BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
4
KATEGÓRIA: szociofotók
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2008. január 21. 10:38
  • Készítés helye (ország): Magyarország
  • Készítés helye: Nyíregyháza
  • Készítés ideje : 2008-01-21
Pengeélen

!mielőtt a mélységélességet szidod, vedd figyelembe a gépem típusát! kösz ((egyesek szerint politikai töltetű leírásomat töröltem, mindenki maga jöjjön rá mit jelenthet a kép és miért épp a szociofoto kategóriában van)) (második képem, az előzővel ellentétben itt csak a keretet és a deszaturációt készítettem photoshoppal) 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2008. január 29. | 19:11 | h.zoltan

ha politikai jellegü akkor csak "Ockham pengeje" jut eszembe ))))))))
vagy tevedek???

DrNagyi válasza:
igen tévedsz.
Az egészségügy helyzetéről van szó. Az táncol pengeélen, bár nem feltétlenül mindenki szerint...

2008. január 28. | 15:16 | mgreg

Kíváncsi lennék az előző leírásodra! Mostanába mindenki pengeélen táncol! Én a helyedben még tettem volna egy kis enyhe célzást a szegénységre is pontosan nem tudom megírni neked, de erre gyere rád magattól!

DrNagyi válasza:
Nem célozgatok én már semmire, ez a kép így marad ahogy van. Mindenki azt gondol amit akar, úgyse lehet az emberek figyelmét felhívni semmire, mert buták mint a sötét éjszaka.

adott pontszám: 4,5
2008. január 26. | 15:53 | harminchat

Szia! Pengeélen táncol az árnyék? Érdekes fotó. Ha ilyesmit be tudsz állitani, akkor mindegy, hogy milyen géped van. Látod, amit látsz. Az élesség szerintem jó helyen van, a nyél kiégése pedig itt nem hátrány. Viszont elől a penge fénye az asztalon az kicsit bezavar az összképbe.
Nem tudom miért a kategória, de ez nem érinti a pontszámot.
Tudatos, jól komponált kép.
További jó fotózást!

DrNagyi válasza:
Köszi az értékelésed!
Eredetileg volt egy kis politikai töltete a megjegyzésemnek, ami miatt szociofotóként is felfogható a kép, de ezt a leírást pár ember kérésére töröltem. Megsúgom, hogy nem az árnyék táncol pengeélen, hanem az egészségügy, ezt szimbolizálja a szike, de nehezen érthető, a megjegyzés nélkül főleg.

adott pontszám: 4
2008. január 22. | 18:57 | Byspeeed

Hello.Tetszik a kép,ötletes az elhelyezés.Jó,hogy a kés pont a két (a sötét és világos) oldal között helyezkedik el.Kár,hogy a kés vége kiégett,és inkább ez a zavró mint a kissé kicsi mélységélesség.Grat.

DrNagyi válasza:
Köszönöm a tanácsot, eddig nem is igazán tűnt fel nekem sem hogy zavaró lehet a kiégett nyél, de most hogy mondod lehetett volna jobb is. Sajnos nem állt módomban megoldani a problémát a fényviszonyok adottak voltak, a nap pont ott csillant meg, de ha máshogy helyezkedek belelógott volna valami a háttérbe, vagy nem lett volna megfelelő a szög.
Köszi az értékelést!

adott pontszám: 3,5
2008. január 21. | 20:21 | nasztya

Érdekes tárgyfotó, mert nekem inkább az, nem olvastam a politikai töltetű leírást arról lemaradtam. Végülis a nem kell mindennek tűélesnek lennie, főleg hogyha a gépet határt szab ennek. Lehet hogy erre még rá is játszhattál volna, hogy még kevesebb essen az élességi síkba, én lehet elmentem volna odáig hogy alig lehet felismerni a tárgyat. Szeretem a kis mélységélességet egyébként. A becsillanás kicsit rossz helyen van, úgy gondolom, a túl fehér és elrántja a szemem a lényegről vagyis az élről. Egyébként nem baj hogy becsillan mert érezzük legalább hogy fém. a kompozícióval alapvetően nincs bajom, egyszerű, átlós elrendezés, nem lehet belekötni. Az hogy számomra kissé unalmas, lehet hogy az én bajom és szubjektív, de én alsóbb gépállásból fotóztam volna. A photoshopról meg úgy gondolom, itt kevés volt, a mai digitális világban az utómunka nem lehet elnagyolt. Persze túlzásba sem kell vinni. Úgy kell felfogni mint az analóg technikában a labormunkát. Ott is addig nagyítja az ember ugyanazt a képet amíg el nem éri a megfelelő kontrasztot. Szerintem ez a kép kontraszttalan, szürke, nem látok rajta igazán sötét részt amit kiemeltél a fekete kerettel. Kellett volna játszani egy kicsit a görbékkel deszaturálás után szerintem.

DrNagyi válasza:
Köszönöm a részletes értékelést.

adott pontszám: 4
2008. január 21. | 19:43 | buslig22

Tudatosan komponalt kep,mondanivaloval.Most nem megyunk bele a politikaba ,meg ilyesmik,mert folosleges nem ide tartozo tema!Nem is lehetett volna jobban a fekete-fehernel jobb szinvilagot valasztani,grat.Atlos kompoziciot latunk,ahol a sulypontok ugy font mint lent az ember szemebe tunik azonnal...A fekete 'tartomanyban'ha mar PS-t hasznaltal szurhettel volna kepzajt!

DrNagyi válasza:
Igen tudom a zaj szerintem a túlzott tömörítés miatt van. 65 KByte lett így. Legközelebb jobban kihasználom a 300Kbyte adott tárhelyet.

adott pontszám: 5
2008. január 21. | 17:55 | Gabesz923

Nekem nagyon tetszik az egész koncepció. Viszont örülnék ha az egyészségügyes részt törölnéd a megjegyzés rovatból. A szabály úgy szól hogy kerüljük a politikai töltésű fotók feltöltését, tehát a megjegyzésed nem tekinthető szabájtalannak, de úgy gondolom hogy egy ilyen gondolatébresztő fotóban az a jó hogy nem kell magyarázni hanem ha elég hatásos akkor a látványra ugyanaz az aszociációnk támad mint a fotósnak. Szerintem jó helyen van a mélységélesség és nem is kevés. jó a színvilág. Jó szögből fénképeztél. Tiszta a kompozíció. Egy ötletem van a fotó kapcsán: kellene egy olyan szike ami nincs így agyonköszörülve hogy elhidjük hogy valóban orvosi eszköz és úgy kellene elhelyezni hogy a pengéjén csillanjon meg az erős fény. Nálam így is 5.

DrNagyi válasza:
Köszönöm, a megjegyzést töröltem, pénzem viszont nincs újabb szikére egyelőre.
Hasznos értékelés.

adott pontszám: 4,2
2008. január 21. | 17:42 | Apollo

Maga a kép nem rosz, csak egy kicsit zajos. Kicsit tetszik a mélyégélesség, de az nem hogy politikai írányt is belehozol(Moderátor: ezért nem vontam le pontot). A keret se nagyon tetszik, szerintem túl vastag.

DrNagyi válasza:
A zajosság a tömörítés miatt sikeredett bele, ezen legközelebb változtatok.

adott pontszám: 3,5
2008. január 21. | 16:26 | basa 2

Ez mitől szociofoto? Nekem ez egy tárgy.A történettől a kép tartalma nem változik.De mint kép sen kiváló.Túl sok a képen az életlen rész.Lehetett volna pontosabban az átlóba szerkeszteni,és a penge éle, egy keményebb,kontrasztosabb.képet kívánna.Talán egy kis becsillanást az élén..Jó az elképzelés, kicsit még "ültem ,,volna felette.Jó fotózást.Üdv.

DrNagyi válasza:
Direkt nem szerkesztettem az átlóba, és azért ilyen az élesség mert egy ilyen gépen nem lehet mélységélesséet állítani, se manuális fókusz nincs rajta.
Egyébként ha még nem olvastad, ajánlom figyelmedbe a "segítség a fotók véleményezéséhez" című cikket aminek linkjét a szabályzatban az értékelés résznél is megtalálsz! Ott ugyanis pont van egy cikk a mélységélességről is.

adott pontszám: 5
2008. január 21. | 15:33 | Dramar

A megjegyzés miatt adok 5-öt. Ha nem írtad volna ezt oda akkor 4, mert a pengének végig kéne az éle hogy látszódjon.


Szép fényeket.

DrNagyi válasza:
Köszönöm.
Sajnos azért ilyen kicsi a mélységélesség és a penge nem teljesen éles, mert mint láthatod, egy compact digitális fényképezővel készítettem, amin nincs manuális fókusz, nincs mélységélesség állítás sem. Hobbifotós vagyok, nincs pénzem sajnos többszázezres gépekre és objektívekre. Remélem ezt figyelembe veszitek pontozásnál.
Mégegyszer köszi az 5 pontot.

2008. január 21. | 14:14 | Maugli

Nagyon igaz.

DrNagyi válasza:
:)

2008. január 21. | 14:03 | Maugli

Nem is hibáztatlak, csak szerintem a sebészeké nem ilyen (rövidebb a penge), igy picit üti a mondanivalót. De lehet hogy tévedek...

DrNagyi válasza:
Mondjuk ez tényleg nem sebészeti szike, dehát soha nem is állítottam :D
Ez azért nem akkora hiba mint ha mondjuk egy galambot fotóznék és azt állítanám hogy ez egy jégmadár.

adott pontszám: 5
2008. január 21. | 13:42 | Maugli

Tetszik az amit a képpel kapcsolatban leirtál, ilyen megvilágitásban a mondanivalója tényleg ül. A témát az egyszerű szerkesztés és az ff segiti, illeszkednek. A penge valami miatt elég hosszúnak tűnik anyélhez képest, de mivel nem egy szike dokumentálása volt a célod, ez nem gond. Jó munkát.

DrNagyi válasza:
Nagyon köszönöm, értékelésed.
A szike éle azért ilyen hosszú mert így gyártották :D. Erről igazán nem tehetek.

adott pontszám: 3
2008. január 21. | 13:37 | Vajdy

Nos...A mai világban ez mindennel így van...legyen az informatikus, közgazdász, fotográfus, vagy épp egy tanár, esetleg hivatásos katona, vagy bármilyen művész. Valahogy nekem nem jön át a fotón ez az érzés, amit leírtál, főleg hoyg azért nem anyirra kilátástalan egy jó orvos mai helyzete... Az egészségügy valóban szakadék szélén billeg, de azért az orvosoknak nem sok panaszuk lehet...de ebbe most ne menjünk bele. =)
Szóval fotó! A szerkesztéssel egy két hibát elkerülhettél volna, ezt leginkább már csak utólagos vágással lehetne javítani: a fény-árnyék határa elég éles, ezért jobb lett volna saroktól sarokig szerkeszteni. A tónusok elég gyengék, ez többekközött a penge tükrőző hatása miatt is van, valamint elé szürke a kép... Ezek az indokaim a pontomra, és arra, hogy ezt a képet kevésnek érzem. Nem bántás, csak puszta fotós szemlélet...
Üdv.: Vajdy

DrNagyi válasza:
Köszi a pontos indoklást.

adott pontszám: 3,8
2008. január 21. | 13:04 | oliki

Szia! Az átlós elhelyezés nagyon jól sikerült. Én pengét vagy szikét látok, de az élét igazából nem. Az viszont jó, hogy az átló nem szabályos felosztást ad. A nagyobb sötétség nagyobb gondot jelképez. Igazából az ötlet nagyon jó, még a megvalósításon kellene csiszolni.

DrNagyi válasza:
Nem tudom mit értesz azalatt hogy nem látod az élét. Sok szögből próbálkoztam, de ha kisebb szöget zártam be az élével, akkor nem volt felismerhető a szike, sőt, semmi nem volt felismerhető. Légyszi jobban magyarázd meg hogy mi a probléma!

adott pontszám: 4
2008. január 21. | 11:20 | k4ta88

az átló teszi igazán különlegessé és egyedivé a képet. A fény és sötétség ellentettje, és a szike mint elválasztó, szerintem nagyon jó ötlet. Icipicit forgattam volna rajta hogy a 2 sarkába tartson az átló.

DrNagyi válasza:
Köszönöm értékelésed.