BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
HDR avagy, ha kevés egy expozíció toldd meg kettővel
tlight - 2006. április 14. 07:55

Pontok: 35


vízparti alkony

Minden bizonnyal előfordult már, hogy a legnagyobb odafigyelés mellett sem sikerült tökéletesen kiexponálnod egy témát. Olyan fényviszonyok vagy helyzet elé kerültél fotózás közben, amit még a mai korszerű digitális gépek sem tudtak megoldani. Tipikus fotós helyzetek ebből a szempontból:
- az erősen ellenfényes napfelkelte, naplemente
- verőfényes nappal a finom felhős ég és az árnyékos előtér alkotta kompozíció
- belső térben az ablak előtt álló családtagunk

A kiértékelő fénymérés ezeket a helyzeteket nem tudja kezelni. A részleges vagy spot fénymérés abban az esetben ha a (felhős példánál maradva) felhőzetre mérünk fényt, akkor az korrekt lesz azonban az előtér sziulettként "bebukva" jelenik meg a képen. Másrészt, ha az előtérre mérünk akkor felhőzet a teljes felületén "kiég" így az csak egy nagy kifehéredett foltként lesz a képen. Nyilván a példa ki van sarkítva, illetve ezt a jelenséget kompozíciós elemként használni is lehet.

Mi okozza a problémát? A digitális fényképezőgépek árnyalat átviteli terjedelme 8 blendényi. Ellentétben az emberi szemmel ami csodálatosan kompenzálja a nagy kontrasztkülönbségeket, az analóg érzékelő (CCD vagy CMOS) és ez mögötti digitális jelfeldolgozó egység kevésbé toleráns, ha az érzékelőt túl sok fény éri akkor túlcsordul, ha túl kevés akkor nem ad értelmezhető információt. A link mögötti oldalon látható, hogy az érzékelő karakterisztikájában vannak 3-4 blendényi egyenletes átviteli szakaszok ettől lejjebb és feljebb nem lineáris. Mindezekből adódik az, hogy ha a képünk árnyalatterjedelme meghaladja a fenti dinamika átfogást, akkor menthetetlenül problémával fogunk találkozni.
(Canon EOS-5D dinamika átfogása)

Hogyan lehet a bebukás-kiégés jelenséget kiküszöbölni (feltételezzük a helyes expozíciót)? A különböző fotózási helyzetekben más-más módszereket kell alkalmazni. Használhatunk derítőlapokat, világíthatunk, segíthetünk derítővakuzással a megvilágítás kiegyenlítésére, készíthetünk expozíció sorozatot, amit később az utómunka során illesztünk össze. Természetesen a módszereket a megfelelő helyzetekben kell alkalmazni, mit kezdenénk egy derítőlappal, ha a téma maga táj, semmit, viszont soha nem fogunk expozíció sorozatot készítetni a gyerekről az ablak előtt...

Az expozíció sorozat nem ismeretlen a hagyományos fényképezés esetében sem, sőt... Több profi fotós esküszik a módszerre, persze nem véletlenül, egy fontos kép készítése során szükség van erre a biztonsági megoldásra, természetesen nem azzal a céllal, hogy később ezeket utómunkázza.
A hagyományos filmkockák egymásra helyezésével és a megfelelő területek kitakarásával hasonló hatás érhető el mint ennek digitális megfelelőjével. Ezzel a módszerrel is feldolgozhatjuk a digitális képeinket a Photoshop (PS) programmal. Egyszerűen csak a különböző expozíciókat tartalmazó képeket külön-külön layer-ekre kell helyezzük és megfelelő maszkok segítségével kitakarjuk a nem szükséges képrészleteket. A layer tulajdonságát multiply-ra vagy screen-re állítjuk attól függően, hogy az intenzitás növelés, vagy a világosítás a célunk, a layer opacity tulajdonságával finomhangolhatjuk a hatást.

Egy ezektől eltérő újszerű megoldás a HDR (High Dynamic Range) technika. Az alkalmazás alapja egy egyszerű matematikai művelet. A normál felbontású fotók (8 bit/channel) egyesítésével melyek expozíciója eltérő, igen széles dinamika tartományú képeket hozhatunk létre. Ezeknek a képeknek az eredeti formátumukban (32 bit/channel) történő feldolgozása nagyon korlátozott (pár művelet végezhető a PS-ban) és mentésük sem történhet meg hagyományos képformátumokban. Az elkészített kiterjesztett dinamika tartományú képeket vissza tudjuk alakítani "emészthető" formátumba úgy, hogy a széles információ tartalmuk konvertálásra kerül, a látvány ugyan "kompresszálva" de megőrzésre kerül.

Mivel a technikához expozíció sorozat szükséges, erősen korlátolt a felhasználási terület. Egy tájképen is zavaró lehet, ha erős szélben 3-5 expo készül és ezek összerakása után, furcsa elmosott hatást kaphatunk.

A fotózáskor fontos a stabil állvány (mikor nem). 3 vagy 5 expozíciót kell készíteni. Előnyben vannak azok, akik gépén ez beállítható (expozíció sorozat), és egy gombnyomásra elkészül. Az a tapasztalatom, hogy abban az esetben ha 3 expót készítünk akkor minimum 1 fényértéknyi távolság szükséges a jó eredményhez. Nem érdemes RAW-ban fotózni, mert megbonyolítja az utómunkát. Viszont, ha van elfekvőben egy két jó RAW kép otthon, akkor érdemes kipróbálni azt, hogy eltérő "előhívás" után egy HDR feldolgozás mit hoz ki a képből (+-2 Fé-t engednek a RAW feldolgozó programok). Már sok esetben okozott nagyon pozitív meglepetést az eljárás. Abban az esetben, ha elkészültek a képeink ne zavarjon bennünket, hogy az expozíció sorozat több képe első látásra nem fest túl jól (jelentősen túl és alul exponáltak). Nyilván azokat a területek hasznosulnak belőle, ahol értékes információ tartalom nyerhető ki.

HDR kép készítésére alkalmas eszközök: PS CS2, Photomatix Pro.

Az utóbbi alkalmazásról beszélünk a továbbiakban. A program több feldolgozási metódust is kínál, minden alkalommal van lehetőség szoftveres úton a kisebb bemozdulásokat kiküszöbölni. (Align LDR images ...):
- explosure blending (nem terjeszti ki a dinamikát marad 8 bit/channel-ben így szerényebb eredményt kapunk)
- HDR kép készítése és mentése, konvertálása
- HDR kép elkészítése majd a Tone Mapping lefuttatása (a beállító képernyője lent látható)

HDR kép elkészítése majd konverziója
- be kell töltenünk a képeket az alkalmazásba
- el kell készíteni a HDR képet
- mentsünk .hdr kiterjesztéssel (Radiance RGBE) fromátumban (a PS CS2-be betölthető ez a 32bit/channel képformátum)
- ez után válasszuk az Automate/Single file conversion menüpontot és konvertáljunk LDR képet

HDR kép elkészítése majd a Tone Mapping lefuttatása
- be kell töltenünk a képeket az alkalmazásba
- el kell készíteni a HDR képet
- Tone Mapping eljárás, finomhangolás
- menthetünk

Nagyításhoz kattintson a képre! Tone Mapping Ezen a képen látható a finomhagolás felülete. Az esetek többségében a szaturációval és a hisztogram beállításával foglalkozni kell, persze ízlés szerint.

Lent látható két 3 képes sorozat és az elkészült HDRI/Tone Mapping fotó:

Nagyításhoz kattintson a képre! demo-1 Nagyításhoz kattintson a képre! nagyobb méretben

Az expozíciós adatok: f9 1/30 - f9 1/200 - f9 1/400. A 32bit/channel felbontású kép dinamika átfogása 10374:1

Nagyításhoz kattintson a képre! demo-2 Az expozíciós adatok: f7,1 1/40 - f7,1 1/125 - f7,1 1/400. A 32bit/channel felbontású kép dinamika átfogása 4524:1

Hogy az így elkészült kép minek minősül, fotó vagy digitális illusztráció az egy másik történet...

További HDR képek:


Fényvadász: Alkonyvárta II.

Yoachim: Nyári gát

tlight: Vízparti alkony

tlight: Felhők mögött a nap

tlight: Dermesztő napkelte

tlight:
Csak jég

tlight:
Jégfolyó

Ajánlott linkek:
HDR információk:
http://www.hdrsoft.com/index.html

Photomatix Pro letöltés:
http://www.hdrsoft.com/download.html

A PS CS2 és a Photomatix Pro összehasonlítása:
http://www.hdrsoft.com/images/cs2/comparison.html

32 bites HDR készítés PS CS2-vel:
http://www.earthboundlight.com/phototips/photoshop-cs2-hdr-32bit.html

Szerintem érdemes tenni egy próbát... jó fényeket hozzá!

Flender János (tlight)

csocsidior | | 2011-06-21 22:43:05
Köszönöm, nagyon hasznos a cikk. Ez alapján értettem meg, mi is ez a technika. A neten vannak tutorial videók a program használatához, azokat érdemes még megnézni.
jmlnike | | 2010-09-26 14:31:31
Szia! nagyon tetszik a cikk. egyetlen kérdésem lenne, hátha te tudod a választ.....találtam a neten olyan fotókat ahol madarak, kutyák, és egyéb mozgó dolgok is vannak a fotón, HDR-bren, és mind nagyon szép éles. viszont én még a macskámat sem tudom így lefotózni, mivel mindig mocorog, és a gépem(canon powershot sx20is) kicsit kényelmes tempóban készíti a 3fotót, ezért a mozgó dolgok mindig máshogy helyezkednek el a képen.. nem tudom erre mi lehet a megoldás. Köszi Nike
lombosfa | | 2008-11-18 22:02:25
Üdv! Ez nagyon nagy.Ahogy meglátam a képeket az volt a kérdésem,ezt hogy lehet csinálni!?Én is akarom!Most meg kaptam minden válaszat.Királyak vagytok.Köszi.
egyszer_mar_kirugtak | | 2008-09-16 22:50:30
Egy kis kiegészítés, ha bár elég régi a cikk, de ha valaki mostanában olvassa, és gnu/linux felhasználó lenne, vagy csak egyszerűen opensource szoftvert akarna használni, akkor annak megemlíteném a Qtpfsgui nevű programot. http://qtpfsgui.sourceforge.net/
Birdie | | 2008-04-08 16:55:29
bpbs7: az csak kontaszt állítás, semmi HDR!
bpbs07 | | 2008-04-08 09:09:30
nagyon jó cikk! én azt szoktam csinálni, mivel a gépemen se raw, se sorozat, hogy egy képből csinálom. ps-ban image/adjustment/exposure, és elmentek egy -1 meg egy +1eset az eredeti kép mellé, és abból dolgozom. jobb hijján ez is működik.
SchRay | | 2007-10-08 19:08:09
kicsit olvastam volna még a Tone mappingról,de amúgy nagyon jó a cikk, köszi!
vermokus | | 2007-07-03 10:17:18
Sziasztok. Kéne nekem egy kis segítség a témával kapcsolatban. Fuji s3500-as gépem van. Namost ebben a gépben nincs expozíciós sorozat sajnos. És nagyon szeretném kipróbálni ezt a hdr dolgot, de halvány lila gőzöm sincs hogy melyik beállítással kéne játszani hogy a 3-5képből tudja egy ilyen képet készíteni. Szal a kérdés melyik beállítást használjam: Flash:+0,6tól -0,6-ig vagy EV:+1,5-től -2,1-ig. a segítséget nagyon megköszönöm, főleg azért mert rászorulok:) szal ha valaki tudna segíteni az írhatna üzenetet ide nekem vagy ha van valaki aki veszi a fáradtságot akkor az esetleg msn-en elmagyarázni(sunamokus kukac citromail pont hu)
Cipó | | 2007-06-19 19:57:24
véletlen rákattintottam az elküldés gombra scrollozás közben és elküldte üresen. :) Kipróbáltam a Photomatix-ot állványról készült (400d;AEB) 3 képpel. Nekem minden esetben (align, anélkül) a házak falán éles narancssárga vonal húzódik. Úgymond mintha nem fedmék egymást a képek, vagy mintha chromatikus aberáció lenne az eredmény. Megpróbáltam már több szituációban, több sorozattal mindig ez lett az eredmény. Nem tudja valaki miért?
Cipó | | 2007-06-19 19:48:17
laszlonyiri | | 2007-03-12 12:08:44
Igen, ezt kerestem, megtaláltam a cikkek között. Köszönet érte!!
fehercsoka | | 2006-11-08 23:39:07
Eleinte nehezen találtam rá a dolgokra, pedig minden le van írva tételesen...Nagyon klassz dolgokra képes... Egy kérdésem lenne a készítőhöz! Miután elkészítettem a HDR képet. Nem cseretném a tone map-ot használni, csupán F11, ill. F12-vel a exposure-t...de nem engedi a program, hogy kép úgy maradjon, ahogy én az aktuálisan lázom. Nem lehet valahogy mégis megoldani?
lcs.gergely | | 2006-10-28 00:40:41
kköszi, hasznos
rogerrabbit | | 2006-09-05 15:34:21
Köszönöm, igen hasznos volt!
naggyi | | 2006-08-24 09:49:36
Tetszik a cikk. Jol osszefoglalta a lenyeges dolgokat. A HDR nagyon jo eszkoz csak 1 baja van: a kepek jol mutatnak ugyan de nekem termeszetellenesnek hatnak.
C8080WZ | | 2006-05-17 11:28:33
Nagyon jó a HRD technika, örülök a cikknek, mert nagy segítséget jelentett számomra. Régebb óta próbáltam megoldani a kis dinamika problémáját, de ennél a programnál jobbat nem is kívánhattam volna. Ma már többnyire csak HRD képeket készítek és minden fotózással foglakozó barátomnak melegen ajánlom.
_Zsolt | | 2006-04-27 17:32:31
Voltam bátor pár régi képen a HDR-t kipróbálni. Azt hiszem erre rá fogok szokni. :-) http://photoline.millu.hu/?k_csom=2461
BenKee79 | | 2006-04-27 14:19:46
köszi a cikket, talán azért a pses megoldást is hiányoltam, de majd utánna járok ennek a proginak ha azt mondod jobb és kiprobálom
jester | | 2006-04-24 11:20:53
Jó és hasznos a cikk, de volna néhány észrevételem. A 8 blendényi átfogás igazából 5 blende, mivel kb. 0-20-ig illetve kb. 240-255-ig nem látsz mást csak feketét illetve fehéret. Így sok információ elvész. Igazából csak a denzitásgörbe lineáris szakasza hasznos (látható, megkülönböztethető). A nem-lineáris szakasz, akárcsak a filmeknél, haszontalan. Bár a filmek denzitásgörbéje push illetve pull hívással módosítható. Diginél persze nem...:(( Az emberi szem kb. 25-26 fényértéknyi megvilágítás terjedelmet képes átfogni, DE egyszerre csak 5 értéknyit (ha egyetlen dologra koncentrálunk). Csak ez nem tűnik fel, mert nagyon gyorsan reagál, ahogy nézelődünk. A HDR technika olyasféle, mint a pull hívás, a denzitásgörbe meredekségét csökkenti, így nagyobb megvilágítás-tartományt tud megjeleníteni abban az 5 FÉ-ben, amit a képen látunk.... A képek nagyon tetszenek, további jó munkát!!!
tisike | | 2006-04-23 03:13:43
Eszméletlen jól leítad. Emészthető és világos. Én sem írhattam volna jobban :):)
Örni1400 | | 2006-04-21 13:57:29
Nagyon sokat segített a leírás, gratula a cikkhez, profi munka. Hajrá HDR tech!!!
dor2004 | Nem volt hasznos | 2006-04-21 00:10:51
Köszönjük tlight, nagyon hasznos volt. Kipróbálom. üdv, Dor
blondiea | Hasznos volt | 2006-04-20 20:20:28
acyd | Hasznos volt | 2006-04-19 16:57:07
_Zsolt | Hasznos volt | 2006-04-18 12:55:13
Igazából azonnal leszedtem a megfelelő cuccokat/pluginokat. És ki is próbáltam, de sajnos az ég és egy fasor találkozásánál az ég elég fényes maradt... Amúgy jó és hasznos cikk. Ki kell tapasztalni a használatát. :-)
Xi | Hasznos volt | 2006-04-17 17:47:54
Sosem értettem, hogy hogyan lehet bebuktatni egy 8 blendényi árnyalat átviteli terjedelmü érzékelöt. És itt írod, hogy ebböl csak 3-4 blendényi az egyenletes átviteli szakasz. Köszönöm: ez végre magyarázatnak tünik.
delfin74 | Hasznos volt | 2006-04-17 14:50:12
Szuper jó ötlet ez az egész!!! Egyre többet tanulok Tőletek. Nem fogom tudni megállni, hogy ne próbáljam ki!! Nagyon köszönöm, igazán hasznos volt!!
hkornél | Hasznos volt | 2006-04-16 23:27:01
varkonyi jozsef | Hasznos volt | 2006-04-16 20:59:03
Ezt ki kell próbálnom!!! Nagyon érdekes cikk, sok esetben a segítségemre lesz ez a technika. Üdv.vajo
ygan77 | Hasznos volt | 2006-04-16 02:38:19
Hasznos!
-vadvirag- | Hasznos volt | 2006-04-15 20:49:27
Ezt ki kell próbálnom!!! Nagyon érdekes cikk, sok esetben a segítségemre lesz ez a technika.
csontrakáta | Hasznos volt | 2006-04-15 20:40:26
Köszönjük a cikket(szerintem minden fotozz-os felhasználó elolvassa majd ha eddig nem tette meg) A PhotoShop CS (v8.0) nem alkalmas hdr kép készitésére?
photon | Hasznos volt | 2006-04-15 16:37:27
Köszönjük a cikket! Kár hogy most nincs nálam tripod. :)
Tricik | Hasznos volt | 2006-04-15 16:05:47
Ez nekem uj volt. Kiprobáltam szép eredményeket lehet elérni vele. Jo hogy megosztottad velunk.
| Hasznos volt | 2006-04-15 12:02:41
Nagyon hasznos volt, nem ismertem a Photomatrix progit. Örök hála!
XurocsaX | Hasznos volt | 2006-04-15 10:37:19
Remek cikk ! Hasznos öteltekkel és linkekkel =) XurocsaX
aduplati | Hasznos volt | 2006-04-15 00:49:16
Eddig ezt el sem tudtam képzelni! Csodálatos képeket készítettél ezzel a technikával, remélem nekem is sikerül majd! Gratulálok a cikkedhez, több volt mint hasznos... Üdv: Atti
barthae | Hasznos volt | 2006-04-14 22:54:24
Nagyon jó kis cikk lett, valóban hasznos infókkal. Külön jó, hogy a CS2 vs. Photomatix összehasonlítást is beleszőtted, érdekes. A példaképek is jól illusztrálják a technika lényegét, én is már kísérletezgetem HDR-rel, majd ha már elég jól m1, biztos rakok is fel belőle! :-) De ha elakadok bárhol, elég csak idelapozni és újra felütni a közvetlen tippjeid, vagy a linkeket és máris új lendületet kapok :-) Grat!
PaulRascal | Hasznos volt | 2006-04-14 22:22:41
Igazán figyelemreméltó cikk. Már nagyon vártam, hogy valaki ezt a témát is taglalja, mert ez egy nagyon jó technika. Mindenképpen hasznos volt.
Robert_X | Hasznos volt | 2006-04-14 21:17:27
Nagyon hasznos cikk!!!!!!!!! Ezer éve szerettem volna ilyen tartományban fotózni!!!!!!! Köszi szépen! Robi
tuzsi79 | Hasznos volt | 2006-04-14 20:51:29
Már vártam ezt a cikket! :))) Köszi
moTmeN | Hasznos volt | 2006-04-14 16:48:40
Hu, ez nagyon nagyon izgalmasan hangzik... Egyetlen digifotozassal (szuk dinamikatartomany) kapcsolatos paramra nyujthat megoldat, mindenkeppen kiprobalom!
garasos1 | Hasznos volt | 2006-04-14 16:32:35
hasznos volt, kipróbálom
arbiter_la | Hasznos volt | 2006-04-14 15:33:51
nemlasep | Hasznos volt | 2006-04-14 14:18:47
Pont ezen a hetvege nakartam kiprobalni ezt a technikat, jo volt egyosszefoglalot olvasni rola! Koszi!
dallas-one | Hasznos volt | 2006-04-14 13:14:20
Pogesz | Hasznos volt | 2006-04-14 13:01:50
Yoachim | Hasznos volt | 2006-04-14 12:47:28
Remek kis cikk! nagyon hasznos minden szempontból.. Gratulálok!
fotowerk | Hasznos volt | 2006-04-14 12:39:24
laza43 | Hasznos volt | 2006-04-14 11:55:49
szrapko-aron | Hasznos volt | 2006-04-14 11:06:48
EZ igen, ez már jócskán megkönnyíti az utómunkát. A layer-es kitakarós módszer elég macerás tud lenni. köszi a cikket
ész ventura | Hasznos volt | 2006-04-14 10:50:11
Köszönjük János! NAgyon hasznos volt! Üdv!
szg8 | Hasznos volt | 2006-04-14 09:39:33
Nagyon hasznos volt számomra is, és köszönöm a mailben küldött tanácsaidat is!
Cintia68 | Hasznos volt | 2006-04-14 09:15:20
Profi munka profiknak. Nekem, aki még mindig kezdő szintem állok, kicsit nehezen emészthető. :) Gyakorlott fotósok azonban biztosan nagy hasznát veszik a cikkednek. Gyönyörű képeket lehet így készíteni. OFF: a címet nem pontosan értem, "told" vagy "toldd" értelemben gondoltad (csak véletlenül kimaradt a második d-betű)? :)
tempoka | Hasznos volt | 2006-04-14 08:49:58
Nagyon hasznos, köszönjük szépen ! M
mullerp | Hasznos volt | 2006-04-14 08:49:52
Korrekt osszefoglalo, szakmailag helyes cikk! Annyival kiegeszitenem, hogy en javaslom a RAW-bol hivott 16bites TIFF-ek osszeilleszteset... Igy a lehetosegekhez kepest a maximalis informaciotartalom megmarad! Gratulalok a cikkhez!
scolopax | Hasznos volt | 2006-04-14 08:49:14
Még sok ilyen cikket! De sokat szívtam már emiatt... Jó fényeket! scolopax
Lö | Hasznos volt | 2006-04-14 08:04:35
Nagyszerü. Köszönöm tlight. Kár, hogy nem egy-két nappal korábban jött a cikked. Így -mint magad is láthattad- belesétáltam a csapdába, amire voltál szíves felhívni a figyelmemet. Üdv. :)