BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
4,04
KATEGÓRIA: természet
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2006. április 22. 13:29
  • rekeszérték: Auto
  • zársebesség: Automata
  • Készítés helye (ország): Svájc
  • Készítés helye: Svájci Alpok
A Matterhorn könnyei

A kép Svájcban készült, a kis ér a Matterhorn tömegéből fut a völgy felé. Ez az első ide feltöltött képem, de nem kérek kíméletet :-) 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 5
2006. május 22. | 13:05 | Lockna

A hegyek mindig is jó téma, de ezen a képen hihetetlen jó a kompozició. A gyorsvizű pataktól a havas hegycsúcsokon keresztül felhők, zöld fű , ami kell rajta van, viszont nem a megszokott beállításban. Ritka, hogy minden benne legyen egy képben s ráadásul ilyen jó kompozicióban. Grat a képhez.

oliver001 válasza:
Nagyon köszönöm. Én is a korábbi fotós korszakom legjobb kattintásának tartom a fotót (kicsit meg is lepett, hogy kaptam hideget, meleget érte). Örülök, hogy rátaláltál és tetszett: Olivér

adott pontszám: 4,8
2006. április 23. | 10:15 | utolsoprobalkozas

furcsa nekem,hogy ezt mások igy lepontozták,mert nekem nagyon tetszik,bár nem teljesen értem,.honnan fényképezted,és mi ez a jégdarabka itt alul,és kár,hogy hátul összemosodott

oliver001 válasza:
Köszönöm. Én sem értettem néhány hozzászólást, de nem vagyunk egyformák (szerencsére). Amit alul látsz, az nem jég, hanem víz, egy kis ér, amely a Matterhorn tömegéről fut alá a völgybe. Gyakorlatilag a kis patak mellé feküdtem, úgy fotóztam a hegyoldalt és a szemközti csúcsokat. A kép eredetileg nem ilyen elmosódott hátul, de mivel ez volt az első feltett képem (azóta van új, a Történelem), túlságosan is összetömörítettem. Még egyszer köszönöm.

adott pontszám: 5
2006. április 22. | 21:27 | Columbiapower

Szerintem mindenképp egyedi és soha nem jutna eszembe így képet csinálni és még máshol sem láttam, szóval tőlem max grat, ki is fogom próbálni nyáron:D

oliver001 válasza:
Köszönöm. Jó utat nyárra! :-)

adott pontszám: 4,5
2006. április 22. | 19:58 | ovarnet

Ahogy látom nem kiméltek.

Nos az elképzelés jó, de hiányolom az egyértelmű főtémát a képről. Mert a szemem ide-oda ját a víz és a felhő között. Érdemes egy mondatt megjegyezni:
A kevesebb az néha több.

További szép fényeket és felvételeket kívánok.

oliver001 válasza:
Köszönöm. És azt is, hogy megnézted.

adott pontszám: 2
2006. április 22. | 19:21 | *len

Azt hiszem itt eggyetlen keppel akartad bemutatniaz egesz Matterhornt, az erecskevel eggyutt, amirol mellesleg nem lehet megallapitani , hogy viz e vagy jeg e. Tul tavoli dolgokat komponaltal egybe, olyan gep nincs ami mind a kettot egybe tudna fokuszalni. Legalabb ket kepet kellet volna csinalj , egyket a hegyekrol, meg a felhokrol, masikat a patakrol. Igy egyben egyik se latszik megfeleloen.

oliver001 válasza:
Szerintem éppen az a lényeg, hogy egy képen szerepelnek. A környék sajnos olyan, hogy ezek mind együtt vannak a látószögben - legföljebb patak nincs, de akkor meg szerintem érdektelen a fotó. Abból van egy zsákkal. Köszönöm, hogy megnézted.

adott pontszám: 4
2006. április 22. | 19:18 | astryd

Érdekes egy kép.
Mégis, egy csöppet túlzsúfolt. Ahogy néztem eredetiben, ide-oda járt a szemem, hogy felfogjam :) A felhők, a háttérben a hegycsúcsok, előtérben sziklák, aztán pedig a hullám kicsapódása.
Nem lenne rossz, de szerintem kevesebb dolgot kellett volna kiemelned.

oliver001 válasza:
Sajnos ez volt a keresőben, a gép ezt tudta exponálni :-( Mivel az élességállítása automata, azzal sem lehetett játszani. Köszönöm, hogy megnézted.

adott pontszám: 5
2006. április 22. | 18:52 | yoz

Érdekes a megközelítés az ember feje fölé csapdosó hullámok habjaival. Furcsa, ám mégis kellemes kontrasztot alkot a selymes felhőkbe burkolózó háttér, és a "jéggé dermedt" patak az előtérben. Kár, hogy az apró méret miatt nem engedsz nagyobb betekintést a kép részleteibe, mert talán hosszasan elidőzhetne rajtuk az ember szeme.
Üdv: Kelemen Sándor (YoZ)

oliver001 válasza:
Sajnos a feltöltési méretet elrontottam - azt hittem, így sem fér el. Utólag módosítani meg lehetetlen. Majd a következőnél. Köszönöm, hogy megnézted.

adott pontszám: 4
2006. április 22. | 18:46 | B.Szabee

Üdv a Fotózz-on.
Jó fények ,gyönyörű táj, az előtérben lévő víz izgalmas játéka. Minden megvan a képben ami egy fantasztikus tájképhez kell. Itt csak a kép szerkesztése miatt szenved csorbát a látvány.
Én szívesen látnék többet az előtér elemeiből, és talán kicsit kevesebbet a komor felhőkből.
Más:
Az ide feltölteni kívánt képeket ajánlatos a hosszabbik oldalon kb. 800 pixel méretűre csökkenteni, itt ez az álltalános. A kisebb és sokkal nagyobb méretű képek kevésbé élvezhetőek.
Jó fényeket.

oliver001 válasza:
Köszönöm, én 300 pixelre vettem le a szélességet. Legközelebb 800 lesz. Köszönöm az értékelést.

2006. április 22. | 18:33 | fotoGRAFI

Érdekes szemszögből próbáltad a tájat lekapni, de valahogy nem lett az igazi. Túl közel mentél a vízhez, jónéhány vízcsepp jutott a lencsére is. Ezeket nem ártott volna utólag retusálni. Ha messzebb álsz ezt is elkerülted volna, de ami lényegesebb, hogy többet láttatál volna a tájból is.

adott pontszám: 3,5
2006. április 22. | 18:33 | fotoGRAFI

Érdekes szemszögből próbáltad a tájat lekapni, de valahogy nem lett az igazi. Túl közel mentél a vízhez, jónéhány vízcsepp jutott a lencsére is. Ezeket nem ártott volna utólag retusálni. Ha messzebb álsz ezt is elkerülted volna, de ami lényegesebb, hogy többet láttatál volna a tájból is.

oliver001 válasza:
Nem a tájból akartam láttetni, mert az ott van minden svájci képeslapon. Köszönöm, hogy megnézted.

adott pontszám: 3
2006. április 22. | 17:21 | glodeni

Ha kérnél, sem kapnál...:)
Az előtérben lévő "könnyek" inkább jégszerűek, szinte érdektelenek, fölöslegesek.
Ami marad a képből, jó volna, már ha meg lehetne ítélni. Na de megbocsáss, a méret is kicsi (500x375 px), s jól le is tömörítetted 30 kb alá, holott csak 300 alá kellett volna.
Isten hozott nálunk!

oliver001 válasza:
Te tényleg klasszikus svájci képeslapra vágysz? Eszembe nem jutna olyat ide föltenni. Köszönöm, hogy megnézted. A méretről már írtam odébb...

adott pontszám: 5
2006. április 22. | 17:15 | kaldi

Kitűnő komponálás,jó az előtérben felfröccsenő víz.
Gratulálok,remek képet készítettél ezzel a kis ultrakompakt géppel.
Üdv.Kaldi

oliver001 válasza:
Köszönöm, hogy megnézted.

adott pontszám: 4,5
2006. április 22. | 17:06 | Benyus222

Az óriási hegyek és a hatalmas felhők előterében fickándozó folyó érdekes látványt nyújt. A komoly, ősidők óta ugyanolyan hegyek, és a mindig változó, játékos víz ellentéte az, ami megfogott a képben. Én egy kicsit többet hagytam volna alul, a folyóból. Ennél azért nagyobb felbontású képet tölts fel legközelebb, bár ezt a többiek már biztos megírták...

oliver001 válasza:
Igyekszem, köszönöm.

adott pontszám: 3,7
2006. április 22. | 16:43 | fulig jimmy

először is köszöntelek itt téged körünkben:)

noszóval..voltam ezen a helyen...gyönyörű vidék...
az, hogy megpróbáltad belekomponálni az előtérbe a kis eret az jó ötlet...
csak a megvalósítás szerintem kompozícióilag nem a legjobb...
szerintem kevesebb felhő is elég lenne, a hegyek csúcsai így ezáltal a majdnem középről feljebb kerülhetnének a felső harmadhoz, amit talán előnyösebb, izgalmasabb lenne...
de fontosabb talán, hogy az érből és a kövekből amiket csak alig látunk az alján, akkot többet láthatnánk...így megvágva a kövek nem szerencsések...ha több sor kő lenne már úgy megvágva már megállná a helyét az előtér és egy kicsit több víz is jó...
de ha így nem lenne elég jó, akkor még mindig érdemes elgondolkozni az állókép formátumon, mert ilyen előtér és háttér belekomponálásában, amikor is inkább vertikálisan akarsz többet megmutatni egyszerre, szal úgy leht hogy jobb lenne...
mert akkor még az égből is lehtne több...
szóval a drámaibb hatás kedvéért egyébként mindig nagyon fontos, hogy hova helyezzük a horizontot...általában nem szerencsés majdnem középre...
egyébként jók voltak a fények és a színek se rosszak...azért kár, hogy ilyen kicsiben raktad fel...azért lehetőleg legyen a szélessége ha fekvő formátumú a képed 600 pixel széless legalább, de ha 800 az csak még jobb...

további jó fotózást és sok szép élményt itten az oldalon...
Fülig Jimmy

oliver001 válasza:
Köszönöm a köszöntést! Azért nincs több kő a képen, mert ez az ér a csúcsról olvadó hó és azon a helyen tényleg kétujjnyi, tehát egy bukdácsoló ér. A felhők... no igen, a csúcson szakadt a hó, örülök, hogy lejjeb volt ennyi fény. Köszönöm az értékelést.

adott pontszám: 4,8
2006. április 22. | 15:23 | joevlad

Nagyon érdekes kép, nem tudom milyen perspektívából fotózhattad, de hatásos, ahogy a három elem (víz, föld, levegő -mármint az égbolt) ilyen közel kerültek egymáshoz. Talán sokan a "megfagyott" vízet fogják benne kritizálni, én nem teszem. Azért mert valami folyik, még nem kell mindig úgy bemutatni, mint valami festményt. Ez igenis egy életteli pillanat, a vizet ilyennek látjuk. Ahogy a Föld és az Ég összeér egészen drámai erejű, és ezt a hatást az enyhén borús felhők még csak tovább növelik. Talán ennek érdekében én még növeltem volna a kontraszton, vagy a víz csillogását próbáltam volna jobban kihozni.

oliver001 válasza:
Köszönöm. Valami ilyesmi volt a célom a képpel, hogy a vízcsöppek magasabbra ugorjanak mint a 3 és félezres csúcsok. Amúgy hason fekve készült a kis ér mellett.

adott pontszám: 3
2006. április 22. | 14:49 | urielz29

kár volt kifagyasztani a vizet, habár ahogyan látom teljesen automata módon rögzítetted a képet. egyéb: nincs semmi olyan a képen amire felfigyelne az ember, hacsak nem a "könnyek" furcsa nagyon a merev vízhullám, mintha üvegből volna. ha a háttérben tiszta lett volna az ég ,a matterhorn tömege és formája nagyon nagy pluszt adott volna, meg persze a víz másfajta rögzítése..... ha kreatív akarsz lenni, ne engedd a gépet automatikán dolgozni és próbálj tematikailag is kihangsúlyozottabb képet készíteni. na, igy látom én....első próbálkozásnak épp hogy elmegy ,lássuk a következőt!!

oliver001 válasza:
A gép, amivel rögzítettem, csak automata funkcióban tudott dolgozni. Tehát nem volt más választásom. A Matterhorn pedig a képen balra, felfelé van (elvégre onnan folyik a víz), ráadásul felhőkben. Közel, s távol ez volt az egyetlen lehetséges képkivágás.

2006. április 22. | 13:47 | nagyhadnagy

és jó szemed is:-)

oliver001 válasza:
A felhőket szándékosan hagytam. A gép egyébként egy Sony P72-es - ami kétségkívül nem a világ teteje, de én szeretem.

adott pontszám: 4
2006. április 22. | 13:47 | nagyhadnagy

Ha a tetejéből levágnál, jobb lenne a kompozíció, ahhoz képest, hogy minden automata, szép lett. Jó géped van ezek szerint:-)

adott pontszám: 4
2006. április 22. | 13:40 | kacsorp

sajnos a tömörítés odavágott a képnek, később majd erre jobban ügyelj és használd ki a lehetséges 300 Kb képméretet - a te képed mintegy tizede ennek! A kép tagolása és a szerkesztése rendben van, kellően jó az előtér kihasználása és a rétegződés is. Csak így tovább, de figyelj oda jobban a tálalásra legközelebb! :-)

Üdv:kp

oliver001 válasza:
Köszönöm, de így is azt hittem, hogy nem fog beférni. Ez az első, legközelebb nagyobbra hagyom. Köszönöm a segítséget!