BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
3,46
KATEGÓRIA: állatfotók
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2006. május 2. 22:22
  • érzékenység: ISO 400
  • fókusztávolság: 432 mm
  • rekeszérték: F/4
  • zársebesség: 1/60
  • Készítés helye (ország): Magyarország
  • Készítés helye: Öttömös
Alkony a sózón

 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 3,5
2006. június 1. | 16:41 | PekZo

Maga a pillanat jó, viszont a kép minősége nem annyira. Nekem is ilyegépem van, sajnos a nagyobb fókusztávon, meg bizonyos fényviszonyok mellett elég maga a kromatikus aberráció, ami elég zavaró a képen, egy kicsit az élesség is hibádzik.
A vágáson is változtatnék, azt hiszem, számomra a visszaforduló őznél van vége a képnek, a bal viszont szűkebb jobb oldallal sok lenne, szűkebb vágással jobban mutatna.
A képminőség így sem változna, ezen max. az ff segítne.

toncsore válasza:
Koszonom

adott pontszám: 4,8
2006. május 20. | 19:04 | Kya2

Sztem nagyon szép kép, talán egy hangyányi bemozdulás, homály észrevehető. Ahogy nézem a képet, szinte festménynek tűnik, vagy múzeumi élőképnek. Borzongató.

toncsore válasza:
Koszonom szépen! :))

adott pontszám: 3
2006. május 9. | 14:54 | 3EHl/lT

Nagyon eltűnik a háttérben az őzike és a kép minősége se túl jó.

toncsore válasza:
Koszonom!

adott pontszám: 3,8
2006. május 6. | 22:41 | gumboro

Szép felvétel, de lehetne jobb is! Kár, hogy a háttér hasonló színekkel rendelkezik, mint az őz, mert így nem különül el élesen. Az is jobb lett volna, ha ennyire nem a középpontba szerkeszted az őzet. Üdv!

toncsore válasza:
Koszonom!

2006. május 5. | 10:36 | Birdie

én is hadd szóljak hozzá ehhez a zaj témához:
szerintem sajnos pont a munkám az, ami miatt mindenki ennyire ráállt a zaj problémázásra (ti. fényképezőgépteszteknél is ez az egyik, amit mindenki letesztel).

A képzaj azonban nem feltétlenül rossz, sőt a filmes gépeknél a szemcsézettség még hozzá is tesz a képhez.
Attól egy mesteri fotó nem lesz rosszabb, mert esetleg digitálissal készült és zajos.
Persze van egy határ, ahonnan már kezd élvezhetetlenné válni, de ennél a képnél én ezt még nem érzem.

Szóval ne csüggedj és ha kell használd csak nyugodtan a nagy érzékenységet.
Inkább egy picit zajosabb, de értékelhető kép, mintsem egy berázástól elrontott fotó.

toncsore válasza:
Hálás koszonet a jo szoért!!!! :))

2006. május 5. | 09:00 | szmi0830

Egy saját vélemény: Én járogatok kint mindenféle időben voltam már. Egy kérdést igazság szerint a azokhoz, akik zajos képet látnak itt: AMikor kinn vagy szürkületben, egy olyan állathoz közel, akinek az érzékei iszonyatosan jó, és valójában egy percre sem áll meg, trükközik, amikor még csak veszély sincs, akkor a saját szemükkel annyira élesnek látnak mindent. Én láttam néhány vadat, de egyiket se láttam úgy, hogy szőrszálakat tudtam volna számolni rajta. Nyilván lehet jobb fotót csinálni, de egyet ne felejtsen senki, aki állatos képet értékel, őket meglátni sem egyszerű, hát még lefényképezni. Szerintem ezen a képen nincs kivetnivaló, ha kiballag valaki és kicsücsül egy lesre, alkonyattájt összefut egy őzzel nem hiszem, hogy a saját szemével élesebbet lát. Én csak gratulálni tudok hozzá

toncsore válasza:
Koszonom szépen, az érdemi hozzászolást!!! :))

2006. május 3. | 21:26 | BeerCash

Nagyon tetszik nekem, hogy sok időt töltesz ilyen felvételek készítésével. Biztos vagyok benne, hogy hamarosan a környezeti feltételek is kedveznek egy fotozz.hu-ra feltöltendő 5-ös kép feltöltéséhez. Addig se keseredj el, mert a barátoknak, ismerősöknek így is nagy örömet fogsz tudni szerezni a képekkel. Nem beszélve arról a fantasztikus élményről, mely a képek elkészítését övezi. Én azt sem zárom ki, hogy egyszer talán együtt fotózunk a "környéken".

toncsore válasza:
Koszonom a biztatásodat! Most osztottam ki az elotted értékelot. Ha gondolod, olvasd el. Szerintem igazam van. Már megint egy olyan kritizál, aki vadat csak a Spektrumon lát.
Néztem a képeidet a fotozzon, és a honlapodon is. Nagyon tetszenek. A dámbika gyonyou, és a tobbi is remek. Buszke lehetsz a gyujteményedre. Mégegyszer koszonom a biztato szavakat!! :))

adott pontszám: 2,9
2006. május 3. | 17:57 | Xaser III

Ez borzasztóan zajos! És kicsit életlen is. Úgy látszik telében már nem ér sokat a Pana stabilizátora (amennyiben van benne). A minősége kb olyan, mintha telefonnal készült volna. A téma jó, a kicsavarodott őz egy kicsit zavaró. A kép rémes minősége miatt, az őz nem különül el egy kicsit se a háttértől (szinte beleolvad és erre a kép minősége is rátesz) adok rá ennyi pontot...

adott pontszám: 3
2006. május 3. | 09:55 | Klicker

Ahhoz képest, hogy mekkora fókusztávolsággal készült, nekem egy kicsit zajos, távoli és sajnos nem túl komponált fotó ez. Lehet, hogy a gépen kéne állítgatnod még egy kicsit, de ahogy elnézem valszeg az alacsony zársebesség is belejátszott. De csak így tovább! Tudatos, de javítandó!

toncsore válasza:
Koszonom! :)
Este 19.30 kor nézz ki az ablakon, és látni fogod: kevés a fény. Ez vidéken, erdoben Ez indokolta az ISO400-at, és az 1/60-as záridot. Komponálni pedig a vadon élo állatok kozott nincsen ido. Azt fotozzuk, amit kapunk. Pici zaj az tényleg van, de szerintem nem tul sok. Amit sokan zajnak néznek, az a talajon lévo millionyi tulevél, dirib darab egyéb természetes anyag, ami jellemzo az alfoldi homokos fenyvesekre. Ha még nem láttál ilyet, érdemes megnézni. Egyedi élményt fogsz kapni. Én legalábbis nagyon szeretem. :)

adott pontszám: 4,5
2006. május 3. | 08:44 | Dió83

Nem értem az alacsony átlagot, szerintem remek kép. Jó volt még a megvilágítás is, egyedül a mögötte tátongó teret érzem funkciótlannak. Tudom, hátrafele néz, de ettől még sztem nem kell mögötte teret hagyni, nálam az a mérvadó hogy merre áll. Azért grat, nekem tetszik!

toncsore válasza:
Koszonom a véleményedet! :)
A suta mogotti tér funkcioja, hogy érzékeltessem azt az ismeretlen valamit, amit meredten figyel. Pár pillanat mulva kiderult, hogy egy Dám szarvas volt az. Ezekszerint nem sikerult az érzést visszaadnom. Sajnálom.

adott pontszám: 3,5
2006. május 2. | 23:44 | b.karesz

Sajnos az élesség nem az őzre sikerült. Az jó, hogy baloldalt tágasabb, de a jobboldali vmit(etető?) levágtam volna, legalábbis így világosan, mert elvonja a tekintetet a "modellről". Egyébként alapvetően nem rossz elgondolás, jó hogy ott van, mert kell a kompozícióhoz. Egyébként. ... Jó a kompozícióhoz az őz testtartása.

toncsore válasza:
Koszonom!
A jobb oldalon lévo tárgy, egy un. sozo. Ez tartalmazza a nyalosonak nevezett anyagot. Erre van szuksége a vadaknak, hogy potolják a szervezetuk ásványianyag tartamát. Ez nekik létszukséglet. Egyszeruen imádják. Minden vad nyalogatja, kivéve a Dám szarvast, az rágja. Ezt az ozsutát egy dámtehén kergette odébb, mert o is élvezkedni akart. Éppen azt lesi, hogy kozeledik a konkurencia. :))

adott pontszám: 3
2006. május 2. | 23:20 | BeerCash

Érdemes lenne vágni a felvételen, mert nagyon középre van komponálva a téma. Inkább legyen egy kicsit drámai, azzal, hogy az őz kinéz a képből, de ez magánvélemény. Tudom nem egyszerű ilyen képeket készíteni, nekem is van fennt pár hasonló, illetve a gépemen figyel vagy harminc másik éppen, ezért tudom mennyi munka, lessátrazés és törölt, rosszul sikerült felvétel van a háttérben. Sajnos a körölmények gyakorta nem teszik lehetővé a tökéletes kép elkészítését, különösen nehéz ilyen képet készíteni kompkat géppel. Nekem egy-egy hasonló képben általában több hét munka van. Megfigyeljük az állatok vonulását, táplálkozási szokásait, őzcsoportokat, illetve azt, hogy mire és mennyire reagálnak neuralgikusan. Gyakran egy barna pokróccal takarom le magam és kb. 15 - 20 méterre meg kehet közelíteni a búzatáblában táplálkozó vagy éppen alvó egyedeket a hosszas megfigyelés után. Tény, hogy napközben nehéz megtalálni őket és inkább a reggel, illetve az esti órák alkalmasak a képek elkészítésére, amit a rendes zársebesség elérése miatt magasabb érzékenységet igényel. Ettől aztán jöt a zajosodás és a probléma, hogy nem lehet rendesen lerekeszelni az objektívet, vagy itt adott estben a gépet. Ha teheted, akkor érdemes alkalmazni valamilyen zajcsökkentő software-t, mert ezzel el lehetne tüntetni a zavaró mértékű zajt, illetve ha PS-ben kicsinyíted a képet, akkor az eljárást Bicubic Sharpen-re kell állítani. Ekkor a konverziónál némileg kevesebb zaj keletkezik, már nem mindig hatásos. Nem vagyunk messze egymástól, mert én Harkakötöny, Zsana és Pusztamérges környékén fotózom az állatokat. Egy igazán kiemelkedő kép készítéséhez időre és törelemra van szükség, meg egy stabil álványra távkioldóval, mely lehetővé teszi, hogy ilyen zársebesság mellett pontosan fokuszálva is éles képet lehessen készíteni. Sajnos1/60 zársebességnél, ennél a fókusztávnál nem lehet csodákat várni, még akkor sem, ha állványról exponálsz. A zársebességnek nem árt, ha a fókusztávolság reciprokát meghaladja, ahhoz, hogy a kép nem moduljon be kézből, és állvány használat esetén is vannak korlátok. Ezek a teleobjektíves fotózás kegyetlen tényei.

toncsore válasza:
Koszonom a sok tanácsot! Te vagy az elso, aki tudja, hogy a természetben nem csak rajtunk mulik, hogy milyen lesz a kép.
Én egy lesen kuporogtam, a szunyogok zabáltak, hiába volt állvány, a legkissebb mozdulatra is imbolygott a les. A zajt megprobálom lecsokkenteni.
A bal oldalon azért hagytam nagyobb helyet, mert igy szerettem volna azt az érzést adni, hogy mindjárt megjelenik ott az a valami, amit annyira figyelt. Szerencsémre az egy Dám szarvas volt!
Mégegyszer koszonom a jotanácsot, és az érdeklodésedet!! :))

adott pontszám: 4
2006. május 2. | 22:50 | Amuro Ray

Balról talán egy kicst még vághattad volna és lehetnének kicsit élénkebbek a színek. Annyira ez a keret nem tetszik,viszont nem lett olyan rossz kép!

toncsore válasza:
Koszonom!
A szinek: ALKONYATTAL KÉSZULT!!!! = tompább szinek!!!!!
Balrol nem vágnék, mivel igy adok teret a nézés irányának. Ez persze szubjektiv. :))

adott pontszám: 3
2006. május 2. | 22:48 | drq

Nagyon rossz minőség. Iszonyú zajos, kontraszttalan, az állat életlen a záridő miatt.
Nem túl jó pillanatot választottál.
Lesz ez még jobb is!
üdv

toncsore válasza:
Mivan? Nem tul jo pillanat? Ez nem állatkerti foto, hogy megválasszam a pillanatot! A zaj pedig nem a zárido baja, hanem az ISO400-as érzékenységé. Ráadásul alkonyattal készult a kép, mint ahogy a cime is mutatja, tehát a bazinagy kontrasztot felesleges elvárni. Ne haragudj, de az értékelésed fabatkát sem ér számomra, mivel marhaság. Ráadásul azt irod, hogy életlen az állat. Nyilván a tomorités kozrejátszott.

adott pontszám: 4
2006. május 2. | 22:43 | Csupachip

Ez a kép úgy néz ki mitha átesett volna egy kis tuningoláson :) ami nem tetszik teljesen zajos, ezért el is vesznek az apró lrészletek, de viszont a pillanat az megtetszett....

toncsore válasza:
Koszonom a véleményedet!
A kép nem lett tuningolva. A szinek megegyeznek az alfoldi homokos fenyves szineivel. Talán furcsának hat? Mivel a kép alkonyattal készult, sajnos zajos, sok részlet pedig a tomorités miatt tunt el. Az eredeti 14M, ez pedig 290kb.