BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
5
KATEGÓRIA: portré
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2008. január 17. 13:04
  • forrás: dia
  • Készítés helye (ország): Magyarország
  • Készítés helye: Csíkszereda
Erdély, 1938

Most akkor elrugaszkodtunk a szárazságtól, vagy nem? ------------------------------------------ Érzéseket megnyitni, gondolatokat elengedni, kezeket megemelni, billentyűket összeverni, rajta! Mi lesz már?! 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 5
2008. január 22. | 22:56 | ramacapturetrav(r)

Dzsízasz. Mi minden van még a maga tarsolyában? Olyanokat nem is mondok hogy 38ban volt-e már Exa, akkori nagy testvérünk iparának csúcsteljesítményével fotózott mindenki mert Dulovits még csak borozgatott hosszú téli estéin. Alapjában biztató hogy egy ilyen kép jutott itt valamire. Hatása van, a honleány szeme átragyog a határokon és éveken, ő a mi Anna Frankunk, a naplóját mi írjuk tele.

nologo32 válasza:
Volt, akitől szidást kaptam, hogy nem rendes dolog ez a játék a 38-cal, Magyarországgal-Csíkszeredával, Exa II-vel, életkorommal, táncház-szóval, 80-as években huszonéves lányokkal... :) szerintem nem nem-rendes, és nagyon örültem, hogy a többség kizökkent a szerepéből és egy pillanatra önmaga lett, vagy talált magában valamit, amivel szembenézet, ha éles volt, ha bársonyos, ha töprengett, ha nevetett... :) ezért a szidás is megéri :) Köszi!

2008. január 21. | 11:14 | Tomba

Hoppá, úgy látom lemaradtam egy projekciós tesztről :). Ezzel az utómunkával a kép a Szondi-tesztben is megállná a helyét :p ;)

Díjazom az ötletet, végre valami kis élet az oldalon. Úgy látom minedn remélt választípusból érkezett (sőt a végére még egy moderátor is befutott), így maximálisan elégedett lehetsz. Gratulálok.

38-ban valóban nem volt Magyarország része Csíkszereda, de 40-ben már igen - ha jól tudom. Úgy emlékszem a II. Bécsi döntés keretében Székelyföldet (is) Magyarországhoz csatolták, egy időre.

nologo32 válasza:
Jól tudod :) Ezért írtam 38-at :) Se akkor, se ma...
Jó ez a projekciós teszt - pedig csak ki akartam zökkenteni a megszokott kerékvágásból a dolgok menetét... :) Hogy legyen egy kis pezsgés...

2008. január 20. | 09:25 | Gabesz923

Nyilván nem vagy hülye. Kezdő moderátorként nem akartam veled keménykedni, és próbáltam a figyelmeztetés legvisszafogottabb formáját választani.

nologo32 válasza:
Hoppá, bemutatkoztál? Nyilván még szoknod kell az új szerepet, mert mégis sikerült keménykedőnek lenni. (Pedig az a rendőrök dolga, nem a moderátoroké.) És nem túl figyelmesnek is sikerült lenned :) Ha rendesen elolvastad volna az adatokat, egyből levetted volna, mi a dörgés. :) (Most nehogy azt mondd, hogy rendesen elolvastad, mert az nem vetne rád jó fényt...:)
És végül: ha nyilván nem vagyok hülye, hogy fogalmazódhat meg a fejedben egy ilyen kérdés? Próbálgatjuk az oroszlánkarmokat? :) Sok sikert és minden jót, te egyrekevésbékezdőmoderátor!
Képeid is vanak, vagy csak betűid?

2008. január 19. | 08:36 | bruce11

Nagyon örülök hogy ez a kép a helyére került(pont érték!), és vitákat, érzelmeket, gondolatokat kavart!

nologo32 válasza:
Mindig ez cél. Hogy ne menjünk el egymás mellett, látszatbeszélgetéseket bonyolítva, hanem keletkezzen bennünk reflex, ha belefutunk valamibe.

2008. január 18. | 17:00 | Gabesz923

Pontozhatóként csak saját magunk által önállóan készített kép tölthető fel. Ez itt áll?

nologo32 válasza:
Mi az. hogy! Szerinted hülye vagyok? :) A kérdés ezt feltételezi. Ez itt áll?

adott pontszám: 5
2008. január 18. | 15:54 | Atti63

Nagy feladat ezt a képet értékelni, úgy tűnik elég kevesen vállalkoznak rá. Egy régen készült kedves csoportkép (mely már megsínylette az idő múlását). A lány valahol oldalt állhat a családtagjai mellet. A kép talán egy bálon készült (akkoriban gondolom még nem volt táncház), a képen sokan vannak , majdnem az egész falu és ennek a képnek egy erősen kinagyított részlete a lány. Ő már a táncra gondol, komoly udvarlója van.Eljegyzés, Esküvő, de ki tudja mi történt velük pár év múlva kitört a háború mely ezt a nyugalmat szétzilálta.
A kép különben jó, csak hogy készült?
Szép képeket: Atti

nologo32 válasza:
Ez a jó, ez a játék lényege, hogy a fotó önmagában nem is dzámít, az a fontos, hogy a nézőben mi indul el, a nézője mit tesz hozzá a fejében...
Beszkenneltem egy nagyméretű papírképet és a szkennelésnél keletkezett egy anomália, ezt "folytattam" a kidolgozással. Köszi a játékot!

2008. január 18. | 15:44 | gptomii

Ha eddig még kételkedtél, akkor most teljesen megnyugodhatsz.

nologo32 válasza:
:)

adott pontszám: 4
2008. január 18. | 15:08 | addict

Szia!
fotodat lehetne ertekelni technikai szempontbol aminek nem sok ertelme lenne, legalabb is nekem eleg szukosek az ismereteim az akkori technikat illetoen es nem tudom,hogy az akkori eljarassal milyen "kepminoseget lehetett produkalni", de az biztos, hogy sokkal jobbat. mindenesetre a foto minosege,tonusvilaga meglehetosen szegenyes..
ettol eltekintve eszmei erteke nagyobb sullyal bir, de ujra bejon az elobbi problema, hogy vizualis elmenyt nem biztosit a hosszu "elete" soran elszenvedett minosegromlas miatt; szemei helyen csak egy-egy sotet folt veheto ki,pedig egy portren szinte elengedhetetlen az, hogy az alany szemei jol lathatoak legyenek(kozhely, de igaz:a szem a lelek tukre)
Ugy gondolom,hogy az ilyen fotoknak egy kulon kategoriat kellene kesziteni itt az oldalon...
Effele "ellenerzeseket" valtott ki a fenykeped:)
Szivesen nezegetnek meg ilyen regi fotokat itt a fotozz-on, csak persze jobb allapotban levoket..
Jo fenyeket,
addict

nologo32 válasza:
Ezek mind mai technikák. :) Kedves addict, mihez képest "szegényes" a minőség és a tónusvilág?
Nincs nyomozói vénád, a kalandot se igen kedvelheted, úgy látszik. :) Ez itt eyg játék, mint arra már utaltam, elég hangsúlyosan. Már a cím árulkodó, 38-ban inkább - de még 85-ben is - bálnak hívták a falusi táncos mulatságokat. A táncház inkább a magyar mozgalom 73-as közismertté válása után lett szintén közismert szó, talán inkább csak szék környékénvolt ez a neve - de ebben nem is vagyok biztos...

A jelölt gép, az Exa II-es az NDK-ban fejlesztett masina volt a 60-as években. Vagyis egy 60-as évekbeli géppel fotózni 38-ban, hát szóval...

Aztán Készítés helye I: Magyarország, Készítés helye II: Csíkszereda. Ez Székelyföld, ha jól tudom, és ez se 38-ban nem volt, se ma nem Meagyarország része.

És végül a komment: Most akkor elszakadunk a szárazságtól, vagy nem?

Csupa jelzés, hogy hogy állj a dologhoz.

De ha ezeket nem is veszed észre, akkor sem adekvát a "minőséget" követelő megjegyzésed. Láthatod, ez nem egy szokványos fotó - vagyis nem kérheted számon azt, amit egy megjelenési formájában átlagos fotón igen. Ez nem megjelenési formájában is nagyon szubjektív kép, így csak a szubjektivitáso belülre helyezkedve kritizálható a "minősége", "technikája", vagyis nagy valószínűséggel, ha én így tettem közzé, akkor így találom tökéletesnek, vagyis akkor így az is. Erre utal a megjegyzés a külön kategóriáról. De nem valószínű, hogy lesz ilyen kat., mert kevés ilyen értelemben kreatív kép készül.

A lényeg: ez a kép egy játék kiindulópontja. A játék pedig az, hogy kiből milyen asszociációt, érzelmet, vágyat, mittoménmit hoz ki. Ha megnézed a posztokat alant, láthatod, akadt játékos. Neked azért lehet hasznos ez az egész, mert arra tanít az eset, hogy sokkal nagyobb látókörrel nézd azt, ami eléd kerül. Bármilyen is, amit látsz, ne csak a technikailag kritizálható, realitásokhoz köthető, az ismert világ korlátai között megfogható dolgot nézd benne, hanem inkább azt, amit benned mozdít meg, emléket hoz elő, érzéseket ébreszt, ilyesmit, mert önismeretben ez sokkal többet eredményez, mint egy objektum objektív bírálata. És ez sokkal többet is ér. Vagyis, ahogy másnak is írtam, ez, amit itt látsz, csak a kép egyik fele, a másik benned van, csak engedd kirajzolódni! Persze van, akinek semmilyen ehhez a képhez köthető láncszeme van, annek nem ez a játéka, az sem baj, nyilván. Szóval olvasd el a többiek véleményét (volt, aki - ugyan nem ezen az oldalon - szellemekre asszociált, pedig arra én sem gondoltam, de épp ez a szép benne), nagyon tanulságos. És ezért nem véletlen, hogy több, mint 350 megteintésből nem jött össze tíz hozzászóló, ebből pedig csak három volt a pontozó... ez egyik te :)

2008. január 18. | 13:35 | efi

ha 3 pontot kaptal volna inditasnak, akkor lenyegesen tobben irtak volna ra. :) ez egy ilyen vilag.
ketsegtelen, a fotozz nem igen alkalmas uj iranyok leteszetelesere.
jol megdolgoztad a kepet.
nemregiben a regi fotokat rendezgettem, ami a nagyszulokrol maradt, igazabol kicsinyitened kellett volna, mar ami a mereteket illeti. aki akarja, az ragadjon hozza nagyitot, ahogy azt egy 30as evekbol maradt kepnel kell. (az opera meg hajlando kepernyo csokkentesre, ha megkeri a zember, igy a jatek esetemben nem ugy mukodott, ahogy azt vartad).
de igazad van, kell tudni a szetesett kepet is egeszben latnunk, ahogy reszletbol is meg kell latnunk az egeszet. es vegulis ez a fotozas.

szep fenyeket

a lanyod?

nologo32 válasza:
Nem, egy régi barátság, valójában egy 1984-es kép szkennelt változatából készült ez. A Bartók együttesben táncolt ez a lány akkoriban. :) Most csak körberaktam egy pár - ha jobban megnézed - egymásnak nagyonis ellentmondó látszatadattal :)

2008. január 17. | 22:41 | bruce11

gptomi, és a veled való beszélgetésből értettelek meg igazán, tanulságos volt! Ezt muszály volt leírnom, most értettem meg igazán, és köszönöm! Üdv :)

nologo32 válasza:
Hurrá, örülök! :)

2008. január 17. | 17:10 | Sotto Voce

Nem tudom, jó hír-e vagy rossz, de én a torinói leplet látom. Vagyis, annak analógiájára, a csíkszeredai leplet.
Rég volt, tán igaz se volt, és csak akkor létezhetett, ha nagyon erősen hisszük.

nologo32 válasza:
Megint lebuktam!! Fantasztikus, én is gondoltam rá, miközben csináltam, többször is előfurakodott a gondolat, nem gondoltam, ogy másnak is, és hogy épp neked, ez jó! Csak óvatosan a Csíkszeredával is, semmi nem az, aminek látszik. :) Nagy vagy, SV

2008. január 17. | 16:39 | gptomii

Rápillantottam a képedre, aztán megfordultam a székemben és ránéztem a szobám falán található kalotípiára. családom "ősi" tagja. (pontosat nem tudtam meg róla) A két kép között sok mással egyetemben több mint száz évnyi különbség van. Persze képed nem annak a kornak a hírnöke, mégis körüllengi az a szellem, amit a falon lévő képre nézve szoktam érezni. Ez a fajta megjelenés annyira idegen a mai embernek, hogy bizony nehezen tudjuk hová tenni. Mégis azt mondom nincs ennél alkalmasabb pillanat, hogy elengedjük a fantáziánkat és miután pillantásunkkal leexponáltuk a képet, szemunket fenyitva lássuk, ahogy a lány története folytatódik tovább...


nologo32 válasza:
Igen, igen, igen, igen! Ez az! Nagy vagy, Tomi, remek, te már látod, a fotó csak fél kép, a másik fele te vagy! Ez az, végre!!!! :)

2008. január 17. | 15:54 | bruce11

Nem fogják tudni hova tenni a képet, értékelés szempontjából, (ne legyen igazam)! Nehéz, és bátor dolog feltölteni, és értékelni (felelőséggel) is a képet! Olvastam qlivia véleményét és tökéletesen eggyetértek vele! A fotó nagyon tetszik, a kép összeáll, jó a szemcsézettség, talán zajosság! Sokat tanultam a képből, és a párbeszédetekből! Pontozni nem mertem volna, de nagyon hatásos, és valami furcsa vizió lengi körül, a látványt, megfogott a kép! Üdv, 1 v 5 " az utóbbiért drukkolok :)

nologo32 válasza:
Ember, mi az, hogy nem merted?! Ha érzéseid vannak, véleményed, van, lelkesedsz, vagy utálkozol, akkor pontozhatsz is! a pontozáshoz nem a gépek/műfajok használati utasítását kell tudni, hanem azt, hogy mit érzel! Más nem számít, mert nem fontos. Máskor senkivel szemben ne tartsd vissza magad! :) Különben igazad van, nem is tudnak mit kezdeni vele. Eddig kábé 200-an látták hárman szóltatok hozzá, egy pontozóval. De ilyet feltenni nem bátorság. Ez vagyok én, ezek érdekelnek, ezt szeretem, ezt teszem fel. Nem akarok megfelelni - aki talál benne magának valamit, annak nagyon örülök. Különben ez a szándékom minden képpel, ilyen. vagy olyan atmoszférát teremteni, érzéseket kiváltani. Mert emberekkel van dolgom. Nálad például ennek a "furcsa vízió lengi körül"-nek örültem agyon, ez jó, ez tetszik! :)

2008. január 17. | 15:30 | hinata

nekem nagyon tetszik
de azt nem tudom, hogy ez milyen képnek minősül...
úgy értem, nyilván nem te készítetted 1938-ban :)
tudod, mi az érdekes? kifejezetten hasonlít egy budapesti, 80-as évekbeli lányra, aki táncházas is volt, és a Bartókban is táncolt...
érdekes...

nologo32 válasza:
Szerinted? :) Jó a játék! Te már belekapaszkodtál az évszámba, zavar van, valami nem stimmel, igaz? - de olyat is hoztál, ami személyesebb, erre nem is számítottam, remek! Örültem!

adott pontszám: 5
2008. január 17. | 13:30 | glivia

Hm, jól megdolgoztattál, mire rájöttem, hogy ezt a képet honnan, és hogyan kell nézni :) Rájöttem, h kicsiben túl kicsi, nagyban meg túl nagy... Mármint ha onnan nézem, ahogy szoktam. Ezért átmentem a szoba másik végébe, és leültem a képpel szemben. És csak néztem. És eszembe jutott Nagyim vastaglapú, aranyszélű fényképalbuma. Hm... Valami félelmetesen erős hangulata van ennek a képnek. Olyannyira szemcsés, hogy szinte már mozaik. Már ha közelről nézed :) De messziről nagyon él. Iszonyú módon bajban leszel vele, ez tipikusan az a kép, ami a két szélsőséget vonzza: 1 v 5. Nincs középút. Nekem 5, és nem tudom jobban megfogalmazni, hogy miért...

nologo32 válasza:
Örülök, hogy játszol velem! És megtetted, hogy átültél. :) Először gondoltam, hogy odaírom: "Ne közelről nézd!" Aztán inkább mégse. Ne legyen magyarázat, ha már a cím és az adatok disszonanciája is a játék része.