogy alul többet hagyni (van ilyen verzió is, csak azon nem ilyen jó a mosómedve testtartása), hogy a szemvonala felső a harmadoló vonalba, vagy legalább a közelébe kerüljön.
Azért töltöttem fel, mert szerintem is kedves kép.
Üdv!