BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
ÉRTÉKELÉSEK JÓVÁHAGYÁSA pt_61 (3,66)

KÉPEK RENDEZÉSE

összesen: 61 darab

1/5 | KÖVETKEZŐ UTOLSÓ
Bocs, tényleg a szúnyogháló eszembe sem jutott!
Okeey válasza:
Semmi baj. Még egyszer köszönöm a véleményezést.
Érdekes kép, sokat nézegettem. Jó lenne tudni a készítés körülményeit is. Mennyi utómunka van rajta? A háttér mintha textúrázva lenne. Nem azért kérdem, hogy kötekedjek, mert ezektől függetlenül tetszik a kép, az elgondolás. Inkább a tanulás szándéka vezet, hogy technikailag hogyan lehet ezt kivitelezni. Belső térből hosszabb záridővel készült? Ami nem teszik, az a háttér fal párkányainak(?) beégése (a hosszabb záridő másik "eredménye"), ami a jobboldali (és sötét) ablakszárnyat is "bevágja" (ha jól tudom ezt nevezik kromatikus abberációnak, de lehet, hogy nincs igazam), ezt lehetett volna retusálni.
Mindenesetre gratula a képhez!

A képre adott pontszám: 4.5

Okeey válasza:
Lássuk mit ír a szakirodalom:

"A fényképezõgép lencsék törésmutatója nem azonos minden hullámhosszon. A lecsére ferdén beérkezõ fény ezért egy kicsit más szögben térül el, attól függõen, hogy milyen a színe. Ezért a lecséken áthaladó fénynek különbözõ hullámhosszak esetén nem azonos az útja, így az azonos pontból kiinduló sugarak nem biztos, hogy a lencserendszer után a CCD ugyanazon pontjára érkeznek. Ez színeltérésekhez vezet. Ezt a jelenséget nevezik kromatikus aberrációnak."

Ezt körülbelül 10 másodperc alatt meg tudtam nézni a google segítségével, de nem hiszem hogy értelmes összevetés lenne az élfények tartományon kívüliségével, amellyel tisztában voltam ezelőtt is. Nem mellesleg hangulati elemként szándékoztam a képen hagyni, tudván hogy egy ilyen bérház mélyére rendszerint alig jut el a színösszetevő átlagából. A retusálást ezért feleslegesnek tartottam. Azért köszönöm a véleményezést, hasznos információ híján is.
Jól szerkesztett kép, a ff konverzió sem áll neki rosszul. Kellemes a homok és a víz fodros mintázata, jó a sellő blúza is, mintha pikkelyei lennének. Ami nekem kicsit furcsának tűnik a víz sötét foltja jobb oldalt, és a fekete keret kicsit összenyomja a képet, én nem zárnám így be a sellőt :-)
De a keretet úgysem pontozzuk...

A képre adott pontszám: 5

torok.tibor válasza:
Szia !

Örülök hogy szerkesztése tetszik és a FF verzió.
Kellemes nyári idő volt az elkészítésnél is.
Örülök hogy tetszik, köszi a véleményed
Nagyon szép esti pesti kép, szép fényekkel, tükröződéssel, derengő holddal. Én egy kis utómunkát ajánlanék, bár tudom sokan nem szeretik az ilyen módosításokat, de ezeket az apróságokat szerintem el lehet nézni, régen is volt retus, ami a valóság hibáit hivatott eltüntetni.
Amire gondolok, a rakparti autók fénycsíkja egy kicsit jobbra lejt /talán csak nem szándékos?:)/, ez zavaró, az épületen talán észre sem lehetne venni. A holdat át lehetne tenni egy kicsit balra, vagy felfelé teret hagyni, hogy a felső sarokból induló oldalaktól egyenlő távolságra legyen. Esetlega reflektor fény folytatásába kerüljön.
Csak egy ötlet.
Gratulálok a képhez!

A képre adott pontszám: 4.9

jhszabo válasza:
Kiadós és valóban hasznos. Köszönöm!
A különc (4,95)
Most erre mit lehet írni? Jó! Az absztrakt képeknél mindig ugyan az a sablon, jó meglátás, jó szerkesztés (a különc helye), jobban én se tudtam volna megcsinálni. Írhatnám, hogy lehetett volna másképp is (legyen feljebb, lejjebb, vagy netán középen) de kár lenne okoskodni.
Talán, ha a székeket valahogy átrendezted volna...:-)

A képre adott pontszám: 5

PekZo válasza:
Köszi.
@ (5)
Nagyon jó meglátás, szépek a színek, jól elmosott háttér, de a @ miért nem éles, ha már az a fő téma? Nekem ez elég sokat levon a kép értékéből.

A képre adott pontszám: 4.5

Harmónia válasza:
Mert a @ csak a cím. A főtéma a pillangó félszárnya. Akár.
Nagyon szépen köszönönöm a figyelmed.
UCCAKÉP ][ (4,55)
Megint a vágás! egy kicsit jobbra léptem volna, ablak, auto, csatornafedlap, szimmetria. Így jobbak a színek, kicsit természetesebb! A szürke palatetőből több lehetne akkor a vertikálisan is egyensúlyba lenne a kép, persze a perspektíva torzítást eltüntetve :-)

A képre adott pontszám: 4

Gonzo válasza:
:) A torzításról itt sem mondok le.
A vágással egyet értek.
Köszi.

Üdv.:Gonzo
ebben maradunk ;-)
efi válasza:
tehetek mást? :)
Malena (4,86)
Ez a kép nekem a nap fotója, pedig a többit nem is nézgettem meg részletesen, mégis azt hiszem ebbe nem lehet belekötni, és nem is érdemes. Profinak nevezném minden vonatkozásban, jól átgondolt koncepció és precíz, technikailag is hibátlan kivitelezés. A modell, a fények...nem tudom írjak-e még ilyeneket, talán a moderátornak elég lesz ennyi.
Gratulálok a képhez!

A képre adott pontszám: 5

puruczki-2 válasza:
:-)
Köszönöm!
UCCAKÉP (4,52)
A "foltos ház" nem fért már bele teljesen, vagy legalább az ablak? Ha már Ps-el ennyire hozzányúltál, akkor korrigálhattad volna a perspektíva torzulást is!
További jó fényeket!

A képre adott pontszám: 3.5

Gonzo válasza:
:) 28 mm-be ennyi fért bele.
Én szeretem a perspektívikus torzulást, itt sem akartam kiegyenesíteni, mert direkt nagylátóban fotóztam, de megértem, hogy Téged zavar.
Köszönöm az értékelést.

Üdv.:Gonzo
(4,41)
A vágással kapcsolatban a lépcső lemaradt részére gondoltam. Valamint az átlós kompozíció miatt jó lett volna valamelyik élt (lépcső szegély, vagy korlát alja) a kép sarkába vezetni.
A szép valóban szubjektív (nem relatívnak nevezném), Kant szerint: "valami ami örömet kelt azáltal, hogy célszerűséget ábrázol: a szépség a tárgy célszűrségének a formája."
a szépség célja tehát örömszerzés, engem viszont ez a kép inkább lehangol, tehát nem "szépet" ábrázol. Ettől függetlenül hangulata van, amit a vastag fekete keret is hangsúlyoz. Csend van, élet helyett viszont inkább elmúlás. A cím nagyon hiányzik, mit akarsz a képpel kifejezni? Én ezt szeretném, ha kifejtenéd! Megnézve a galériádat, biztosan többet ki tudnál hozni belőle.
További szép fényeket!
álomlakó válasza:
Nem éreztem jelentőségét a sarokba futtatásnak, ami egy absztrakt képnél néha, és ott sem mindig \"szabály\", az egy ilyen fotónál harmadlagos, de lehet, hogy én gondolom rosszul.
A szépség megítélése valóban szubjektív, de számomra realtív is, mert mihez képest?
A csendélet az életből kiszakított tartalom, ahol az idő dimenziója megszűnik. Egy öregedő, ráncos arc is szép részleteket rejthet, persze ez is szubjektív.
Címeket nem szoktam adni, csak ritkán: ha egyértelmű vagy túl elvont, akkor felesleges, ha pedig egyszerűen hangulatkép - mint itt a lombokon beszűrődő fényfoltok az omladozó falon, a színek, a tükröződés, a sok más részlettel, ami számomra \"szép\" -, akkor vagy érzi a néző, vagy nem, nézőpontok, gondolkodásmódok különböznek, és ha nem egyeznek, erőltetettnek hatna egy cím, főleg ha csak racionális pontok szerint értelmeznénk.

A fotón egyébként egy általános iskola belső udvarának részlete látható.

Köszönöm a részletes válaszodat, Neked is szép fényeket!

A "csordahatás" esetemben talán elvethető, úgylátom én voltam a "csordavezér"! :-))
A galériád megnéztem, (mindjárt az értékelés után megszoktam nézni) azért is csodálkozom ezen a képen.
efi válasza:
most erre mit mondjak? nekem a hibai ellenere tetszik.
most itt allok, mint meg nem ertett 'muvesz' felhuzott orral, a depresszios konnyeimmel kuszkodve.

;D
Gondolom (többek között) nekem szántátok a "kezdő versenyző" jelzőt, amit vállalok, viszont kezdő versenyzőként véleményem azért lehet, ugye ezt nem vitatjátok el? :) A beégésre reagálva: ha egy cseppen lenne az rendben, de így ez nekem túl sok és értelmét sem látom, persze kísérletezésnek jó, de akkor nem tenném fel pontozhatónak. Ugyanez igaz a becsillanásokra is, túl sok és rendezetlen. A "határokat feszegetni" pedig szerintem csak kis lépésekkel lehet és érdemes, bár lehet, hogy ebben sem fogunk egyetérteni, nem is baj, hisz emberek vagyunk.:)
efi válasza:
nezd vegig a galeriamat, szerintem a kis lepesek keprol kepre latszodnak, persze mindig vannak uj belepok :)
a kezdoversenyzok velemenye is szamit, de van egyfajta csordahatas. tehat, ha egy kezdoversenyzo (es mostanaban eleg sok ilyen van) lepontoz egy kepet, akkor a tobbi is azt kezdi el keresni, mi is a hiba. es forditva. nem veletlen, hogy 2 velemeny is teljesen eltolta a pontatlagot.

ami a beegest illeti, szerintem eltulozzatok a jelentoseget. termeszetes becsillanasok vannak. minden olyan eljaras, ami a nagyon szelsoseges fenyviszonyokat osszemossa, a szinvilagot is erinti. (hdr, highlight/shadows) szoval ez egy kompromisszum erdmenye, annyira visszaszoritani a kiegest, hogy ne legyen zavaro, de a szinek meg ervenyesuljenek. azert, meg annyit, hogy rawban fotoztam, a curves allitasakor ugy alakitottam a gorbet, hogy a csucsfenyeket eppen annyira leszedtem, hogy ne jelezzen a szoftver kiegest.
persze, alkalmazhattam volna vakus deritest meg pluszba es akkor az arnyekos reszek sem buknanak be a fenyeros csokkentesevel, de akkor sokkal szukebb blendet kellett volna hasznalnom, azzal none a melysegelesseg, amit viszont nem akartam.

mindezzel csak azt kivantam megmutatni, hogy a termeszetfotozas, es ezen belul a makrofotozas szinte minden esetben egy kompromisszum eredmenye (leszamitva a korrekt, amde keves fanataziat igenylo nem ellenfenyes, nem cseppes/harmatos kepeket).
de ugy gondolom, hogy az igazabol csak az alap, onnan tovabb lehet es kell lepni.

(4,41)
Remélem nem haragszol meg, de a képed nem sok pozitívumot hordoz magában. Az érdekessége a romos lépcső és a fény játékának ellentéte, ami akár mondanivalót adhatna, de ebben a megfogalmazásban nem igazán kifejező, és akkor nem is a csendélet kategóriában lenne a helye. A kép se nem szép, se nem esztétikus. (ld.:csendélet kategória leírása) A vágást is esetlegesnek látom, a vastag fekete keret pedig csak a főoldalon a figyelem felkeltésére jó.

A képre adott pontszám: 2.5

álomlakó válasza:
Köszönöm, hogy értékelted!
Jó tudni, hogy a vastag keret "figyelemfelkeltő", mindig tanul az ember.
A vágás esetlegességét legyél kedves kifejteni, ezért töltöttem fel: hogy javítsam a hibákat, megtanuljam pl. a vágást is, de ebből sajnos nem tudom, hogy mire is gondoltál.
És hogy mi a szép, netán hangulatos, az igazás relatív. A kategória leírásának utolsó mondata csak egy a többi közül, helytelen egyből általánosítani, szerintem.
Az előbb elkezdtem a képedet lehúzni, aztán ahogy belementem a részletekbe vettem észre, hogy az ellentmondások a képen talán mégis tudatosak. Arra gondolok, hogy a piros színvilág úgyanúgy nem a témához illik, ahogy a tuto lakat, a zárszerkezet és a csavarok sem illenek a míves kilincshez. A kép összességében nem ragadja meg az embert, sokat kellett nézegetni, hogy a részletekből öszeálljon a mondandó. Nem tudom, jól látom-e? Emiatt az összhatás miatt nem ötös számomra, és talán a vágás is kicsit szűk két oldalt.

A képre adott pontszám: 4.5

Sincerus válasza:
köszönöm!
az már jó, ha elgondolkodtat:)
Nyugalom (4,98)
Nagyon szép hangulatos kép, gyönyörű őszi szinekkel, jó portréalannyal. Jó lenne látni a technikai adatokat is, nekem úgy tűnik, mintha az éles pont nem a fejen lenne, hanem előrébb.
Jobbról a fák törzséig lehetne vágni, hogy a tekintet irányába nagyobbnak látszódjon a tér.
Sok ilyen nyugalmas pillanatot!

A képre adott pontszám: 4.5

crocus válasza:
Köszönöm.
Látszik a tudatosság a képen, mind a kompozíción, mind technikailag. A víparton fekvő fatörzs és a part ívének párhuzama jó meglátás (nem Te vitted oda?), a fatörzs ágai jól visszavezetik a szemet a partra, ahol viszont nincs semmi, talán itt van egy kis hiányérzetem. (egy alak, egy csónak...)Talán ezért nem értékelik többen.
Én azért gratulálok a képhez.

A képre adott pontszám: 4.9

Yoachim válasza:
Hátt, hogy ez hiba-e abban nem vagyok biztos. Egy alany sokat tehet a képhez, de akkor ez a kép megszünik az lenni ami megihlette és ami miatt készült. Egy egyszerű tájkép. Nagyon szépen köszönöm!
Egyedül... (4,98)
Jól érzékelteti a hangulatot ez a színtelen, ködös világ. Az alakot azonban én nem ide tenném, vagy a padra ültetném, vagy távolabb a ködbe veszve. Gondolom azért van ott, hogy kitöltse a teret, kiegyensúlyozza a kompozíciót, de ez így nem szerencsés, és nincs is rá szükség. Szerintem.

A képre adott pontszám: 4

Rachael válasza:
Van padon ülős is ! Nem tér kitőltés, így tetszett:)
Hortobágy (4,54)
Jó fények, technikailag rendben, a vágáson én változtatnék. Egy kissé beszorítottnak érzem szegény "kilenclyukút" ebbe a függőleges helyzetű képbe. Alul felesleges a sáros nyomokkal tarkított sötét folt, jobb felül a sarokból indulhatna valamelyik vonal, baloldalon nyitnék egy kis teret.
Üdv.

A képre adott pontszám: 4

másikvanek válasza:
Megcsináltam sarokból indulva is. Nekem ez jött be.
Köszi!
Azt mondják a nagyok, hogy makrót nem jó erős fényben fotózni. Főleg ha ellenfény van, nehéz kizárni a beégéseket, amik ezen a képen is megjelentek. A mélységélesség is kicsi, túl sok a becsillanás, talán jobb megvilágítással kellene próbálkozni. A háttérben az elmosódott virág is megzavarja a kompozíciót, szerencsésebb lenne egy homogén háttér.
Jó fényeket!

A képre adott pontszám: 3

efi válasza:
en nem tartom akkora gondnak a kiegeseket. szerintem ez rossz beidegzes a fotozzon. a melysegelesseg tudatos, nekem a becsillanasok amik igazan tetszenek.

gondolkoztam a kiserleti kep kifejezesen, remes, amennyire egysikuan gondolkoztok a fotozasrol, de sebaj, vegulis a korrekt tucatkepek is lehetnek tetszetosek.

egyebkent a makrofotozas eppen arrol szol, hogyan tudnal meg tobb fenyt kicsiholni. ezert is kell deriteni mindig makrofotoknal. es ha vegig gondolnad, akkor erre magad is rajohettel volna.
1/5 | KÖVETKEZŐ UTOLSÓ