BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
5
KATEGÓRIA: szociofotók
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2007. március 9. 23:30
  • Készítés helye (ország): Magyarország
  • Készítés helye: Dél-Alföld
  • Készítés ideje : 2007-02-14
Fekete vonat

A felvétel egy dél-alföldi cigánytelepen készült, ahol több család egykori marhavagonokban "lakik". 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2012. március 7. | 23:33 | Yocoooka

Azért kíváncsi vagyok mit foghat a DIGI, a két antenna két felé néz :) A képpel annyi problémám van, hogy amatőrként a nagyok szavaival élve "túl szűk." Távolabbról fotóztam volna és egy picit fentebbről, úgy a gyerek szemmagasságából. A polár szűrő viszont nagyon jót tesz a kék égnek.

2007. augusztus 30. | 13:28 | ugszi

Néztem a képet, méghozzá elég sokáig. Próbáltam meg érteni az átlagot, de nem sikerült. El olvastam az értékeléseket, de még mindig nem értem. Tudom miután leírom a véleményemet a képről Te majd azzal jössz, hogy nem töltöttem föl még képet. Mert eddig is ezt csináltad azokkal akiknek nem tetszett a kép. Vagy az Ők munkáikba kötöttél bele, vagy ha még nem töltöttek fel képet,akkor abba. Én a Te helyedbe nem kezdenék sárdobálásba, hanem meg köszönném a véleményeket. Kezdem az értékelést:
1, Természetellenesen kék az ég. Alföldi vagyok és tudom hogy esetenként gyönyörű kék szokott lenni, de nem ennyire.
2, A kislány aki hangsúlyt visz a képbe, hát dől mint a Pisai ferde torony, ez is természetellenesnek tűnik.
3, Távolabbról csináltam volna, hogy a leányzó lába ne legyen le amputálva, másrészt nagyobb betekintést adtál volna a háttérben húzódó putriba.
Azt hiszem leírtam azt ami a legjobban szúrta a szemem.
Most Te jössz :))

squash válasza:
Nem tudom mire vélni a hangnemet, nem hiszem, hogy ez célrevezető, mindegy.
Azt valóban nem szeretem, ha valaki megfellebbezhetetlen szakmai véleményt ír, miközben a fotói nem hitelesítik a verdiktet. Egyébként meg nem hiszem, hogy az átlagot feltétlenül meg kell érteni, a többségnek tetszett - nagyon. Voltak köztük hozzáértők és voltak \\\"laikusok\\\" is, mint amilyen magam is vagyok. Elfogadom, ha neked nem tetszik, nem csak ötös értékelést fogadtam el, még ha számodra úgy is tűnik. Csak az zavar, ha valaki igazságot akar tenni, és jól lehúz egy magasra értékelt fotót, miközben jobbat ő sem csinált még soha.

1. az ég ilyen volt, nem tehetek róla. a kompakt gépek - mint az enyém is - erősebb színeket produkálnak, mint tükörreflexesek.

2. igen dől. nekem tetszik, ízlés kérdése.

3. ez szerkesztési kérdés, lehet rajta vitatkozni. ugyanakkor: a lábával együtt nem a putriba adtam volna betekintést, max a földet láthattad volna az előtérben.

Várom a fotóidat ;-)

2007. április 4. | 20:30 | Needer

hát igen, a parabola antenna azért ott van, a tisztálkodás hogy mehet!? A környezet, meg a kislány stimmel, de hogy lehet ilyen szép kék az ég?

squash válasza:
mi a gond az éggel, nem értem.

adott pontszám: 5
2007. március 16. | 11:17 | Pollus

Akkor most írásba is adom, hogy brutál jó lett! Remekül fel van építve a kép, az alakok végigvezetik a szemet a telep ezen kis részletén.Nekem azért ff.ben igaziak ezek a szoció fotók

squash válasza:
Köszi. Nézd meg a feldolgozást!

2007. március 16. | 01:11 | grillázs

jó lett! grt

squash válasza:
Köszönöm!

adott pontszám: 5
2007. március 15. | 23:33 | beus28d

Nagyon jó kép, iszonyatosan át tudja adni az egész hangulatot. Gratula!

squash válasza:
Köszi!

2007. március 13. | 12:39 | Strobix

Érdekes, az 5-ösöktől nem kérted számon a hitelességet, pedig az első 10 értékelőd között egynek vannak szociofotói.
De mindegy. Hidd el, nem a kreditért írtam, amit írtam. Tudtam, hogy úgysem fogod elfogadni.
További jó fényeket!

squash válasza:
Miért, volt már olyan hogy egy ötös értékelést nem fogadtál el? Én négyest pl elfogadtam ennél a képnél.
Na mindegy, további minden jót!

2007. március 12. | 22:24 | Strobix

Persze-persze, én értem, hogy a kontrasztod akartad bemutatni. Meg értem, hogy nem fogadod el a hozzászólásomat, és nem is számítottam rá. Hiányolod, hogy nem írtam semmi használhatót. Nézzük: 1. "jelen esetben az ff is hatásosabb (a kék ég miatt főleg)." Én sem vagyok egyébként nagy híve az ff-nek, de itt így látom, és le is írtam.
2. "a félbevágott lábú mosolygós kislány nem az igazi. Elég rossz a szerkesztés" - bár a szabályok azért vannak, hogy felrúgjuk őket, ebben az esetben nem látom sem értelmét, sem funkcióját annak, hogy félbevágtad teljesen esetlenül a lány lábát.
3. "szerintem kicsit többet kellett volna mutatni az egészből" - Ez jelen esetben azt jelenti - bocsánat, ha túlságosan kódoltan fogalmaztam meg - hogy kicsit nagyobb látószöggel, vagy távolabbról fényképezve jobb lett volna. Így teljesen esetlen az egész vágás és szerkesztés (persze csak szerintem).

Kaptál az elején egy-két 5-öst, aztán már nem nagyon mernek belekötni az emberek. Ezért van egy szavazás a fórumon arról, hogy ne lehessen látni az átlagot. Ha az elején kaptál volna két 3-ast, már darabokra szedték volna a képedet...

squash válasza:
Ha szétszednivaló a kép, akkor a kezdeti 1-2 ötös után is szétszedték volna. Főleg, hogy elég sokan értékelték - nem csak itt -, köztük olyanok is, akiknek - a teljesítményük okán - nem okozott volna problémát lehúzni. Egyébként:

1. ffh feldolgozás is van, mindenki eldönti, melyik tetszik neki (a többségnek a színes)
2. a szerkesztést esetlennek semmiképpen nem nevezném, maximum hibásnak, ha már így látod. 3 képet csináltam, a másik kettőn a kislány messzebb volt, látszot a lába, de ő maga nem volt ilyen hangsúlyos. Ahogy te mondtad: a szabályok azért vannak, hogy felrúgjuk őket.
3. a gépemen ez a legnagyobb látószög... sajna

Még mindig azt mondom, hitelesebb lenne, ha megmutatnád, hogyan is kéne...

adott pontszám: 5
2007. március 12. | 20:52 | Fruzs

Ami tetszik: Az ég és ami még jó benne, (nekem tetszik) a kompozíció ;)

squash válasza:
Köszi!

2007. március 11. | 20:57 | bia

Nekem nagyon tetszik!A kislány is nagyon aranyos:)

squash válasza:
köszi!

2007. március 11. | 14:00 | stanx

nagyon tetszik, gyönyörű kék az ég, és a háttér is nagyon erős hangulatot ad a képnek. tökéletes :)

squash válasza:
Köszi!

adott pontszám: 5
2007. március 11. | 12:14 | nagyat

Egy jól szerkesztett, kiváló szoció fotón néz szembe a kislány a nézővel. Nem fogja fel, még nem érzi azt a hatalmas hátrányt, amiből talán soha életében nem tud majd kitörni, hiszen van digitális műholdvevőjük! Érdekes, hogy színesben jobban tetszik mint f-f-ben, pedig a téma azt kívánná. Gratulálok!

squash válasza:
Köszi! Színesben valóban jobb. Sztem.

adott pontszám: 5
2007. március 11. | 10:26 | pixeldesign

Jó kép, így színesben szerintem, Hajdú András roma sorozatát idézi fel számomra, amit pedig nagyon kedvelek, viszont a cím az csapnivalóan rossz szerintem.

squash válasza:
Köszi! Cím? Olvastad a cím alatti magyarázatot?

2007. március 11. | 10:24 | l.m.zs.

Képzeld, már a "Look right!" című képedet is értékeltem ismeretlenül...

Az is tetszett

Gratulálok a képed sikeréhez.

Zs

squash válasza:
köszi, viszont te még nem töltöttél fel semit....

2007. március 11. | 09:20 | U_Zoltán

Nem akarok itt filozófiai eszmefuttatásokba belemenni, de véleményem szerint nem csak annak lehet véleménye, és adott esetben helyes meglátása aki az adott témában fotózik. Sőt messzebb megyek, még csak fotózni sem kell ahhoz hogy valakinek jó esztétikai és kompozíciós érzéke legyen. Ha igaz lenne amit mondasz, akkor az összes művészet arról kellene hogy szóljon, hogy csak azoknak érdemes és szabad megnézni az adott műalkotást (festmény, szobor, film, fotó) aki alkot az adott területen, de nem elég hogy mondjuk fest ne mondjon véleményt csendéletekről és meg se nézze őket mert ő csak tájképeket fest......
A művészet jó esetben nem öncélú szakmai berkeknek szóló tevékenység, főleg nem abban az esetben, ha az alkotást valaki közzéteszi publikus fórumokban.

squash válasza:
nem azt mondtam, hogy ne mondja véleményt. csak azt, hogy jobban szeretem, amikor olyan valaki húzza le (szakmailag) a képemet, aki tud jobbat csinálni, és akinek a tanácsait tudom hasznosítani, ennyi.
A véleményt mégegyszer köszönöm!

adott pontszám: 5
2007. március 10. | 23:38 | tesztfoto

Gyors siker, nap képe, majd hamar a hét legjobb képe. Nem véletlenül, fotód megérdemli az elismerést. Külön öröm, hogy mindezt a szociofotó kategória egy képével érted el. Kis méretben nézve fotódat nem gondoltam, hogy az Alföldön készült, mondhatni meglepett. Jó, hogy nem tetted FF-be, a szociofotó nem attól válik azzá, hogy eltávolítjuk a színeket. Jól ragadtad meg a témát, s ennek eredménye egy remek életkép, de több is annál. A parabolaantenna hófehér tányérja, mintegy kontrasztot alkot az összes többi tárggyal. Információs társadalomban élünk, a hozzáférés mindenütt biztosított, még a legmeglepőbb helyeken is. Kemény lehet itt az élet, de a gyerekek mindenütt hasonlóak, szeretnek játszani, és nagyon érdeklődőek.
Gratulálok, szép munka.
T :)

squash válasza:
köszönöm!

adott pontszám: 3
2007. március 10. | 22:40 | U_Zoltán

Szia!
Előre elnézést kérek hogy nem csatlakozom az előttem értékelőkhöz abban a tekintetben hogy én egy kicsit más értékűnek látom a képet. Persze azt nem tudom még hogy mások mit írták csak a vég pontszámot látom.

Szóval azért akadt meg a szemem a képen mert láttam hogy a hét legjobb fotója kategóriába került. Hát hogy őszinte legyek ezt nem teljesen értem és ezt nem bántásként mondom!
De nekem valahogy alapvető képszerkesztésbeli hibákon akad meg a szemem a képet nézve. Az előtérben lévő kislány láblevágása szerintem nagyon zavaró, már csak azért is mert a nadrág színével a kép legdominánsabb foltja. Mivel vonzza tekintetet, szerintem hibás hogy nem lett egészébe beszerkesztve a képbe. A kislánnyal még szerintem az is gond hogy nagyon balra dől, valahogy indokolatlannak látom ezt a dőlést.
Ha belekerült a képbe a háttérben álló kislány, akkor nem értem, hogy mért lett ennyire szűkre véve a kép. Ha eleme a képnek, akkor nem szabadott volna megvágni, így esetlegesnek tűnik a kompozíció. És sajnos ez az érzésem a képről összességében is. Volt egy jó téma, de hiányolom belőle a tudatos szerkesztést. Persze spontán is lehet jó képet csinálni, de ahhoz nagy szerencse kell.

Üdv.
U zoltán

squash válasza:
Hm, pedig tudatos volt. Csak a hátsó poronty belemászott a képbe (nem vágtam le). ha neked nem tetszik, az is egy vélemény, semmi gond.
De!
Én sem akarlak megbántani, mégis: az a gondom az ilyen hozzászólásokkal (ez a második), hogy a hozzászólók fotói között egyetlen olyan sincs, ami hitelessé tenné az elmondottakat.
Azért köszi!

adott pontszám: 5
2007. március 10. | 21:04 | Zakalwe

szia,

tetszik a keped, jo a kompozicio (ha nem is alegeredetibb). Biztos nyafognak majd paran, hogy miert nem FF es F4, de igazabol ami legjobban tetszik a kepben az pont az, hogy megmutatja, hogy kicsi digivel is lehet jo szociofotot csinalni
udv

squash válasza:
Köszönöm!

adott pontszám: 5
2007. március 10. | 20:25 | apó

Nesze neked Európa,gyönyörködj,Magyarisztán!Az ember nem tudja sírjon vagy nevessen.Széteső vagon,teteje helyett fekete fólia,ajtaja sincs másból.Kíváncsiskodó rajkó,roggyant bicikli,kugli tüzifa,szemét,szemét ,szemét,és mindkét "palota" tetején parabolaantenna,de nemám dísznek,vezeték is van hozzá,biztos nem véletlenül,meg bicikli is a másiknál is.És egy jóarcú lányka leselkedik ott is,mit akar a bácsi,engem is fényképezzen le.Mi lesz belőled te szegényke,aki nagyob b testvéred pólóját hordod,és félszegen mosolyogsz a kamerába! Sztár,mint ahogy a mellecskédre van írva?!Legyen szerencséd,szabadulj onnan,legyél sztár,meg hátul az a pici is.Meneküljetek onnan,Isten segedelmével,mert hamarosan olyanok lesztek mint a viskó,amelyik most még otthonnak tűnik,s szép arcocskátok lesz rajta a digi mely a cudarokat odavonzza. Modd baraátom,aki ezt fotóztad,miért,és meddíg kell ennek ott és még sok helyen e hazában így lennie.?!Köszönet a bátorságodért,ez az igazi szociofotó,s ha igy folytatódik hamarosan lesz megint néhány jónevű szociofotósunk,mert téma és helyszín sajnos akad bőven.

squash válasza:
Hm, örülök, hogy így megihletett a fotó, ez az igazi eredmény sztem. Ami a kérdést illeti: nem akarnék itten (roma)politizálni...

adott pontszám: 5
2007. március 10. | 20:16 | job1

Nagyon egyszerű, mégis nagyon tartalmas, nagyon reális fotó! Marhavagon, lomtár, színes ruha meg Digi tv.
A címmel teljesen egybefogod, amit az előbb leírtam. Gratulálok hozzá, meg egyben a kép sikeréhez is!

squash válasza:
Köszönöm!

adott pontszám: 5
2007. március 10. | 19:37 | frez

nagyon jó kép. kedves, de szomorú is. a kislány aranyos, a háttér lehangoló... szép fények és felhők. gratulálok.

squash válasza:
Köszönöm!

adott pontszám: 5
2007. március 10. | 19:13 | kiskincs

Remek szociofotó, gratulálok! Szépen szerkesztetted, tökéletes élesség, a kislány jelenléte az i-re a pont! a színek szépek, akár csak a fények. Elismerésem!

squash válasza:
Köszönöm!

2007. március 10. | 18:58 | 7of9

Atom.

squash válasza:
Kösz. Ez velős... :-))

adott pontszám: 5
2007. március 10. | 16:02 | borbelidaniel

Nagyon jó a képed! Elég hatásos! Jó szögben áll a kislány, a képnek nincs üres pontja.Azért a DigiTV antenna kicsít rondít az összképen...hát nem is tudom azért egy marhavagonban élő sokgyermekes romacsaládnál kicsit furán mutat a havi 3000-es tv szolgáltatás?!

squash válasza:
A szórakozás feledteti a nyomort...

adott pontszám: 5
2007. március 10. | 16:00 | vargacsaba

Ez tényleg jó, benne van minden, ami egy jó képhez kell. Ezzel akár megpróbálkozhatsz a legközelebbi sajtófotó pályázaton.
Üdv!

squash válasza:
Köszi!

2007. március 10. | 15:40 | leitnor

Sajnálom, hogy csak úgy tudok feldolgozást feltölteni, hogy téged zavarlak közben, csak hát harcolok az adminnal.
Az értékelő feldolgozást készített a képről, itt megtekinthető.

adott pontszám: 5
2007. március 10. | 14:58 | formax

Ezt a képet már láttam a Hetekben (http://hetilap.hetek.hu/index.php?cikk=63383). Nagyon tetszett akkor is, nagyon ügyesen keretezed az elől szinte a képből kilépő kislányt a háttér hihetetlen nyomorával, és a parabola antennák abszurd látványával.

squash válasza:
:-))) Örülök! :-)))

adott pontszám: 5
2007. március 10. | 14:49 | baracca

A kép már a szomorú, de mindenkép(p) érdekes téma miatt is tetszik. Elgondolkodtató a kislány és környezete közötti ellentét... és ez a gyermekmosoly is... a képszerkesztésről sem tudnék rosszat szólni: nekem nagyon tetszik az is, hogy a kislány egy kicsit balra dől. Jók a színek is, de a ff-változat ennek ellenére most is többet mond, mint ilyen témáknál általában...
Gratulálok!!!

squash válasza:
Köszi! nekem a színes a lentebb elmondottak miatt jobban bejön.

2007. március 10. | 13:33 | Kaviaar

Én már csak az FF feldolgozást láttam, amit leitnor feltöltött és úgy jutottam ide az alapképhez. Jó kis kép, hogy kinek a szines kinek az FF megy az izlés kérdése, szerintem jó ez így sziensbe. Talán csak azt a kis magentás tintet szedném ki belőle ami a kékeken is meglétszik.

Feldolgozást inkább nem teszek fel, az én verzióm kb ilyen lenne:
http://atp.pedia.szote.u-szeged.hu/~xavier/nyufi.jpg
http://atp.pedia.szote.u-szeged.hu/~xavier/nyufi-ff.jpg

squash válasza:
Köszi, megnézem.

adott pontszám: 5
2007. március 10. | 12:52 | atlantis

Nagyon kontrasztos dolgok vannak itt. Mint pl a vagon és a barakk és a tetejükön a digitv antennák, hát igen van ilyen nyomor. Mindezek ellenére a kislány boldognak tünik.

squash válasza:
Most még bizonyára boldog is....

Köszi!

adott pontszám: 5
2007. március 10. | 12:36 | blúzer

Hatásos kifejező, tartalmas kép, de a bicikli rovására beleférhetett volna teljesen a hátsó kislány, és kis kontraszt mehetett volna rá még. A ff ebben az esetben fontos jellegzetességeket vesz el, jobb ez így szerintem színesben.

squash válasza:
Igen, igen, köszi!

adott pontszám: 5
2007. március 10. | 11:48 | Amarton

Nagyon jó meglátás. Jo a kompozició. A képnek van mondandója. Szépek a színek is.

squash válasza:
Köszi!

adott pontszám: 5
2007. március 10. | 11:45 | kacsorp

ááá, nem is részletezem, kiváló szoció...
a gyerekek, a vagon, a parabolaantenna, az alacsony nézőpont - minden a helyén. persze a helyszín adott volt, de te hozzátetted azt a pluszt, amivel ez egy kiváló kép lett!

Üdv:kp

squash válasza:
Köszönöm!

adott pontszám: 5
2007. március 10. | 11:29 | draculea

A feldolgozástól jövök, ami nagyon jól sikerült, de ennek drámaibb hatása lett így színesben.
Jól szerkesztett, technikailag tökéletes kép, a lábak levágása nagyon furcsa első ránézésre, de igazából nem hiányzik.
GRATULÁLOK!

squash válasza:
Köszi. Sztem is jobb ez.

2007. március 10. | 11:24 | leitnor

Nem azért mondom, mert sikkes, de ez a fotó tényleg fekete-fehérben ütne igazán. Kiváló kompozíció (bár én a lábak ilyetén levágását nem kedvelem), igazi mondanivalóval, de a drámai hatásból elvesznek a színek, és kár az éles fényekért is.
(nálam ez nem ötös, de most nem akarom lerontani az átlagod)
Csináltam egy alternatívát, hogy én hogy bántam volna vele.
Az értékelő feldolgozást készített a képről, itt megtekinthető.

squash válasza:
Köszi. A felkdolgozásról amott.

adott pontszám: 5
2007. március 10. | 11:04 | l.m.zs.

Szia,

szóval óra helyett feltöltessz...

A képről ismered a véleményem, de azért leírom:

Nagyon tetszik a perspektíva, ahogy alulról fényképezted a kislányt (és a környezetét),és az a hátul érkező másik kicsi is remek rajta. A képszerkesztés izgalmas, a színek szépek, a felhők is rendben vannak. Keret?

A nagy sikerre való tekintettel én a párját is feltenném( a kisfiúsat...) Szerintem már csak az ütős címen gondolkozol, nem? Na, azt itt is sikerült megtalálni,
gratulálok:

Zs


squash válasza:
Köszi, örülök, hogy megnézted itt is. Kerestelek már korábban, de nem találtalak. Majd most!!!

adott pontszám: 5
2007. március 10. | 10:47 | smena8m

Jó kérdés, mennyire használ a témának a szinvilág, pláne ezzel az égszinkék éggel.
Összességében nem rossz ez igy, de szivesen megnézném FF ben.

squash válasza:
Jó kérdés... :-)
Nézd meg a feldolgozást!

adott pontszám: 5
2007. március 10. | 10:46 | LeO78

Szép színes fotó, jó kis részlet a kultúrából, mosollyal az arcomon nézegettem a részleteket. Marhavagon lepusztulóban, raklapokból megoldott nyílásszárók, eső ellen fóliázva, de az áram ott van mindenhol és az egész egy digitv reklám a két antennával - érdekes kontraszt. A kislány is helyes és a másik kettő is ahogy érdeklődnek.

squash válasza:
Örülök, hogy tetszik!

adott pontszám: 5
2007. március 10. | 10:40 | bopat

Szomorú és mégis érdekes. A nyomorban a legmodernebb technika eléggé érdekesen hat.
A kettősség a kép hangulatában a kislány arcában és a háttérben is jól kijön, kiváncsíság és nyomor együtt.
Nagyon jól eltalált kép, nagyon jól sikerült visszaadnod egy képben a mai világ ellentmondásait.
Még a máskor zavaró drótok is jól mutatnak, mert hozzájárul a kép mondanivalójához.

squash válasza:
Köszi!

adott pontszám: 5
2007. március 10. | 10:14 | fulig jimmy

nagyszerű környezeti ábrázolás az ott élő emberekről...
a színes kép most különösen jó... a rózsaszín és lila ruházata a kislánynak külön növeli a feszültséget az egész képet erősíti...
kicsit jobbrább fordítottam volna a fényképezőt egyébként, hogy a hátulsó jobb oldali kisgyerek mellett legyen egy kicist több hely...
sorozatot el tudnék képzelni ebből...
a cím erős...
Fülig Jimmy

squash válasza:
Köszi. A két kis porontyot csak otthon vettem észre...

adott pontszám: 5
2007. március 10. | 10:09 | rámiusz

Igen valódi szociofotó, bár lehetne kicsit szociobb. Nemrég láttam egy kocsiból fotózottat, az valamiért szocióbb volt.
Szín és részletgazdag, éles kép. Ami nem annyira tetszik az a mérete. Kicsit lehetne kissebb is. Az elülső kislány levágott lábáért, és a hátulsó kislány 1-2 ujjárt - :))) - kár, de a kategóriába ettő lmég belefér.
Mennyir hagyta a környezetük, hogy fotózd őket? Mivel van 1-2 vadabb kolónia akik nem nagyon szeretik a fotósokat...
Szivesen megnézném a bevált erős kontrasztú FF-ben is.
Gratulálok.
Jó fényeket.
Rámiusz

squash válasza:
nem először voltam náluk... Nézd meg a feldolgozást! Sztem így jobb...

adott pontszám: 5
2007. március 10. | 10:08 | mifene

Jó lenne leírni miért tartom ezt a képet példa értékűnek, de nem tudom.
Azt hiszem az az ellentmondás, amit a képbe fogalmaztál teszi példa értékűvé.
Van egy bájos kislány, pózol mert fényképezik, vidám, hisz mindene megvan. Még műholdvevő parabolaantenna is, meg gondolom TV és még sok minden más is. (Koszlott, ki tudja honnan összeszedet, másnak már nem kellő holmik, játékok.) Közben meg látom, az egész nem igaz. Sok mindene nincs meg, de lehet tévedek. Biztos sokat fog javulni a világ, és majd egy szép napon csak az ilyen képek mesélnek a marhavagonokban, jól rosszul összetákolt viskókban eltöltött gyerekkorról.
Persze ezek a mondatok nem is a képről szólnak.
Példa értékű a kompozició és igen fontos az is, hogy a kép színes, mert erősebbé teszi a képet.
Gratula!
(Tegnap majdnem egyest adtam egy szociófotóra, amit elsuhanó autóból követett el az illető. De meggondoltam magam, mert gőzöm sincs, mitől válik igazán szociófotóvá egy kép. De azt hiszem ez az.)

squash válasza:
Örülök, hogy elgondolkodtat a kép. Köszi.

adott pontszám: 5
2007. március 10. | 10:00 | paper

Bájos és egyben szomorú. Bájos a képen szereplő gyerekek miatt, (az különösen tetszik hogy felnőtt nem is szerepel a képen). És szomorú, hogy ilyen helyen élnek.
Igazi szocio gyönyörű színekekkel.
Grat!
Egyébként én Erdélyben láttam hasonlót és a Digi antenna ott sem hiányzott... :)

squash válasza:
Köszi!

adott pontszám: 5
2007. március 10. | 09:53 | Titmusz

Kicsit groteszk a digi tévés parabola antennákkal. :) A kép szép éles, a lényeg van a középpontban. A kis "modell" meg nagyon aranyos. :) Gratulálok!

squash válasza:
Köszi!

adott pontszám: 5
2007. március 10. | 09:31 | M.Edit

Wow, nem semmi! Remek felvétel! Nagyon tetszik az elhelyezés, a színek is nagyon szépek. Egyszerre látszik a fejletlenség, vagy inkább szegénység, és a fejlettség (DIGI TV) is! Gratulálok!

squash válasza:
Köszönöm!

adott pontszám: 5
2007. március 10. | 09:25 | blzoly

Szerintem ez egy remek szocio-riport.Megvan benne a jó nézőpont adta érdekes hangulat.Ez nagyon divatos mostanság a riport képek között.Minnél közelebbről,minél nyakatekertebben mutatni meg alanyunkat.Sokszor bántóan belemászva az arcába,értelmetlenül vágdosva azt.Viszont itt ez abszolult nem erőszakos mégis progresszív hatást értél el.Érdekes hely lehet,magam is rendszeresen keresem a hasonló témákat.Kérlek ha nem titok áruld el hol készült pontosan a kép,akár mailban is.Nagyon jól tetted hogy meghagytad a színeket és hogy ilyen szépen szaturáltan mutatod be őket.Ez a színhasználat remekül illik a romák kultúrájához,hisz ez szerves rész az ő életüknek.A tarka,színes ruhák a folklórjuk része.Látszik hogy nem egy elkattintott kép,dícséretes a kapcsolatfelvétel.Ugye nem nehéz,csak egy kis kedvesség,érdeklődés kell.

Remek fotó,olyan amire irígykedik az ember,én legalábbis az vagyok:-)

Gratulálok!

squash válasza:
A kicsik érdeklődők, a nagyok szeretnek panaszkodni - könnyű a kapcsolatteremtés :-)
Amit a színekről írtál, abszolút megerősitik az én veleményemet - ezért hagytam így. Köszi!

A többit priviben.

adott pontszám: 5
2007. március 10. | 09:00 | FlyFro in Africa

Remek szociofotó! congratulations!! szép színek és jó beállítás.. kipróbálnám feketefehérben is.. megtartva az ég színét kéknek.. mondjuk:)

squash válasza:
Feldolgozható...

Köszi!

adott pontszám: 4
2007. március 10. | 08:54 | Beton

Jó fotó. Örülök, hogy néha színes szociófotót is látok, a kislány huncut mosollyával együtt itt remekül oldja a kicsit nyomasztó hangulatot. A parabola antennák telitalálatok! Talán egy kicsit kevesebb ég, de lehet, hogy ez az én heppem...

squash válasza:
Az ég a kékség és a felhők miatt kellett sztem! Köszi!

adott pontszám: 5
2007. március 10. | 08:47 | nemlasep

Szia! Jo kis kep ez, ff-ben mutatna igazabol jol, mert a lablevagason kivul jo lszerkesztett, remelem egysorozatod van belole. Vicces, hogy parabolaantennajuk is van.

squash válasza:
Sztem nem jobb ffh-ben. Lásd lentebb és lásd a feldolgozást. Sztem. Üdv, és kösz!

2007. március 10. | 08:44 | tuzsi79

Úgy látom a parabola nem hiányozhat egyik tetejéről sem... ja kérem, élni tudni kell! :D

squash válasza:
Hát igen. Köszi!

adott pontszám: 3
2007. március 10. | 08:40 | Strobix

Mit akartál mutatni ezzel a fotóval?
Látom csupa jó pontokat kapsz, és nem sokat fog lehúzni rajta az én véleményem, de nem tudom megállni, hogy ne írjam meg.
Hogy kerül ez a kép szociofotó kategóriába? A leírásból nekem az tűnik ki, hogy a nyomort akartad bemutatni. Ehhez a szép kék ég, és a félbevágott lábú mosolygós kislány nem az igazi.
Elég rossz a szerkesztés, szerintem kicsit többet kellett volna mutatni az egészből. És jelen esetben az ff is hatásosabb (a kék ég miatt főleg).

squash válasza:
Nem igazán értem mit akartál írni. Sajnos. nem szociófotó? akkor mi?

Direkt maradt színes, egyrészt mert minden hasonló tárgyú fotó ffh, másrészt pedig a színeknek külön üzenetük van sztem. Élezik a kontrasztot: vagon-digitv, mosoly-kilátástalanság, csodaszép színek - szürke nyomor...
Nem világos az sem, hogy miként kellett volna jobban csinálnom. nem az a gond, hogy hármast adtál, hanem az, hogy nem mondtál használható javaslatokat.

De azért köszi a véleményt, meg hogy megnézted.

adott pontszám: 5
2007. március 10. | 08:31 | nonci

Megdöbbentő felvétel, nagyon jól választottad meg a nézőpontot, a képkivágásban rengeteg, az ő életüket leíró részlet rejlik, kiváló dokumentum fotó.

squash válasza:
Köszi!

adott pontszám: 5
2007. március 10. | 08:23 | fotocross

Bár az ilyen képek ált f/f-ek, vagy szépiatónusúak, de ez jól mutat színesben is... Szépek a színek, helyén ábrázoltad a főtémát és a hátteret is, mind2 pont jó helyen van (és elég helye van) a kompozícióban. A kislány lábát levágtad, de mivel ez nem modellfotó, nem zavar. Gratulálok!

squash válasza:
A színek kellenek hozzá sztem is. Köszi!

adott pontszám: 5
2007. március 10. | 08:11 | Sickboy

Jól gondolom, hogy ez a kép szerepelt a Hetek c. hetilap kb. két-három héttel ezelőtti számában, az újság közepén? Igen, jól gondolom.
Nem véletlen. Tökéletes kép! Ragyogó kompozíció, éles, vibráló. Szépek az élénk színek és megragadó a kislány tekintete. A kép amúgy sokat tett hozzá a lap írásához, elmélyítette, hangulatot adott neki.
Gratulálok, amúgy a lapnak dolgozol?

squash válasza:
Köszönöm! Igen, többek között...

adott pontszám: 5
2007. március 10. | 07:46 | proffdesign

ezekért a képekért érdemes fotózni...
érdekes fura bár közkedvelt nézőpont, kiemeli a hely "szellemét" viszontagságát, illetve a tavaszi fények kellemes kontrasztot adnak a hangulatnak, és a kislány is, aki örül a látogatónak, általában, egyszerű emberek Ők, párszor én magam is elsétálok ilyen helyek mellett, várva hogy történjen valami, ha békével és jószándékkal közelít a fotós megérzik, és ők is barátságosak lesznek...
egy kis apró bánatom van, a háttérben a kis srác jobban beleférhetett volna még jobbról egy kis hely hiányzik...

További szép fényeket!

squash válasza:
Köszönöm! Igen, a srác rossz helyen van sajna, de csak itthon vettem észre, hogy rajta van a képen, annyira a kislányra koncentráltam. nagyon aranyos és félénken érdeklődő volt :-))

adott pontszám: 5
2007. március 10. | 05:17 | erőslacc

A drága híres politikusaink inkább erről dumálnának, nem a milliókat lopnák...Ilyet még én se láttam, pedig felénk is vannak szegény emberek...Legalább tudnak tv-t nézni. Tetszik a perspektíva, jó minőségű fotó, elszomorító téma igazi szocifotó.

squash válasza:
Köszönöm!

adott pontszám: 5
2007. március 10. | 02:03 | Lanza

Ritlán írok véleményt, de most muszáj! Hosszú idő után ez az első kép ami megmozgatja a fantáziám! Elképesztőőőő!!! Nagyon nagyon gratula hozzá!! L.

squash válasza:
Köszönöm!

adott pontszám: 5
2007. március 10. | 01:17 | cosmicX

Újságba vele! Remek felvétel, kifejező, nagyon jó kompozíció. Jól szolgálja a téma bemutatását a nagylátó. Grat!

squash válasza:
Megtörtént...

Köszi!

adott pontszám: 5
2007. március 10. | 00:15 | Unicornis

Azért a digi tv ott van :D!

Nagyon jó szürreális fotó! Fekete-feében lehet, hogy még ütősebb lenne. A kisgyerek a fólia alatt, a kislány, meg a parabola együttese adja azt a hangulatot melyet nagyon jól visszaadtál. Úgy megnézném ff-ben is!

squash válasza:
Megcsináltam ffh-ben is, de ez jobb sztem. Minden ilyen fotó ffh-ben van, de itt a színek is kifejezőek.

Köszi!

adott pontszám: 5
2007. március 10. | 00:00 | yucsab

Jó kép. Van mondanivalója. Sőt azért igazán jó mert nagyon beszédes. .)

squash válasza:
Köszi! A parabola, a tévé és náhol a dvd általánosnak mondható...

adott pontszám: 5
2007. március 9. | 23:58 | pzp

Hello,

Jo vegre egy olyan kepet latni, ami ezt a temat szinesben orokiti meg. Kifejezo az eloterbe hozott kislany es az is ahogy rimel a felhokre.

squash válasza:
Köszi!

adott pontszám: 5
2007. március 9. | 23:51 | HOTAKA

Tja.. ez jeles bizonyitek arra hogy "anyag nem vesz el csak atalakul" Tetszik a felvetel kifejezö es realis stilusa. Hogy sikerült problema nelkül fotozni a telepen.?
Gratulalok !!

squash válasza:
Kedvesek voltak!

Köszi!