BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
4,12
KATEGÓRIA: makró
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2008. május 13. 23:30
  • fókusztávolság: 28.4 mm
  • rekeszérték: f2.8
  • zársebesség: 1/400
  • Készítés helye (ország): Magyarország
  • Készítés ideje : 2008-04-04
Itt vagyok...

A kép tavasszal készült, egy fa alatt, többmillió méhecske és virág között. Egyik kedvenc képem. A legelső, amit ide feltöltök. Lényegében kezdő fotós vagyok, szeretnék tanulni, így nagyon szívesen olvasom a véleményeiteket.  

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 4,4
2008. május 15. | 16:47 | Maugli

Kedves kép, igen kellemes tónusokkal és szinekkel. A méhecske életének egy jellegzetes pillanatát örökitetted meg. Amin talán érdemes lenne egy kicsit javitani, az a kép elemeinek hangsúlyozása. A virágok fontosak, de ezen a felvételen egyben háttérbe is szoritják a méhet. Ezért kár, és ha jól látom, ezt a hatást erősitetted vaku használattal is (bocs, ha ebben tévedek). A másik módja a hatás javitásának azt hiszem az lett volna, ha a méhecske háttere egy picit szerencsésebben rendeződik el a képen. Értem ezalatt, hogy jobb lett volna, ha nem a felső sötét és alső világosabb rész határára esik, hanem mondjuk csak a világos tartományba. De egyébként bájos kép egy szorgos kis munkásról, gratulálok, és további szép képeket.

Timike+ válasza:
Köszönöm szépen! :-) A kép készítésének körülményeiről annyit kell tudni, hogy nehéz volt rákészülni, hiszen a méhek csak röpködtek hihetetlen ütemben a virágok között. Nagyon nem tudtam komponálni, nagyon gyorsan történt mindez. Ennek ellenére nagyon hasznos, amit írtál, köszönöm.
Ja, és mivel említettem, hogy ez az első képeim egyike, még nem tudtam, hogy makróképeknél nem előnyös a vakuhasználat. Ez még nem volt "tudatos" döntés a vaku mellett.

adott pontszám: 4
2008. május 14. | 18:20 | airdei

Szia!
Kíváncsi lennék mit tudnál kezdeni, egy komolyabb géppel, mivel a kép témája jó, csak a minőségével van gond, de az valószínű, hogy a gép hibája.
További sok sikert.

Timike+ válasza:
Szia, köszönöm, ez nagyon kedves. :-) Igyekszem még fejlődni, szerintem még sok mindenre fogom tudni ezt a kis gépet használni. Nagyon jó, hogy nem minden beállítás automata rajta, és egy csomó kiegészítő szintén használható hozzá. Terveimben szerepel egy komolyabb gép is, de ahhoz még sokat kell tanulnom.

2008. május 14. | 13:33 | (Jack)

... a legjobb méhecske-fotó ;)
Csak így tovább! Csak így tovább! Csak így tovább! Csak így tovább! Csak így tovább! Csak így tovább! Csak így tovább! Csak így tovább! Csak így tovább! Csak így tovább! Csak így tovább! Csak így tovább! Csak így tovább! Csak így tovább! Csak így tovább! Csak így tovább! Csak így tovább! Csak így tovább! Csak így tovább! Csak így tovább! Csak így tovább! Csak így tovább! Csak így tovább! Csak így tovább! Csak így tovább! Csak így tovább! Csak így tovább! Csak így tovább! Csak így tovább!

Timike+ válasza:
Nélküled nem is lenne ez a fotó, ugye tudod? :-))))))
Köszönöm! :-)

adott pontszám: 5
2008. május 14. | 08:40 | Offsboy

A színek, a kompozíció, a portréjelleg az elmosódott háttér miatt...áh, hibátlan! :)

Timike+ válasza:
Jaj de kedves vagy, köszi! :-)

adott pontszám: 4,3
2008. május 14. | 08:36 | erz

Nagyon jó próbálkozás és az eredmény is majdnem tökéletes. Külön dícséretes, hogy egy ilyen kis kompakt géppel kezdőként ilyen jó képet sikerült lőni.
Az egyik hibája, hogy sajnos pont a főtéma, a méhecske nem elég éles. Más beállítással szerintem jobb eredményt is elérhettél volna. A rekeszt nyugodtan állíthattad volna szűkebbre, pl. 7,1-re mert az expoziciós idő megengedte volna, látom volt fény elég. Szűk rekesznél nagyobb a mélységélesség és valószínű a méhecske is bele esett volna az élességi tartományba.
A másik dolog a vágás: alulról nyugodtan lehetett volna vágni pl. a virágok alatt közvetlenül, vagy akár a háttérben lévő ág alatt. Nem mondom, hogy rossz a négyzetes vágás, de itt túl sok üres tér van alul.
A színek szépek, de van pár kicsi helyen kiégett virágszirom, ami rontja az összképet.
A másik hiba, amit majdnem minden kezdő elkövet, az a méret, amiben feltetted. Ezt a hibát mondjuk tájkép esetében el lehet viselni, sőt lehet hogy nem is hiba mert a tájképek nagyban mutatnak, de egy makrót szerintem nincs értelme ilyen nagy méretben tenni fel. Az ismertetőben és az azt kiegészítő cikkben tisztán le van írva, hogy az ajánlott képméret 800x600pixel, és álló képek esetén a magasság max 600pixel, csak el kéne olvasni.
Továbbra is sok sikert a fotózásban!

Timike+ válasza:
Nagyon köszönöm! Minden hasznos, amit leírtál. A méretet csak KB-ilag néztem, iagazd van.

adott pontszám: 4
2008. május 14. | 08:35 | turul88

Üdv.
Szerintem nagyon jó, főleg a vírág színei tetszenek nagyon, ami probléma hogy maga a méh egy kicsit életlen, alulról levágtam volna annyit hogy az alja a virág alsó szirmánál legyen, és élesítettem volna unsharpmask-al

Timike+ válasza:
Köszönöm szépen, ezt kipróbálom! :-)

adott pontszám: 4
2008. május 14. | 06:37 | Phoser

Már-már festményszerű a kép! Sajnos nagyon rajzos lett. Ami még szembetűnik az a színzaj és az életlenség.
No, de... Ilyen pici gétől nem is lehet sokkal jobbat várni. Viszont a színek szépek (megfelelő időben fényképeztél) és a kompozició is jó! Ergo, ha jobb gép van a kezdben a végeredmény is jobb...
További szép fényeket! Üdv:
Zsolt

Timike+ válasza:
Köszönöm szépen! Egyelőre nagyon elégedett vagyok a gépemmel, még ki sem használtam minden tulajdonságát. De a véleményedet köszönöm!

adott pontszám: 4
2008. május 14. | 00:04 | efi

kicsit nagymeretben toltotted fel, ami miatt nem is lathato egyben a kep, raadasul a sokkal jobban elojonnek a kep hibai.
kcsit zajos hatter, de a legnagyobb baj, hogy a meh nemigazan eles.
szepen visszahuztad a fenyerot, ettol a viragoknak erdekes szinei lettek es reszlettelenedes sem figyelhetoi meg rajtuk. ugyanakkor elveszitetted a tavaszi csillogast.
a kep balalso sarka nagyon ures.
osszessegeben kellemes kep, hasonlo jo jatekokat meg.

Timike+ válasza:
Köszönöm szépen! :-) A bal alsó ürességgel nem tudtam mit kezdeni, ha levágom, túlságosan betöltötte volna a képet a méhecske és a virág érzésem szerint, és ahhoz tényleg nem elég éles. Amúgy elkapott pillanat is volt, nagyon gyorsan szálltak...
A méretet pedig nég gyakorolnom kell. :-)

adott pontszám: 4
2008. május 14. | 00:03 | szobraszati

Szia!

Első képhez képest igazán jó!
A hátsó homályos faágak nekem nem magyarázzák meg a kép alsó üres terét, mert nem olyan fontos elem.A kép témája szép, bár van már ilyen ( nem mintha én tudnék újabbat). Ami éles, az rendben van, jó az időzítés is!

Timike+ válasza:
Nagyon köszönöm a véleményed! :-)