BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
4,81
KATEGÓRIA: elkapott pillanatok
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2008. január 12. 15:12
  • Készítés helye (ország): Magyarország
  • Készítés helye: Nógrádsáp
Leveske

 

A PROFI ÉRTÉKELÉSE
Elkapott pillanat a bemozdultság miatt, de talán szociofotó kategóriában lenne a kép helye. A képi elemek illeszkedésének hiányát látom megjelenni a fotón, ami sajnos megkérdőjelezheti a hitelességet. Nem szeretnék senkit megbántani: sem szerzőnket, sem más szocio- vagy riportfotóst. Tény azonban, hogy a fotó minden ágában vannak ügyeskedők, akik töménytelen gagyi képet készítenek. A műterem világában ezt nagyon jól tudom és hallom a szocio kategóriában műkődő tanítványaimtól is. Sorolhatnám persze tovább a fotóterületeket... Sokan ugyanis nagymamájukat, vagy annak barátnőjét fotózzák ilyen kompozícióban, ami megrendezettsége miatt hiteltelen a riport hitvallása szerint. Persze valahol el kell kezdeni a szociofotót is, de azért a kezdő lépések és a valódi alkotás más. Itt az a problémám, hogy pléhbögréből kanalaz modellünk, előtte pedig az erdélyi fatányéros tálalására szolgáló fatányér van. Magam is reggelizek-vacsorázok deszkáról, ez tehát nem illik ide. Az előbb említett étel sem a szegények eledele, márpedig a szegénység jelenik meg bújtatva a képen. (Zárójelben hozzáteszem: a gazdagok, nemesek vagy éppen újgazdagok fotózása is a szociofotó műfaja!) Egy levesestányér azért kifejezőbb lenne itt, mint a pléhbögre. Vagyis: magam nem kérdőjelezek meg semmit, de a hitelességet más nem biztosan feltételezi. Ezt pedig a riportban, szocio-ban alkotók egy része rontotta el és kiállítóként figyelembe kell venni. (...a fotózz sem más, mint egy nagy kiállítóterem.) Ezek után még egy hiba: a modell jobb válla feletti terület nagyon összeolvad a modell testével. Emiatt nem válik el a háttértől és a fotó által közvetített térélmény sérül. Utómunka során ezt maszkolással vagy a Channel-Mixerrel kezelni lehet. Ami jó: szép a bemozdulás, tényleg mozgásban van a néni. Az arc fura, kissé groteszk kinézete is az evést hangsúlyozza. Tetszik a szemek képszélre tolt elhelyezése: még így is hangsúlyosak, de a száj még nagyobb hangsúlyt kap. A jobb alkar a boldog átlót jeleníti meg és ez segíti a képről áradó vidámabb hangvételt. A néni kissé bandzsít, a kép nagyon közelről készült, ami a jó szociofotónak sajátja. Így hat igazán, hiszen a kép szemlélője is közel érzi magát a témához. Ismeretlen modellel mindezt nehéz megtenni, de ha szerzőnk így járt el, megérdemli a dicséretet.
Értékelte: Török György
Msc. Török György mûszaki fotográfus, reklámfotós, szakíró, okl. szaktanár, világítástechnikai szakember, a "Fényképészet" címû kézikönyv társszerzõje, a Kaposvári Egyetem Mmûvészeti Karának oktatója. www.fotosuli.hu
A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2008. június 27. | 10:30 | Hydra SR

Számomra teljesen elképesztő a profi értékelés amit kapott:
"Tedd át szocioba, de ott nem jó mert hiteltelen" - írta gyakorlatilag Török György, más szavakkal.
Belemagyaráz egy rakás dolgot, majd megcáfolja azoknak a belemagyarázott dolgoknak a hitelességét.
És ha tényleg a nagyit fotóztad, amint levest eszik, akkor mi van? Őt nem lehet fotózni? És ha beállított kép az egész akkor mi van?
Egyébként én nem látom beállítottnak, de szerintem ez teljesen lényegtelen, számomra legalábbis. Egy szóval sem írtad, hogy mit kéne látni, mindenki lásson, amit akar, csak az nem tetszik, hogy valaki olyat próbál látni, amit nem hisz el és saját magával veszekszik, majd a fotósra keni. Számomra ezen a képen egy idős néni levest eszik, egy kissé merészen de azért szerintem jól szerkesztett kompozícióban, remekül elkapott pillanatban, kifejező mimikával.

u.tike válasza:
Köszönöm!
Nem beállított, levest evett a nagymamám egy lábasból, én vele szemben ültem, és csináltam róla pár képet. Nem foglalkozott velem, nem zavarta, csak evett tovább.
Eszembe sem jutott a képet szocio kategóriába tenni, mert nem az a lényege, csupán egy elkapott pillanat, semmi több.

adott pontszám: 5
2008. január 14. | 15:50 | weinmaster

kitűnő portré, életkép, vagy elkapott pillanat.. szűkre szabtad, a lényegre koncentráltál, így hatásosabb és tömörebb lett.. ez a kézzeltartott lábosból evés nagyon jellegzetes pillanat.. nagymamám is így szokta..
-W-

u.tike válasza:
Köszönöm!

adott pontszám: 4,5
2008. január 13. | 17:40 | fisi

Jó kis kép, de nagyon beszorítotad a nénit, és kicsit be is mozdult! Jó az Ff effekt megint, egyéb bajom nincs is vele!
Grat!

u.tike válasza:
Köszi!
Engem itt nem zavar a bemozdulás.

2008. január 12. | 19:15 | broland

kafa !!!

u.tike válasza:
Köszi!

adott pontszám: 4,5
2008. január 12. | 18:46 | Tryumf

Egy pillanat, egy mozdulat.
Nagyon érdekes kép, egy picit morbid, egy picit mesélő.
Sanálom, hogy ennyire bemozdult.

Try.

u.tike válasza:
Köszi!
Én is sajnálom, de egy sötét kis konyhában készült, vakuzni nem akartam, ezért muszáj volt hosszú záridőt használni.

adott pontszám: 5
2008. január 12. | 18:30 | ramacapturetrav(r)

Remek, irigylésre méltó pillanat-portré. A címet is remekül megtaláltad hozzá.

u.tike válasza:
Köszönöm.

adott pontszám: 5
2008. január 12. | 18:01 | nasztya

Remek pillanat, tényleg jól kaptad el. Biztosan kedves kép lehet számodra. Nagyon jó választás a fekete-fehér, jól is sikerült átalakítani. Jók a minták a képen, igazi nagyis hangulat :) A szerkesztése is nagyon tetszik, bár alul a tányér széléig levágnék a képből, úgy szerintem még jobb lenne. Sajnálom, hogy egy picit bemozdult, rövidebb záridővel jobb lett volna, de nem ismerem a géped, hogy lehet-e rajta ilyesmit állítani.

u.tike válasza:
Köszönöm!
Lehet a gépemen ilyesmit állítanui, de egy sötét kis konyhában készült a kép, vakuzni pedig nem akartam, ezért volt muszáj hosszú záridőt használnom.
Én is sajnálom, hogy bemozdutl, bár szerintem ennél a képnél ez nem is olyan zavaró.

adott pontszám: 5
2008. január 12. | 17:55 | Altnőder

ez egy nagyon jó kép, jó pillanat,karakteres modell:), tetszik a szerkesztés, tónusok...szóval minden, grat!

u.tike válasza:
Köszi! :)

2008. január 12. | 16:39 | 2bats

Megnéztem a szerző galériáját. Olyan fotókat készít, amik nagyon kedvemre valóak.
Ez a fotó is azt az "ember" iránti érzékeny odafigyelést, szeretetet és érdeklődést bizonyítja, ami az én véleményem szerint a művészet csúcsa. Amikor annak a szolgálatába tudjuk állítani az alkotóerőt, ami a leginkább megérdemli azt.
Mindehhez társul a fotós bátor technikája, kompozíciós elképzeléseinek váratlan alkalmazásai.
Milyen megható tud lenni az egyszerű hétköznapi élethelyzet egy jól "fogalmazó" fotós kezéből. Mennyi felkiáltójelet küld szét, hogy érezzünk együtt, hogy vegyük észre az apró dolgokban rejlő örömöket, hogy tiszteljük a múlandó időt, a múltban rejlő titokzatos történeteket, vagy a sorsot, akkor is ha nem a miénk, ha nem olyan fényes.
Egyszer egy véleményben azt olvastam, azért értékelnek néhányan szép nőkről készült fotókat nagyon szigorúan, mert irigyek arra, hogy soha nem kerülnek ilyen női szépség lefotózható közelségébe.
Én sajnálom azt, aki a csillogás miatt nem veszi észre, vagy nem érti, milyen finom tud lenni egy kis "leveske"...

u.tike válasza:
Köszönöm, hogy leírtad a gondolataidat!

adott pontszám: 5
2008. január 12. | 16:32 | NZsuzsi

Nagyon kedves hangulatos fotó, sebaj ha nem éles nem fontos ez annyira többet ér a mese a pillanat!
Csak igy tovább! Zs.

u.tike válasza:
Köszi :)

adott pontszám: 5
2008. január 12. | 16:11 | HRG

Nagyon jó pillanat, nagyon jó szerkesztés, nagyon jó alany.
Tetszik a ff is, ez nem 4-es, hanem 5-ös.

u.tike válasza:
Köszönöm!

adott pontszám: 4,2
2008. január 12. | 15:17 | bazsitoo2

Szia!
Kár, hogy nem teljesen éles, mármit pl. a szemek, nagyon megmosolyogtatott ez a fotó. Nem azért, mert nem jó, hanem mert aranyos a mami! Ez a fatányér is remek az előtérben, oda kellett valami! Viszont fent a vágást kicsit szűknek érzem! Grat!

u.tike válasza:
Köszönöm!
Igen, én is bánom az életlenségét, egy sötét kis konyhában készült, vakuzni meg nem akartam :)