BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
3,44
KATEGÓRIA: város, építészet
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2008. május 20. 07:31
  • érzékenység: ISO 50
  • fókusztávolság: 54 mm ekv.
  • rekeszérték: F5.6
  • zársebesség: 1/320 s
  • Készítés helye (ország): Románia
  • Készítés helye: Hosszúaszó
  • Készítés ideje : 2008-04-19
Csipetnyi Erdély

- 1 exp. korr. 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 3
2008. június 5. | 12:28 | denes.balazs

Nagyon jó kép, minden ami egy kicsit Erdély: tehén, fenyő, lila(védőszin) ház. Én egy kicsit nagyobb látószöggel csináltam volna mert így a házikó túl hangsúlyos és annyira azért nem szép.

stefi11 válasza:
Nagyobb látószöggel már egy néhány zavaró elem is belógott volna, ezért döntöttem ilyen vágás mellett. Köszönöm véleményed, üdv.
István

adott pontszám: 4
2008. május 22. | 11:46 | fodorpeter

Szia!
Jól eltalált a kép tagoltsága, mindenből van egy pici; épület-környezet-égbolt. Lehet, hogy a kép a tájkép kategóriában állná meg igazán a helyét, de én ezzel nem foglalkoznék, a képet magát értékelem.
A színek nagyon természetesnek hatnak, és a képszerkesztés is megfelelő. A bal oldali fa kettévágása azonban nem az igazi és az alul látható árnyék is zavaró egy picit. Kár, hogy a tehenet nem lehetett felzavarni a dombra, hogy megtörje az enyhe egyhangúságot.
Összességében tetszetős a kép.
Gratulálok.

stefi11 válasza:
A kategória megválasztásán magam is sokat töprengtem, aztán végül a domináns elem mellet döntöttem. A fa kettévágását többen is "felróttátok", jogosan, csakhogy balról, a fatörzs mellett zavaró, képbe nem illő, "háztartási elemek" hevertek (egyébként az utcáról fotóztam). Köszönöm az értékelést.

Üdv.
István

2008. május 22. | 11:10 | lori_atya

hat ez a magyar ekezetes dolog nalam nem divatra megy.
nem tudom masnal hogy van, de en, aki programozassal is foglalkozom a gepemen, nagyon hozzaszoktam az angol billentyuzet hasznalatahoz, annyira, hogy elfelejtem a magyar karaktereket hasznalni.
programozas kozben elegge maceras hogy a felkialtojel, a kerdojel, meg egyebek nem ott vannak ahol kellene :D
igy csak akkor hasznalom ezeket, ha eppen dolgozatot irok worban, es ezzel kimerul.
remelem ennek ellenere lehet erteni amiket irok.

a nem feldolgozhatova tetelt nem kimondottan neked irtam, azt vettem eszre, hogy abszolut kezdok is rendszeresen otairjak h nem feldolgozhato, ami kisse nagy egora vall, mareszt pedig ha nem tetszik ahogyan valaki feldolgozta, kerheted annak torleset.
mondjuk nekem mindegy, ugysem azzal tolrom az idomet hogy masok kepeid dolgozgassam, de van amikor ugy erzem egy atdolgozott kep tobbet mond ezer szonal.

udv, loriatya

stefi11 válasza:
Persze, hogy lehet érteni :)
Köszi, hogy időt szakítottál válaszolni.
Szép fényeket.

Üdv.
István

adott pontszám: 3,9
2008. május 21. | 22:13 | pasztell

Szia

Érdekes és gazdag kép. Első rátekintésre jóleső élménnyel asszociálom a fotó hangulatát: mintha egy személyvonaton döcögnék Kolozsvár fele Marosvásárhelytől úgy 70 KM-rre, a vonat meg megáll egy parányi megállóban és a tavaszi meleg szél jólesően hajamba kap amint kihajolok a helyenként rozsdás alumíniumkeretes régi vonatablakon és megpillantom ezt a régi, egyszerű "sehol közepén" nyugvó parasztlakást. A távolban legelésző tehenen meg megakad szemem, mert erősen szépen beilleszkedik a fölötte levő vastag ágpáros és a kellemes színekben fürdő gyep környezetébe.
Az élménytől immár eltekintve markáns elemek sokasága lelhető fel a képen erős, kemény árnyékokkal kiemelve. Annyi a markáns, kiemelt elem a képen és annyira szórtak, hogy amint egészként tekintünk rájuk aplatizálódnak, kompozíciós intenzitásukból veszítenek és a kép kevesebbet közöl. Furán, de ironikusan úgy érzem, azért nem közöl a potenciáljához méltóan mert túl sokat kíván közölni. Kompozíciós szempontból tehát rendkívül bonyolult és számtalan olyan részletet rejt melyek külön-külön kis plusz optikai zoommal és vágással nagyszerű témákat nyújtanának. Példák erre:
- a jobb oldali tehén a szoros környezetével egy álló képben,
- a távoli fenyveserdő széle egy fekvő formátumban,
- a jobb alsó sarokban levő rossz vaskerítés,
- a tüzifa lerakat a kék házfal hátterén (közelről vagy többszörös zoommal),
- a ház bejárati ajtója az előtte levő paddal
és mindezek más szögekből fényképezve sokszorosára dobják az amúgy is gazdag "tématengert".Ez a kép mintegy reklámozza, hogy mennyi gyönyörű téma van ezen a kis tájrészen. Én emiatt többet fotóztam volna, és inkább kiragadva egyszerűbb részleteket, mert úgy tisztább lenne az üzennivaló.
Festői hangvételű az egész fotó. A legszembeötlőbb kromatikai támpont a napsütötte háztető, amely jól kontrasztol a kis kék foltokkal a ház faláról. Színvilága meleg, kellemes, mégis direkt, markáns, elragadó és közvetlen. Színek vetületében a legfontosabb elemek - gondolom nem szándékosan - a házfal kissé kiégett napsütötte foltocskái. Ez erősen diszkrepál a kép kissé sötétebb domináns színvilágával. Ezután jönne a jobb oldali bak mögötti ledeszkázott lap, a háztető, a szénaréteg majd a többi elem. A legkönyebben ezt úgy érzékelhetjük ha erősen hunyorítunk, én annyira hunyorítva nézve, hogy szempiláink összeérése miatt alig látjuk a képet, három kis fehér folt mégiscsak tisztán beugrik, ezek vannak a kromatikai sorrend élén és ezek a házfal erősen napsütötte zónái.
Ha térbeli elemzésnek vetnénk alá, leírható, hogy az előtér alapelemei a három csonka, erősen nyírt fa, utána másodtérben a ház (mely színtanilag ugyan első) és végül a tulajdonképpeni háttér, mely megfelel mindenképp háttér jelzőjének.
Ami a vágást illeti, számomra kissé zavaró, hogy a bal oldali fa ott van elvágva ahol van és a bal alsó sarokban majdnem képközépig benyúló fekete árnyéksáv sikeredett.
A címmel kapcsolatban pedig egyedül a "csipetnyi" kifejezéssel van gondom, hiszen büszkén bővelkedik képed az erdélyi tájak jellegzetes motívumaiban. Jobban illett volna szerintem a cím egy részképre a jelenlegi képből, kifejezetten a tehenes részre például (amit a fentebbi felsorolásomban említettem).
Összességében ezeket az észrevételeket szerettem volna hozzáfűzni ehhez az élménygazdag képhez. Köszönöm a vonatos bevillanást amit képed indukált, különösen jólesett. És gratulálok az észrevételekhez és a magragadott témákhoz. Remélem építő kritikaként elfogadod egyes észrevételeim.

További jó fotózást és szép fényeket.
Ottó

stefi11 válasza:
Nagyon jólesett végigolvasni értékelésed, már csak ezért is érdemes volt erre az oldalra feltöltenem néhány fotómat. Néha az az érzésem támad egynéhány "értékelő" véleményének kapcsán, hogy ilyenek miatt nem érdemes erre az oldalra látogatnom többé. Az értkelésed azonban csak motivál és köszönöm ezt Neked. Köszönöm azt is, hogy nekem is beugrik Wass Albert azon mondása, hogy az életben az érzések és a hangulatok azok amelyek megadják ennek savát-borsát és nem a "pénz-pálya-siker" igazán a fontos. Köszönöm a részletes értékelést is és igyekszem a hasznos tanácsokat megfogadni, épülni és fejlődni "fotós mivoltomban" is :)

Szép fényeket,
István
A fotós 2 kredittel jutalmazta a véleményezőt.

adott pontszám: 4,5
2008. május 21. | 17:55 | fuzfanfutyulorezangyal

Tetszik a kép, főleg, hogy nagyon szeretem Erdélyt. Jó a kompozíció, jók a színek is, csak a rekeszen szűkítettem volna még egy kicsit.

stefi11 válasza:
Köszönöm szépen a véleményed.
Üdv. István

adott pontszám: 3,5
2008. május 20. | 22:20 | tivus_maximus

Rossznak találom az időzitést, a tető árnyékával teljesen eltakarja a ház részleteit, pedig mennyi mondnaivalója lehet azoknak a szemnyi ablakoknak, általában rozoga ajtónak, a ház lelkei...ha már erdélyi részletekről van szó. Általában is túl erős lehetett a napfény, hiszen a szinek nem erőteljesek, sőt jellemtelenek.

stefi11 válasza:
Többen is írtátok már, hogy az erős fények nem tettek jót a színeknek, lehet, hogy némi utómunka nem ártott volna neki. Köszönöm véleményed.
Üdv. István

adott pontszám: 4
2008. május 20. | 19:58 | blazeusz

szia.
kellemes látványt nyújt a fotó...
érdemes apró részleteiben megnézni a fotót,mert tényleg rendkívül részletgazdag..
ez nagy előnye,és egyben apró hibája is a fotónak...
idillikus,vizuális élményt nyújtó felvétel ami éppen kedvet adhat egy kiránduláshoz..
valahogy inkább egy-egy konkrét dologra kellett volna koncentrálni,és egy kis utóélesítés ráférne,esetleg kerte,némi vágás...
összességében tipikusan a jo (4) fotó kategória.
szép fényeket
üdv:blaz

stefi11 válasza:
Sok tekintetben igazad van, köszönöm véleményed.
Üdv. István

adott pontszám: 4
2008. május 20. | 15:51 | ovarnet

Nagyon szép helyen jártál, de erre a képre nagyon igaz a mondás, hogy a kevesebb az több lett volna.
Te itt mindent meg akartál mutatni. Inkább egy sorozatot kellett volna készíteni.
pl. felesleges az ég. Sok a fa. Enyhén életlen is a kép.
Próbálj meg egyzserűbb, de átláthatóbb részleteket kiragadni.

stefi11 válasza:
Igazad van, elragadott a látvány és úgy gondoltam érdemes mindent megmutatni. Én úgy érzem beleillenek a képbe az ég is meg a fák is. A részletekre talán még visszatérek, ugyanoda. Köszönöm véleményed, üdv.
A fotós 0,5 kredittel jutalmazta a véleményezőt.

2008. május 20. | 15:41 | Phoser

mert erre jött létre ez az oldal.
de ha szerinted ez életed fotója legyen, kívánok Neked sok-sok ilyen nagyszerű felvételt!
további szép napot! üdv:
Zsolt

stefi11 válasza:
Szép fényeket, üdv.

adott pontszám: 3
2008. május 20. | 14:38 | Mátékaa

Szia! Nos már kicsiben nézve a képed 2 dolog beugrott az eggyik a szép táj a másik most itt a téma hogyis mi is:S A szerkesztéssel nem értek eggyet, zsúfolt és eléggé középretolt, a színeket sem érzem dinamikusnak. Olyan mintha délben erős fények mellett készült volna, kiégész a cserepek fakóak ég kiégettnek tűnik. Ezt leszámitva azért nem lett rosz kép,csak kicsit tucat íze van. További szép fényeket!

stefi11 válasza:
Az nem baj, hogy nem értesz egyet bizonyos dolgokkal, én tiszteletben tartom véleményed. Ha jobban odafigyelsz talán észrevehető, hogy a ház és az igen szűk környezete azért "igyekszik" nem középen lenni. Abben viszont nem értünk egyet, hogy tucatfotó lenne. Ha kedved is időd lenne hozzá olvashatsz részletes véleményt is róla.
Üdv. István

adott pontszám: 4,2
2008. május 20. | 13:55 | Macu

Szia, nem értem a címét, biztosan azért, mert nem jártam még Erdélyben, amúgy meg itthon is láttam sok hasonlót. De, akkor is tetszik a képed és pár apróbb nyisszantással próbáltam volna meg rajta javítani.
Nagyon tetszik, ahogyan a tehén a ház felé fordul és az ágak alatt jelenik meg a távolban. Ugyanolyan, amilyen elhagyatottnak a ház látszik. Mégis egyfajta életjel, a farakással együtt.
Amit levágnék róla, az bal oldalon a tetővége, alul a fekete árnyék és jobb oldalon a vékony fa törzséig is kipróbálnám, de csak azért, hogy mennyire hiányzik a kiszáradt fa ágainak vége.
Nekem természetesnek tűnik aszíne és a hangulata és ez fontos egy ilyen képen, olyan dokumentarista, tájkép,"csendélet" vagy ilyesmi:)
További jó kattintgatást kívánva, üdv Macu

stefi11 válasza:
Köszönöm szépen véleményed, az árnyék lehet egy picit zavaró de nem vágtam volna miatta, hiszen az előtér illett a képbe. Üdv.

adott pontszám: 3
2008. május 20. | 12:41 | lori_atya

szia!
nem mondom hogy tucatfoto, bar elegge olyan hatast kelt.
tudatosnak veszem, latom divat lett az erdely-foto, kulon kategoriat kellene neki nyitni :D
ami nem tetszik:
tul zsufinak tunik a kep, nincs ter hagyva, nem tudom a kornyezet miatt-e, vagy mert nem lehetett nagyobb latoszoget hasznalni, de nem az igazi igy szerintem.
a fenyek a masik nagy negativum, nem hiszem h kihasznaltad a tuzo napsutes elonyeit, ilyen fenyben maskepp kell fotozni mint felhos idoben, itt az ernyekok is a kompozicio reszei lehetnenek, ez egy, a masik meg hogy oriasi dinamikaban van jelen a feny, amit egy fgep nem tud visszaadni HDR nelkul.
ami miatt tucatfoto hatasa van az amiatt van, hogy ezt a temat rengetegen fotozzak igy, minden utomunka nelkul, kozepreszerkesztve.
talan valamilyen erdekes utomunkaval pelda erteku kepet lehetne varazsolni belole.
de mivel divat az hogy nem feldolgozhatonak jeloljuk be a kepeket, igy marad a leiras.

udv, loriatya

stefi11 válasza:
Abban talán egyetértünk, hogy zsúfolt a kép, de én nem érzem úgy, hogy középreszerkeszett lenne. A feldolgozhatóságról talán annyit, hogy legszívesebben kiválasztanám azt aki feldolgozhatná a fotóimat, de mivel erre lehetőség nincs... Apropó divat, én azt vettem észre, hogy nem divatos ezen az oldalon magyar ékezeteket használni.

Üdv.
István

adott pontszám: 3,5
2008. május 20. | 12:38 | csatti

szia!nekem egy picit sok,amit a meg akarsz mutatni!legyen benne a tehén,a hegy,a ház,a fák,az ég..kicsit szűkebben és az alsó 1cm-es részt levágva nagyon jó kép lenne!

stefi11 válasza:
Többen írták már, hogy sokat mutattam meg, igazából amikor fotóztam az összhang vagy az összkép, ha úgy tetszik, ragadott meg. Köszi a véleményed, üdv.

adott pontszám: 3
2008. május 20. | 11:50 | Cynnamon

Húha ezen a képen aztán sok minden van :) Sőt talán kicsit túl sok minden. Engem személy szerint zavarnak az előtérben a fák. Talán ha átsétáltál volna a hát másik oldalára ha jól látom ott nem nőnek fák. A táj egyébként nagyon szép és pluszpont a legelésző tehénért :) Összességében azért hangulatos kép lett.

stefi11 válasza:
Ha átsétáltam volna a másik oldalra akkor már egy másik képről beszélhetnénk... Sajnálom, hogy azok a fránya gyümölcsfák annyira zavaróak :)

adott pontszám: 4,7
2008. május 20. | 10:54 | kohalmik

Egy picit talán állítottam volna a színek erősségén és a kontraszton (-0,3 p) de én úgy érzem - abszolút dilettánsként - hogy törekedtél a szépen elrendezett és megkonponált képre.
szépen 3 részre tagolva jól elhelyezve benne az odavalókat. talán picit a ház előtti tér szűk, de nem vészesen, szerencsésnek érzem a tehenek, visz egy kis életet a képbe, de azért szerencsésebb lett volna egy bajuszos kis székely ember.
összességében szép kép.
(sajnos egyre több esetben indokolatlanul magas, vagy ALACSONY pontszámokat adnak a kedves, nagyonmagasfokonművelikafényképezéstésnagyontudnak fotós tagok...merthogy azért lássuk be ez nem egy sz@r kép)
gratulálok:KK :)

stefi11 válasza:
Azt hiszem igazad van, ami a színtelítettséget és a kontrasztot illeti. Sajnos éppen akkor nem járt arrafelé az öreg székely :) Köszönöm szépen véleményed.

adott pontszám: 3,1
2008. május 20. | 10:08 | jimbi1

hát nagyon bezsufoltad ezt a házat ide
szerintem sokkal jobb lett volna ha a környezetből is mutatnál valamit így lenne a képnek egy kis perspektivája
érdemes lenne hátrébb menni és zoom nélkül próbálgatni több szemszögből is
ez így nem a legszerencsésebb

stefi11 válasza:
A környzetből azért lett megmutatva valami... Nem vagyok meggyőződve, hogy a perspektíva fogalmát jól értelmezed.

adott pontszám: 3
2008. május 20. | 09:59 | almitra

Hangulatos környezet, bár kicsit kusza. Nagyon egyértelmű a fény, az erős árnyékok nem tesznek jót. Szóval igazából "semmi különös", ami mégis tetszik benne, az a tehén. Anélkül unalmas lenne, így legalább van benne valami kis plusz.

stefi11 válasza:
Érdekes ez az oldal, eddig sejtelmem sem volt, hogy a fény egyértelmű is lehet...

adott pontszám: 2
2008. május 20. | 08:58 | Phoser

Arra jártam, kattintottam...
Ne haragudj, de nekem sajnos ez jön le a kép láttán. Semmi egyediség, kreatívítás.
Tucat nézőpont.
Ne haragudj az őszinte véleményemért, direkt fogalmaztam így, sokkal jobban át kell gondolni, hogy mit teszel föl és mit nem. Mi érdekelhet másokat és mi nem.
További szép fényeket! Üdv:
Zsolt

stefi11 válasza:
Arra jártam, értékeltem...
Egyediség vs. hangulat, kreativitás vs. természet, nos, ezen lehetne vitázni. Ha annyira nem találtad méltónak akkor miért értékelted?

adott pontszám: 5
2008. május 20. | 08:33 | survivorbiter

Látvány-csipet -- és tulajdonképpen mindegy, hogy Erdélyben, Borsod-Abaújban vagy Baranyában kattintottad el gépedet.
Én nagyon jónak tartom képed szerkesztését, és a fényviszonyok is ideálisnak tekinthetők.
Ház és környezete. Erről szól képed, többszörös keretezéssel. Fatörzs keretben van a ház, az egyedül legelésző boci, az egésznek szép egységes hátteret ad a domboldal zöldje, amit a fenyőerdő keretez.
Többféle hangulatot közvetít a kép a felhalmozott tüzifával, a csukott ajtókkal, ablakokkal, a tehénkével. (Csak ez a sötét folt a bal alsó sarokban zavaró.) Nyugalom. Csend. Várakozás.
Sajnálom, hogy ez másnak nem elég.

stefi11 válasza:
Nekem is arról szól, aminek a lényegét megfogalmaztad. Köszönöm szépen véleményed.

adott pontszám: 2,5
2008. május 20. | 07:50 | Virgonc

szia
támadt pár gondolatom hogy lehetne kicsit másképp. Az első az hogy az ilyen képet ne 5.6 rekesszel lődd hanem szűkebbel, isot emelsz akkor a záridő is engedi hogy szűkebb rekesszel fotozz. Ha a géped nem állítható így manuálisan akkor pl biztos van a tárcsán tájfotó lehetőség. Nagyon lágy a kép, a házfal szinte elkenődőtt.
A kompozicio mint olyan.. nagyon olyan érzésem van hogy beszorítottad a házat, nagy üres területet képzelek köré amiből még lehetne láttatni. A bocit ügyesen belekomponáltad, sokat ad a képhez. Viszont a bal alsó sarokban az árnyék nem. Ha már ott van legyen belőle több nyugodtan, legalább lesz előtere a fotónak Felül is az ég olyan esetlen kis csík. Ha már benthagytad akkor máskor probáld ugy hogy a kép felső egyharmadát elfoglalja. A kép bal alsó sarkában levő fát és nagyon megvágtad. Szóval nekem olyan érzésem van mintha mindent félbevágdostál volna a képen. Nagyon kell figyelni nem csak a témára hanem a környezetére is, hogy a kép szélek hogy végződnek, nálad felül egy csík ég, balra egy fébevágott fa, alul meg egy béna árnyék. Kicsit több odafigyeléls és jobb lesz. Ha van lehetőséged ujrafotózni javaslok egy tágabb képkivágást. Remélem tudtam segíteni.
Sajnálom de nekem ez 2.5 pont. Remélem nem bántottalak meg.

stefi11 válasza:
A szándékom a ház de ugyanakkor a környezetének is a megmutatása lett volna. Sajnálom, hogy nem ébreszt benned érzést vagy nem érzed hangulatát , nyilván szét lehet szedni többé-kevésbé jogos észrevétellel, de azt gondolom, hogy igazából egészében többre értékelendő. Köszönöm véleményed.