BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
Makró közgyűrű az ebay-ről, avagy egy kis fotó barkács
blaise21 - 2013. május 31. 10:45

Pontok: 6

Üdv Fotozz.hu tagok!

Amatőr fotósként elég korlátolt az anyagi keretem, amit fotós cuccok vételére fordíthatok. Így minden alkalmat megragadok, ha egy objektívet minél olcsóbban megkapjak pl. használtan, vagy bármilyen fotós kiegészítőt töredék pénzért az ebay-ről szerezzek be. Gondolom vannak ezzel így mások is, de nem csak a hobbysták. Nemrég vásároltam is egy makrózáshoz alkalmas "makró közgyűrű sort" a gépvázam (Sony Alpha A350-es), és a makró/tele objektívem (Minolta AF 75-300mm F4.5-5.6) közé a nagyobb nagyítás érdekében. (Aki esetleg nem tudja, ez egy passzív alkatrész, egy szimpla cső, ami arra hivatott, hogy az érzékelőtől eltávolítva az objektívet - mint egy távcsőként használva azt - nagyobb nagyítást, és közelebbi tárgytávolságot tesz lehetővé.)

Nagyításhoz kattintson a képre! Makró közgyűrű sor

Kivártam a szokásos 3-5 hetet, mire Kínából idehajózik a termék. Meg is jött, rohantam haza, hogy kipróbáljam, de csalódás kellett, hogy érjen. Feltettem a gyűrűsort, de a keresőben semmit nem láttam, tiszta fekete volt az egész. Nem mintha nem tudnék nélkülözni egy ekkora összeget, de bosszantott a dolog, mert direkt az én vázamhoz való terméket kerestem, és kíváncsi voltam, hogy miért nem működik.

Keresgéltem napokig az interneten, és nagyon sok olyan ember bejegyzését olvastam, aki ugyanerre a problémára keresi a választ. Érdemi infó viszont sehol sem volt a probléma megoldására, gondoltam pórul jártam.

Hogy ne szaporítsam a szót, a magyarázat: A digitális SLR gépek objektívjei, mikor leveszik a vázról, "becsukódnak", ami azt jelenti, hogy a rekesz lamellái majdnem teljesen összecsukódnak. Amikor feltesszük a gépvázra, egy mechanika kinyitja őket, és a gép használatakor ez szoftveresen állítódik.

Nagyításhoz kattintson a képre! Rekesz csukva és nyitva

Szóval ha a közgyűrűsort feltesszük a váz, és az objektív közé, akkor a lamellákat nincs mi kinyissa, így a fény nem jut be az érzékelőre. Nem is értem, hogy árulhatnak így terméket, hogy digitális gépvázakon tulajdonképpen használhatatlan. Régi filmes gépeken volt, hogy egy rekeszt szabályozó gyűrű is helyet kapott az objektíven, ott ez kiválóan működik is, ugyanis a rekeszt kívülről, kézzel állíthatjuk:

Nagyításhoz kattintson a képre! Nikon Nikkor 35-80 (Nikon F60 filmes gépváz kit obija)

A megoldás ebben az estben - mivel én a digitális vázamon szerettem volna használni - egy kis fotó barkács. :) Letekertem a közgyűrűsor objektív bajonettjéhez csatlakozó darabját, rátettem az objektívre, és bejelöltem, milyen állásban nyitja a lamellákat felhelyezett állapotban. Befúrtam a gyűrűbe egy 2mm átmérőjű fúróval, és a lyukba beragasztottam egy 2es acéldrótból kombinált fogóval hajlított "L" alakú kis darabkát. Mikor a ragasztó megkötött, rátekertem az objektívre a gyűrűt, és működött!

Nagyításhoz kattintson a képre! A munkafolyamat

Mindhárom objektívemet szépen kinyitotta amint feltekertem a bajonettet. Egy szépséghibája van a dolognak, mégpedig az, hogy csak teljesen nyitott rekesszel működik a dolog, állítási lehetőség nincs, úgyhogy az éles tartománnyal nem nagyon kell játszadozni. De így legalább használható, és hobby fotósoknak 1200 ft-ért remek kísérletezési lehetőség, és azért elég komoly nagyításra képes.

1-2 péda: Sony SAM 50/1.8 objektívvel - közgyűrű nélkül - a legkisebb tárgytávolság 30cm, míg közgyűrűvel 1,5 cm, nem beszélve a nagyítás mértékéről:

Nagyításhoz kattintson a képre! Mintakép 1: Közgyűrű nélkül/közgyűrűvel (Sony SAM 50/1.8)

Ugyanez a példa Minolta 75-300 teleobjektívvel: Közgyűrű nélkül a legkisebb tárgytávolság 1,5 méter, közgyűrűvel 2,5 cm-nél tudtam fókuszálni legközelebbre, és a nagyítás itt sem elhanyagolható mértékű:

Nagyításhoz kattintson a képre! Mintakép 2: Közgyűrű nélkül/közgyűrűvel (Minolta 75-300)

A mintaképeken szereplő fogászati fúrófej átmérője kereken 1 mm, és az éles tartományba nem igazán fért bele, úgyhogy mondhatni brutálisan leszűkült a DOF is.

Remélem, érdekesnek találjátok a cikket, illetve az olvasók között akad olyan is, aki hasonló cipőben jár/járt, és van kedve egy 5 perces kis barkácsoláshoz. További jó fotózást kívánok mindenkinek, és köszönöm szépen, ha időt fordítotok a cikkemre!

Üdv!

Balázs

rottenbull | | 2013-07-04 16:03:27
Mindenkeppen dicseretes az,hogy az atalakitashoz volt batorsagod.Sajnos a problemat mar ismertem,igy csak a barkacsolashoz tudok gratulalni.
atomant | Nem volt hasznos | 2013-06-04 15:57:47
Elolvastam mert ki tudja ... De aztán nem volt benne hasznos infó. Helios-on tuti, Olympus obikkal szintén gond nélkül működik! Remélem, lesz még aki a problémájára a Te leírásodban talál megoldást! Üdv.
utoljára | Hasznos volt | 2013-06-02 21:30:05
Én is először így jártam az objektívvel, de fordító gyűrűt használva. Egyszerű megoldásként, a lamella állító "pöcköt" befőttes gumival rögzítettem. Kicsit játszani is lehet vele, hogy ne teljes nyitott rekeszt használjunk. Kb. félúton még látunk is valamit, kicsit a mélységélesség is jobb. De csatlakozva az előttem szólóhoz, egy Helios 58 fordító gyűrűvel és közgyűrűkkel elég jó megoldás.Lehet variálni, hogy a közgyűrűre simán, illetve fordítva teszem fel. Egy ebayes vaku diffúzor (kb. 500 Ft.) szintén olcsó és elfogadható megoldás a makró próbákhoz.
Sántika | Hasznos volt | 2013-06-02 17:35:34
jethro | Hasznos volt | 2013-06-02 15:50:17
pilipár | Hasznos volt | 2013-06-01 22:10:35
Roberto81 | Hasznos volt | 2013-05-31 20:00:44
Annyit hozzátennék ehhez az állításhoz:"A digitális SLR gépek objektívjei, mikor leveszik a vázról, becsukódnak" pl Canon DSLR vázon nem csukódik és még van pár amin nem, tehát ez így nem teljesen igaz. Makróra, ha már közgyűrűzünk én is inkább vmi olcsó manuál obit ajánlanék, én is így használok egy jupiter 37A-t. Üdv!
Blex | Hasznos volt | 2013-05-31 19:36:02
Peti- | Hasznos volt | 2013-05-31 11:47:28
Nem tudom, hogy a Sony fórumokon előfordul-e ez a makró közgyűrűs probléma, de Pentax körökben ez egy ismert, régóta ismert jelenség, tudott dolog. Az újabb objektívek csak akkor működnek megfelelően, ha van a gép és az objektív között elektronikus kapcsolat. Léteznek olyan közgyűrűk, amik biztosítják az elektronikus kapcsolatot a gép és az objektív között, igaz, hogy nem ennyibe kerülnek. Hiányolom a cikkből azt a részt, hogy ha nincs elektronikus kapcsolat, akkor nincs automatikus fénymérés sem. Amit viszont tényleg nagyon-nagyon hiányolok, az a felhívás, hogy mindenki csak saját felelősségére kísérletezzen. Ha az a kis pöcök elszabadul és a tüköraknában köt ki, akkor az igen komoly problémák forrása lesz. Ennél már sokkal biztonságosabb és jobb eredményt ad egy régi, manuális objektív, amin kézzel lehet a rekeszt állítani. Pár ezer Ft-os kiadás a nagyobb szabadságért. (azt meg végkép nem értem, hogy miért nem lehet a nem volt hasznos opciót választani)