BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
-
KATEGÓRIA: életképek
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2007. június 1. 10:15
  • forrás: papírkép
Kezdetek - avagy Mennyit adtál volna 80-ban?

Ezek voltak a kezdetek! A Smena már nincs meg, a villanó sem (két laposelemre működött, meg 220V-ra); a film valószínűleg Fomapan volt, talán 21-es, de ez nem biztos Azért az tényleg érdekelne, ha abban az időben éltél volna (talán éltél is) - mennyit adtál volna a fotozz 2007-es szabályai szerint?! 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2007. október 8. | 13:39 | Geni

Hehe!De jó!Legfőképpen az,hogy nekem van egy ilyen gépem itthon!:)

Zoran_2 válasza:
:)

2007. június 26. | 11:43 | apó2

Köszönöm a gyors választ, üdv,apó2

Zoran_2 válasza:
Ja a szkenner ... epson 3490 photo, de azóta biztos van újabb és jobb modell

2007. június 25. | 21:15 | apó2

Nyolcvanban én 32 éves voltam(mennyi vagyok most?) akkor születt a fiam és cseperedésének dokumentálására abban az évben vettem a Bizományiban egy Zorki 4 K-s gépet,,hozzá egy revolverkeresőt,egy 135ös telét és egy 35 mm-es nagylátószögű.meg egy 1,4 kezdő fényerejű 50 mm-es (alap)objektívot.Mindegyik megvan,és kifogástalanul használható(orosz gyártmányú Leica koppintás)olyan síma zárlefutású,hogy 1/15-öt kézből berázásmentesen kiexponálok vele ma is.Ezt azért említem meg,mert a szovjet gépek,köztük a Szmena több változata is,a maguk igénytelen kinézésük és mechanikájuk ellenére megbízható és aránylag jó optikával rendelkező fotoapparátok voltakA fekete-fehér negatívokat magam hívtam elő, és a képeket is magam készítettem,egy UPA-Raduga névre hallgató,szintén szovjet nagyítógép segítségével,a fürdőszobában mindíg ideiglenesen kialakított laborban.Akkor egy zacskó fixírsó 15 Ft volt,most ,ha lehet kapni 1500 Ft-nál is több.Mindezeket a szovjet gyártmányok védelmében mondom,meg azért,hogy aki olvassa,és ezután a képeimet értékeli,ne tartson,és ne nézzen kezdőnek,mert legtöbb még nem is élt,vagy ha igen,bőven a fiam-lányom lehetne.Bár a kor nem érdem,de a fiatal kor sem az,hanem állapot,tizenéves fejjel is lehet érett,jó mondanivalójú és kivitelű képeket készíteni,és vén fejjel is ennek az ellenkezőjét.Ennyit erről.A képet illetően,a mai viszonyoknak megfelelő szabályok szerint,kedves Zorán Barátom,nem tudom,kettest adnék-e rá?Amennyire a képernyőmön meg tudom ítélni(Philips 190S-es LCD monitor(tévedés ne essék,nem dicsekedni akarok!)bizony a vakuval direktben telibedurrantva úgy az elárusító szlecsna fehér köpenyén,mint a rádiók dobozán részlettelenséget okozott.,s ami helytelen vakuhasználat az eladók háta mögötti portékákon is részlettelenséget eredményezett.
Nem is értem,hogy a fiatalamber arca hogyan lett a körülményekhez képest ilyen részletgazdag.Persze még a papírkép előhívása során lehetett volna módosítani a felvételen,pl. úgy,hogy a hölgy köpenye fölött
kicsit többet exponátam volna a papírra,hogy előcsalogassam a részleteket,de ez a kép nem az én "bűnöm .Mindenesetre emlékképnek jó,de a nagy nyilvánosság elé sem témája,sem kivitele alapján én nem vittem volna.Talán majd egyszer,ha,még pocsékabbul mennek a dolgaink mint manapság,nosztalgiával gondolunk a jó öreg Szmenákra,Zorkíjokra,Kijevekre,Zenitekre,a sok feleslegessel teli műszaki boltokra és kezdetleges árukészleteikre,és azt mondjuk:a célnak tökéletesen megfeleltek,nem voltak agyonkomplikálva ,de időtálló és jól használható dolgok voltak,szemben a mai,csillogó-villó selejttel.Ami a fotózást illeti,sajnálom a Zorkíjaimat,Prakticáimat,mert mire felfejlesztettem a szetteket,kimentek a divatból.Ezek a mostani legegyszerűbb digitális gépek húsz évvel ezelőtt csodaszámba mentek volna,elérhetetlen áruaknak tűntek,most meg hetenként dobnak piacra egy új gépet a gyártók,és mindíg olcsóbbak ,de többet tudók lesznek.Szerencsére,mert talán néhány év múlva én is megengedhetek magamnak egy olcsóbb Nikon,Canont,vagy Pentaxot,nem evvel a szegény Kodakkal kell kínlódnom,ami a lassúságát illetően nem túlzás.Összegezve ,és a kérdésre válaszolva 2 pontot adtam volna rá,azt is nagy jóindulattal.
S mivel olyan őszinte voltam,engedj meg egy kérdést:Ezeket a régi képeket papírképről szkennelve,vagy negatívról szkennelve teszed fel ide?A papírképet mégcsak értem,de a negatív szkennelését,vagy diakép szkennelését illetően lehet hogy ostobát kérdezek,de előfordulhat,hogy már vannak olyan készülékek,amik megoldják ezt a kérdést.Nekem ugyanis többszáz tekercs negatívom és diám van,amikről papírkép ilyen-olyan okokból sosem készült.Ha tudsz ilyen készülékről,kérlek hozd tudomásomra,az ímélcímemet megtalálod az adataim között.Előre is köszönöm,és további fotós sikereket kívánok,üdvözlettel apó2

Zoran_2 válasza:
Köszönöm szépen a tartalmas véleményt! Sok minden visszaköszönt a régi időkből az írásodon keresztül: fürdőkád minilabor, szárítás, sötítétett szoba, vörösre festett izzó, nálunk meopta levilágító (Csehszlovák), Fomapan papír, stb, stb, :).
Persze én sem adtam volna másnak magas pontszámot ha pontozhatónak teszi fel, HA a fotózz jelenlegi követelméényeit, és persze a fotózás alapszabályait érinti.
A szenner pontos tipusáról - egyébként Epson asztali síkszkenner mailben írok, holnap. Munkahelyi dolog, meg kell néznem. Tud képről is (ez természetes), és filmet, valamint diát is szkenneklni. ¸Üdv. Zoran

2007. június 4. | 21:50 | zubarka

húúúúúú!!!!!
:-)))))

hát nekem ez mindenképp 5!
az emlékek miatt.
menniyt jártunk be....
általában faragót meg radírt vettunk... abból sosem elég... :-)
...na de gyerek fejjel...
jja meg tetot a befottesuvegekre.. nagyinak... :-)))
bár 80ban még ugye nem is éltem...
de évekkel késobb is pont ugyanezek az arcok koszontek vissza... :-)
orulok hogy viszontlátom!
a hangulata mindenképp "az igazi"

Zoran_2 válasza:
Szia! :) .... azért Te ezt más szemmel nézed, látod :)), mint más. Köszi, hogy a nyilvánosság felé is leírtad az érzéseket, amit kivált (-ott) benned. Z.

2007. június 2. | 10:12 | F. Adams

egy 11 éves kiskölyökől: ÖT!

én 8 voltam amikor ezt lőtted, és egy, a képen jobb oldalon látható rádió volt az első áldozata ébredező műszaki kíváncsiságomnak... durván jönnek vissza az emlékek! Szagok, hangulatok... félelmek... álmok.
Köszi érte :)
Üdv: Tibu

Zoran_2 válasza:
Szívesen! valami ilyesmi (is) volt a célom. Zoran

2007. június 1. | 22:01 | DénesPapa

szia Zorán!
reklám az úttörőáruháznak?
most azt mondanánk, hogy retro...de kissé én is megéltem, úgyhogy sztem szocis szimplán. A tervgazdálkodás minimáljának veleje.
grat
dad

Zoran_2 válasza:
:-) köszi, hogy írtál Dénes. 5 éves terv utolsó előtti fázisa !

2007. június 1. | 14:58 | Okeey

ott lóg, nem? :)

Zoran_2 válasza:
Ja úgy néz ki, de az nem az. Akkor még nem volt aszem

2007. június 1. | 12:02 | slacus

át igen!
válaszoltam is csak mostanában valahogy késik a citromailem!
soos.ladislav@gmail.com
ez tutira működik úgyh mostanában inkább ezt használom!

Zoran_2 válasza:
ok-s

2007. június 1. | 11:37 | Okeey

wunderbaum

Zoran_2 válasza:
Si si v tom istý?

2007. június 1. | 11:36 | slacus

nekem tetszik!:)
olyan igazi szocis ma már divatosan mondva retrós hangulat!
a köpeny a legjobb!:)
vicces de még ma is van néhány bolt ahol még mindig ilyesmi köpenyekben árulnak az elárusító nénik!:)
nekem tetszenek ezek az arcok!olyan ipikus gyárlátogatásos hangulata van!vagy mintha a boltról készítettél volna egy amolyan promóciós képsorozatot mivel hogy egy kicsit dokumentarista jelleget ad a fotónak ez a szigorú beállás meg a két HiFi berendezés a pulton!:)
mindenképp érdekes fotó szeretem az ilyen régi képeket!
én csak annak az időnek a második felétől kezdtem élni (1986) úgyhogy nem nagyon tudom hogy hanyast adtam volna akkor!:)
de ez nehéz kérdés szerintem!mert ebben az esetben vagy elfogultak az emberek (mivel lehet hogy emlékeket idéz fel bennük ez a régi fotó vagy csak simán tetszik neki mint pl nekem is) vagy meg teljesen közömbös számukra mert nem szeretik az ilyen képeket!
szóval nehéz sztem "reálisan" nézni egy ilyen fotót.

Zoran_2 válasza:
Köszi Laci, érdekes, hasznos dolgokat írtál nagyon, jó észrevételekkel.Az emil átment? Z.

2007. június 1. | 11:27 | NZsuzsi

:)))) Milyen helyesen pózolnak

Zoran_2 válasza:
:))) tényleg. Köszi, hogy írtál

2007. június 1. | 10:56 | pvyktor

Jó ég, akkoriban még Photoshop sem volt! Huh, nehéz így értékelni, mert én csak digitális aggyal tudok gondolkozni. Beégtek a fehér részek, borzasztó. Amúgy 4-es. Megfelelő kép technikailag és tartalmilag is, de a 80-as években sem lehetett kiemelkedőnek nevezni. Főleg, hogy akkor még nem fotózgatott ennyi ember, mint most, és talán nem volt ennyire híg a "szakma".
Viszont a hangulata nagyon tetszik, jól tükrözi a kort, amiben készült.

Zoran_2 válasza:
Köszi, hogy ilyen tartalmasan írtál. Persze, hogy nem kiemelkedő. Egy tizenéves gyerecske első próbálkozásai nulla ismerettel... Nekem is a hangulata tetszik, csakhát én érzelmileg kötődöm a fotóhoz, és az más...

2007. június 1. | 10:32 | c0y0te

Abszolút Szmena fíling! De jó, lehet, hogy előkaparom a sufniból én is a 8M-et :). Valamikor ez volt az első gépem :). Jó ilyen fotót is látni!

Zoran_2 válasza:
Igen azért tettem fel, hogy oldjam itt egy kicsit a feszült hangulatot.Mostanában nagy a hajtás ... Nem biztos, hogy segít, de hátha

2007. június 1. | 10:31 | Bóra

Ilyen öreg vagy már?

Zoran_2 válasza:
A kép 80-ban vagy 81-ben készült 12-13 évesen, akkor kaptam a Smena8M-et még az olimpiai jel is rajta volt :)
Köszi hogy írtál

2007. június 1. | 10:29 | cannonball

A kép a túlexpótól eltekintve teljesen hibátlan ebben a kategóriában.

Zoran_2 válasza:
Persze, hogy túlexpós, meg minden baja van (technikai). :). Köszi, hogy írtál!

2007. június 1. | 10:28 | Virgonc

tök jó . eredeti retro :) arcok, tárgyak, feeling :)
köpeny, bóóót..
kutatok anyámék régi fotoi között hangulat :)

Zoran_2 válasza:
Köszi hogy írtál :) Virgonc. Miket nem tudott már akkor az ember. Pl így kiégetni fotót :)