BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
A lapszűrők használatáról alapfokon
tempoka - 2007. június 3. 15:07

Pontok: 59

Sokan kérdeztétek tőlem privát e-mailban, hogy miként használom, és mire is jók, és mik is ezek a lapszűrők... Arra gondoltam, hasznos lehet sok felhasználónak, ha leírom nyíltan is tapasztalataimat a lapszűrőkkel kapcsolatban.

Nem törekszem arra, hogy nagyon szakmaias legyen a cikk, mert nem foglalkoztam azzal, hogy keresgéljek a neten vagy szakkönyvekben mindenféle varázslatos fizikai törvények, meg fénytörések, meg fényáteresztések számokban való kifejezésére...meg ilyesmik...

Úgy terveztem, hogy leírom azokat a dolgokat amit tudok - tapasztaltam a szűrőzéssel, egyszerű és hasznosítható valamint közérthető "konyhanyelven".

Akik ismerik képeimet, tudják, hogy legfőként tájképeket készítek, és rengetegszer használom a lapszűrőket, azon belül is a Cokin "P" rendszert.
A "P" a lapok méretére vonatkozik, ez az a méret ami általában az amatőr gépek, és az ahhoz tartozó legtöbb objektív elé feltehető. A Cokin a márkanév, francia egyébként. Van ettől nagyobb méret is, de annak ára jóval magasabb, akkor kell ilyesmiben törni a fejét a leendő használónak, ha az objektív frontlencséje, illetve a menet 82 mm- nél nagyobb. Ez az amatőr szinten viszonylag ritka.
A "P" méret elegendő akár 16 mm (ekvivalens) látőszög vignettálás nélküli használatára.

A lapokról:

Miért is hasznosak ezek a szűrők, és miért jobbak véleményem szerint a kör alakú társaiknál?
Azért hasznosak, mert az un. ND szűrőkkel (neutrális), azon belül is a félszűrőkkel ki lehet egyenlíteni az égbolt és a föld közti jelentős fénykülönbséget, így könnyű szerrel helyes expozícióhoz jutunk. Segítségükkel a fényt a teljes képmezőben abba a tartományba terelhetjük amelyet gépünk un. dinamika átfogása képes kezelni.
Ez azért jó, mert így szép, részletgazdag égi képünk - felhőképünk lesz és a földön lévő téma is tökéletes megvilágítást kap. (nincs kiégés/bebukás)
Léteznek többféle erősségű, és többféle átmenettel rendelkező félszűrők, ND2, ND4, ND8 a nevük és a kettes a leggyengébb, tehát a legtöbb fényt áteresztő és a nyolcas a legerősebb. Azt még nem mondtam, hogy semleges szürke színűek az nd filterek.

Nagyításhoz kattintson a képre!

Hogyan kerül az objektív elé a szűrő:

Van egy gyűrű, amit rá kell csavarni az objektív külső menetébe, erre jön a szűrőtartó, amely egy műanyag kis színes szerkezet, a sínekbe pedig bele lehet tolni a lapokat . A cokinnál a normál tartóba három lapot lehet tenni egymás mögé. A normál tartó 28 mm-nél (ekv.), ha 72 mm es a frontmenet, akkor kicsit már vignettál, pontosabban belóg a tartó pereme. Erre van a széleslátószögű tartó, amelybe csak egy lap fér, viszont 16 mm-en sem vignettál.(Yoachimtól tudom)

No, ezt csak azért írtam ide, mert itt jön mitől is kreatív és jobb a kör alakú szűrőknél:

A lapokat tetszés szerint tudjuk le- fel tologatni a tartóban, így pontosan ott és addig szűrünk, amit a képkivágásunk, témánk, horizontunk kíván (ellentétben a kör szűrőkkel, ahol fix a helye az átmenetnek). Ráadásul lehet forgatni is eközben, így ha pl. egy meredeken emelkedő hegygerinc a témánk, felette a felhőkkel akkor aszerint csak az égboltot tudjuk kvázi szelektíven (srégen) szűrni. Lehet több, különböző erősségű lapot is betolni, változtatva az átmenetek helyét, ezáltal kreatív megoldásokat, egyedi fényviszonyokat modellezhetünk.

Lehetőség van különböző színszűrőket is használni. Mondják sokan : minek az, ha akarom PS ben megcsinálom ugyanazt...
Én ilyenkor csak mosolygok magamban, mert régebben én is hasonlóan gondoltam, de rájöttem a használat során, hogy nem ugyanaz az optikai szűrővel készült és a ps ben szűrt eredmény.

Nagyításhoz kattintson a képre!

Miért ??

Azért, mert amikor optikai szín-szűrőzünk, nem csupán színt adunk hozzá (pontosabban bizonyos hullámhosszú színeket veszünk el - a szerk.) a képhez, hanem a szűrő típusától függően fényerőt is módosítunk a szűrt területen. Nem mindegy, hogy exponálás előtt vagy után emeljük vagy csökkentjük a fényt a képmezőben.
Természetesen vannak esetek, mikor midegy és teljesen hasonló eredményt érünk el PS ban, de sokszor egészen mást...
Arra jöttem rá, mikor utólag módosítom például átmenetes színszűrővel, akkor a kép a szoftveres beavatkozás miatt romlik minőségben, nevezetesen nő a zaj. Ez leginkább pl. A4 es levilágítás után derül ki, ami pl. egy kiállításon nem túl szerencsés...
Ha optikai szűrőzök, akkor az eredeti képen van rajta a kívánt szín és átmenet stb., kevesebbet kell módosítani szoftveresen, így a minőség a végén láthatóan jobb lesz.

Nagyításhoz kattintson a képre!

A Teli szűrők:

Vannak persze nem átmenetes, hanem a teljes szűrő felületén egységesen erős szürke bevonattal ellátott lapok. (színesek is vannak, de arra nem térek ki).
Ezekből is 2-4-8 as a sor. Arra jók, hogy a zársebességet módosítsuk.
Van úgy, hogy a meglévő fényviszonyok és a gépünk maximum lerekeszelhetősége sem ad kellő hosszú záridőt elképzelésünk megvalósításához.
Ilyenkor jön jól, ha mesterségesen tudunk "sötétet" csinálni, ezzel a gépet kényszerítve hosszabb exponálásra.
Jellemző használati terület a "vizes" fotók készítésekor van, amikor el akarjuk mosatni a vizet, vagy akár teljesen selymessé, tökéletesen kisimulttá tenni.

Ennél a képnél egy perc volt az expozíciós idő:

Nagyításhoz kattintson a képre!

Akkor is jól jöhet, ha nagyon erős a fény amiben fotózunk, és tág rekeszt kell valamiért alkalmazni, de nem tud a gép ahhoz elég gyors időt rendelni. Ilyenkor "sötétebbet kell csinálni"...

Hogyan használom konkrétan?

A legfontosabb a fénymérés technikája amikor szűrőzünk, mert a gép nem tudja mi van az objektív előtt, nincs benne a vázunk szoftverébe miként számolgasson, ha betolunk elé egy ND 8 as szűrőt.
Beszéltem fotos kollégákkal miként csinálják Ők, és kiderült, hogy kicsit mindenki másként, de az eredmény végül hasonló lesz.
Én általában a középre súlyozott vagy a spot fénymérésssel megmérem szűrő nélkül azt a helyet, amit szeretném ha helyesen lenne expozva. Ezt az értéket lockolom (AE lock) Ez többnyire a földön van, nem az égbolton. Ha ezen mérés alapján szűrő nélkül exponálok, akkor az ég, mivel jóval több fény van ott, azonnal részlettelen maszlaggá válik, kiég, elfehéredik.
Ekkor jön a szűrő ! Kiválasztom az ég fényerejének megfelelően valamelyiket (tapasztalati úton, ezt leírni meg sem kísérlem) és betolom a horizontig a félszűrőt, vagy épp ahol kívánja a kompozíció. Ezután exponálok végre!
Általában 3 verziót készítek egy témánál, mindig a nézőkép ellenőrzése alapján, alá vagy fölé módosítom az expot (expo korrekció), ahogy éppen a célom kívánja.

Ennél pl. harmadszorra lett jó...:

Nagyításhoz kattintson a képre!

Sok gyakorlás és kudarc után higgyétek el, jön egy két lélegzet elállító kép, ami megerősít abban, hogy igényesen kidolgozott tájképet bizony félszűrők nélkül ritkán lehet készíteni, az itt hazánkban jellemző fényviszonyok miatt.
(a horizont felé közeledve legtöbbször az ég veszít a kékjéből, fehérbe hajlik, ez pl. a karib tengeren nem így van, ott nem is kellene annyit szűrőzni talán)

Nos, asszem röviden ennyit írok most erről, rettenetes sokat lehetne a szűrők típusáról, pontos adatairól, a polár szűrőkkel való együttes használatról, a Cokin rendszer effekt szűrőiről stb,stb...
De a célom most az volt, hogy körülbelül érthetővé tegyem akár kezdő fotósok számára is, mit is jelent szűrőzni, hogyan kell használni alapfokon.

Remélem páran hasznosnak ítélitek majd a cikket, biztos vagyok benne, lesznek akiknek nem mondok ezekkel semmi újat, és emiatt nem fogják hasznosnak találni ,de remélem többen lesznek azok, akik akár ki is próbálják az itt leírtakat, és szép képeket készítenek ennek nyomán.

Végül egy tipikus szűrős kép, többféle szűrő együttes használatával:

Nagyításhoz kattintson a képre!

Üdv mindenkinek,

Miki

ttocra | | 2014-11-04 19:53:14
Köszönöm az új infókat, érdekesek, tanulságosak, mostanában akarok beszerezni szűrőtartót és szűrőlapokat!
Heno | | 2012-04-20 12:38:14
Köszönöm.igazán nagyon hasznos ,könnyed érthető tananyagot kaptunk , gyönyörű képekkel illusztrálva.
rozika1 | | 2012-04-17 12:14:40
Örülök, hogy mindezt megfogalmaztad. Amikor először hallottam a szűrőkről és az általuk készíthető csodálatos fotókról magam is beszereztem egyet (aranyszűrő) és azóta is előszeretettel használom. A cikked rámutatott arra, hogy érdemes nagyon céltudatosan, tervezetten fotózni, mert valóban csodákat lehet varázsolni a szűrőkkel, és újra ihletet érzek arra, hogy újabb szűrőkkel gazdagítsam felszerelésem. Köszi:)
deakjozsef | | 2012-03-18 14:28:58
Nagyon jó és hasznos cikk, kedvet is kaptam a dologhoz! Gratulálok a képeidhez!
Csoknyai | | 2011-10-19 16:02:00
Kicsit lekéstem, de kezdő vagyok a fotózásban. Különösen hasznosnak találom, köszönöm. Főállású "utómunkás" vagyok, és nagyon fontos a jó alapanyag ezt tanúsíthatom.
rastagyik | | 2009-12-04 09:42:40
Tetszett a cikk és a képek is.
sutam | | 2009-01-22 08:03:27
Szia! Nagyon tetszett a cikk, mert én is megértem, ill. az ultrazoom pana fz28-asomhoz is használható, adapterrel. Annak nagyon örülök, hogy egy olyan technikát mutattál, ami nem csak a tükrösöknek használható, és az ára sem egetverő. Gyönyörű képeket raktál fel, jó tippeket írtál, remélem, mihamarabb én is játszadozhatok ezekkel a műanyag kis paklikkal ;-).
samat | | 2008-12-27 15:30:17
A cikk nagyon hasznos ,bár csatlakozom az előttem szólókhoz,egy-két kép az eszközről valóban jó lett volna!Az irás viszont lényegretörő volt és közérthető !Kösz!Üdv!
Jakobinus | | 2008-04-18 15:48:16
Nagyon jó cikk, sokat segített, és ennek valószínűleg ki is fogok próbálni néhány szűrőt. Én is arra bíztatnálak, hogy ha lehet, még többet írj a különféle szűrőkről!
TalkCafe del Mar | | 2008-03-06 13:30:51
Pontot már nem adhatok rá, ha jól látom, de mindenképp el szeretném mondani, hogy már régóta valami ilyesmire vágytam. Ilyen jó leírást az ND szűrőkről talán csak tankönyvekben találnék, azokhoz meg nincs hozzáférésem egyelőre. Nekem nagyon hasznos volt a cikked és én is arra bíztatnálak, hogy ne hagyd abba a mesélést... engem is nagyon érdekelne a többi szűrő használata is. Gratulálok a cikkhez és köszönöm :)
bacikukac | | 2007-12-17 09:54:43
Hasznosnak talalom ezt a cikket, sot, arra biztatlak, hogy ne hagyd abba, es folytatsd, irjal meg bovebben az efekt szurokrol, stb... kivancsi vagyok, erdekelne nagyon, es koszi ezert a cikkert
toroktibor | | 2007-12-05 16:35:29
Köszi Tempoka a cikket beis ruháztam egy szűrő rendszerbe adatlapnál láthatjátok mit vettem hamarosan a képeket is :)
Tomi350D | | 2007-11-22 18:31:01
Hasznos volt!
c1p0 | | 2007-10-21 12:59:05
Komoly kis cikk, csak a képeket hiányolom, mert nem láttam még élőben lapszűrőt (tudom google, meg edigital meg pixinfo), de ha már arról olvasok, megnéztem volna az összerakást is :)
davephoto | | 2007-09-24 17:00:03
Szia! Én nagyon hasznosnak találtam a leírást, és érdekesen is volt megírva. Ki fogom próbálni szerintem mindenképpen! Köszönöm!!!!!!
sagig | | 2007-09-18 23:04:27
Nagyon király cikk, még oly lelkes amatöröknek is, mint én. Erősen elgondolkodtam azon, hogy most milyen szűrőt/szűrőket vegyek (Cokin rendzserüt, vagy 'hagyományos' előtétlencsét). Néztem az ebay-t és elég nagy volt a választék lencsékről és kiegészítőkről és nekem elég barátinak is tűnik-mármint árszakilag
gaeb | | 2007-08-27 21:48:38
Köszönjük szépen a leírtakat nagyon sok értékes információhoz jutottam a cikked alapján. A képeid pedig csodálatosak remélem nekem is sikerül majd egyszer hasonló képeket készítenem.
kistuszek | | 2007-08-15 18:40:27
Nagyon hasznos cikk, épp ebben a témában keresgéltem tudnivalókat. Már egész sokat összegyűjtöttem, de Te szépen összefoglaltad a lényeget, és újat is tanultam a cikkből. A mellékelt fotók pedig igazi kedvcsinálók a kísérletezéshez!
Snoopyka | | 2007-08-11 23:23:46
Mindenképpen szeretem volna eddig is szűrő szettet beszerezni, csak eddig igazából nem annyira izgatta a fantáziám, de egyre jobban úgy gondolom, h pár ezer Ft-ot megér! kösy
tetsu-geri | | 2007-08-09 14:04:31
Hasznos volt a cikk, köszönöm szépen. Már vettem is egy Cokin P rendszert, 1-2 szűrővel;) Ugyan még a várva-várt lélegzetelállító kép nem sikerült, de majd szépen lassan ez is eljön:)
westdob | | 2007-08-09 12:59:52
Nagyon klassz cikk!Hasznos volt! Ha be szeretnék szerezni egy ilyet akkor egy 58 mmes szűrőmérethez A szűrőtartót kell vennem? Vag kell valami más is? Van valakinek tapasztalata a cokin infraförös szűrőjével kapcsolatban?
gpalmai2 | | 2007-07-04 17:55:02
Szia! Gratulálok a cikkhez! Látványos és szakszerű, ugyanakkor érthető! Kedvem támadt kipróbálni ezeket a cuccokat. Lehet h beruházok majd vmi hasonlóra! Üdv, G
finyesz | | 2007-06-25 18:11:43
Nagyon remek kis cikk, azt kell mondjam. Sok dologra kaptam rávilágítást, amikkel kapcsolatban már igen kíváncsi voltam, de nem volt alkalmam megkérdezni ezeket, ezért mindíg maradt a kísérletezés. Még nem használtam szűrőket soha(az említettPS-en kivül:)), de most már szinte biztos hogy beruházom rájuk. Ezek nélkül dolgoztam eddig. A tájképek nagy kedvenceim, de közel sem olyan sikeresek, mint a tieid. De alakul... Szóval mégegyszer köszönet a hasznos infókért. Tisztelettel, Finta Attila.
kolomija | | 2007-06-24 20:19:20
nagyon hasznos volt... igen nagy kedvet adott a tájképek kipróbálásához, a felé hajláshoz... köszi, hogy írtál egy ilyet...
Zöldike | | 2007-06-18 09:24:42
Figyelemfelkeltő cikk, biztosan ki fogom próbálni!
cresp | | 2007-06-17 17:01:50
Igazán érdekes volt,és kicsit új is számomra.Egy kép nekem is hiányzik magárol a szűrőkröl.Egybként az elkészitett tájképek igen meggyőzőek.
D.Szilveszter | | 2007-06-15 21:27:42
Nagyon jó a cikk, és a képek még jobbak
Mice007 | | 2007-06-15 00:10:06
Hasznos volt koszi, be is szerzek egy ilyen felszerelest, idaig valahogy kimaradt...
Tri-X | | 2007-06-14 11:50:46
Köszönöm a cikket, meg is rendeltem egy szűrőtartót két színszűrővel. :) Annyiba került, mintha két "hagyományos" szűrőt vettem volna, de ezentúl minden egyes szűrőn legalább egy ezrest megtakarítok :)
Briant | | 2007-06-14 00:14:05
Hol lehet kapni ilyen szűrőt (pl Szegeden :D ) és fel lehet e rakni egy sony dsc-w30-as gépre?
Briant | | 2007-06-14 00:04:39
Hi all. Elnézést de nem volt kedvem elolvsni az összes hozzászólást, inkább kérdezek. Honnan lehet beszerezni ilyen lapszűrőt, milyen árba kb és létezik e Sony DSC-W30 as géphez. Válaszotokat előre is köszi
3aTi3 | Hasznos volt | 2007-06-10 13:47:51
Köszi, érdekel a téma, nagyon hasznos volt!
PálcykaD40 | Hasznos volt | 2007-06-10 12:58:03
Gratulálok rendkivűl hasznos cikk.
bsyl | Hasznos volt | 2007-06-08 13:05:41
Jo kis cikk volt. @Kreta: pl. itt van egy összerakós cikk: http://www.cs.mtu.edu/~shene/DigiCam/User-Guide/filter/Cokin-Systems.html
n00bi | Hasznos volt | 2007-06-08 07:58:44
tempoka | | 2007-06-07 21:28:42
nemlasep : igen, belógna. Ahhoz a széleslátószögű tartó kell, az nem lóg be... M
nemlasep | Hasznos volt | 2007-06-07 20:09:53
Hasznos volt, koszi! 10 mm-en (x1,6) a sima tarto belogna a kep szelein? Elore is koszi, ha tudja valaki a valaszt!
tempoka | | 2007-06-07 06:42:57
belphnaque , há.pé : polárszűrőt ha vizes témát fotozunk és nincs szükség bizonyos tükröződésekre akkor érdemes használni vagy ha égbolt felhőkkel a téma pl. akkor is.(és még sokszor máskor...) Javít a a színeken, leveszi a csillogásokat ezáltal több látszik és szebben felületekből. Az objektívre jön a polár, arra jön a tartógyűrű amin forgatható a laptartó keret. Tehát a polár is forgetható (ha cirkuláris , többnyire olyant használunk) és a cokin is. Előszőr a polárt kell beállítani, majd azt ujjunkkal megtartva a helyén a szűrőrendszert beállítani ahogy kívánja a szituáció.Jó kis játék.... :-) , az a lányeg , hogy ne kelljen sietnünk, ha szűrőzünk... :-)) M
tempoka | | 2007-06-07 06:32:12
zakalwe : blzoly - t kérdezd meg, mert ő szokta filmessel is használni. Nekem erről nincs tapasztalatom. Talán ott már egyébként kellhet a nagyobbik méretű lap...
szabolevo | Hasznos volt | 2007-06-06 23:34:33
norbee_usr | Hasznos volt | 2007-06-06 23:33:06
tesztfoto | Hasznos volt | 2007-06-06 22:19:05
Zakalwe | Hasznos volt | 2007-06-06 13:45:23
Szia, Mar tobbszor tortem rajta a fejem, hogy en is kipropbalnam, de valami mindig visszatartott. A kepeken ugy nez ki, hogy bar 82 a menet, de attol kisse beljebb csuszik a lapka. Szoval a kerdesem: egy full-frame gepen nagylatoszog eseteben sem vinyettalnak? Ha van konkret tapasztalatod FF gephez (nem 1.6X-hoz), akkor nagyon erdekelne a valaszod. Udv T
-Vadkinder- | Hasznos volt | 2007-06-06 13:38:14
Flowersoft | Hasznos volt | 2007-06-06 12:04:43
Érdekes és hasznos volt, a többit majd a gyakorlatban... (Remélem ma vagy holnap jön meg nekem is a megrendekt "rendszer")
másikvanek | Hasznos volt | 2007-06-06 12:02:26
withopeneyes | Hasznos volt | 2007-06-05 23:31:53
hehe, ma kb kettokor, hogy a cikket nem is láttam, kb errol faggattam a blzolyt:) csak telefonon. hasznos volt.
Diver | Hasznos volt | 2007-06-05 20:14:40
Nagyon jó cikk volt köszi ! Ez a téma engem is izgat és még nem tudtam eldönteni milyen szűrő mellett döntsek, de ez a cikk segített ! Köszönöm ! Egy két képet a szűrő kinézetéről, felhelyezéséről én is szívesen látnék !
LeO78 | Hasznos volt | 2007-06-05 20:01:38
Tavaly várgesztesen egy gyors próba erejéig volt szerencsém egy ultranagylátó lencsén próbálgatni az átmenetes képet, tényleg nagyon sokat dobott a kép össz élvezeti értékén. Nekem főleg a különféle átmenetes szürkék voltak szimpatikusak.
joaker | Hasznos volt | 2007-06-05 18:43:27
moTmeN | Hasznos volt | 2007-06-05 17:02:18
Mausp7 | Hasznos volt | 2007-06-05 14:35:41
Szántó Áron | Hasznos volt | 2007-06-05 12:41:01
Örülök a cikkednek, legalább már van fogalmam a dolgokról... :) Üdv.: Áron
nerati | Hasznos volt | 2007-06-05 12:30:25
hát ez nagyon jó volt, köszönjük. én nagyon régóta szeretnék egy átmenetes nd8 szürkeszűrőt, de a cikked után még sokfélét be szeretnék szerezni ezen kívül is.
Cintia68 | Hasznos volt | 2007-06-05 10:34:21
Nagyon tetszett a cikk, érthetően van leírva, és szépek az illusztrációként szolgáló képek is. Egy dolgot hiányolok: jó lett volna, ha a képek alá odaírod, hogy melyik milyen szűrővel készült. A helyesírási- és nyelvtani hibáktól eltekintek. :)
Há.Pé. | Hasznos volt | 2007-06-05 09:53:51
Jó a cikk Miki! A hozzá szólók, és a te jóvoltadból azért sikerült megtudnom egy-két használható okos dolgot. Egy kérdés amit többen is felvetettek, de nem láttam rá választ. Kell-e, illetve célszerű-e a szűrőrendszer elé polárszűrőt felrakni? Üdv Péter
pearl_13 | Hasznos volt | 2007-06-05 08:57:22
Tryumf | Hasznos volt | 2007-06-05 08:50:33
belphnaque | Hasznos volt | 2007-06-04 22:41:48
Hazsnos volt. Én már egy ideje használok félig szürkét, tényleg jó, de a cikk nem nagyon mondott újat, pedig alig használom néha. Tudom, nem ez volt a cél. Polárszűrővel együtt van -e valami fontos tudniavló ?
.Alvin | Hasznos volt | 2007-06-04 21:41:18
nagysz | | 2007-06-04 21:34:19
Kreta! A szűrőmenetbe csavarsz egy pontosan illeszkedő cuccot. Erre jön egy tartó ami átfedésekkel többféle méretben létezik: hasraütéssel (mert a honlap leírja) "A" méret 37-62 mm-es szűrőmenetekhez, "P" mére 62-85 mm stb, stb. A szűrők pedig a tartók betűjele szerint méretezettek, tehát van A-s, P-s stb...
Kreta | | 2007-06-04 21:27:16
A Cokin oldalára eltaláltam, de az alapján még mindig ködös, hogy mit és hova csavarok. Nagy hiány pótlás lenne egy olyan kép ahol fel van szerelve egy gép ilyennel, és ahol elemeire van szedve.
SchRay | Hasznos volt | 2007-06-04 19:17:00
bgombas | Hasznos volt | 2007-06-04 18:23:58
szani | Hasznos volt | 2007-06-04 17:17:57
Köszi, hogy leírtad ezeket!! Én is mostanában gondolkodom azon, hogy veszek szűrőket, így legalább nem az eladókat kell kérdezgetnem!! Mindenképp hasznos volt számomra, és a többiek kiegészítése is!!
ddevil | | 2007-06-04 16:46:00
Ja.. hajrá következő cikk! :)
acsakos | Hasznos volt | 2007-06-04 16:07:24
tempoka | | 2007-06-04 14:07:03
ddevil : ha mindent leírtok (még előtted is irtak jókat) akkor mit fogok irni a következőbe ??? :-))) Direkt nem írtam a sok apróságot még , felduzzadt volna a cikk, és akkor azért nem olvassák el... köszi, Miki
ddevil | Hasznos volt | 2007-06-04 13:47:50
Polárja is van a Cokin-nek, igaz, az köralakú, legbelülre kell tolni a tartóban. Egyébiránt az ND2 1, az ND4 2, az ND8 3 fényértéket vesz le. A Cokin oldala szerint egyes szűrők ásványi üvegből (mineral glass) készülnek, a többség pedig ún. "organic glass" - amit egyébként a Zeiss is használ -, ami könnyű, meg minden dehát mégiscsak "fully synthetic plastic material". És tény, hogy nagyon sérülékeny, nagyon hamar karcolódik és az eredeti csomagolás használhatatlan, érdemes a 8db-os szűrőtokjukat megvenni és megtanulni a szűrők nevét :). Továbbá ha a szűrőtartó van a gépen, akkor a napellenzőt el lehet felejteni, ill. a Cokin napellenzőjére van szükség. Plusz nem árt még a saját, tartóhoz való obikupak is, mert ha folyton szét kell szerelgetni, abba egy kicsit beleőrül az ember. Egyébként nagyon jó a Cokin rendszer, tájképezéshez elengedhetetlen, csak ajánlani tudom mindenkinek.
kaldi | | 2007-06-04 11:36:37
Elfelejtettem megkérdezni,hogy mi a véleményed a lap polárszűrőkről,mert a bemutetkozásodnál láttam,hogy neked kör polárszűrőid vannak?
ovarnet | Hasznos volt | 2007-06-04 11:21:41
Nagyon köszi érte.
kaldi | Hasznos volt | 2007-06-04 11:12:51
Hasznos volt az írás,tájképeket szeretek fotózni és szinte mindig jelentkezik a nagy fénykülönbség problémája,polárszűrővel is. Terveztem,hogy veszek szürkeszűrőket,átmeneteseket is. A cikked olvasása után megnéztem a Cokin és a Nika oldalakat,egyértelmű lett számomra,hogy ez a rendszer,a lapszűrők az egyik legjobb választás,nem csak azért mert az átmenet eltolható (ami nagyon jó dolog, mert ritkán szerkesztjük középre a horizontot és nem kell utólag vágni a képet),hanem azért is mert sok objektívhez lehet használni. Most csak egy alap nagylátószögű obim van (Canon 18-55)+ polár,de kinéztem magamnak egy jobb objektívet(sigma 17-70),aminek viszont nagyobb a szűrőmérete (72 mm) és erre már nem jó a polárszűrőm,ha lap polárszűrőm lenne,akkor csak gyűrűt kellene cserélnem (a telémhez is használhatnám). Az adaptergyűrű nem nagy összeg kb. 1500 Ft. Megnéztem a fotóidat és egyetértek veled,nem azt az eredményt kapjuk szűrőkkel,mint PS-ban. Én azt szeretem,ha az elkészült felvétel már majdnem tökéletes,csak kisebb útómunkára van szükség.
lkovacs75 | Hasznos volt | 2007-06-04 11:01:26
esetleg jo lett volna egy foto kesziteni magukrol a szurokrol is, meg a tartorol. biztos vannak paran akik meg nem lattak ilyet (pl. en :)
efi | Hasznos volt | 2007-06-04 10:55:56
koszonom, igen tanulsagos volt.
tempoka | | 2007-06-04 10:17:10
Köszi blzoly , jó, hogy ideirtad ezeket a dolgokat, sokakanak hasznos lehet a számok, szögek végett... nagysz. : van polár is cokinben, de állítólag nem olyan jó...
nagysz | Hasznos volt | 2007-06-04 10:04:30
Szia Miki! Ez tényleg hiánypótló volt. Egy nagy előnyét viszont nem említed: különböző szűrőmenet átmérőjű obiknál, csak a felcsavarható részt kell cserélni (pár ezer forintért) nem pedig az összes szűrőt. Polár nem létezik Cokinból?
blzoly | Hasznos volt | 2007-06-04 09:59:38
Hasznos volt Miki! Néhány dolog kiegészítés képpen,ha nem haragszol: A Cokin minősége borzalmas.Egy apró figyelmetlenség és már ott a karc,akár akaratodon kívül is,még a kemény műanyag toktól is összekarcolódhat.Én felháborítónak tartom hogy van pofájuk 5eHUf-t elkérni egy műanyag lapért,mikor ha jól tudom régen üveg szűrőket készítettek.Viszont tájképeknél annyira nem látszanak ezek a karcok a képen,inkább ha több szűrőt egymásra raksz.17 mm-en 1,5-ös szörzóval nekem nem vignettál a szűrő normál fényviszonyok mellett,polárral sem.Viszont a wide angle tartó polárral 17mm-en igen,de még polár nélkül is vignettál kicsit a filmesen,ez ultra nagylátószöget használóknak megfontolandó.A fénymérésről pedig annyit hogy a matrix tökéletesnek bizonyult nálam,hisz a gép nem érzékeli a szűrőket a lencse előtt csak TTL-ben mér.Kb 2 expo és be is áll a kívánt expo érték. Üdv és köszi a cikket:-)
tlight | Hasznos volt | 2007-06-04 09:27:17
Remélem már írod a "A lapszűrők használatáról középfokon" című cikket ;-)
Virgonc | Hasznos volt | 2007-06-04 08:15:04
csaba951 | Hasznos volt | 2007-06-04 08:08:24
tempoka | | 2007-06-04 06:46:21
bölcs 27 : én, és pár ismerősöm is a www.nika.hu -nál vásároljuk, megbizhatóak, segítőkészek voltak mindíg. tuajos_g : én csak a cokint ismerem, használom, tudom , hogy vannak más márkák is de környezetemben senkinek nincs másmilyen. Külföldi fotos oldalakon szoktam látni más márkák hasonló technikáját , persze hasonló eredménnyel. Az biztos, hogy a szuper és méregdrága lencsék elé betulunk egy 5 ezer forintos műanyag lapot, az biztos ront a képminőségen - rajzolaton , ám ez csak pengére állított tesztábrákon lenne látható gondolom.Engem még nem zavart meg az alkotásban...pedig igyekszem odafigyelni a minőségre. :-)M
tutajos_g | | 2007-06-04 02:09:39
Vagyis műanyagairól :)
tutajos_g | Hasznos volt | 2007-06-04 01:45:09
Hasznos cikk volt. A különböző márkájú szűrők között elég nagy árkülönbség van, ami talán arányos a minőségükkel. Kíváncsi lettem volna rá, ilyen összehasonlításban mi a vélekedés a Cokin rendszer üvegeiről.
paper | Hasznos volt | 2007-06-03 23:52:42
Nem sokat hallottam még az effajta szűrőzésről, nekem mindenképpen hasznos volt. Ha időd/energiád engedi szívesen látnék egy nagyobb lélegzetvételű cikket is típusokkal, esetleg werkfotókkal, sztem sokan tanulhatnának belőle. Üdv és köszi a cikket.
bölcs27 | Hasznos volt | 2007-06-03 23:52:09
szuper volt! Egy-két gyakorlati infó jól jöhetne, hol, mennyiért lehet ilyen dolgokat beszerezni, mit javasolsz? üdv istván
Nyúlvány | Hasznos volt | 2007-06-03 23:07:44
Köszi. Jól jönnek az új infók.
tempoka | | 2007-06-03 23:07:37
leitnor : nem vignettál, csak belóg a keret külső széle bizonyos szitukban (28 mm en (ekv.) 67 es zuiko digitalon...)AZ 14 mm er nekem (2x es szorzó)!! 17 nél már nekem sem lóg be.... üdv, Miki
leitnor | Hasznos volt | 2007-06-03 22:48:31
Érdekes, nekem 17mmen (ekv. 25,5mm) nem vinyettál a 3as tartó sem. Pedig a szűrőmenet is elég nagy: 77es!
spongyab | Hasznos volt | 2007-06-03 22:24:30
WRoberto | Hasznos volt | 2007-06-03 21:32:04
tuzsi79 | Hasznos volt | 2007-06-03 21:15:22
vargacsaba | Hasznos volt | 2007-06-03 20:47:57
eibmoz | Hasznos volt | 2007-06-03 19:01:52
Köszönöm, sokat segítettél! Csak polárom van azt is szeretem, éppen agyaltam szűrő vételén már már hagytam magam lebeszélni, de... Nem is tudtam, hogy nem csak kör szűrők vannak! Minden jót, szép fényeket!
M41 | Hasznos volt | 2007-06-03 18:10:35
Régóta keresek a lapszűrőkről leírást. Hasznos és érdekes volt!
Yoachim | Hasznos volt | 2007-06-03 18:06:09
Nagyon hasznos cikk. Remélem kedvet kapnak sokan a fantasztikus rendszerhez.
eleven_11 | Hasznos volt | 2007-06-03 17:59:49
Csíter_Láma | Hasznos volt | 2007-06-03 17:31:27
mindenképpen hasznos volt nekem...köszönöm!
c0y0te | Hasznos volt | 2007-06-03 17:16:20
tempoka | | 2007-06-03 17:09:32
Igen később eszembe jutott, hogy egy linket ami oda mutata cokin oldalra, be kellett volna szúrnom...ott látszik szépen, miként is néznek ki ezek a dolgokk.. www.cokin.com üdv, M
bajkaia | Hasznos volt | 2007-06-03 17:07:13
Hasznos és könnyen érthető cikk, ami bizonnyal felkelti az olyan kezdők érdeklődését, mint pl. én is. Üdv, bajkai
K.Geri | Hasznos volt | 2007-06-03 16:19:39
Szia! Sokaknak lesz hasznos ez a cikk. Azt hiszem, akik még nem láttak ilyen rendszert, azok kép nélkül nehezen tudják majd eljépzelni, hogy néz ki ez a valóságban. Egy kép mindenképpen hasznos lett volna. Az, hogy példákkal ilusztráltad a cikket külön jó.
angel00 | Hasznos volt | 2007-06-03 16:05:09
Én is kiváncsi lennék hogy néz ki ez fizikailag!
Kreta | Hasznos volt | 2007-06-03 15:24:53
Érdekes, hasznos írás, talán nem is alapfoka a szűrűzésnek. A Cokin rendszer felhelyezéséről lehetett volna benne kép. Hogyan néz ki darabokban, és hogyan a gépen. Köszi