BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
4,1
KATEGÓRIA: természet
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2006. augusztus 30. 09:12
  • érzékenység: 50
  • rekeszérték: 8
  • zársebesség: 1
MEDITÁCIÓ XII.

Aki megnézi, kérem, értékelje is. A bőség nem akadály. Köszönöm Afféle természet-absztrakt, absztrakt-természet... A komp. szándékolt. A képen minden természetes, nem montázs v ilyesmi. ( Ha van rá mód, kérlek ne azt kérjétek rajta számon, h mi van aranymetszésben, középen, periférián, stb...) 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2006. november 9. | 21:13 | blondiea

Előrebocsátom, hogy olvastam az előttem szólókat, így néha rájuk is fogok hivatkozni.
Hiába írod, hogy ne kérjem számon, mi van középen és a szélén, ez nem megy, ha egyszer a kép részei :)
A szabad, nyitott rész felé mutató stabil pont, a fatörzs a nyitottságot, szabadságot hangsúlyozza, talán éppen ezért hiányolom a másik oldal, de főleg az alsó rész zártságát. Írtad, hogy nem ment volna fizikailag se, de nem is akartad, gondolatilag se. Nekem gondolatilag bejött volna, talán.
Kialakulóban van egy dinamikus egyensúly, de valahogy még nem teljesedett ki igazán.
Az a fátyol alul tényleg nem hiányozna, ha nem lenne ott. Ez az egy dolog, szvsz, borítja az egyensúlyt, nem a képit, hanem a gondolatit. Minden egyéb szépen illeszkedik a meditatív hangulatba, a szó keleti értelmében.

huricano válasza:
köszönöm, h elmondtad Attila és szántál rá ennyi energiát
:)

2006. szeptember 11. | 21:00 | _béem_

Elolvastam minden véleményt, és érdekes volt, amit pl Kirroyal mondott: "..."szabályellenes", de éppen a keleti gondolkodáshoz passzoló, a szabálytalan, de egyensúlyban lévő világ képéhez illeszkedő megoldás."
Igaza is lehet éppen, lehetséges, hogy én látom rosszul ezt a képet.

huricano válasza:
örülök,h foglalkoztál még vele
üdv

2006. szeptember 5. | 10:39 | KirRoyal

Semmi kifogásom nincs az u.n. szabályok áthágása ellen, ha ezek a képi mondanivalót szolgálják. Bizonyos esetekben pedig egyenesen kívánatos valamely ökölszabály látványos, demonstratív megsértése.
Az azonban nem szerencsés, ha bizonyos fotós eszközök egy irányba mutatnak, mások meg pont az ellenkezőbe. Különösen, ha a szerző címadásával orientálja a befogadót abba az irányba, hogy ő mit is akart itt most megragadni. Szerintem ezen a képen rontja a meditatív hangulatot a bennem keletkező hiányérzet (jobb oldali tér hiánya a fadarab elhelyezkedése miatt). De ez lehet nálad koncepcionális kérdés, a kísérletezgetés jó dolog. (Ezzel együtt azonban meg kell erősítenie a lelkét az embernek, hogy nem mindenkinek fog tetszeni a kísérlet eredménye.)
Míg a szerkesztési dolgokat el tudom fogadni (ha nem is tetszenek annyira), az alsó vízfolyás szerintem hiba.
Ezek szubjektív vélemények, természetesen.

huricano válasza:
Köszönöm, h nem sajnáltad a karaktereket bepötyögni és elmondtad
üdv

adott pontszám: 4
2006. szeptember 5. | 09:04 | KirRoyal

A megjegyzésben azt kéred, hogy ne kérjük rajtad számon, hogy mi van az aranymetszésben meg a perifériákon, pedig hát egy efféle természetes absztraktnál az ilyesmi elkerülhetetlen.
Ez a kép is azért borul szerkezetileg egy kicsit szerintem, mert a stabilitást kifejező fatörzs (ág?) a harmadolóvonaltól jobbra csúszott. Kívánkozik egy kis tér jobb oldalt. Tetszik viszont, hogy nem pontosan a sarokba fut a medence (?) alsó pereme, és az is, hogy nem a pontosan a kép szélénél találkoznak a partok balról. Ez "szabályellenes", de éppen a keleti gondolkodáshoz passzoló, a szabálytalan, de egyensúlyban lévő világ képéhez illeszkedő megoldás.
Szép a víz színe, és jól áll neki a bemozduló, elkenődő, selymes felület. Igazi jing-jang-ot alkott (nem formai, hanem tartalmi szempontból) a kö stabil, sötét, apró részleteket is feltáró texturájával. Nem tetszik viszont a kép alján belógó homályos rész (gondolom az is víz), pedig a szegély sötét, masszív tömbjére szükség van, azt levágni hiba lenne szerintem.
Ez a kép önmagában is érdekes, de a sorozat együtt nézve (kiállítva?) kimondottan hatásos.

huricano válasza:
Nagyon köszönöm, h elmondtad.
(A komp.-ról, meg úgy egyáltalán az egészről sokat leirtam tutajosg -hez irt válaszomban - ha van egy kis energiád szivesen veszem, ha elolvasod, és reagálsz rá...)
Nehéz a természetes környezetből ilyen vonalzóval rajzolt geometrikusan szigorú részeket kivágni
alul pl ,igen, az viz, az alsó kövön kicsit átfolyt, azért fátylasodott az alja.( a szándékolt kivezetettség miatt engem nem zavart, sőt )
A felső fa aranymetszéstől eltolásával, kitolásával is célom volt.
:)
üdv

2006. szeptember 1. | 21:08 | tutajos_g

Szia! Nem szokásom megfellebbezhetetlen ítéleteket mondani, most valahogy kifelejtettem, hogy "szerintem", "szvsz", "talán". Ne haragudj, ha fölényesnek tűntem, a látszat csal, rendszerint tele vagyok bizonytalansággal.

Úgy vélem, egy fotónak magának kell hordoznia az üzenetet. Hiába van mellette cím, az kívül esik az eszközkészletén. Ha cím nélkül nem értem a képi mondandót, hidegen hagy, továbblépek.

...
Itt a három pont helyén volt néhány mondat, amit végül kitöröltem. Sorra vettem néhány ötletet, hogy mit is akartál kifejezni. Mind elvetettem, kivéve egyet, hogy talán magát a meditáció fogalmát akartad illusztrálni. Ebben van valami: az a test ellazítását, a külvilág kizárását, a bensőnkre való koncentrálást jelenti, és a kép kétségtelenül tartalmaz erre utaló jeleket (a konkrét, megfogható dolgok a szélen, az anyagtalan, tudati világ belül, és annak kvázi közepén egy pont, amin meg lehet nyugodni).

Szerintem aki értékelte (és ez a sorozat többi képére is vonatkozik), a természetfotót nézte benne. Annak pedig -- kövezz meg érte -- nem tartom elég jónak.

Üdv,
Gábor

huricano válasza:
Oh, Gábor,...ezek itt csak szavak...
vedd úgy , kérlek, mintha egy vetitésen v egy sörözőben beszélgetnénk.
Az Istenért...meg ne sértődj ( kövezésről meg pláne nincs szó )!
:)
Szvl minden vélemény szivesen fogadva.
( ha meg már kigondoltál dolgokat és még le irtad, kár volt visszatörölni, kár az elpazarolt energiáért )
...
A cim egyébként szvsz nincs túl egy kép eszközkészletén, még ha annak nem is szerves obligát része.
...
A kisérletezgetés meg fontosabb, mint már látott dolgok újrareprodukálása.
...
Egyébként nagy pályázatokon, pl a BBC Wildlife Photographer is kell cim; és van is ilyen jellegő kategória ( most nevét fejből nem tudom ) és az is természetfotó.
De mindettől még lehet, h a fenti kis szerény próbálkozásom érdektelen és gyenge.
:)
üdv
huricano

2006. szeptember 1. | 02:40 | tutajos_g

Nem tudok mit kezdeni ezzel a képeddel, pedig vagy egy órán át "meditáltam rajta" :) Aztán úgy döntöttem, inkább elállok a pontozástól.

Azt látom benne, hogy több oldalról komor és éles sziklák határolnak egy szép pasztelzöld vízfelületet, amelyről a hosszú expó (tudatosan) elmossa az esetleges hullámzást és tükröződést. A vízből egy elszáradt kis faág mutat kifelé.

Természetfotónak kevés, témaszegény, absztrakthoz meg hiányzik belőle valami markáns geometriai motívum, a színek vagy formák játéka. A homályos (jó, tudom, elmosott) vízfelület túlteng a képen, hiába próbál utalni a merengésre, hiányzik vmi "fogódzó", ahol a szemem elidőzhetne -- az a faág nem fog meg. Körben a sziklákat végképp nem értem. Nem tudom elképzelni, hogy jó lehet egy kép, ha a szélei élesek, a közepe meg nem.

Hogyan lehetne jobban? Mindenképp vmi más beállítást keresnék. Ezt a képet meg elraknám emléknek, sokkal jobbakat tudsz ennél!

Üdv,
Gábor

huricano válasza:
...látod, ezeknek a Tiedhez hasonló véleményeknek tulajdonképpen örülök
( nem tudok mit kezdeni vele, foglalkozok vele...nem hibás, benne van a lehetőség,de abban biztos vagyok, h nem jó...( meg ehhez hasonlóak )stb...)
:)
Ezek olyan ex catedra kijelentések, h mi sok/mi kevés természetfotónak/ absztraktnak; miért kéne centrálisan ( =konvencionális képi súlypontban ) éles fogodzónak lenni?
Maga az életlenség a közepe, maga az elmosottság a lényege, az éles kapaszkodók perifériára szorolnak, vannak ,ki lehet őket tapintani, lehet velük foglalatoskodni, de úgy is el fogod őket engedni mert nincsenek direkt témaként definiálva.
Elvégre van egy cime is a képnek ( és itt sokkal direktebben vonatkozik a képre, mint a sorozat korábbiainál !)
A komp. egyébként a fenti kis deviancia ellenére teljesen kiegyensúlyozott szvsz;
geometrikus egyenesek által szabott természetes keret sziklák ( amik nem zárnak le , kiengedik a réseken a zöldet ), az alsó sziklabevágat folytatásában van fent a kis fa , hasonlóan a felső sziklakeret szintén a fára vezet, stb... ha tényleg elég sokat nézted a képet, akkor gondolom ezeket láttad is
( ezekről nekem nem illene itt beszélnem, de vhogy még is el akartam mondani...
én sokkal inkább érzem izgalmasnak, mint korábbi vizes képeimet, és a helyszinen is sokat foglalkoztam vele, szinte egy egész napot erre szántam)
:)
Nagyon köszönöm a részletes véleményed
üdv
huricano

2006. augusztus 31. | 12:02 | _béem_

Igazából semmi sem dühít, csak azt akartam elmondani, hogy szerintem miért nem meditatív, és egyáltalán, hogy miért nem jó a képed.

huricano válasza:
köszönöm, h elmondtad
respektálom
( ha gondolod,nézd meg; hosszasan leirtam tutajosg -hez irt válaszomban, h szerintem miért meditativ )

2006. augusztus 31. | 10:29 | bonyolult

Azért 4.2 mert (nekem) semmiképpen nem ötös, de viszont több mint négyes, ezért négyes fölé, tudod, mint az isiben:) lehetett volna 4.1 vagy 4.3 is, érdekes módon többen is adtak 4.2-t pedig nem látják a mások által adott pontszámot.:)

huricano válasza:
mint az isiben

adott pontszám: 4,5
2006. augusztus 30. | 20:20 | Wiolca

Hmm... Nagyon tetszik, de van némi zavaró tényező számomra:
-lehet, hogy jobb lenne, ha a meder sarka nem szorult volna ki a képből
-a hangsúly az élesség miatt a fenti falrészleten van
Ezeket eltekintve nagyon kellemes és szép színvilágú kép.

huricano válasza:
több dolog miatt sem lenne szvsz jó sarokkal
- zöld kivezetettség ( ->nyitottság)
- geometrikus egyenes vonalu komp.
- viz átmosás megmutatás miatt
- fizikailag helyszinen sem volt valójában kivihető

Élesség: a bal alsó rész, és ahol nem folyik a sziklán viz uúgy éles
Köszönöm a véleményt

2006. augusztus 30. | 19:27 | _béem_

"Aki megnézi, kérem, értékelje is."
Hát jó. Nem túl meditatív kép. Az összevissza belógó éles sziklarészletek körberángatnak a kép szélén, végül pedig felszúródik a szemem arra száraz ágra, a homályos türkiz pedig eközben alulról betolakodik a látómezőmbe, és én csak egyre, egyre dühösebb vagyok.

A víz színe egyébként jó lenne.

huricano válasza:
...nem igazán értem mi dühit.
Köszönöm a véleményt

adott pontszám: 4,2
2006. augusztus 30. | 12:27 | bonyolult

Hmm...nem is tudom...a kép szép, úgy a szó klasszikus értelmében, a címéhez méltóan arra talán valóban alkalmas hogy hosszannézéssel némileg ellazult állapotba kerüljünk. A kompozíció is jó szerintem, az az izé amiről nem tudtam megállapitani hogy mi (darab fa?), szerintem pont jó helyen van, de mégis, valahogy nem tudok rá ötöst adni:), nekem valami hiányzik. Nem a kredit:)), tényleg marad vmi hiányérzet, talán azért mert megszoktuk hogy a legtöbb képnek van valami határozott, hangsúlyos témája. Bár lehet hogy itt éppen az a téma hogy nincs igazán mire figyelni, amolyan gondolat-úsztató. Lehetett volna picivel tágabb rekeszt és rövidebb záridőt használni hogy az izé jobban kiemelkedjen a környezetéből, ugyanakkor víz alatti ojjektumok is szóhoz jussanak. Na jó, egy négyes fölé, leülhet:)

huricano válasza:
...a fejtegetésed ( első része ) jó irányba visz.
Biztos, h nem lett volna jó tágabb rekesszel, rövid zárral szvsz.
köszönöm a véleményt
( h miért pont0,2 - ezt nem értem, de mindegy is )

2006. augusztus 30. | 11:53 | Cseh Dániel

Helo! Nem értem, miért életlenítettd utólag a vizet, széámomra nem jön át a mondanivaló.

huricano válasza:
helo!
Benne van a megjegyzésben - ha elolvasod - h nem életlenitettem a vizet utólag; természetes.
köszönöm a véleményt

adott pontszám: 4,2
2006. augusztus 30. | 11:22 | rover216

Nagyon érdekes a képed, elég kicsiben raktad fel, talán ha nagyobb lenne megtudnám mondani hogy mit látok.. de így nem :) Mindeneseter lehet pont ezért izgalmas, gondolom víz volt amin dolgoztál kicsit.. :) Na mind1! Baloldalt kár hogy lemaradt a szöglet.. valahogy teljesebb lenne vele! Különben pedig gondoltaébresztő kép, talán kicsit sok blur-el , nem tudom

huricano válasza:
Ekkora méretben is minden látszik rajta, megitélhető, tekjesen.
( nagyobb pixelméretben, teljes képernyősen, nem rakok fel képeket ).
Irod a blurt - irtam , h teljesen természetes ( nincs benne semmi ps blur ), próbálj majd ki egyszer vizfelszinen hosszú zárat, szűrőkkel...
:)
Azért absztrakció, mert a természet adta rendből/rendetlenségből olyan irányultságba vágsz ki amit bele tudsz látni!
üdv

2006. augusztus 30. | 10:32 |

Hát én nem értem. De majd elmúlik. Komolyan mondom, meg vagyok sértődve az értékelésed miatt. És valóban ledöbbentem, hogy pont ezt a képet meg te készítetted, ami valóban nem tetszik. Szerencse, hogy megnéztem a képeidet, mielőtt lepontoztam volna, mert sosem mostam volna le magamról, hogy nem bosszú. Vagy ilyen napunk van? Vagy nagyon érzékeny vagyok erre a sorozatra.

huricano válasza:
peace
( mindenkinek joga van a véleményéhez szvsz , sajnálom, h ennyire sziven szúrt,
rég óta itt vagyunk , átéltünk sok mindent ( gonolom ez ad némi bölcsességet ), te is én is, kár az ilyen túlreakciókért )

adott pontszám: 4,2
2006. augusztus 30. | 10:25 | pamutmamut

Nem egyszerű. Nekem annyira nem tetszik, de azért egy érdekes felvétel. Mintha ködös vízből emelkedne ki a fadarab. A színek (főleg a vízé) selytelmes. A part pedig furcsa négyszögletes alakú, mintha mesterségesen lenne kialakítva, az előtérben a homályos folt kicsit zavaró, de nem kérem számon. Szóval nem rossz, remélem másnak jobban fog tetszeni.

huricano válasza:
Minden természetes rajta.
A homályosság, a sejtelmesség - és az élesség is.
és a szögletesség is.
1 sec
üdv

adott pontszám: 4,8
2006. augusztus 30. | 10:23 | torika83

Izgalmas,érdekes kép.
Nem tudom,hogy szándékos-e, de a kép alján lévő homályos folt nekem kicsit zavaró.
Sejtelmes hatást keltenek a színek és a "homályosság".
Valami keretet még el tudnék hozzá képzelni.
Gratula!

huricano válasza:
nem csak az alján sok helyen homályos.
Máshol meg éles.
Nem nehéz kitalálni mitől ilyen.
És természetes állapotában ilyen.
1 sec
üdv

2006. augusztus 30. | 10:23 |

Azt hittem, hogy legalább egy szociofotót látok tőled, de nem. És hát ez a kép is... Nem értelek.

huricano válasza:
Nem értelek, nem ilyennek ismertelek meg...mindegy,
ahogy jónak látod.
üdv