BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
2,54
KATEGÓRIA: természet
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2008. március 24. 18:45
  • Készítés helye (ország): Magyarország
  • Készítés helye: Bakonyban
Sötét erdő mélyén...

Egy erdei túra során, esőfürdőzés után kaptam lencsevégre e népes gombacsaládot. A képen direkt nem alakítottam. Talán kissé zavaró egy másik, népes, lejjebb növekvő család egyik belógó kalapja... 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2008. március 29. | 12:43 | kikki59

Re: "Meglepett -a szinte kivételes- pozitív értékelésed."
Hm. Ez a képed volt az első, amit értékeltem. Amúgy, az eddig általam értékelt képekre adott pontszám-átlagom: 4,3.
Persze, lehet, hogy én értem félre a mondatodat. /Én kicsit beszélni magyarul.../ ;-)
Azért, mégis tetszik a fotód. További jó gombászást! :))

r023 válasza:
Elnézést, valószínűleg én írtam le rosszul, amit szerettem volna.
Szóval köszönöm a pozitív értékelést, -mely akkor még szinte egyetlen jó értékelés volt a többi felhasználó pontozásai közt.

adott pontszám: 2
2008. március 25. | 22:21 | kulcsarati

Szia. A helyzet a következő. Őszinte leszek és ez nem mindig tetszik az alkotónak. A vélemény nem a személyednek hanem a képednek szól.
Soha eszembe nem jutna egy telibevakuzott, totál közeli, részlettelen, rosszul komponált és vágott, elkapkodott fotót megosztani itt. Annyi tisztelettel tartozunk egymásnak, hogy átgondoljuk és utána rakjuk fel képeinket. Egy ilyen témát előkészületekkel és némi technikai tapasztalattal sokkal szebben is lehet tálalni.
Jelen esetben azt érzem, hogy kaptunk egy adag gombát az arcunkba, majd pozitívumként írod a kommentbe, hogy nem alakítottál rajta. Hát bizony, ha már csak vaktában lőttél pár gombát, bizony legalább alakíthattál volna rajta utólag. Mert így: "elfogadható, unalmas, tucatfotó"
Azért nem egyes mert a lehetőség benne rejlik. És talán legközelebb kicsit körültekintőbben exponálsz.
Még 1x mondom. A vélemény a képnek szól és a mögötte nem található tudatosságnak, nem pedig személyednek szól.
Üdv QQ

r023 válasza:
Engem a nyálkás csúszós gombafejek fogtak meg egy pillanatra, amit -úgy éreztem- a vaku még inkább kihangsúlyozott.
Gyors villantás után gyors döntés volt feltenni a képek közé...
Köszönöm őszinte értékelésed!

2008. március 25. | 14:00 | pasztell

Ja és a méret. Jó, ha a képet úgy teszed fel hogy egy min. 1024x768-as felbontású asztalra felnyitott böngészőben teljesen látható legyen. így csak aleatórikus vágásokat láthatunk belőle. A 206 kb-os mérete megint csak (a jpeg tömörítésen kívül) arról árulkodik, hogy a tényleges bitkép nem színgazdag, ha némi lényegesebb tónuseltérések lennének, sokkal nagyobb fájlmérete lenne az egyébként 1550 x 1162 pixeles felbontású képnek (1.8 MP!).
Üdv, Ottó

r023 válasza:
Köszönöm!

adott pontszám: 2,8
2008. március 25. | 13:54 | pasztell

Szia.
A képed szeretném bizonyos kritériumoknak megfelelően értékelni. Majd összképként reflektálok.
A téma egy gombacsalád lenne, mely kompozíciós szempontból két fő motívumot mutat, ezek térben egymás mögé helyezettek. Az első, közelebb álló fő motívumcsalád képezi a tulajdonképpeni előteret.
Morfológiailag, alaktani szemontból és ami a textúrákat illeti, a gombák feje síkos felületre emlékeztet, ezt jól kihozták a csillanások a vakutól.
Kromatikai (színtani) szempontból aligha van más a képen mint a barnák különböző árnyalatai, épp ezért fehér-feketében is hasonló hatást adott volna. Színtani diverzitás nem kifejezetten jellemzi. A témát és a környezetet figyelembevéve rájövök, hogy ezért ilyen.
Fotótechnikailag a vágás sántít, erősen közel került a széléhez jobb felöl egy nagyon jelentős kompozíciós elem. A vágási formátum azonban passzol.
A mélységélességgel és a fókuszolással nincs különösebb gond. Szép villanások észlelhetőek, azonban a fények melyek ezeket a villanásokat létrehozzák származhattak volna különféle egyéb forrásokból mint a vaku, mert a frontális hideg egyszerű fehér megvilágítás erős reflektor effektust ad neki. Nem volt nálad egy zseblámpa?Még avval is segíthettél volna mindezen. Vagy én például egy kis zsebtükröt hordozok magammal, ha sötét helyen makrózok tudjam valamennyire a fény irányát ha a tónusait nem is valamennyire manipulálni. Sőt még olyan helyzetben is makróztam sötét helyen mikor nem volt nálam csak a mobiltelefon és a kijelzője fényével is befolyásolhattam kicsit a színvilágot.
Hatása nem túl bonyolult sem túl intenzív, - ha már pszichikailag tekintünk a kép hatószférájára - elmondhatjuk, hogy annyit közöl: "fakérgen telibevakuzott gombák". Ha más lett volna a fényszög vagy a fény tonalitása egyáltalán nem közölte volna csupán ezt, még esztétikailag is elmondhattam volna pár szót. Végül nekem azt sugallja, hogy ez egy egyszerű fotó, mely nem túl átgondolt, áttöprengett, inkább a meglepődésed látom benne, hogy rátaláltál az egyébként nagyon jó témára, de nem a megfelelő megvilágításban. Remélem saját véleményeimként elfogadod mondanivalóm. Köszönöm hogy megosztottad a képet velünk. További jó fotózást, és alkalmasabb fényszögeket és színtónusokat.
Ottó

r023 válasza:
Köszönöm a részletes és igencsak tanulságos kifejtést!
Már látom, hirtelen döntöttem (villantottam)!

adott pontszám: 3,6
2008. március 25. | 10:04 | drszatommi

Szia!
Szerintem nem rossz ötlet, a szerkesztés eléggé esetleges, de akár az jót is tehet a képnek, főleg ebből a nézőpontből.
Az igazán nagy hibája a képnek a gombafejek részlettelensége, a fény (gondolom vaku) szinte megcsúszott a "vízes felületen" és ez zavaró vakító fényt, már-már kiégett részleteket eredményezett.
Mindenesetre kedvedett ne szegje az alacsony pontszám, csak így tovább, tapasztalatból mondom, hogy az ilyen fotókon tanul a legtöbbet az ember.

r023 válasza:
Éppen ez tetszett meg benne hirtelen: a nyálkás -vaku által is sugallt- csúszós felület.
Már látom, pont nem ez lenne a cél...
Köszönöm!

adott pontszám: 2
2008. március 24. | 21:38 | hegyiember

Túl nagyban töltötted fel,nem fér el a képernyőn,görgetni kell és a hibái is szépen előjönnek.
Nem nagyon látok tudatos komponálást.Szépek lehettek a gombák az esővíztől csillogva,de a képen nem jön át.A vaku frontális fénye hazavágta,lapossá tette az egészet,ha jól látom itt-ott kiégett,az élességgel is gondok vannak.
Gyenge.
Sajnálom.

r023 válasza:
Nem mérgesgombák és én sem vagyok az. :)
Jó dolgokat lehet tanulni ezen az oldalon!
Köszönöm!

adott pontszám: 4,9
2008. március 24. | 20:09 | kikki59

Bizony, a Bakony mélyebb völgyeiben egy őszi esőfelhő takarásában lehet olyan árnyék, hogy (úgy látszik) rávakuztál a gombacsaládra. Jó néhány fajnak a héja nyálkásan csillogó, a te képed mégsem sűlt be. Jól látszik egy pókhálószál, meg egy lekivánkozó vízcsepp.
A hátrébb álló gombák nem olyan élesek; tán ha picit hátrébb álltál volna. Ám a bolyhok így is tisztán látszanak a töveken.
A kompozíción kicsit töprengtem. Ha egy csöppett alulról fotózod, eredetibb lenne a kép. De akkor nem látszana a csillogás. És külön értékelem, hogy nem áldoztad fel a "fotózás oltárán" a leesett fejű gomba szárát és nem törted le, hogy jobb lehessen a beállítás.
A másik gombafaj? Ha ők ilyen békésen megvannak együtt, hát egy fotót sem ronthatnak el. A természetesség (számomra) fontosabb, mint a steril retusálások, háttérelmosások.
Ezekért is nem csak 4,5 az ajánlott pontszámom.
Köszi a kedves gombacsalád látványát! :-)

r023 válasza:
Meglepett -a szinte kivételes- pozitív értékelésed!
Köszönöm a kedves szavakat! :)

adott pontszám: 1
2008. március 24. | 19:58 | Papp Attila

szia
sajnos a fotó nagyon szerényre sikeredett. a kompozíció rosz. rengeteg gombát komponáltál a képbe. épp hogy befértek, zsúfolt az egész. a fények, ill. azok hiánya nagyon lapos. helyette viszont van zavaró árnyék bőven, a vakunak hála. ugyanennek köszönhetően a gombafejekre is jutott becsillanás.
egy kis kompakttal, szemből vakuzva sajnos esély nincs ilyen témát jól megfotózni. érdemes olyan napszakot választani, amikor a természetes fények szépre festik a látványt, és vaku nélkül lefotózni. nyilván záridő gondok adódnak, de állvány alkalmazásával remekül ki lehet küszöbölni ezt a gondot. is. zavaró továbbra a fej nélküli gombaszár, ezt érdemes likvidálni az expogomb lenyomása elött. a mélységélességed is esetleges, bár ezt megint csak a technika rovására írom, bár a végeredményen ez nem változtat. a fotó sajnos alapjaiban hibás. mivel a modell nem kér gázsit és nem fut el, a kategóriában nagyon magasak az elvárások. egy ilyen fotót akár több órás előkészület is megelőzhet. te valószínűleg enyi időt nem áldoztál rá, így remélem nem haragszol meg az értékelésemért.
lelkesedésed ne lohadjon. remek fotóskönyvek segítenek elsajátítani a természetfotózás alapjait
üdv
ati

r023 válasza:
Kissé úgy érzem, ha lenne -10-es értékelés, akkor most Nálad erősen a határát súrolnám. Messze voltál a "le a kalappal" érzéstől... :)
Viszont köszönöm a hosszú és építő jellegű kritikát!
Lehet, nem is kellett volna bánnom, ha a modell gázsit kér és messzire szalad...

adott pontszám: 4
2008. március 24. | 19:54 | gabszi

Hello
szerintem ez a kép tök jó!
Kár hogy megcsillant a vaki a gombákon! És tök jó, hogy más nem látszik a képen! Tetszik hogy elrejtetted a hátteret! A másik gomba kalpja nem zavaro annyira mintha levágtad volna és igy a többi szára is csorbulna....

r023 válasza:
Köszönöm a kedves értékelést!

adott pontszám: 4,8
2008. március 24. | 19:32 | murypeti

Szia! Azzal kezdeném, nyilván minden fotó más és más, minden ízlések és pofonok dolga. Nálam ez a fotó, majdnem ötös. Nem elsősorban a kidolgozottsága vagy egyedisége miatt, hanem a hangulata miatt. Ahogy ránéztem, egyből lámpaernyőkre asszociáltam, amibe nyilván a vaku is besegített. (pedig azt ilyen fotóknál nem szokás). Szerintem pont így van érdekes hangulata. Sokszor ez számít. Nem rossz kép ez! Szerintem.
További szép képeket, Péter
Ui: a 2 tized a túl nagy méretért van!

r023 válasza:
Köszönöm a kedves és pozitív értékelést... :)

adott pontszám: 3,5
2008. március 24. | 19:31 | bazs001

Szia!

Talán kicsit nagyban töltötted fel, nálam még épphogy látszik az egész, de gondolni kell a kisebb felbontással böngészőkre.

A képről: jobboldalt kicsit kevés a hely, a kép alja engem nem zavar. Sajnos éjszaka igen nehéz ilyesmit fotózni, főleg (egy db) beépített vakuval. Mindenképp több irányból kellene megvilágítani hogy elérje a megfelelő hatást. Így sajnos nem az igazi. Ha lesz rá lehetőséged próbálkozz nappal, meglátod sokkal-sokkal jobb lesz a végeredmény.

r023 válasza:
Köszönöm az értékelést!
Legközelebb meggondolom a vakuzást és "teszek" még az üres helyre gombákat. :)

adott pontszám: 3,5
2008. március 24. | 19:15 | ovarnet

Ez egy kiváló dokumentum fotó, de egy pár dolog hiányzik a képről, ami kiemelkedővé tenné.
Egyrészt a gomba kupac így ebben a formában egy tankönyvben jól mutatna, de itt nem. Jobb oldalon kilóg a képből, alul egy másik belóg. Sem a fények, sem a szerkesztés nem jó így.
Egy kisebb részl kellett volna kiemelni az élességgel, szerkesztéssel és a fényekkel játszva bemutatni.
Ha ennél a képnél maradunk, akkor én balról fotóztam volna meg, hogy a szemben lévő gombák legyenek csak a képben.

r023 válasza:
Köszönöm a tanulságos értékelést!

2008. március 24. | 19:06 | K.Geri

A digitális fényképezés vele járója az utómunka. Mint régen a labor.
Az alpvető beállítások nem minősülnek manipulációnak még.
G.

adott pontszám: 3
2008. március 24. | 18:58 | Lázsó

Szia Tényleg szép példányok de sajnos több hibát is vétettél a fénykép készítésekor,sajnos ráfért volna egy kis zajszűrés de ez még nem is a legnagyobb probléma,a vaku nagyon rosszat tett a képeddel,becsillant és nagyon nem élethű sajnos kicsit müa "szaga" van és ennek ellenére életlen is.Én inkább kiemeltem volna 1db gombát max kettőt mert ez így kissé kusza.A gépet viszont felraktam volna valami fix pontra így nem kell vakum,erdőben mindíg van ilyen vagy csinálni kell.Kár a képért mert szép példányokat találtál.
Üdv:Lázsó

r023 válasza:
Köszönöm az értékelést!

adott pontszám: 3
2008. március 24. | 18:53 | K.Geri

Szia! Először is hatalmasban tetted fel a képet, így a legapróbb hiba is ordító méretben jön elő.
Az élességet nem érzem tökéletesnek a képen. Nem tudom milyen közelről, milyen fúkusztávról lőtted, de ez lehet már túl közel volt.
Az értékelésnél figyelmbe veszem azt, hogy egy kompakttal készült, és hát ez nem igazán a makrózásra van kitalálva.
A vakuzás zavaró, így direktbe. Inkább állvány, hosszúexpó. A gombák nem fognak elszaladni.
További szép fényeket, üdv: G.

r023 válasza:
Igen, sajnos a gépemnek számos hiányossága van, melyeket a leírtakból nem tudtam volna ott és akkor teljesíteni.
Ismét azt látom, hogy nem a legjobb egy olyan képet felrakni, amit nem manipulálok előtte...
Köszönöm az értékelést!