BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
Miért több a RAW mint a JPG?
Domshow - 2007. november 23. 10:00

Pontok: 41

...tette fel a kérdést puruczki-2 kolléga a Lumix pályázat díjkiosztója utáni összejövetelen. Felvetette a kérdést, hogy mi lenne, ha kis klub"foglalkozások" keretében átadnánk egymásnak tudásunkat, így tanulnánk egymástól, és mellesleg egy közösség is kialakul. Ennek első alkalmára készültem fel a fenti témából, melyet igyekszem most bemutatni azoknak, akik nem voltak ott, illetve azoknak, akik ott voltak, és szeretnék még egyszer átnézni.

Mi a RAW formátum?

Digitális negatívnak nevezik, és talán ez le is ír minden jellemzőt. A fényképezőgép érzékelőjének kimenete minimális feldolgozottsággal. Ez azt jelenti, hogy kizárólag az ISO (érzékenység) adatok módosították a képérzékelőből kiérkező jeleket.

Ha RAW formátumot használunk, a gépünkből a lehető legtöbbet kihozzuk. Minden, az érzékelőről kinyerhető információ benne van.

Furcsa megállapítás, de nem képként használható a RAW file, de minden adatot tartalmaz, hogy előhívható legyen. Bizonyos programok képesek gyorsan egy nyers képet mutatni, melyet kissé fakónak, kontraszttalannak tarthatunk. Igen, foglalkozni kell ezekkel a képekkel, de erről majd később.

Mi a JPG formátum?

Ha a RAW a digitális negatív, akkor a JPG a digitális pozitív. Ha JPG formátumban fotózunk, a fényképezőgép processzora a másodperc törtrésze alatt a jelhalmazból JPG képet készít, érzékenységi adatok feldolgozásával, színkorrekcióval, kontrasztnöveléssel, telítettségnöveléssel stb. majd 8 bites tömörítést alkalmaz.

Nagyításhoz kattintson a képre!

A RAW "nyílból" hiányzó részt a konvertálás folyamán nekünk kell elvégezzük. Mivel a JPG képnél ezek automatikusan megtörténnek, az automatika ugyanúgy emeli ki a kép előnyeit, mint a hibáit. Lehet, hogy egy kromatikus aberáció lilás/kékes színe egyáltalán nem fog hiányozni egy zöld levelibékás képről, de mivel a JPG átalakítás a fényképezőben egyformán bánik az összes képpel, így azt is kiemeli.

Az érzékelőn a Bayes mintázat feldolgozása után a rétegeket külön kapjuk meg a piros, zöld, kék alapszínek rétegeit, melyet később feldolgozunk. Nagy előny, hogy a három alapszín információi külön csatornaként rendelkezésünkre áll, hiszen így sok információból dolgozhatunk, míg a JPG kép már színinterpolált, tömörített.

Nagyításhoz kattintson a képre!

Kicsit a számokról:

RAW
3x12 bit
12 bit = 2^12 = 4096
3x12 bit = 4096^3 = 6,87*10^10 színárnyalat

JPG
3x8 bit
8bit = 2^8 = 256
3x8bit = 256^3 =1,68*10^7 színárnyalat

Ezekből a számokból látszik a különbség.

Félreértésre adhat okot a RAW tudását jelölő rész. Bár Domshow említi a Bayer (és nem Bayes, gondolom elgépelés) rácsot, nem bontja ki ennek mibenlétét. Ez ugyan száraz technikai duma lenne, de többek közt a Pixinfón is valahol van róla cikk. A lényeg az, hogy a digitális gépek (leszámítva a Foveon szenzorosokat, de ezt hagyjuk) pixelenként EGYETLEN szín árnyalatait rögzíti. Tehát 4 egymás melletti pixelből 2 rögzít zöldet, és 1-1 pirosat vagy kéket (vannak más rácsú érzékelők, pl. Sony-nál, de megintcsak hagyjuk). Ha megnézzük a Bayer rácsot (az ábrát Domshow mellékelte, kis piros-zöd-kék kockás "padlólapok";), látható, hogy adott pixel körül körben van ugye 8 másik, amik ha a szemlélt pixel zöld, akkor 4, ha a szemlélt pixel piros vagy kék, akkor 8 más színű pixel vesz körül. Az elektronika pedig fogja magát, és a környező pixelekből egy algoritmus alapján a "hasára üt", és besaccolja hogy milyen más értékek szerepelnek a másik két színből! (Bocsánat ha valakinek most romboltam le az illúzióit arról hogy a digitális technika tökéletes...) Tehát a RAW 1x12 (vagy 14, 16...) bit, míg a JPEG 3x8 bit. Na, ezek után hogy magyarázom meg hogy 1x12 több mint 3x8? Jogos... Úgy, hogy a Jpeg-et a gépen belül találja ki nekünk a célprocesszor, a gyári program, és a paraméterek (gépben állított fehéregyensúly, kontrasztértékek, színtelítettség stb...) alapján előállítja nekünk a 8 biteket. Mivel az állíthatóság viszonylag korlátozott, a finom hangolásokat kénytelenek vagyunk vagy elfelejteni, vagy utólag a már az optimálistól eltérőből "visszahozni", míg ha mi dolgozzuk fel a RAW-ot a számítógépen, sokkal több paramétert adhatunk meg, és a 12 bitekből pontosabban, esetenként a célprocesszornál bonyolultabb, de precízebb algoritmusok alapján állíthatjuk elő a 3 színcsatornás kimenetet! A legvégén tehát ha mi magunk csináljuk a 8 bites kimenetet (JPEG, "digitális pozitív") akkor biztosan minden árnyalat helyére tudunk 1-1 színt "ültetni", nem maradnak üres helyek, nem veszítjük el a tónusokat. - Mutty.hu Nagyításhoz kattintson a képre!

Fontos megemlíteni, hogy a RAW kép nem megjeleníthető információt is tartalmaz. Hogy ez miért hasznos nekünk? Bizonyos bebukott vagy kiégett képek helyrehozhatók vele, hiszen a látható tartomány fölött 2-2 (újabb gépeken 3-3, középformátumon pedig 4-4) bit áll rendelkezésünkre, így "eltolhatjuk" a megjelenítendő tartományt. Szintén előny, hogy a sok adat miatt utómunkakor finomabb változtatások is eszközölhetők.

Itt megint van egy félreérthető, talán hibás rész. A RAW nem jelent plusz információt abból a szempontból, hogy a kép feketébe vagy fehérbe hajló részein plusz bitek további dinamikatartományt jelölnek. A RAW ugyanazt a blendeátfogást nyújtja, mint a JPEG, a különbség ellenben ott van, hogyha a kép mondjuk alulexponált, akkor a JPEG esetében a kihasználni kívánt alsó egyharmad, vagyis a sötét részek, ahol a képünk lényege található, összesen a 256 színárnyalat harmadán, mintegy 80 különféle árnyalaton helyezkednek el, míg a RAW esetében még mindig több mint 1300 árnyalatból válogathatunk! A kimenet, a "pozitív" úgyis 8 bites, egyrészt a monitorunk nem tud többet megjeleníteni mint 16 millió színt (256x256x256 vagyis 3x8 bit, amit a JPEG tud), másrészt az emberi szem is csak nagyon nehezen képes különbséget tenni ennél több árnyalat közt.

Azt, hogy úgy érezzük, a RAW kitágítható, dinamikatartományban szélesebb, egy szemléletes "mesével" próbálnám meg illusztrálni:

Van egy 12 illetve egy 36 tagú színes zsírkréta készletünk. (Azért zsírkréta, mert azt elég nehéz keverni, míg mondjuk a színes ceruzával egymásra rajzolhatnánk, ami színkeverés, de azt a digi így ebben a formában nem tudja). Mindegyik a fehértől indul, és a feketéig tart, vannak benne zöldek, sárgák, pirosak, kékek stb... Amennyiben egy sűrű sötét erdőt szeretnénk lerajzolni, felette a kék éggel és fehér bárányfelhőkkel (digitális képalkotásban lehetetlennek tűnő feladat ekkora átfogást létrehozni, a kék ég kiég, az erdő sötétje bebukik) A 12 színű készlettel az égre kb. két-három árnyalatunk lesz, egy fehér, egy halványkék, és egy sötétkék. Hiába vannak részletek a felhőben, hiába ezer kékje van az égnek, ha a fehérhez esik közelebb, azt használjuk, ha a világoskékhez akkor azt, ha a sötétkékhez akkor azt. Trükközhetünk ugyan azzal, hogy 1-1 másik szín apró pöttyeit rajzoljuk közé, amitől kvázi megnő a színmélység, de akkor pöttyös lesz a kép, és csúnya is (színzaj, fals színek, kitalált részletek) illetve nem tudunk minden színt leírni így sem. Ha 36 tagú a zsírkréta készletünk, bevethetünk mondjuk 3-4 féle kéket, esetleg egy nagyon halvány zöldet vagy sárgát használhatunk mellé, vagy akad egy enyhén szürkés zsírkréta, drasztikusan emelkedik az ég kidolgozottsága. Ugyanez a helyzet az erdő mélyével, 12 szín esetén gyakorlatilag van egy sötétzöld, egy barna és egy fekete zsírkrétánk, a 36-os csomagban feltételezhetünk egy bordót, kétféle barnát, sötétszürkét, háromféle zöldet stb... Olyan helyekre is tudunk részletet vinni, ahová a feketét kényszerültünk volna használni.

Nagyításhoz kattintson a képre! Szemléltető ábra a 16 illetve 8 bites képfeldolgozás nyújtotta élvezetek bemutatására - Mutty.hu illusztrációja Szemléltetésül készítettem a technokratább beállítottságúaknak én is egy ábrát. Az igen egyszerű fotót egy gradiens helyettesíti, amiből kiemeltem egy részletet, és 8 biten illetve 16 biten próbáltam kinyerni belőle a "képet". A 16 bites változat esetén a kiemelt és "újra levels-ezett" képet el se hinné a szemlélő hogy nem az eredeti képet másoltam oda mégegyszer, bár jó monitoron, nekem eredetiben látszott némi csíkozódás az átmeneteknél. A hisztogram azért egy picit "ki van szőrösödve", és mivel a kép színeinek (feketéinek) "alját" is vágtuk, más lett az eloszlás. A 8 bites kép viszont még ekkoraméretben is szemmel láthatóan "széthullott", fals színzaj, sündisznótüske-szerű hisztogram (adott tartományokat csak "besaccolta") a program, valós részlet nincs benne, ellenben színzaj az van. A képet élesítettem ugyan, hogy lekicsinyitve is látsszon, de mindenki szépen higgye el nekem, hogy ugyanazt az élesítést kapta a 16 bites változat is, amit azért nem tudok illusztrálni, mert egyáltalán nem látszik meg rajta... - Mutty.hu

Látható különbségek

Tónusokban gazdagabb, kevésbé zajos/színzajos, élesebb, élethűbb.

Nagy előnye még, hogy a fehéregyensúly utólag is megadható. A fénykép elkészítésekor eltárolja az értéket, amire gépünk be volt állítva, de nem befolyásol semmit, utómunkakor veszteség nélkül módosíthatjuk az értéket.

Fontos megemlíteni, hogy sok RAW konverter program csak alapinformációként veszi elő a képet, és nem azt módosítja, hanem mellé (Lightroomban) egy .XMP kiterjesztésű beállításfile-t tesz, melyben az EXIF adatokon kívül a programban módosított paramétereket (fehéregyensúly, fényerő, kontraszt, színezet, telítettség stb) rögzíti, így az eredeti állományunk nem változik, bármikor visszatérhetünk hozzá.

Sokan azt hinnék, hogy a RAW egy plusz macera, pedig nem. Amióta megtaláltam a megfelelő programot a feldolgozásra, akár mondhatom, hogy gyorsabb lett a munkafolyamatom, és ráadásul a képekben több módosítási lehetőség is rejlik, amiket ki tudok használni.

Ez után az előadáson egy pár képen bemutattam a különbségeket a feldolgozott RAW és JPG képek között, majd a Lightroom felépítését és működését mondtam el, melytől most eltekintenék, hiszen számos internetes segédanyag áll rendelkezésre.

Az előadás diái letölthetőek (3,5MB pps).

Megyeri Domonkos
(Domshow)

(a témában hamarosan egy újabb cikk is megjelenik itt a Fotózz!hu-n - admin)

vtz | | 2009-01-03 20:43:38
Félrevezető. Örülök, hogy mutty kissé rendbetette.
ötfelezős | | 2008-12-09 14:57:45
...már amennyire a (103,103,103) és a (104,104,104) vektorok más színárnyalatokat jelölnek. De matematikailag kétségtelenül.
Gamerotti | Hasznos volt | 2007-11-29 20:37:54
Arra gondoltam a cikk olvasása közben, és a kommentek böngészése után, hogy igazán kezdő fotósok,mint én is, közel járhatnak a megértéshez e cikk elolvasásakor. Nem vállalkozhat egy ilyen terjedelmű írás minden technikai részlet érthető kidolgozására. Az alapvető RAW kontra JPEG jelrögzítést mutatja meg távolról. Kezdőnek több nem is kell, egy haladó pedig ne itt keresse a részleteket, szerintem... A többi tömörített és tömörítetlen képkezelésről is szívesen olvasnék ... tiff, gif, stb. Köszönöm a cikket.
Doged | Hasznos volt | 2007-11-29 14:10:11
Úgy látom hogy sokan nagyon "okosak" a témában, illetve látom hogy hamarosan lesz még újabb cikk is... engem érdekelne a raw és a tömörített raw közötti különbség is.
Mathieus | Hasznos volt | 2007-11-28 19:20:41
Valaki vólna szíves és elmagyarázán, h ez mit jelent? : Az elektronika pedig fogja magát, és a környező pixelekből egy algoritmus alapján a "hasára üt", és besaccolja hogy milyen más értékek szerepelnek a másik két színből! kössz
Dtomi_84 | Hasznos volt | 2007-11-27 14:50:23
Hasznos volt ;D
n00bi | Hasznos volt | 2007-11-27 14:30:28
Százbolha | | 2007-11-26 22:01:11
Egy hibás cikket nem a javításokkal telitüzdelve kell közre adni, hanem újra kell írni. Ezért javasoltam a törlését. És ezért hiányoltam a lektort.
norbix2 | Hasznos volt | 2007-11-26 20:16:38
flyerwolf | Nem volt hasznos | 2007-11-26 16:47:05
Lényeg röviden: fotozz mindkettőben! :) páros mentésnél(jpg+raw)a jpg-t látod egyből, a raw-al meg tudsz dolgozni. ...szerintem
norbee_usr | Hasznos volt | 2007-11-26 10:45:18
moTmeN | | 2007-11-26 03:41:11
bocs, hogy beleronditok... mutty kerdesere a valaszom nem, nem keverem ossze. viszont orulok, hogy kiegeszitette a cikket, tartalmasabb lett!
Cpt | Hasznos volt | 2007-11-26 00:23:48
Nekem kiegészítve mutty-al a cikk segített, elfogadom. Mivel itt "közterület", mindenképp megjegyezném, hogy a stílus maga az ember, érdmes lenne a másik ember érzékenységét (mégha téved, hibázik stb., de akart segíteni) figyelembe venni, nem megbántani akaratlanul is. Ez a vesszőparipám, hogy tiszteljük egymást. Ha mi nem tesszük, miért várjuk el a másiktól? Na de ez már off, bár lehet, cikket írok belőle: "Hogyan értékeljünk és beszéljünk egymásról, az alkotásokról udvariasan"...)
erőslacc | Hasznos volt | 2007-11-25 16:38:56
Köszi. Üdv.
ToMiiii | Hasznos volt | 2007-11-25 11:13:40
mutty.hu | | 2007-11-25 10:54:45
Százbolha: (úgyis tudom hogy visszanézel :) ) Nézd csak szépen vissza mit javasoltam lentebb. Ugyanezt. Aztán kaptam a kritikát, hogy "akkor írjál jobbat [töltelékszó]!!!" Mivel nem fektettem bele rettentősok energiát, ennyi kiegészítésre futotta tőlem. Szóval akkor ha az én kiegészítésemmel is rossz, marad a kritika: "Írjál jobbat te [töltelékszó]!!!"
keri | | 2007-11-25 08:47:57
Ha írsz jobbat, szerintem kicserélik ;-) Mutty kiegészítéseivel nem látom mi probléma lenne a cikkel. Jó nyilván lehet szörszált hasogatni, de így már azért nem félrevezető.
Százbolha | | 2007-11-24 20:38:24
Egyébként lektorálás nincs mikor egy ilyen cikk nyilvánosságra kerül?
Százbolha | Nem volt hasznos | 2007-11-24 20:36:36
Szerintem több felkészültséggel kéne megírni egy ilyen cikket. Elnézést a szerzőtől, de alapvető tévedéseket ír le. Láthatóan megtéveszti a gratuláló és "hasznos" jelzést küldő olvasókat. ****************************** Javaslom a cikk törlését. ******************************
bgombas | Hasznos volt | 2007-11-24 18:30:12
Kreta | Hasznos volt | 2007-11-24 18:04:30
Ezek szerint a színárnyalat számítás helyes az eredeti cikkben, csak a tartományban helyesbített Mutty?
Sailer | | 2007-11-24 17:29:54
mutty.hu: látod, látod. Ezért írtam az anomália vagy mégsem? :) megjegyzést. Mindkettő ugyanannyi színből gazdálkodik, csak az egyiknél a színek egymástól való távolsága kisebb, a másik pedig nagyobb területet fed le, de két szín között nagyobb a távolság. Azt hiszem mindenesetre, hogy most épp a gödörből szólt ki a lyuk a kötekedést tekintve. :-D No ne személyeskedjünk. Részemről lezárva a téma.
lcs.gergely | Hasznos volt | 2007-11-24 16:47:18
köszönömjük szépen
SchRay | | 2007-11-24 16:40:54
Uhh, ezeket a kommenteket olvasva örülök,hogy nem mentem bele jobban a technikai dolgokba és inkább magára az előhívásra helyeztem a hangsúlyt, bár el tudom képzelni,hogy abban is találtok majd pontatlanságot, de az a cikk nem erről szól,hanem a konverzióról. Nah, majd a jövő héten... :)
nobody | | 2007-11-24 16:37:14
na ez így együtt tényleg tök jó lett. köszi mindkettőtöknek hogy vettétek a fáradtságot és dolgoztatok vele. mutty is bebizonyította hogy igenis van aki nemcsak leszól hanem le is tesz valamit. riszpekt :) monitorral meg analóggal kötekedni meg aztán végképp kár,semmi köze a témához.
harminchat | Hasznos volt | 2007-11-24 15:03:04
A kezdeti alapszinttől, Mutty.hu besegítésével egész fajsúlyos lett az anyag. Talán társszerzővé lehetne emelni. Köszönet mindkettőtőknek!
mutty.hu | | 2007-11-24 13:18:22
moTmeN: Nem olvasnék most utána hogy a sima Jpeg mit enged emg szabványban, de a nagy általánosságban egy veszteséges tömörítést jelent, ami épp annyira bőven igaz, hogy minden általam ismert digitális gép ezt használja, tehát JPEG-ben mindegyik veszteségesen tömörít. Nem lehet hogy a TIFF-el kevered, ami lehet többféle színmélységű (általában 8 vagy 16 bites) veszteséges (jpeg) vagy veszteségmentes (LHA vagy ZIP) és tömörítetlen fomrátumú, és kezelhet layereket is, meg még 100 más apró folgot.
mutty.hu | | 2007-11-24 13:13:02
Sailer: ezt a cikket kb. 30 oldalasra lehetne csinálni, ha minden apró részletet megosztanánk (meg főleg ha minden apró hibát kijavítgatunk egymáson). Én két hibára koncentráltam, az egyik a 3*12 bit eloszlatása, a másik hogy a raw nem a két szélén jelent plusz biteket, hanem "közben". A színtér kérdésében az ADOBE RGB nem szélesebb, hiszen 8 bites mindkettő. Igyazából ez is egy "paletta", úgy mint a GIF-nél a 256 szín, amely 16 millióból választható tetszőlegesen. Az ADOBE színtér más "szineket" használ mint az sRGB, de ugyanannyit. Az eredmény vituálisan éppúgy más, mintha más-más 256 színű palettával írnál le egy GIF-et.
Sailer | Nem volt hasznos | 2007-11-24 12:30:28
Kedves mutty: Szerintem ha fikázol, akkor előtte te is olvass utána a dolognak! 1, van 8bit/csatornánál jobb monitor (az más kérdés, hogy mi hobbifotósok sohasem fogunk találkozni vele). 2, Ha már ennyire problémázunk az elveszített tónusokon, akkor keverjük már bele a színtereket is. Pl. az SRGB színtér kisebb részét fedi le a teljes színtérnek mint az Adobe RGB, mégis mind a kettő 3x8bit! Hopla, itt az anomália, vagy mégsem? :) Arról nem is beszélve, hogy az analógnál ugyanígy vannak feldolgozási hiányosságok, csak ott pl. szemcsézettségről beszélünk és nem zajról. Természetesen a két kategória nem említhető egy lapon, már csak ha a felbontást nézzük sem. Arról nem is beszélve, hogy jelenleg valóban csak a Foveon érzékelői képesek egy képpontban 3 színt érzékelni, a többi gyártó csak saccolgat algoritmusok segítségével. (Talán a Fuji nemsokára kijön a saját 3 színes szendvicsérzékelőjével és akkor végre egy komoly fotós cég kezében is meglesz az ütőkártya. Ezután esetleg lépni fog a Canon és a Sony is, de addig amíg nem muszály nem, mert bazi drága egy képérzékelő-gyártó sor.
CsonTipiri | Hasznos volt | 2007-11-24 12:14:39
Írhatad volna a progi nevét, de azért...
mutty.hu | | 2007-11-24 11:57:36
na gyerekek, elszámoltam sokáig, tessék: -- http://photo.mutty.hu/cikkek/domshowcikke.htm -- Remélem az admin nem piszkkál a külső linkért, de máshogy egyelőre nem tudom megmutatni.
moTmeN | | 2007-11-24 11:53:52
mutty: egy aprosagot szeretnek javitani a hozzaszolasodban. a jpeg nem kotelezoen veszteseges tomorites (persze ha a 8 bites bitmapon nezzuk, a tobb bit melysegu raw-hoz kepest termeszetesen elvesz x bit LSB, de az nem a jpeg tomorites hibaja). a szabvany megengedi, hogy vesztesegmentes legyen (persze azt nem tudom, hogy a fenykepezogepek hogyan tomoritenek). Ha elegendo kitevot tart meg a DCT-bol az algoritmus, a mintavetelezes torzitasmentes lesz. Udv!
bajkaia | Hasznos volt | 2007-11-24 06:31:37
puruczki-2 | | 2007-11-23 23:46:29
Mutty! Csak előbb számolná el 10-ig...! Vagy inkább 12310-ig! :-)
mutty.hu | | 2007-11-23 23:31:17
Keri, Nobody. Ez végülis egy felhasználói cikk, szerintem (és lehet még az is hogy a végén én tévedek) blődségek vannak benne. A stílusom oylan amiylen, iylen vagyok. Van aki így szeret, sokan így utálnak :)
puruczki-2 | Hasznos volt | 2007-11-23 23:25:25
Mutty! Légyszíves ne így, mert ezzel magadat járatod le !!! Semmit nem tudsz a háttérről... Domi-t mi kértük, hogy próbáljon meg valamiféle előadás félét összehozni, Ő megpróbálta, dolgozott vele...hogy nem tökéletes, hogy van benne hülyeség, az lehet...segíthettél volna kijavítani (sőt mostse késő...legyen Mutty és Domshow cikke)! De pofázni azt mindenki tud!!! Ha van egy alapvetően jó ötlet, akkor mindenki bólogat, aztán ha tenni kéne az ügy érdekében valamit akkor már csak a hátát látni... Jó lett volna a korrekt hozzáállás: "Gyerekek hibáztatok, ez nem jó, ezzel én kiegészíteném a cikket..." például... A stílusod most kiborított, attól függetlenül, hogy amit írtál abban igazad van! Mit kérsz Te ki magadnak? Te szánalomra méltó!
keri | | 2007-11-23 22:59:53
Személyeskedés? Nem értem mi a gond. Azt hittem ezt szereted. Én mindenkivel a saját stílusában igyekszem beszélni. Csupán azt kapod amit te adsz másoknak. Mivel ez erősen off. a továbbiakban szívesen folytatom a vitát, a "meg nem értések" topikban. És hogy témához szóljak. A felvetéseid a cikkel kapcsolatban helyesek, de nem olyan vészesek a pontatlanságok, ami bárkit is csúnyán megtévesztene. De anyira semmiképpen nem durva hibák hogy ne lehetne a kiigazítást normális hangnemben előadni. Ha nem akar valaki programot írni RAW konvertálásra, akkor ez a leírás is megteszi, mert egy laikust amúgy sem érdekelnek az ilyen bitmágiák. Aki meg tudja miről van szó annak nincs szüksege erre a cikkre, hogy megtudja miért jó a RAW. Részemről itt, ez a téma lezárva, hiszen a helyes megfejtést már leírtad, nincs mit továbbiakban tárgyalni ITT.
Sebestyén Péter | Hasznos volt | 2007-11-23 20:33:43
zenyit | Hasznos volt | 2007-11-23 20:18:21
nobody | | 2007-11-23 20:04:18
ha már ennyire pontosítunk, akkor ne mutyizzuk (ehe) el azt sem hogy ahogy van 16bites raw, ugy biza van 8bites tiff is (szal ki lehet ám futni a 16bitből :P), amiről azért nem lett volna értelme ebben a cikkben beszélni mert a haszna annyi,hogy nagyságrendekkel szebb nyomatokat lehet tiff-ből készíteni mint jpeg-ből.viszont nem is parasztvakítás csak éppen nem egyenértékű a raw-al.de ezt szentem nem is állítja senki. azt ugyan írja hogy szín interpolció van (és itt legalább nem szűkíti le bayer-ra, mert ugye nem csak az az egy mód van),de az ábrából az iso után kellene legyen, mintha kimaradt volna. ez a bayes tényleg vicces, főleg hogy létezik, sőt még színekkel is kapcsolatos csak nem igazán a fotózásban :) akármilyen is a stílusa muttynak, sajnos alapvetően igaza van. nem is értem hogy egy cikk (amitől hibás dolgok maradnak meg emberekben) hogy nem kerül lektorálás alá mielőtt felkerül. ezt valaki elolvassa, megjegyzi,nem néz vissza többet rá, és rossz esetben még elkezdi terjeszteni is az "ismereteit" mondván hogy ezt a fotozzhun olvasta... attól hogy valaki baromi jó fotókat készít, még nem biztos hogy érti is hogy mélyen belül hogyan készül az a kép. ha egy képet bírálni kell az adminoknak (pedig attól hogy egy kép gáz, nem lesz senkinek tévképzete) akkor talán nem ártana a cikkeket is. mindenkinek jobb lenne. a cikk íróját nem kellene égetni (mert azért dolgozott vele, szal nem ezt érdemli),a többiek meg nem jegyeznének meg adott esetben butaságokat.uff ps.: muttynak meg aggyatokmá egy kreditet :)
nobody | Hasznos volt | 2007-11-23 19:56:43
ha már ennyire pontosítunk, akkor ne mutyizzuk (ehe) el azt sem hogy ahogy van 16bites raw, ugy biza van 8bites tiff is (szal ki lehet ám futni a 16bitből :P), amiről azért nem lett volna értelme ebben a cikkben beszélni mert a haszna annyi,hogy nagyságrendekkel szebb nyomatokat lehet tiff-ből készíteni mint jpeg-ből.viszont nem is parasztvakítás csak éppen nem egyenértékű a raw-al.de ezt szentem nem is állítja senki. azt ugyan írja domshow hogy szín interpolció van (és itt legalább nem szűkíti le bayer-ra, mert ugye nem csak az az egy mód létezik),de az ábrából az iso után kellene legyen, mintha kimaradt volna.ha már csillivili ábra akkor legyen pontos. ez a bayes tényleg vicces, főleg hogy létezik, sőt még színekkel is kapcsolatos csak nem igazán a fotózásban :) akármilyen is a stílusa muttynak, sajnos alapvetően igaza van. aki ezt egyszer elolvasta, megjegyezte,nem nézi meg mégegyszer az utána majd tovább terjeszti ezeket, aztán még hozzá is teszi hogy "hádevazeafotozzhunolvastamám!". nem is értem hogy egy cikk (amitől hibás dolgok maradnak meg emberekben) hogy nem kerül lektorálás alá mielőtt felkerül. ha egy képet bírálni kell az adminoknak (pedig attól hogy egy kép gáz, nem lesz senkinek tévképzete) akkor talán nem ártana a cikkeket is.mindenkinek jobb lenne. a cikk íróját nem kellene égetni mert amennyit dolgozott vele nem ezt érdemli,a többiek meg nem jegyeznének meg adott esetben butaságokat.uff ps.: muttynak meg aggyatokmá egy kreditet :)
mutty.hu | | 2007-11-23 19:36:20
keri :a laikusok félretájékosztatása szerintem többet árt mintha boldog tudatlanásgban lődöznek jpegben!!! A te szeméyleskedésedet meg én kérem ki magamnak!
keri | Hasznos volt | 2007-11-23 19:26:08
Ahogy Mutty, elég bunkó hangnemben, ám tőle megszokott módon rámutatott, műszakilag nem teljesen pontos a leírás, de úgy vélem nem is ez a célja cikknek. A laikusoknak ez megfelelően és közérthetően bemutatja a RAW lehetőségeit és lényegét. Akit mélyebben érdekel az utána tud nézni. Köszönjük hogy összefoglaltad és használd egészséggel a krediteket, én nem irigylem tőled ;-)
j.t.maston | Nem volt hasznos | 2007-11-23 19:17:21
Hmm... A bayer-demozaikról szóló rész totál hibás. Sebaj, engem igazából az zavar, hogy csak a raw előnyeit emeli ki, néhol megalapozatlan állításokkal is - ráadásul ennél sokkal több mindenre használható.
SchRay | Hasznos volt | 2007-11-23 19:01:36
Épp én is egy RAW-ról szóló cikket küldtem fel nemrég az admin-nak. Erről fogalmam sem volt.(mondjuk jó lett volna tudni) Mindenestre nem olyan sok az átfedés, mert a technikai fogalmakat nem bontottam ki ennyire, inkább a feldolgozás menetével foglalkoztam. Remélem a két cikk jól kiegészíti majd egymást! :)
mutty.hu | | 2007-11-23 17:35:31
Bár egy árva darab kreditet nem fogok kapni azért ha kijavitalak, ellentétben veled aki bezsebel egy kalappal azért mert félretájékoztatja a fél usergárdát, de tessék: -Nemcsak RAW és Jpeg van. Van pl. TIFF. 16 bites, és ugyan a RAW-hoz képest "parasztvakitás", de köztes feldolgozáskor elgalább nem futunk ki a 16 bitjéből. -RAW csak ÁLTALÁBAN 12 bit, de mostanában kezd elterjedni a középkategóriában is a 14, de van 16 is. -Könyörgöm, a RAW NEEEM 3x12(14,16...) bit, hanem csak 1x!!! Azért van a BAYER-Rács (Ami NEM bayeS). A RAW feldolgozás, és főleg az emlitett kromatikus aberráció kérdése pont azért nem mindegy a képfeldolgozás szoftveres részénél, hogy mivel állitjuk elő az interpolációt a 3 szincsatornára adott RAWból, mert néha a matematikán múlik. -Egy árva szót nem irtál a JPEG tömöritésnél arról, hogy nem csak azért vackabb mert... hanem pl. azért is, emt veszteséges tömörités, és keni az apróbb részelteket, amit RAWból elő tudsz hozni még, de egy eleve lekonvertált Jpegből nem. -TAlán a legnagyobb marhaság, hogy nem a két szélén van a plus 2(4) bit, hanem eleve az adott tartományt bontja 256 helyett 4096 részre, tehát NEM PLUSZ mondjuk 1-2 rekesz van benne, csak ha eltolod valamerre, sokkal jobban tűri, mert a széthúzáskor még midnig több az árnyalat (nem "szőrösödik fel" a hisztogram. Ehhez még az ábra is rossz, bazi félrevezető. Egyébiránt pont a Bayer miatt nem számolható valós 12 bittel. De még midnig több mint 8, csak ugye adott helyre csak 1 szinárnyalatra van értéke, a többit a közeli 1-1 vagy 2-2 kixelből átlagolgatja, ami korántsem tekinthető valós szinmélyégnek. Najó, alapvetően igy a cikked csak anynit ért hogy "fotózz rawban mert az jó, és próbáld ki, tényleg jó". De hogy érdemi információ nincs benne, az elég tuti.
slacus | Hasznos volt | 2007-11-23 17:08:19
mutty.hu | Nem volt hasznos | 2007-11-23 17:03:28
Mekkora embertelen nagy baromságok vannak benne helyenként, az már fáj!!! Legalább olvass utána rendesen mielőtt nekiállsz oktatni!!!
Csíter_Láma | Hasznos volt | 2007-11-23 17:02:19
someoneelse28 | Hasznos volt | 2007-11-23 16:39:58
Üdv! Hasznos volt, jó a dia is.
ovarnet | Hasznos volt | 2007-11-23 15:23:52
Köszi
Fiká Zoltán | Hasznos volt | 2007-11-23 15:07:40
Fotoos | Hasznos volt | 2007-11-23 14:42:46
Az elmondottaknál _sokkal_ több lehetőség van a RAW-ban. Viszont, azt hiszem, hogy akinek erre szüksége van, az tudja mindezeket, akiknek meg nem szükséges, azoknak valószínűleg elég volt ennyi is :)
noly86 | Hasznos volt | 2007-11-23 14:16:00
mindenkepp hasznos, habar hianyoltam egy kicsit a tobb gyakorlati peldat arra, h jobb a raw ill. az elohivas fortelyainak hianyat.
pearl_13 | Hasznos volt | 2007-11-23 14:15:43
efi | Hasznos volt | 2007-11-23 14:09:05
en is szivesen olvasnek meg a olyan anyagot, mint a hamar rawban fotozunk, akkor hogyan maskent. de bevezetonek jo.
moTmeN | Hasznos volt | 2007-11-23 13:45:38
kar, hogy nem mereszkedett tovabb a legbevezetobb szintnel a tema feltarasaban a cikk... itt meg elegendo, de egy komoly klubb-eloadashoz szerintem gyengecske az anyag...
Kerál | Hasznos volt | 2007-11-23 13:39:48
bölcs27 | Hasznos volt | 2007-11-23 13:39:24
kicsit rövidke, de velős cikk! grt
Hercules_ | Hasznos volt | 2007-11-23 13:36:53
Tomba | Hasznos volt | 2007-11-23 13:13:06
morrmota | Hasznos volt | 2007-11-23 12:57:29
bár már régóta felfedeztem a rawot, és használom is, mégis jó volt olvasni egy tájékoztató anyagot erről. megj.: elmondható szinte midnegyik raw-feldolgozó programról, hogy egy mellékes file-t kreál, amiben a beállításokat tárolja az adott képhez. ((nekem) rawshooter, de még a sima PS CS3 is)
Espíritu | Hasznos volt | 2007-11-23 12:24:26
nagysz | Hasznos volt | 2007-11-23 12:12:23
Zsoci | Hasznos volt | 2007-11-23 11:45:26
gorbelabda | Hasznos volt | 2007-11-23 11:09:41
Hasznos volt. Köszi
Zoran_2 | Hasznos volt | 2007-11-23 10:48:29
hasznos volt, köszi!!
Virgonc | Hasznos volt | 2007-11-23 10:41:38
Scapegoat | Hasznos volt | 2007-11-23 10:28:35
slapaj3 | Hasznos volt | 2007-11-23 10:15:15
Örülök,hogy így összefoglalva olvasható a téma.Választ kaptam sok mostanában felmerült kérdésre.Köszönöm.
eleven_11 | Hasznos volt | 2007-11-23 10:12:29