BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
3
KATEGÓRIA: tájkép
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2007. augusztus 18. 21:46
  • érzékenység: ISO 80
  • fókusztávolság: 36mm eqv.
  • rekeszérték: F8
  • zársebesség: 1/6s
  • Készítés helye (ország): Magyarország
  • Készítés helye: Budapest
  • Készítés ideje : 2007-08-14
Világítótorony

Újpesti, dunaparti stégnél fotóztam a hajógyári szigettel szemben, egy romantikus nyári estén.  

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 4,5
2007. augusztus 28. | 16:47 | roxor

Ritka szép pillanatot sikerult kifognod! Sajnos a stég látványa nagyon lerontja a képed. Vágással ezen korrigálhattál volna. Máskor ilyen alkalomkor nyugodtan ellohetsz tobb tucat filmkockát:) kihasználva a géped nyujtotta osszes beállitási lehetoséget és otthon a fotelban kényelmesen hátradolve kiválaszthatod a legmegfelelobbet...és a siker nem marad el....asszem:)

keri válasza:
Nos..kb 200 képkockát lőtem el, különböző beállításokat kipróbálva, folyamatosan figyelve a fény változásait :-) Aztán kényelmes fotelben kiválasztottam és megvágtam ahogy szerintem a legjobb.
A stég szerintem jó az előtérhez, bár lehetett volna kicsit világosabb is ez a rész, akkor talán nem bántaná a szemed.
Van stég nélkül is, de az finoman szólva tucat naplemente :-) dehát ugye izlések és pofonok, meg aztán tudom is hogy nem tökéletes.

Köszönöm az értékelést! Örülük hogy tetszik a képem!

adott pontszám: 3
2007. augusztus 19. | 14:08 | bounty

Tetszik az otleted, amit meg akartal valositani. Jok a szinek is, egy esti, hosszu, romantikus setae, ahogy irtad is.
En ugy vagtam volna meg a kepet, hogy a torony kozepen legyen, a kep tetejebol is nyesnek, a legfelso felho magassagaban. A steg 1/3-at is elhagynam az aljabol. Igy tul nagy nekem a kep, nem tud a szemem hirtelen min megkapaszkodni, ahogy megnyitom a kepet.
Cimnek mast valasztanek, inkabb valamit, ami a setara, vagy az estere utal. "Vilagitotorony"akkor jonne be, ha a nap a torony tetejenel tartana, mintha tenyleg vilagitotorony lenne!
Kreativ, de javitando!

keri válasza:
Érdekes. Mindenkinek tetszik mégis 3pontos a kép :-)
Jó is az amikor alacsony ponttal indul egy kép mert, kockázat nélkül lehet kreditet gyűjteni ;-)

További szép fényket!

2007. augusztus 19. | 12:08 | B.F.Benjy

A cím miatt pedig a torony tetejénél is lehetne a nap ;)))

keri válasza:
:)

2007. augusztus 19. | 10:40 | newgam

Jaj,ne gondol rosszra,hogy most végigpontozom a képeid.
A második "találat" most csupán a véletlen műve!
Ésmert érdekel a hasonló téma:)
Szép fényeket!

keri válasza:
Több képet nem töltöttem fel mostanában, szóval mostmár nyugodtan értékelhetsz :D

adott pontszám: 3
2007. augusztus 19. | 10:33 | newgam

A téma érdekes,habár a felső kék részt a felhők tetejéig simán levágnám.
A hiba,hogy sehol nem állt élesre a fókusz,a hosszú záridő valóban rövidnek bizonyult.Az "elmosás" így csak tovább erősítette az életlenség érzetét.
A várt LÁGYság helyett.
Sajnos ez így szó szerint,tudatos,kreatív(mégha más mintájára készült is),DE javítandó!
Üdv!

keri válasza:
Jó az a kék oda szerintem :)
A többivel egyetértek.

Köszönöm hogy értékeltél!
Szép fényeket!

adott pontszám: 4
2007. augusztus 19. | 08:43 | hegyesibela

Nem rossz kép. A felhők nem kellettek volna, sokat rontanak rajta. A vágás is lehetne jobb. Én alul és bal oldalt még vettem volna le, hogy a Nap és a világítótorony középre kerüljenek. Lehet, hogy az egész stéget le kellett volna vágni. Gratula!

keri válasza:
A stég az azért kell szerintem. Az ad egy keretet a képnek, és kitölti az előteret. Kipróbáltam a középre szerkesztést, nekem ez jobban tetszett, de hát ugye izlések és pofonok :-)

Örülök hogy tetszik!
Köszönöm a véleményedet!

adott pontszám: 3
2007. augusztus 19. | 08:16 | B.F.Benjy

Szerintem egészen le kellett volna engedned a horizontig a napot, mert így a tekintetet nagyon elvonja a nap égető koronája. Amúgy a világítótorony tetelye szokott vikágítani... A meglátás viszon jó...

keri válasza:
Végülis a nap a központi téma, ez volt a célom, hogy magára vonja a figyelmet :-)

Köszönöm az értékelést!

adott pontszám: 3
2007. augusztus 19. | 00:21 | vargazoli

Üdv!

Szépek a színek, valóban hangulatos kép, csak hát elég lágyak a kontúrok. Ráadásul a hosszú záridő miatt a nap beleharapott a toronyba. A perspektíva sem a legszerencsésebb, legalábbis ami a stéget illeti; az amúgy is jobbra komponlt képet teljesen megbillenti. A portré állás gondolom azért lett választva, hogy a kék ég a lemenő Nap és a Duna víze is helyet kapjon a képen, de szerintem elég ritka eset az amikor jót tesz egy naplementének az állókép.

Sok sikert, szép képeket!
Z.

keri válasza:
Lágyságban igazad van de szerintem nem rontott a kép élvezhetőségén.
Pont a beleharapás miatt tetszik ez a kép nekem, ezért a címmel is erre a jelenségre hívom fel a figyelmet.
A stéget az kell. Az arányokon és perspektíván lehet vitatkozni, de stég nélkül lényegesen unalmasabb lenne a kép szerintem.
A kép ellensúlyozását mindig elfelejtem komponáláskor. Most hogy mondod tényleg jobbra dől.
Fekvő képkivágásnál is benne lett volna minden, eredetileg úgy fotóztam, de szokványos naplemente sok van :-) aztán mivel én nem a horizontot, a felhők vízszintes sávjait meg ilyesmit akartam kiemelni hanem a torony és az aranyhíd függőleges vonalaira próbáltam ráiránytani a figyelmet, ezért az álló képkivágás adta magát. Ezen felül a kép levágott jobb és baloldala ugyan úgy nézett ki mint ami ezen is látszik a nagy homogén felületek pedig nagyon elnyomták volna a témát.

Ha nem is értünk mindenben egyet, azért sikerült újabb ötleteket merítenem a kritikádból.
Köszönöm hogy benéztél!
Szép fényeket!
A fotós 0,5 kredittel jutalmazta a véleményezőt.

adott pontszám: 4,3
2007. augusztus 18. | 22:41 | chester90

Szia. Gondolkodtam a képeden, nekem tetszik. DE! Leírtad h mennyi mindent használtál ( szűrők stb.), ami lehet h összeségében javított a képen, de kicsit szerintem megbontotta azt. Jó hogy bennhagytad a stéget, keret ad a képnek. A kép középső része nekem kicsit homályos, de lehet h ezt csak a fák sötét sziluettjei okozzák. Én lehet h még egy kicsit vágnék a kép tetejéből.
És akkor végül a naplementéről, ami szerintem mesés, így a torony mögött. Gratulálok, azért még vannak hibák...

keri válasza:
A szűrők...ennek a képnek ez lett volna a lényege, mert éppen ezzel kísérletezgettem. Sajnos az eredeti cél nem jött össze, de azért ez a kép mégis tetszik nekem. Ezzel kapcsolatban az elötted lévő értékelést ajánlom figyelmedbe, az mindent megmagyaráz. A képen egyébként nem sokat változtattak. Az ND8as szűrő kb olyan mintha az érzékenységet levettem volna ISO 10-re de mivel ilyet egy gép sem tud marad az ND szűrő. Persze itt nem sok hatása volt sajnos pont ennek.
A polárszűrő pedig szinte kötelező darab ha tükröződő felületeket akarsz fotózni...de itt nem is ez volt a lényeg hanem az, hogy a polárszűrő ND2-es szűrőként is viselkedik, vagyis az ND8 támogatása miatt raktam fel. Persze ha már fent van, úgy állítottam, hogy az aranyhíd minnél jobban látszódjon.
A kékszűrő pedig éppen arra volt elég hogy Budapest szmogos szürke levegőjét kompenzálja. Ugyan ezt a színhatást a Hortobágy mellet egyettlen szűrő nélkül sikerült lefotóznom. Nehéz elkapni mert a naplemente elötti pillanatban csak néhány percig látszik egyszerre a kék és a vörös szín így. Na de amit ki akartam hozni ebből. Az eltúlzott irreális hatásokat előidéző szűrőzésnek én sem vagyok híve (persze ebben a stílusban is születtek gyönyörű képek) de ezen a képen semmi irreális nincs. Ez ilyen volt (talán az ég nem volt ennyire kék :) ezért nem is kellet hozzányúlnom PS-el...najó azt elismerem hogy ezek a színek csak akkor jönnek ki, ha alul exponálod egy picit a képet, de az megengedett trükk szerintem :)

- A homályoságban igazad van. Nem tudom mitől lett, vagy az állvány mozdult be, vagy a fa mozgott a szélben és a hosszú záridő miatt lett elmosódott, de nem olyan feltünő hogy kukába dobjam miatta a képet :)

-A kép tetejéből nem akartam jobban vágni mert szerintem szép ez a kék ég...de egy picit tényleg lehet vágni, akkor több hangsúlyt kapna a naplemente.

-a többi hibát is leírhatnád ha van kedved, nem sértődöm meg mert tanulni szeretnék.

A hibák ellenére örülök hogy tetszik a kissé gicses naplementém :-)

Szép fényeket!

adott pontszám: 3
2007. augusztus 18. | 22:08 | blzoly

Látom szűrőztél,ami egy nagyon jó dolog,de nem igazán érzem a képen a hatását.Nem tudom van e szűkebb rekeszed,ha nincs érdemes lett volna várni még ameddig kevesebb fény lesz,és hosszabb záridőt kapsz.,mert a bemozdult víz nem mozdult be eléggé.Itt is nyugodtan használhattál volna hosszabb záridőt,hisz az egész kép nagyon alulexponált.Általában az ilyen szélsőséges fényekhez szükség lehet még egy átmenetes szürkére is,és az az ég kékjét is rendbe teszi,így itt a kék fölöslegessé is válna.Ez mellett viszont az előtéren sokkal jobb expot kapnál,részletesebb maradna úgy hogy az ég is helyesen lenne kiexponálva.További sok sikert a felszereléshez!

keri válasza:
Nagyon örülök, hogy értékelted a képemet! Ezért már érdemes volt feltölteni. Éppen most írtam a megjegyzésbe, hogy a te képeidből merítettem ötletet :-)

Igen, jól látod, sajnos műszaki akadályai is voltak annak, hogy jobb legyen ez a kép, mert F8 a legszűkebb rekesz és a szűrő készletem is elégtelen volt hozzá. De már gyűlik a pénz egy D-SLR gépre és további szűrőkre :-)

Kipróbáltam sokféle beállítási ötletemet, így hosszabb expozícióval is fotóztam, kb. 2másodperc volt a leghosszabb idő amit még elviselt a hisztogram, de akkor a kép jellegtelen lett és a vízfelület is csúnyán mosódott el. Sajnos ez az idő még kevés volt a szép elmosódáshoz. És igen, az ND8nak gyakorlatilag nem sok szerepe volt ezen a képen. 1/6 másodperc nem sok elmosódást okozott, de azért látszik a különbség. Rövidebb záridőnél higany szerü volt a vízfelület csillogása. Persze eredetileg nem ez a lágyítás volt a célom, végülis, de ha már így alakult, nem bánom :-)

Köszönöm a tanácsokat nagyon hasznosak voltak nekem!

Szép fényeket!
A fotós 1 kredittel jutalmazta a véleményezőt.