BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
2,5
KATEGÓRIA: növények
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2008. március 21. 10:29
  • fókusztávolság: 6 cm
  • Készítés helye (ország): Magyarország
  • Készítés helye: Alcsúti Arborétum
  • Készítés ideje : 2008-02-10
egy csokor Alcsúti szépség

Az Alcsúti Arborétumban hóvirág-mezők kápráztatták el a látogatókat, még februárban. Ez csak egy csokor a tengernyiből. Szeretettel mindenkinek! 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 3
2008. április 19. | 15:25 | cssimon_

Nagy kár ezért a fotóért. Nagyon jó, igazán igalmas szögből sikerült lőnöd, de sajnos a fotozz.hu-ra feltöltött verzió olyan erősen texturált, hogy élvezhetetlenné teszi a fotódat. Sajnálom.

kikki59 válasza:
Csak kicsinyítenem volt muszáj a képet, de harmad akkorára; ettől alakult át döbbenetesen.
Köszi

adott pontszám: 3
2008. április 18. | 13:32 | Breki

Helló,
A színvilága kellemes, fehér-kék-zöld. A hátteret jobban elmoshattad volna ha a mélységélességet szűkebbre veszed. Így megtöri a hóvirágok törékenységét és szépségét. A szirom fehérje túlexponálódott amit lehetett volna kicsit fotosoppolni. Perspektíva visszaadja a virág apróságát mivel szinte a fák közé emeli. Annak ellenére hogy egy kis mütyűr. A jobb oldalt lehett volna leszabni egy kissé. mert az a belógó fa megtöri a figyelmet. Lehet hogy csak egy kicsivel kellett volna arrébb fordulnod és akkor a kék éb jobban látszódott volna.
Egy világos felülettel (papírdarab) esetleg próbáld meg deríteni a hátsó virágokat.
További sok sikert! Hajrá!

kikki59 válasza:
Szia Breki! Mindenben igazad van!
Ám ezzel a géppel nem lehet mélységélességet állítani, és amikor feltettem a képet még nem ismertem semmilyen egyéb elmosási, derítési technikát. Csak úgy "vakon" aláfotóztam a kis kedveseknek.
Köszi az értékelést

adott pontszám: 4
2008. március 31. | 09:39 | fek9

Egy kicsit élénk a háttér szín, de maga az ötlet nagyon tetszik.

kikki59 válasza:
Igen, a beállítás a legfontosabb a képen. Köszönöm szépen az értékelést! :-)

adott pontszám: 3
2008. március 30. | 06:55 | Oly750

A hóvirágok mindig jó témának tűnnek, de bizonyára észrevetted nem könnyű fényképezni őket. Néhány tanácsot ha elfogadsz, hogy ne egy tucat fotó legyen:
A kevesebb mindig többet mond, szerintem a hóvirágokból a képen kevresebb is elég lenne.
A nézőpont jó, de egy világos lappal derítve a virágok árnyékos részét csökkenthetted volna.
A háttér nagyon zavaró, jobban elkellene halványítani.
Remélem sikerült segíteni, további jó fotózást.

kikki59 válasza:
Szia Oly50!
Most tanulgatom a Gimpet (új lappal derítés és egyebek). Igen, a háttér. Az én gépem csak ennyit tud; de ezentúl próbálgatok majd valamit retusálni is.
Mindenképpen köszönöm a jó tanácsokat! :-)

2008. március 25. | 20:31 | lori_atya

az a baj, hogy mi makrosok nem igazan kedveljuk ha eles a hatter :(
ez mar lassan szakmai artalom.
tudom nem a te hibad, egy kompakt mar csak ilyen :(
van egy otletem viszont, nem tudom hasznos-e.
lagkozelebb tegyel vagy egy makro elotetet, vagy akar csak a kiserlet kedveert egy nagyito lencset az obi ele. es ugy fotozz. akkor kis melysegelesseg lesz, es a hatter is eletlen lesz ahogy a nagy konyvben meg van irva.
en anak idejen egy diavetito lencsejevel makroztam es egy zenit geppel. es jok lettek a kepek.

remelem segitettem valamit.

udv, loriatya

kikki59 válasza:
Kedves Lori Atya!
Megszállott makro-próbálkozó vagyok! De hát, még nem tartozhatok az igazi makrósok társadalmába, nagyon gyenge vagyok még ahhoz.
Sőt, a szokatlan beállításokért is meghülyülök. Ám nincs semmi plusz eszközöm, csupán ez a kis Drágaságom (mármint a gépem). De fogok próbálkozni (sárban hason kúszva, a gépemet az iszapba ásva) még valami nagyítólencsét is egyensúlyozni az orromon, hogy sikerüljön ez a beállítás is, meg a mélységélesség is. (Á, ez csak humor volt! Gyenge vagyok még valóban.)
Kárpótoljon mindenkit a gyenge fotómért, hogy Alcsút: valóban gyönyörű! Tessék elszaladni oda, és várom a szép fotókat!
Köszönöm a jó tanácsokat!
Kikki59 "nővér" ;-)

adott pontszám: 2
2008. március 24. | 12:59 | toroktibor

Szia !

Számomra nagyon zavaró a háttérben lévősok össze vissza áló faág és így nagyon elvonja a főtémáról a figyelmet.
Nincs elégé kiemelve a téma és elveszik így számonra gyenge a kép sajnos.-

kikki59 válasza:
Sajnos, ez a gép csak "természetes" háttér-látást tud biztosítani.
Köszi a véleményezést!

2008. március 22. | 11:43 | FuNS0f7

Rendben, leírtad a kifogásokat, hogy mi miatt nem sikerült, de ettől még egy átlagos megközelítésből nem lesz látványos kompozíció, továbbra is elég kevés művészi összhatást vélek a felvételen felfedezni. Élőben talán szebb lehetett, mint ami a fotóról visszaköszön. Ennél sikeresebb felvételeket kívánok.

kikki59 válasza:
Hm.. Nem kifogásokat óhajtottam felsorolni. Gondoltam: szakmai szemszögből értékeljük ki a képemet... Az átlagos megközelítés (ebben az esetben) cickányok, katicák, stb. kicsiny állatkák szemszögéből nézve mondható el; akármilyen is a kép. Neked ez a véleményed, nekem az. Köszi az eszmecserét!

adott pontszám: 2
2008. március 22. | 00:06 | FuNS0f7

A háttérben az ágak tönkreteszik az összhatást. Véleményem szerint egy ilyen kis kompakt géppel túl nagy fába vágtad a fejszéd. A hatalmas képméret tovább rontja az összhatást, a fények laposak, a kompozíció nem eléggé megfontolt. A kivitelezés sem mutat túl sok egyediséget. Bocs, de elég sok a hiba.

kikki59 válasza:
Sokakat zavarnak a fák a véleményezők közül. Ez a gép ezt tudja; és ráadásul természetes is, amúgy sem volt egy csokornál sem szabad égbolt. Az egy másik műfaj (drága géppel): plasztikusan elmosódott hátteret produkálni. A képet fele akkorára kellett kicsinyítem: magam is döbbenten láttam a minőségi átalakulást. Az alulról fotózás abszolút szándékos volt: amikor az ember csak a gépre meg a valamicske előzetes tudására bír hagyatkotni, hisz a fejem nem fért be a pár centis virágok alá...
Azért kössz.

adott pontszám: 3,4
2008. március 21. | 23:15 | maxi04

Szia!
Jó meglátás, de szerintem a hiba a hóvirágok életensége. Utómunka kicsinyítés után?
Nagyon tetszik, hogy alulról közelítetted meg...
Az elején még talán a fák is zavartak , de aztán jók ott... (amúgy sem lehet őket kivágni :P)
köszönöm

kikki59 válasza:
Fele akkorára kellett kicsinyítenem a képet, akkor láttam elképedve a minőségbeli átalakulást. Még kicsinyítés előtt próbáltam elmosódottabbá igazítani a bal alsó barna levelet, meg a bal oldali fa törzsét: ne vonják el annyira a figyelmet.
Örülök, hogy azért tetszik valamennyire!

adott pontszám: 3
2008. március 21. | 13:31 | efi

nem lenne onmagaban rossz elgondolas, de:
a kompakt gepek nagyon nagy melysegelesseggel dolgoznak, emiatt a hoviragok mogotti fak a kelletenel erosebben latszodnak, erosen kuszava teszik a kep jobboldalat foleg az a fiatal fa rossz, ami kicsit atlosan kuszi be a viragok mogea jobb also sarokbol. kicsit jobbrol fotozva, egy nyitottabb ter lenne a viragok mogott, es igy kikuszobolhetted volna a hatter zavaro hatasat.
kicsit kontrasztosabb a kep a kelletenel, emiatt a feherek kicsit reszlettelenne valtak. kicsit alexponalva ezeket a problemakat kiszurhetned, illetve erdemes olyan idopontot valasztani, amikor laposabb fenyek vannak, mert nem lesz annyira feher minden.

szep fenyeket.

kikki59 válasza:
Köszi a véleményedet!
Valóban: ez a gép supermakrónál is tisztán mutatja a hátteret, pedig utómunkával igyekeztem tompítani az erősségüket. Csak fák vették körül a hóvirág mezőket: lehetetlen volt kihagyni őket a képből.

adott pontszám: 1,5
2008. március 21. | 13:28 | gptomii

ESzia! a bal oldali őtérbe belógó dolog kerülendő. El lehet onnan tenni esetleg következőre. Nem kellően szűk a mélységélesség, ebből adódóan nagyon zavaró a háttér, nem csupán a faágak miatt, hanem a színe miatt is. Maguk a leplek valószínüleg élesek voltak de valamit a méretezésnél elszúrhattál, mivel tiszta fűrészfogas a kép.
Javaslom, hogy homogénebb, a figyelmet kevésbé elterelő hátteret válassz. A géped nem igazán alkalmas szűkebb mélységélességre ezért ha van módod akár gondos utómunkával, moshatod a hátteret. emellett ha van manuális üzemmódod, készíts expo sorozatot, mert az automatika a legritkább esetben mér arra a részre ahova szeretnénk. Ennek következtében az ég sötét, maguk a virágok pedig világosak lettek. kerülni kell a kemény fényeket, déli órákat.

Remélem tanácsaimmal segítettem valamit de ennek ellenére nem tudok jobb osztályzatot adni.

gptomii

kikki59 válasza:
Ez a gép supermakrónál is tisztán mutatja a hátteret, pedig utómunkával igyekeztem tompítani az erősségüket. Csak fák vették körül a hóvirág mezőket: lehetetlen volt kihagyni őket a képből. Fele akkorára vissza kellett méreteznem, hogy ne legyen nagyobb 300 kB-nál. Döbbenten láttam a megjelenő fogazást, előtte tiszták voltak a szélek.
Köszi a véleményedet!

adott pontszám: 3
2008. március 21. | 13:24 | ovarnet

Ha nagyon tömören akarok fogalmazni, akkor a kép pixeles, kiégett és bizony életlen.
A kompozició jó lenne, tetszik az alsó perspektíva, de a háttérben lévő fák zavaróak.
A színek nem rosszak, de a sziromok zöme kiégett és részlettelen.
A pixeleződés pedig szerintem a tömörítés miatt lett ilyen.

kikki59 válasza:
Ez a gép supermakrónál is tisztán mutatja a hátteret, pedig utómunkával igyekeztem tompítani az erősségüket. Csak fák vették körül a hóvirág mezőket: lehetetlen volt kihagyni őket a képből. Amúgy nagyon le kellett kicsinyítenem a képet. Köszi a véleményedet!

adott pontszám: 4
2008. március 21. | 13:16 | aspire16

szija! Nagyon jó ez a kép,úgy mutatja meg a kép a hóvirágot mint ahogy nem szoktuk látni! Annyi hibát találtam benne h a bal alsó sarokban belóg vmi kis ág vagy nem tudom ami el is van mosodva szerintem ha ezt levágtad volna akkor sokkal jobb lenne!

kikki59 válasza:
Igen, ez volt célom: a szokatlan beállítás. Nem csak a bal alsó sarkon, de még a fák élességén is utólag próbáltam valamit tompítani, hogy ne vonják el annyira a figyelmet. Levágni nem tudtam volna.
Köszönöm a véleményt, a pontokat! :- )

adott pontszám: 3,9
2008. március 21. | 13:03 | TomHuan

Picit nagy méretben töltötted fel, ez a képminőség rovására ment. A perspektíva tetszik, gondolom jól le kellett hajolnod hozzá...(-: Kompozíció: A bal alsó sarokban nagyon zavaró az a homályos levélke. Üdv: Tom

kikki59 válasza:
Épp ellenkezőleg: nagyon le kellett kicsinyítenem az eredeti méretet; ettől teljesen átalakult a kép. ?? :-(
Igen, a szokatlan beállításhoz hason kúszás kellett (kismalac-tisztaság...), így sem láthattam alá a virágoknak, csak a kellő fényerő beállítást próbáltam megsaccolni. Nem csak a bal alsó sarkon, de még a fák élességén is utólag próbáltam valamit tompítani, hogy ne vonják el annyira a figyelmet. Levágni nem tudtam volna.
Köszönöm a véleményedet!