BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
ÉRTÉKELÉSEK JÓVÁHAGYÁSA bende (4,59)

KÉPEK RENDEZÉSE

összesen: 28 darab

1/2 | KÖVETKEZŐ UTOLSÓ
Nem is tudom hova tegyem ezt a képet. Jó-jó, ötletes, stb, de...
Ha a buborékoknak lenne valami speciális elrendeződése, Így viszont céltalan és igazából mondanivaló nélküli a kép.

A képre adott pontszám: 3

Fuge válasza:
Szia! Köszi.
Lesben (4,64)
Jól sikerült kép, gratulálok. Azzal a 105-el nem könnyű ilyet összehozni. Szépek a fények és jó helyen van az élesség. Egyedül a vágással nem vagyok teljesen megbarátkozva. A méret nem tűnik szabványosnak, így nem igazán értem miért hagytad meg az alsó régióban a teljesen fókuszon kívül eső részt. Szerintem anélkül sokkal jobb lenne a kép.

A képre adott pontszám: 4.8

Diver válasza:
Köszi szépen az értékelést !
Alúl teret szerettem volna neki hagyni, hisz arra néz.
Üdv" istván
Sisakos (4,29)
Jól sikerült kép. Jó az átlós elrendezés, de én nem vettem volna ennyire szűkre a vágást. Főképpen bal oldalt lett volna érdemes egy kicsit több helyet hagyni a hal előtt.
A kép részletgazdagságából feltételezem, hogy egy nagyobb képből lett kivágva ekkorára. Ha így van, akkor a 105-el lehetett volna még közelebb menni és eredeti méretben megpróbálni.

A képre adott pontszám: 4

Diver válasza:
Köszönöm az értékelést !
ááááá (4,89)
Fantasztikusan jól sikerült kép. Az élesség nagyon a helyén van, a vágás teljesen rendben. Csak gratulálni tudok.

A képre adott pontszám: 5

divefoto válasza:
Köszönöm szépen!
Előre is elnézést, hogy belekotyogok ebbe a magas szintű vitába, de volt itt egy mondat, ami felett nem tudtam elsiklani.

"Tudod addig én nem merném lehúzni más képeit úgy ahogy te megtetted amíg nem tudok felmutatni sok jó fotót amik mind kompozícióilag mind színileg, mind szerkesztésileg megálják a helyüket."

Ezzel a kijelentéssel azért tudnék vitatkozni jópár ponton. Ez szerintem olyan, mintha egy szappanopera sztárocska beszólna Réz Andrásnak, hogy majd akkor kritizálja, ha nála jobbat alakít.
Attól még hogy valaki nem rendelkezik olyan felszereléssel, nem volt még lehetősége annyit gyakorolni, stb, esztétikai érzéke, technikai hozzáértése, stb még lehet. Ha te az értékeléseket úgy kezded el nézni, hogy előtte megnézed az értékelő képeit és az alapján döntöd el hogy a te értékítéleted alapján jó fotós-e, akkor szerintem nagyon rossz úton jársz. Ebben az esetben én sem nagyon értem miért is töltöd fel ide a képeidet értékelésre. A nálad magasabb kvalitású fotósok nem értékelnek itt.

Üdv,
MZ
Volner Miklós válasza:
Meg se merek már mukkanni! :)
Szép kompozíció.
A kézi WB állítással is lehet szép képeket elérni, de azért ott jóval több kompromisszumot kell kötni, mint amikor külső vakukat használ az ember. Talán egy jó középút lehet a különböző szűrők használata (pl Magic Filter). Egyes külföldi fórumokon egész jó leírások és összehasonlítások vannak a témában. Szerintem érdemes megnézni őket.
A fentebb említett kompromisszumok ezen a képen is jól láthatóak szerintem. Szépek a színek, de valahogy nem az igaziak. Kromatikus aberáció is bőven van a képen és a háttér is nagyon zajos. Nem tudom ezek mennyire köszönhetőek a kézi WB-nek és mennyi van bennük a gép technikai korlátaiból. Mindenesetre érdekes lenne ugyanarról a témáról több különböző technikával készült képet látni.

A képre adott pontszám: 4.5

Volner Miklós válasza:
Az igazság az, hogy randa felhős idő volt. Tapasztalatom szerint minél mélyebben vagyok, és minél kevesebb a fény, annál zajosabb lesz a kép WB-vel, és a szoftver erőlködése egyre természet-hűtlenebb színeket produkál. Azt viszont már szintén tapasztaltam, hogy ezeket a halakat megvakuzva, olyan vakító uw-narancsot kapok, ami még kevésbé tűnik hitelesnek a képen. Milyen linkeken nézhetek utána ezeknek a szűrőknek? Köszi a véleményt!
Adriai Zorro (4,92)
Ilyenek is vannak az Adiában? Már megyek is. :-) Ezzel a hallal még nem találkoztam, de eszméletlen jó képet lehetne csinalni a fejéről. :-)
Tetszik a kép, jó a szerkesztés. Kár hogy kicsit zavaros a víz. Én a helyedben még a kontraszttal játszottam volna egy kicsit, mert a hal teste egy kicsit összefolyik a háttérrel. Talán még az élessége lehetett volna egy kicsit jobb a képnek, de a szép színvilág és a jó szerkesztés megérdemli a többletpontokat.

A képre adott pontszám: 4.8

Torn válasza:
Örülök, hogy tetszik! Köszönöm, hogy írtál!
Amúgy elég nehéz jó képet készíteni a fejéről, mert, hogy fekete, én is lőttem vagy 15 képet különböző beállításokkal!

Az Adriáról meg annyit szeretnék, mondani, hogy én legalább annyira szeretem, mint Egyiptomot!
Meg van a maga szépsége!
Azok nem szokták élvezni, akik mondjuk Thai-földön tanultak búvárkodni, mert kopárnak érzik.
Pedig nagyon gazdag az élővilága.
Gyakorlott szemmel nagyon lehet élvezni.

Amúgy nyáron ott dolgozom, ahol ez készült.
Szívesen látnálak!

Üdv.
Jópofa. :-) Tetszik a kompozíció. Tényleg olyan, mintha a búvár ülne a trónján a koral fölött. Nagyon szépek a színek is, ahogy nézem nem volt túl mélyen, így szépek a fények.
Talán egy kicsit lehetett volna szűkebbre vágni. Az alul lévő rész egy kicsit életlen. Ennek kivágásával talán jobban mutatna.

A képre adott pontszám: 4.8

Volner Miklós válasza:
Köszi! Egyetértek! Torn-nak már írtam, hogy magam is szűkebbre vettem volna, de sajnáltam a buborékokat. :)
Úgy tűnik Torn, Te és jómagam maradtunk a vizesblokkból, hogy értékeljük egymást. Diver és Divefoto ugyanis olyan érzékenyek a kritikákra, hogy felkértek rá, többé ne pontozzam őket. :)Ahogy elnéztem, Te is hasonló észrevételekkel illetted a képeiket, mint én, és nálad se találtak túl jó fogadtatásra. :):):)
Tudnám, minek tesznek fel képeket, ha csak a pozitív kritika elfogadható számukra!
Szép fényeket!

Üdv!

Miki
Csinos kép. :-) Jó az élesség és tetszik a vágás. A szinekkel talán még lehetett volna egy kicsit játszani, mert picit fakónak tűnik. Bár lehet hogy a model ruhájának elhasználódottsága miatt van. :-)

A képre adott pontszám: 5

Diver válasza:
Köszönöm szépen ! A vágás= 0
Nem egy kezdő fotós van a képen ! Személyesen Násfay Béla. Példaképem.
. (5)
Nagyon jó képet sikerült összehoznod. Minden a helyén van rajta. A szemek tűélesek, a fókusz a helyén, a színek élénkek és a kontraszt fantasztikus. Tetszik a szűk vágás és szerintem jól tetted, hogy a kis krillt (vagy mi az :-) a jobb alján rajta hagytad.
Expo adatokat nem írtál, így nehéz eldönteni, hogy lehetett volna-e nagyobb mélységélességet kihozni, de sokat nem számít, a kép így is nagyon jó.
Gratulálok.

A képre adott pontszám: 5

Ahogy egy másik képnél megbeszéltük, egy picit több részlet a vakupozícióról.
Nekem a kép alapján úgy tűnik, hogy a vaku viszonylag alacsonyan volt. Pl a szája alatt, a kopoltyúfedők is szépen meg vannak világítva. Ezzel nem is lenne semmi baj, viszont a fő téma a szemek és az álszemek, amikre viszont árnyékot vetnek a kompozició egyéb elemei, így például a hal maga. Például a jobb oldali szem mögötti rész annyira árnykban van, hogy a szem kontúrjai nehezen kivehetők.
Talán a legjobban érzékelhető mindez, ha összehasonlítod a száj környéki bajszok és a szemek feletti, illetve közötti kisebb nyúlványokat. A lentiek nagyon szép kontrasztosak, míg a fentiek szinte elvesznek a sötétségben.
Erre próbáltam meg "rávilágítani" a vakupozicióval kapcsolatos megjegyzésemmel. Véleményem szerint ha a vakut megpróbálod a optikai tengely felé középre helyezni, úgy hogy magasabb pozicíóból világítsa meg a témát, akkor egy hibátlan felvételt sikerült volna készítened.

Amúgy nekem úgy tűnik, hogy a vakuk jó elhelyezése az egyik fő probléma a víz alatti fotóknál. A saját képeim jelentős része is ebbe a hibába esik. Sajonos a víz alatti fotózásnál kisebb gyakorlási lehetősége van az embernek, de azért én reménykedem, hogy a türelem meghozza az eredményét. :-)

Talán nem szorosan a témához kapcsolódik, de ha már így elkezdtünk beszélgetni, gondoltam megemlítem. Én valahogy úgy érzem, hogy a víz alatti fotók kicsit túl vannak pontozva a többi kategóriához képest. Ez valószínüleg ennek a műfajnak, illetve a témák egzotikumának tudható be. Ennek ellenére én próbálom tartani magam ahhoz, hogy a pontszámok melletti zárójeles leírások alapján adom a pontot. Emiatt talán alacsonyabbnak tűnnek a pontjaim a nagy átlagnál. De szerintem igy fair. :-)
Diver válasza:
Már értem mit mondasz ! Talán a jobb szemnél való sötétebb részt még el is fogadom. DE !Viszont az a baj és ezzel a problémával gondolom Te is megkűzdöttél már, hogy bizonyos távolságnál kijjebb nem lehet a vakut tólni a kar hossza miatt.
Egyébként a felső nyűlványok szerintem tökéletes fényt kaptak és a két szarvacska is. Nem hiszem, hogy nem elég kontrasztos és szépen ki van emelve a sötétségből. De megmondom őszintén most már kellőképp kiváncsi vagyok és jövő hét szerdán megkritizáltatom a képem az egyik ha nem a legnagyobb búvárfotósunkkel a Násfay Bélával.
Kiváncsi vagyok Ő mit mond erre a képre.

A saját képeidre utalva igazán még nem tudom mit mondjak, mert nem láttam őket.
Tény, hogy a vakuk elhelyezése minden képnél egyedi, mert hisz a hely is egyedi és ezért is nehéz.

Az utolsó bejegyzésedre reagálva : Ezt én így még nem gondoltam át. Lehet, bár végig kéne nézni a képeket. Viszont azt is tudom és ha megnézed alapom Te is, hogy én pl. nem csak víz alatti képeket töltök ide fel. Megnézheted azokat is.
Egyébként valahogy kicsit úgy érzem mintha Te annyira kemény kritikus lennél, mint mondjuk egy Év természetfotósa pályázat zsűrielnöke. Kicsit túl szőrszálhasogatónak tűnsz vagy nagyon nagy az elvárásod magaddal és egyben másokkal szemben is. Ez egyrészről jó, de másrészről csapda. Soha nem leszel elégedett magaddal. Hisz soha nincs tökéletes kép, mint ahogy tökéletes ember sem !
Bocs ha rosszúl látom !
Lesben (5)
Próbáltam a másik képnél egyértelműen fogalmazni, sajnálom ha nem sikerült. Viszont ha ott rákérdezel, akkor szívesen kifejtettem volna részletesebben is, de az ottani kommented nem igazán erre ösztönzi az embert. Viszont még pótolható a dolog, ha gondolod annál a képnél kifejthetem részletesebben is mire gondoltam.

Nálam egyszerű oka van annak, hogy nem töltöttem még sok képet fel. Elég fejlett önkritikával rendelkezem és még nem sok olyan saját képet találtam, amit érdemesnek tartottam volna megosztani. :-)

Mindenesetre örülök, hogy az eddigieknél jóval barátságosabb hangnemben is el tudtunk beszélgeni a témáról.
Diver válasza:
Oké ! Akkor várom a másik képnél az emlitetteket ! Komolyan érdekel !
Az önkritikád lehet, hogy túlzó ! Nem ?
Lesben (5)
Ha visszanézegeted a képeid, értékeltem már más fotóidat is. Ide csak ritkán esem be és csak akkor értékelek képet, ha van róla véleményem, mondanivalóm.

Ha ennyire nem bírod a kritikát (egyik észrevételemre se válaszoltál, csak letámadtál a kritika miatt), akkor nagyon szívesen tartozkodom a képeid értékelésétől. Azt viszont nem értem, miért kérsz véleményt a képeidről ide feltöltve őket, ha csak a pozitív visszajelzéseket vagy hajlandó elfogadni.Ez a csinalj jobbat ha tudsz attitűd nem mutat túl előre és csak elveszi az emberek kedvét az értékeléstől.
Ha csak az a célod, hogy dicsekedj a képeiddel, érdemesebb lenne olyan helyre feltölteni, ahol nem írnak véleményt róla.
Diver válasza:
Mielött írtam Neked megtettem és visszanéztem. Az értékeléseidből könnyü volt.
A jó kritikákat szeretem, hisz én is tanúlni vagyok itt.
Tulajdonképpen nem is ennél a képemnél éreztem, hogy kicsit furcsaságokat írsz hanem a másiknál a vakubeállitást illetően.
Azt nem éreztem jogosnak, de nyilván mindenki másképp látja. Nem sértődésből hanem egyszerü kiváncsiságból írtam, hogy tényleg szivesen látnám a képeid, hisz sokszor / és most itt nem feltétlen Rád gondolok ! / olyanok húzzák le az ember képeit kik magug még hasonlót sem tudtnak alkotni.
Szóval harag részemről nincs, csak a másik képemnél megnemértés van. Viszont még egy dolog ami eszembe jutott : Tudod a jót is el lehet mondani ha már láttál jó képem és nem csak a rosszat ! Nézd vissza azt az egy képed. Én megtaláltam egyből és értékeltem !És ez nem most volt !
Szóval ?

Üdv' István
Rajzás (4,08)
Szia Miki. A perspektíva alatt nem a horizont dőlését értettem, hanem az alulról kicsit felfelé az anemónától távolodó nézőpontot.
A tengeri füveken valamelyest látszik, hogy leejtőn készült, bár talán valamivel kisebb dőlésszöggel.
Volner Miklós válasza:
Értem. Köszi!
Lesben (5)
Sokáig vártam az értékeléssel, hátha valaki átvállalja a hálátlan feladatot, de ha már megint itt vagyok ennél a képnél megírom a véleményem. Ne haragudj, de nekem ez a képed nem tetszik, ellenben számos más nagyon jól sikerült fotóddal.
Nem túl szerencsés a nézőpont. Felülről nagyon kevés témáról lehet jó képeket készíteni és ez a kis géb nem tartozik közéjük. Szemből vagy oldalról sokkal jobb képet lehetett volna a témáról készíteni. Ha ebben az esetben a környezet nem tette ezt lehetővé, akkor kell a fő erény, a türelem. :-) Ebben a beállításban meg merem kockáztatni, hogy a géb nélkül, csak a koralról jobb lenne a kép.
A téma elhelyezése sem túl szerencsés. Sem középen, sem az átlóban nincs a téma. Ettől egyensúlyát veszti a kép. Mivel a jobb oldala amúgy sincs fókuszban, azt nyugodtan lehetett volna vágni, amivel a téma is jobb helyre került volna.
Talán a megvilágítást is lehetett volna jobban megválasztani, mivel a jelenlegi beállításokkal a hal kontúrja szinte teljesen elveszik és úgy tűnik, mintha néhány kusza vonal végén ülne egy pár szem.

A képre adott pontszám: 3

Diver válasza:
Köszönöm !
Csak érdekességként felmerült bennem, hogy miést is emlegetsz számos szép fotómat, ha azokat nem értékelted ?
Hm ? Csak a lehúzás megy ?
No hagyjuk.
Üdv' István
Kiváncsian várom a képeid.
Nagyon szép és ötletes kompozíció. Sokat rágódtam ezen a képen is, mielőtt értékelésre vetemedtem. A legnagyobb problémám az volt, hogy a kép fő hibája nem neked, hanem a technikának tudható be. Erős külső vaku(k) nélkül igen nehéz ilyen képeket készíteni. A jelenlegi képnél még tovább rontja a helyzetet az, hogy a víz alatti búvárok egy hasadékban vannak, hol még kevesebb a fény. Emiatt a kép egyik fő témája szinte kivehetetlenül sötét.
Viszont a technikai korlátok ellenére nagyon jó kis képet sikerült kihoznod belőle. Csak gratulálni tudok.

A képre adott pontszám: 4

Nagyon szép fotót sikerült készítened a tűzhalról. Tetszik a kompzíció és az alkalmazott perspektíva. Jó helyen van a fókusz és az élesség is kiválló.
Amin talán még javítani lehetett volna a képen az a vakupozicíó. Nekem úgy tűnik, mintha nagyon szemből kapná a fényt, ami miatt a szemek mögötti árnyékok túl erősek, viszont a szája alatti rész túl világos.
Talán még a vágással is érdemes lett volna játszani egy kicsit és szűkebbre venni. Mivel a fő téma a szem, érdemes lett volna a bal oldali koralt kivágni.
Gratulálok.

A képre adott pontszám: 4

Diver válasza:
Köszönöm !
Remélem rövidesen Tőled islátok hamarosan hasonló képet msá vakupozícióval.

Üdv' István
Rajzás (4,08)
Hmmm... elég vegyes érzelmekkel nézegettem ezt a fotót már egy jó ideje, de csak most szántam rá magam az értékelésre. Ennél a képnél is nagyon tetszik, hogy nem egy szokványos perspektívából láthatjuk a dolgokat. Viszont érdemes figyelni arra, hogy túl sokszor ne alkalmazd, mert ami először érdekes és újszerű, az könnyen elcsépeltté válhat.
A cím választása nagyon jól összhangban van a kép témájával. Talán ha más címe lenne a képnek, akkor kritikai észrevételként felmerülhetne, hogy szinte az összes hal háttal van a kamerának. De ezzel a címmel ez fel sem merül.
Talán szerencsésebb lett volna egy kicsit mélyebbről fényképezni felfelé, vagy a vágás során az anemónából egy kicsit kevesebbet mutatva szerkeszteni, mert a kép alján az elmosódott rész kicsit zavaró. Akár egy szabályos négyzetes kivágást is bátran alkalmazhattál volna.
A fókusz nem biztos hogy a legjobb helyen van, mert nekem úgy tűnik, mintha a bal oldali bohóchal már kiesne a síkjából.
A zajosság még itt is jelen van, de már nem annyira zavaró. Nem lehet, hogy a magasabb érzékenység miatt van?
Összességében nagyon jól sikerült fotót készítettél. Gratulálok.

A képre adott pontszám: 4.5

Volner Miklós válasza:
Köszönöm a részletes elemzést, igazán hasznosnak találtam! A perspektívához csak annyit fűznék hozzá, hogy nem én csináltam, a kép valóban egy lejtőn készült. :)

A fotós 0,5 kredittel jutalmazta a véleményezőt.
Gratulálok, érdekes kis fotó. A krokodilhal szeme jó kis téma, valószínüleg emiatt lehet rengeteg fotót látni róla. Talán emiatt találni bőven javítani valót a képen. A legfontosabb talán, hogy ez a kivágás nem túl szerencsés. Egyrészt a fekvő formátum jobban illene a témához, másrészt a jobb oldala nagyon szűk.
Nem szerencsés a vaku becsillanása a szemben sem, valamint én még játszottam volna a szinekkel és a kontraszttal is.

A képre adott pontszám: 3

Diver válasza:
Köszönöm !
Nagyon jól sikerült kép ez is Az alkalmazott perspektíva igazán tetszik.. A hibákat itt is felsoroltad rendesen. Valamit azért hagyhatsz az értékelőknek is. :-)
A háttér zajossága valóban elég zavaró és talán a halon lévő két pöttyöt is érdemes lett volna eltüntetni, mert nagyon vonzza a tekintetet és elveszi a figyelmet a kép lényegéről.
Amivel még érdemes lehetett volna játszadozni, az a képkivágás. Talán a két széléről és alulról egy picit többet kivágva jobban mutatna.
Gratulálok.

A képre adott pontszám: 4.5

Volner Miklós válasza:
Köszönöm, majd kipróbálom!
Üdv! Miki
1/2 | KÖVETKEZŐ UTOLSÓ