KATEGÓRIÁK
Stockholm avagy Hogyan készítsünk poszterképet
Etienne - 2007. március 9. 11:20

Pontok: 17


Stockholm

A poszterkészítés lényegében abból áll, hogy több, egyforma méretű fotót egy tetszőleges színű háttérre montírozunk. A fotóknak nem kell elsőosztályú témát bemutatniuk, azonban nem árt szem előtt tartani néhány alapelvet: a fotók legyenek jó minőségűek, nem túl kis felbontásúak - én egyenként 800x800 pixel nagyságú és mintegy 0,6 MB méretű fájlokkal dolgoztam, ami elegendő egy A3 falikép nyomtatásához. Fontos továbbá, hogy a fotók nagyjából azonos színvilággal és témával rendelkezzenek. Ezt persze a hatás kedvéért fel lehet borítani. Szerintem nem árt, ha mindegyik fotó önmagában is hordoz valami érdekes néznivalót, mert ugyan a poszterképek erőssége a sokaság és a sokszínűség, de a szem ne csalódjon, ha valamelyik képnél hosszabban elidőzik.

A PS munka megkezdése előtt nem árt látványtervet készíteni, akár gondolatban. A következő kérdéseket érdemes végiggondolni: Melyik képeket válogassam ki? Milyen színű legyen a háttér? Milyen elrendezésben szeretném a fotókat viszontlátni a kész poszteren?

Az első lépés a fotók felkészítése a poszterezésre. Mivel egyforma méretű és oldalarányú fotókat használtam, a legegyszerűbb megoldáshoz folyamodtam: a Photoshopban kiválasztottam a vágó eszközt (Crop), és a fenti eszközsávban beállítottam a vágóeszköz olalarányait úgy, hogy azonos szélességű és hosszúságú négyzetet kapjak. Ezt úgy lehet elérni, ha mindkét mezőbe (Széles és Magas, Widh and Height) azonos számot írunk be. Majd a vágó eszközzel körbenyirbáltam a fotókat, hogy mind egyforma méretű legyen. A készre vágott fotókat egyformára méreteztem a Képméret (Image size) menüpontban. Egyenként 800x800 pixel lett a végeredmény - ezt a számítógépem is bírja kezelni és mivel a poszter lesz nagy, nem pedig az egyes képek, nyomtatásban is jó lesz még.

Nagyításhoz kattintson a képre! A fotók méretre vágása

Ezután következett a keretezés. Mivel a Stockholm c. poszterkép fekete háttérre lett kitalálva, az egyenként 800x800 pixeles fotó köré 10 pixeles fehér színű szegélyt tettem, hogy a fotók szélei ne olvadjanak bele a feketeségbe. Ezt nagyon egyszerűen, a Kép - Rajzvászon mérete (Image - Canvas size) menüpontban állítottam be.

Amikor a fotók mind azonos méretűek voltak és kerettel is elláttam őket, következett a montázs. Mind a 9 fotót megnyitottam a PS-ben, majd a Fájl - Új... (File - New..) menüpontban megnyitottam egy új lapot (Névtelen1 néven). Ez szolgál háttér gyanánt. A Minta (Sample) mezőben található legördülő menüből az A4 formátumot választottam (lehet A3-ast is, az oldalarányok azonosak, ez csak nyomtatásnál lesz fontos), a többi beállítás maradt defaultban. Majd a fő menüsorban a Nézet - Megjelenés (View - Show) pont alatt bepipáltam a Rács (Grid) opciót, így segédrácsot helyezve a fehér lapra. A rács egyenlő mezőkre osztja a lapot, ezek után gyerekjáték szimmetrikusan elhelyezni a fotókat.

Nagyításhoz kattintson a képre! Új lap

Ezután csak az volt hátra, hogy szép sorban elővegyem a fotóimat és egyenként a rácsra helyezzem őket. A fotót a Mozgató eszközzel (Move Tool) lehet a rácsra húzni, ez megtalálható a gyorseszközsorban, de a mozgatni kívánt fotóra kattintva a sima V billentyűparanccsal is elérhető. Amikor a fotót a rácsra húztam, automatikusan átméretezésre került a háttérlaphoz viszonyítva - így mind a kilenc fotó kényelmesen elfért.

A fotókat nem muszáj elsőre a végleges helyükre húzni, nyugodtan lehet őket csereberélni a rácson. Ehhez ki kell választani az aktuális fotót, amelyet mozgatni szeretnénk. Jobb klikk, > a fotó Réteg/ Layer 1-9 néven fut majd, erre kattintsunk rá, és a fotó máris mozgathatóvá válik.

Nagyításhoz kattintson a képre! Félkészen

Amikor már mindegyik fotó a végleges helyére került, kiválasztottam a háttérszínt. A rácsot a Nézet - Megjelenés alatt eltüntettem, majd a fehér háttérre jobb gombbal kattintva kiválasztottam a Háttér opciót, így a módosítások csak a háttérre vonatkoztak. A fekete létrehozását nagyon mezei módszerrel oldottam meg: a Színezet/Telítettség (Hue/Saturation) menüpontban -100-ra állítottam a legalsó csúszkát (Világosság/Luminosity). :)

Miután ez kész volt, a lap alján maradt még egy csomó üres felület. Mivel a vágó eszközöm még mindig azonos oldalarányra volt állítva, nagyon egyszerű dolgom volt: kijelöltem vele a lapot teljes szélességében és vágtam. Ez garantálta, hogy teljesen szimmetrikus, szabályos képet kapjak: az aljából ugyanannyi maradt, mint felül.

Most már csak egyetlen lépés maradt: a véglegesítés. Ezt akkor kell elvégezni, ha teljesen biztosan elégedettek vagyunk az eredménnyel. Ha már nincs szükség változtatásra és a fájl mehet a nyomtatóba, akkor a Réteg - Rétegek összeolvasztása (Layer - Merge Layers) menüpont kiválasztásával összedolgozzuk a fotókat és a hátteret egyetlen fájllá. Most már el lehet menteni a kész alkotást.

Nagyításhoz kattintson a képre! A kész poszterkép

Ha egy poszterképet webre szeretnénk feltölteni, nem árt elolvasni a két kitűnő cikket: 'Smart Sharpen, avagy élesítsünk okosan', illetve 'Mi fér bele 300 kilobyte-ba?', amelyek jó tanácsokat adnak a tömörítéssel és az ezt követő élesítéssel kapcsolatban.

Természetesen sokféleképpen lehet variálni egy ilyen poszterképet: a fotók lehetnek bohém összevisszaságban, az alján hagyhatunk több helyet és írhatunk rá szöveget, vagy a hátteret is egy külön fotóból alakítjuk ki - a lehetőségek végtelenek. Ez a cikk bevezető volt a technikába, amelyet ki-ki fantáziája szerint használjon :)

Második - átdolgozott verzió.

botsza | | 2007-04-26 21:34:43
jok ezek a stockholmi kepek, most tavasszal terveztem hogy elmegyek egy hetre, fotozgatni is, de legnkabb munka miatt... de aztan egy masik hely mellett dontottem. Egyebkent szeretem Stockholmot, kulonleges hely, kulonleges emberekkel es epuletekkel... a fenyekrol nem is beszelve.
anabellv | | 2007-04-24 10:30:52
Most próbáltam ki, igen hasznosnak találtam. Köszönöm.
kazoly | | 2007-03-18 20:18:29
Köszi a cikket ,ha ilyet szeretnék készíteni hasznát veszem,függetlenül attol,hogy ezt minek nevezik.
PekZo | | 2007-03-16 21:29:33
Tetszett a cikk, kipróbálom, ha lesz rá egy kis időm. Utazásokról jó kis emlékképeket lehet csinálni, vagy egy témát egy képben körüljárni jó módszer, már adtál is pár ötletet :))
csaba951 | Hasznos volt | 2007-03-16 10:36:18
Cintia68 | | 2007-03-15 20:04:52
Előbb csak megnyomtam a hasznos gombot, de most már el kell mondanom, hogy miért. Ugyanis nekem nincs semmiféle könyvem, tehát abból nem tudtam volna megtanulni. Szerintem vannak még így ezzel néhányan... Viszont most itt ez a cikk, és hozzá tudok kezdeni, és a végeredmény - nevezzük akár montázsnak, poszternek vagy képeslapnak - nagyon is tetszik (mármint a cikkben szereplő fotó, mert én egyelőre még csak a tervezési fázisig jutottam el). Örülök, hogy részletesen le vannak írva a lépések, mert a rétegekkel való munkában még nagyon járatlan vagyok. Nekem a cikkből minden új, tehát a cikk hasznos, informatív, jól és érthetően megírt. HASZNOS akkor is.
tempoka | | 2007-03-14 05:54:21
Birdie jól beszélt...szerintem. M
Százbolha | | 2007-03-13 18:28:55
Örülök, hogy a cikk címe megváltozott!
laposmacska | Nem volt hasznos | 2007-03-13 17:07:57
Ne haragudj, de ez kb olyan szakmai volt, mintha leírnám azt az utasítást, amivel Imagemagick-kel össze tudok vágni 8 igazolványképet, hogy aztán <50 Ft-ért kinyomtassam. Így nem kétszer 1000 zsé, csak kb 50.
c0y0te | Hasznos volt | 2007-03-13 17:01:46
Csakazértis hasznos volt!
rpety | Hasznos volt | 2007-03-13 16:56:28
Aerendil | Hasznos volt | 2007-03-12 21:49:38
SDGPicture | Hasznos volt | 2007-03-12 09:33:04
Értékelem a rászánt időt és hogy megosztottad, amire te eddig eljutottál. Ha valaki többet, jobbat tud és veszi a fáradtságot, hogy megossza azt másokkal azt is igen nagyra értékelem. Az érthetően elmondott, építő kritika mindig hasznos. De ha valaki többet tud és azt csak arra használja, hogy másokat lehurrogjon ... azt túl sokra nem tudom értékelni. Az nem szólgálja sem a fotózás, sem az oldal előremenetelét sem.
nagysz | | 2007-03-11 18:49:34
Helyesbítés > > > > > Jelen cikkhez írtam egy hozzászólást mely az admin által kivonattatott és tartalmazta a "kimásolni" és "kevesebb információt" kifejezéseket, melyeket az adminnal történt egyeztetés után helyesbíteni kívánok, ezek így ebben a formában nem állják meg a helyüket. A cikkről a pontosított véleményem a következő: egy konkrét forráson alapszik (Scott Kelby), mely véleményemmel az admin is egyetért. Ahhoz képest plusz információt tartalmaz: beleszövi az új rétegek létrehozásának lehetőségét. Azonban azt ha ily mértékben használunk fel egy (és kizárólag egy) forrást, és az információnk kútfőjét nem idézzük, mindenképpen kerülendő, etikai értelemben kevéssé védhető magatartásnak tartom. Összefoglalva tehát jelen cikket kerülendő útnak, az aktuális lehetőségek közül választva NEM HASZNOSnak tartom. nagysz
Tüske- | | 2007-03-11 17:54:08
A mindenki által követhető helyreigazítás szerintem igenis fontos! Csak a magam nevében írhatok, de engem ennek hiánya eddig is zavart.
Birdie | Hasznos volt | 2007-03-11 16:29:42
Tüske: miért kéne nyomának lenni, hogy egy többek által problémásnak jelzett dolgot a szerzővel együtt javítottunk?? Hibásan jelent meg a megnevezése. Javítva lett. Pont. Egyébiránt ott van a hozzászólásokban, látszik.</p><p> Én se írom bele minden cikkembe, hogy kijavítottam ezt, meg azt, meg amazt, ha van egy elírás, vagy tévesen ott maradt szövegrész, stb. Ezért le lehet szólni nyugodtan, de értelmetlen kötekedésnek tartom, eddig se volt gond, ez után se lesz. A hibajelzéseket megköszönjük, s ha szükséges javítjuk, de nem fogjuk odairni, hogy ez meg az javítva lett. Egyszer az a baj, hogy félrevezető a cikk szövegezése, egyszer az, hogy belenyúlok (lásd Barthae kirohanása az objektíves cikknél, én speciel azóta nem vagyok hajlandó még egy helyesírási hibát sem javítani a cikkíró helyett). Az, hogy hibásan jelenik meg, lehet az én hibám is, nyugodtan emiatt le lehet szólni, ezért tartom a hátam, valójában el sem olvastam a cikket. De ha gondolod lehetsz te a "cikk felelős" és akkor minden tökéletesen átolvasva, kijavítva és szakmailag korrektül fog megjelenni. Tőled is szívesen látnánk már valami értelmes és hasznos cikket, megmutathatnád, hogyan is kell ezt csinálni. Ez a cikk pedig hasznos, aki ilyen képeket akar készíteni, az ez alapján meg tudja csinálni, még akkor is, ha a cikk címe eredetileg hibásan montázsról szólt, s még akkor is, ha a szerző a megoldás elsajátításához Scott Kelby könyvéből tanulta a módszert, hiszen ahhoz hozzátett és érthetőbben közölte. Az más kérdés, hogy felhasznált irodalomként lehetne közölni. Viszont annak nem látom értelmét, hogy benne kéne hagyni, mi volt az eredeti hibás rész, ha egy könyv átdolgozott változata jelenik meg, ott sem szerepel, mi volt a hibás. De ha gondolod, akkor beleírom, hátha ettől jobb lesz...
andalucia | Hasznos volt | 2007-03-11 12:28:32
:)) hát, ez aranyos volt ! :) tetszik is a képed.... gondoltam, akkor most kinyomtatom... betettem a legglossyb fotopapírt a minőség kedvéért, a méretbeállításnál kiválasztottam a lehető legnagyobbat, amit csak lehet..(a lapszéltől lapszélig opciót most elvetettem.. ) a nyomtatóbeállításásnál is a legeslegjobbat választottam.... enter... kimentem, készítettem egy kvt, gondoltam míg gyönyörködöm a poszteremben jól fog esni. hát, szép lett, szép lett ... :)) de valamit nem értek, vagy a használati útmutatóból kimaradt...:)) az enyém, "csak " 20,5 x 20,5 cm méretű lett...... :(((( ez a POSZTER ?????
Tüske- | | 2007-03-11 09:50:53
Nem az a legszomorúbb, hogy egy ilyen cikk megszületik, hanem az, hogy ezt a fotózz le is közli rossz címmel, valótlan és félrevezető állítással. A megoldás is oly jellemző, mindenféle megkülönböztetett helyreigazítás nélkül belenyúlnak a cikkbe, kijavítva a hibákat. Eleve káros hatása van egy ilyen cikknek, pláne így, szépen eltusolva. Mi van azzal a pár emberrel akik korábban olvasták ezt a cikket és félre lettek vezetve? Sehol nincs nyoma, hogy utólag belenyúltak a cikkbe, megváltoztatva azt. Nem hogy nem hasznos, de kifejezetten káros ez a cikk és ez a hozzáállás. Azért ennél egy picit többet várnék. :(
pingvin014 | Hasznos volt | 2007-03-11 09:15:04
Hát... látod.. így jár az a magyar, aki (már) nagyon "külföldinek" (is) gondolja magát... Külömböző nyelveken egy azonos szó kissé más értelmezéssel bír(hat)... Ebből adódott a félreértés... Így ok... Hasznos gondolatokat osztottál meg az itteni közönséggel, tehát nem kérdés a cikk értékelése... Üdv.
Bruncz | Hasznos volt | 2007-03-11 08:38:40
tempoka | Hasznos volt | 2007-03-11 08:32:58
Lehet, hogy a nem hasznost nyomoknak igazuk van pár dologban, de a cikk igenis tartalmaz pár hasznos tanácsot / technikát miként fogjunk az ilyen típusú képek készítéséhez, Legalábbis nekem pont mostanában merült fel, hogyan lehetne ezt egyszerűen megcsinálni.... Ugyhogy hasznos. M
tesztfoto | Hasznos volt | 2007-03-11 00:28:08
Minden cikk segíthet az oldalra látogatóknak. Már az is érdekes, ki miként alkalmaz metódusokat. Jó, hogy vannak részletes leírások az oldalon, ráadásul mindet a felhasználók írják. T :)
Gabovajsz | Hasznos volt | 2007-03-10 20:54:20
Koszi Etienne. Mar reg ota gondolkoztam hogy csinalok ilyesmit, ez csak meg jobban arra osztonoz hogy raprobaljak jo legy csocsesz Gabesz
nagysz | Nem volt hasznos | 2007-03-10 20:05:24
Kimásolni valamit kicsit rosszabb stílusban, kevesebb információval (Scott Kelby: photoshop Digitális fotósoknak 392-398 oldalak)sztem nem hasznos, még akkor sem ha gyalázkodó e-mailt küldesz miatta.
bölcs27 | Nem volt hasznos | 2007-03-10 19:50:53
bgombas | Hasznos volt | 2007-03-10 19:09:49
Nekem tetszik a cikk, és hasznosnak is tartom.
Valer | Hasznos volt | 2007-03-10 19:03:03
Imadom ezt a kepet. Koszi a cikket. A montage-on lovagloknak pedig uzenem, hogy franciaul azt jelenti osszeillesztes, osszeszereles. Teljesen beleillik abba az egy mondatba. Amire Ti gondoltok az a fotomontage... esetleg a video montage bar a zenei montage is szoba johet. Zenei szempontbol viszont elismerem, valoban nem hasznos a cikk...
m6sport | Hasznos volt | 2007-03-10 16:06:30
grat!
Sailer | Nem volt hasznos | 2007-03-10 15:34:59
Először azt hittem, hogy buli van, valaki írt egy cikket a fotók átméretezéséről poszter méretre, esetleg más trükkökről, hogy hogyan lehet a normál, 8-10 megapixeles képekből igen élvezhető posztert csinálni, aztán mégsem. Ez a cikk inkább "A képeslap készítés rejtelmei" címet kaphatná. különösen, hogy 800x800 pixel-es képekkel dolgoztál. Ráadásnak van fogalomzavar is a cikkben. Valamiért én is inkább a kreditvadász érzésekkel kűzdök.
_Snip_ | Hasznos volt | 2007-03-10 11:10:28
draculea | Hasznos volt | 2007-03-10 09:07:14
Így már jobb :)
bajkaia | Hasznos volt | 2007-03-10 05:23:26
Kezdőknek mindenképpen hasznos.
lcs.gergely | Hasznos volt | 2007-03-09 22:46:59
alapból, én cikkre 'nem hasznos'-t nem nyomok, mert dolgozott vele az illető, és ezzel is bővítette a honlap tudástárát. Ez a cikk nekem nem volt hasznos, de elképzelhető hogy kezdőknek igen.
Cintia68 | Hasznos volt | 2007-03-09 17:13:10
szszabo | Nem volt hasznos | 2007-03-09 16:09:11
Kell a kredit, értem én, hogy mindent megpróbálsz. De:osztom Tüske véleményét. Amiről te beszélsz az nem montázs, hanem egy nagyon tetszeős poszter, képeslap, stb.
Zoran_2 | Hasznos volt | 2007-03-09 15:57:05
Nagyon hasznos leírás. köszi
Gonzo | Hasznos volt | 2007-03-09 15:32:21
moTmeN | Nem volt hasznos | 2007-03-09 14:52:27
szenczi.com | Nem volt hasznos | 2007-03-09 14:48:12
PaulRascal | Hasznos volt | 2007-03-09 13:49:16
Tüske- | Nem volt hasznos | 2007-03-09 13:24:45
Ha valaki cikk írásra agyja a fejét azt hiszem a minimum, hogy kicsit utánalvas a témának. Ez a cikk tévésen értelmezi a montázs fogalmát, így aztán ebben formában értelmetlen, sőt káros és félrevezető. A montázs nem poszterkészítés!! A montázs gondolatkifejező, értelemadó szerepének felfedezése, tudatos felhasználása elsősorban Eizenstein érdeme. Valahol ezen a vonalon kell keresni a montázst, a képeslap gyártás más tészta.
mrd | Hasznos volt | 2007-03-09 12:52:55
blúzer | | 2007-03-09 12:17:35
Ezt eddig észre sem vettem, hogy a nemhasznos értékelés levonással jár. Akkor lehet, hogy -pontos is lehet a cikk? ...
Százbolha | Nem volt hasznos | 2007-03-09 11:55:53
Bocs... tényleg ezt a rácsszerkezetbe rendezett képfelsorolást nevezik montázsnak?
blúzer | Hasznos volt | 2007-03-09 11:55:41
Érdemes azt is átgondolni jóelőre, hogy milyen méretben szeretnénk kinyomtatni/előhívatni, előhívásnál ugyanis az oldalarányok mérettől függően erőteljesen eltérhetnek. Ez azért is fontos, mert - tapasztalatom szerint legalábbis -minél többször vágod, méretezed a képet/képeket, annál jobban romlik a minőség és nőhet a zaj. Nem árt a DPI-t is előre beállítani, egységesíteni. Én személy szerint előnyben részesítem az egymást részben fedő, esetleg forgatott eredeti méretű képekből álló fotómontázsokat, ahol az egyes rétegeket az ecsetet lágyra állítva megradírozom. Persze egy ilyen montázsnál nem kell csodálkozni, ha egy ecsetvonást a 12. layeren percekig számol a gép... :-) Összességében jó kis cikk szerintem, remélem ezzel pozítívba megy a kreditegyenleged ;-)