BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
Énekesmadarak fotózása kezdőknek
Hydra SR - 2009. január 9. 15:11

Pontok: 74

Ez a cikk elsősorban azoknak kíván segítséget nyújtani, akiknek a környezet adta lehetőségek megvannak az énekesmadarak fotózásához de nincsenek extrém drága felszereléseik, esetkeg még lessátruk vagy álcahálójuk sem, mindazonáltal azok számára is hasznos lehet, akiknek ez megvan, csak épp tapasztalatuk nincs vele és nem tudják, hogyan vágjanak bele. Ezen belül is a téli lesfotózáshoz adja meg az alapokat.

Az énekesmadarak fotózása kényes kérdés abból a szempontból, hogy szinte esélyünk sincs valódi természetes környzetükben, lakóhelyükön fotózni őket, ezért az etetett lesre kényszerülünk. Az énekesmadár fotózásnak egy nagyon magas szintje, ha ettől sikerrel tudunk eltérni, nagyon kevesen művelik és ők is végigjárták a kezdeti lépéseket.

Kezdetnek tehát adottnak vesszük, hogy olyan helyen vagyunk, ahol vannak énekesmadarak és kellően nagy terület, ami egy átlagos kertnek felel meg ami nincs teleültetve fákkal. Az én esetemben a helyszín Szentendre, Pismány hegy, a Pilis széle, lakott terület pereme. A madarak évek óta a kert különböző pontjaira vannak szoktatva etetéssel, de már néhány hét után is kellő bizalmukat élveztük a fotózáshoz. Most már egyes fajok esetében közel járok a kézből etetéshez.
Felszerelésemet nem szívesen részletezném, egy beugrószintű tükörreflexes rendszerem van. Érzésem szerint bármelyik mai beugrószintű DSLR alkalmas ugyanerre egy legalább 250mm-es F5.6-os fényerejű teleobjektívvel, bár ez már erősen az alsó határ de még jó fényviszonyok között szépen lehet vele dolgozni. A lentebbi képen látható elrendezésben 300mm környékén fotóztam. Tavaly pedig manuális objektívekkel fotóztam. Nehéz, de kellő kitartással lehet velük dolgozni. Cserébe olcsó.

Amikre érdemes figyelni a leshely és az etetőhely elhelyezésekor:

Benapozottság:
Honnan jön a fény? Melyik napszakban éri a célterületet és mennyi ideig? Napkelte vagy napnyugta környékén a legszebbek a fények, érdemes erre figyelni a helyszín választásakor.

Szintek:
Fontos figyelni a magasságra is. A különböző fajok különböző magasságokban érzik jól magukat. Akadnak rugalmasabbak, mint a cinke, és kevésbé rugalmasak, mint például a harkályfélék vagy az erdei pinty. Előbbi nem szeret a föld közelébe menni, utóbbi meg szinte kizárólag a földről táplálkozik. Ha célzottan szeretnénk egy-egy fajt fotózni, nézzünk utána, melyik madárnak milyen körülmények a szimpatikusak. Ha csak úgy fotózgatunk, akkor minden szintnek megtaláljuk a gyakori látogatóit, bárhova etethetünk.

Háttér:
A munkatáv és a háttér távolságának aránya legyen legalább 1:4, ez az ideális minimum az én tapasztalatom szerint. Több lehet, a kevesebbnek ára van. Erre nem mindenhol van lehetőség, az első elrendezésemben közel sem valósult meg, ezért foltos sok helyen a háttér néhány képen. Szintén ügyeljünk a háttér tartalmára, színeire, főleg ha kertben vagyunk: ne legyen benne egy fehér kerti bútor, egy piros vödör vagy egy kék száradó törülköző mert ordít, hogy nem a természet része. Ugyanakkor a színekkel játszani is lehet, ősszel egy vörös levelekkel teli fa vagy bokor remek hátteret tud adni a zöld mohás előtérnek, ha jó helyen van.

Közvetlen környezet:
Legyen természetes hatású de egyben dekoratív is! Egy szépen korhadó fatörzs, mohás kő, bogyós termésű bokor ága ami vagy az élelmet öleli körül, vagy beszállóhelyként szolgál. Lehet díszíteni színes bogyókkal, feldobja a képet, de ne vigyük túlzásba mert az is természetellenes lesz. Egyébként meg a cinkék úgyis leverik hamar. Az etető akkor sikeres, ha a környéken van valami, ami kellően közel és jó magasságban van a kényelmes átrebbenéshez. Fajonként is változik, hogy melyiknek mi a kényelmes, érdemes megfigyelni őket. Legyen terep különböző alakú lábaknak is a leszállásra! Egy kék cinege szívesen leszáll egy vékony csipkebogyó ágra, egy zöldike csak nagyon ritkán és nehezen, egy csuszka vagy egy harkály pedig soha! A célterület nem feltétlenül kell, hogy az etető legyen. Lehet őket a beszállóhelyen is fotózni. Ha mégis az etetőn fotózzuk őket, alakítsuk úgy, hogy az élelem ne látsszon a képeken. Például a werkjeimen látható módon, vegye körül egy csomó mohás kő a szotyihalmot. Az elején csalogatásnak érdemes pár szem dióbelet is tenni, azt jobban szeretik, először mindig azt eszik meg.
Hátránya, hogy ha szétszórják, ordít a képen az etetőanyag, míg a fekete szotyiszemek nem szembetűnőek. Másik hátránya, hogy hamar elfogy mert meló nélkül ehető, nem kell feltörni. (legalábbis nem érdemes héjastul adni nekik mert azt kevés faj képes feltörni). Az evőhelyüket időről időre ideiglenesen vagy véglegesen odébb lehet tenni néhány métert de nem többet, tehát elég a fotózás idejére megépíteni a szép környezetet, nem kell a kert közepén hagyni nyárra is, sőt, akár éjszakára is el lehet pakolni. Nyáron egyébként sem etetőt, hanem itatót kell nekik csinálni. Arról majd egy másik alkalommal.

A siker egyik kulcsa:
A szoktatás, a bizalom megszerzése. Kitartóan kell etetni őket rendszeresen, mire elnyeri a környezet annyira a bizalmukat, hogy apróbb változtatásoktól ne ijedjenek meg, például hogy kikerült a kertbe egy lessátor ami eddig nem volt ott, kattogó hangok jönnek belőle, sőt, néha emberek mászkálnak ki-be. A legtöbb madár ami odaszokott, tudja, hogy vannak a sátorban, csak nem fél tőle, tisztában van vele, hogy amíg bent vagyok addig nem megyek egyik pillanatról a másikra az etető közelébe. Amelyik viszont mégis fél, annál komolyabb trükkhöz kell folyamodni: a madár csak 1-ig tud számolni, néhány okosabb faj kivételével, de azok nem énekesmadarak. Ez azt jelenti, hogy ha bementek ketten a sátorba, akkor tudja, hogy vannak bent, de azt nem, hogy hányan. Utána az egyik jó látványosan távozik, a sátor a madár számára üres. A szajkó például okos madár, nála előfordulhat, hogy ehhez kell folyamodni és bejön. Kicsit emberkínzóbb alternatíva, hogy a madarak ébredése előtt mész ki, de eközött és a fotózásra alkalmas fények között sok idő és sok mínusz fok telik el, és ha valamiért ki kell jönnöd napközben, buktad az egészet, viszont nem kell hozzá segéd. A jó hír, hogy a legtöbb énekesmadárral nem kell trükközni ennyit.
Itt eloszlatnék egy gyakori tévedést: Ne hidd, hogy nem látnak amikor bemész csak mert te nem látsz egyetlen madarat sem! Ha véletlenül téved arra valami idegen madár ami nincs odaszokva, az lehet, hogy nem tudja, hogy üres-e a sátor, de a többi látja, hogy bementél, ő meg valószínűleg enélkül is bizalmatlan ha először jár arra! A nagy hidegek és a hó kedvez az etetős fotózásnak, ilyenkor kevés élelmet találnak maguknak és a szokásosnál is többre van szükségük. Nagy hidegben a cinke megeszi naponta a saját testtömege 4-szeresét (egy kisétkű embernek is elég lenne). Az olajos magvakra van leginkább szükségük, szotyi és dió az aduász. Egy kevés diót mindig érdemes a szotyi mellé rakni, már csak a benne levő vitaminok miatt is. Ha már kihasználjuk őket, legalább gondoljunk az egészségükre és a túlélésükre is. Nem igényelnek nagyon változatos étrendet, elvannak szotyin és dión egész télen. Néha esznek mellé csipkebogyót vagy más bogyókat de azt megtalálják maguknak a természetben, ha szükségük van rá. Gyümölcsöt ilyenkor nem esznek, inni nem isznak semmit, esetleg egy kis zsírszalonna jót tesz a zsírháztartásuknak.

A siker másik kulcsa:
A kitartás. Előfordulnak peches napok, kezdeti nehézszégek amikor nem sikerül semmit sem fotózni. Ha itt feladod, sosem lesznek fotóid. Ne gondold, hogy ha az elején nem sikerült akkor nem is fog. Legyünk hát kitartóak és elszántak. Ha a kitartás sem hozza meg a gyümölcsét, akkor kezdjük el megvizsgálni a körülményeket mert ennek a módszernek belátható időn belül működnie kell minden esetben, ha a feltételek adottak.

A "sátor":
Esetünkben egy szintező műszer lábazata, ráterítve egy tönkrement napernyő vászna amin fölül luk van, és ha megfelelően forgatom, a luk előttem van és tudok rajta keresztül fotózni. Kellő rögzítéssel meg is tartja az obit, nem kell izomból tartani órákig. A műszerláb alternatívája lehet egy kellően nagy fotóállvány, a napernyőé meg egy régi rossz lepedő amiért már nem kár, ki lehet lyukasztani. Egy másik lehetséges megoldás a kartondoboz, csak abból jó nagy kell. Számtalan lehetőség van még, legyünk kreatívak abból amink van és tartsuk szem előtt az alkalmassági szempontokat:
- sok időt fogunk bent eltölteni, hidegben! Ha ezt görbe háttal nyirkos talajon kell megtennünk miközben izomból tartjuk a teleobjektívet órákig, megbolondulunk. Legyen elég magas, vagy legyen fekvő les, és a nyílása legyen egy szintben a célterülettel. Legyen alattunk valami hőszigetelő és puha de nem zörgős réteg. Fekvő les esetén az objektívet tegyük egy zsákra, párnára. Ülő les esetén a sátor tetejéről lelógó zsinór is segíthet a megtartásában. Nem javaslom az állvány használatát, nem fér el, lassan forog, belebotlasz.
- nem árt, ha az álca anyaga átlátszó annyira, hogy mi a félhomályból kifelé egy kicsit átlássunk rajta, ezzel figyelemmel kísérhetjük a madarak mozgását, de annyira ne legyen átlátszó, hogy belássanak a madarak. Nem alapfeltétel de hasznos tud lenni. Szintén nem túl jó, ha az anyag zörög, vagy rikító a színe. A lesnyílás legyen annyira zárható, hogy ha az objektívet behúzod, ne maradjon nagy luk a helyén nyitva, és a kidugott objektív mellett se lássanak nagyon be.

Nagyításhoz kattintson a képre! Az elrendezés Nagyításhoz kattintson a képre! A "sátor" belseje

Nagyításhoz kattintson a képre! Az etető felülnézetből

Az etetőnél előforduló madarak az én leshelyemen

Széncinege:
A leggyakoribb vendég. Csapatostul érkezik amint az előörs felderítette és biztonságosnak ítélte a terepet. Hullámokban jönnek, időnként el sem férnek aztán el-eltűnnek egy fél órára. Általában van a csapatban egy domináns hím, aki nagyobb és színesebb a többieknél. Ha az etető olyan, hogy egyszerre kevés madár tud enni, akkor az ő érkezésére a többi fajtársa félreáll. A széncinke érkezik, körülnéz, vesz egy szem szotyit, mégegyszer körülnéz aztán elrebben egy közeli fára ahol feltöri a magot és megeszi. A szotyit a lábfejei közé szorítja és csőrével bökdösve töri fel. Időnként előfordulnak köztük kakaskodások, ilyenkor kissé széttárt, lefelé görbülő szárnyakkal táncolnak egymás felé, és a fejük tetején a tollak lelapulnak úgy, mint ha lapos lenne a fejük teteje. Az ő nyüzsgésük csalja oda a többi fajt.

Nagyításhoz kattintson a képre! Széncinke az etetőn

Kék cinege:
Egyesével vagy párban érkeznek, villámgyorsak. Néha épp csak érinti a lábuk a talajt, már kapják is fel a szotyit és rebbennek tovább. Nehéz őket fotózni. Kakaskodásba nem szoktak nagyon belemenni de ha régóta nem engedik őket az etetőhöz, agresszíven, nagy lendülettel érkeznek amitől az ott levő madarak egy pillanatra félrehúzódnak. Ennyi a kék cinegének elég ahhoz, hogy vegyen egy szem szotyit. Ritkábban érkeznek, mint a széncinkék.

Nagyításhoz kattintson a képre! Kék cinege

Zöldike:
A cinkéknél nagyobb termete miatt ha ő az etetőn van, akkor addig senki nem ehet, amíg ő be nem lakmározott. Erős csőrével a szotyit helyben hámozza, a lábait nem használja hozzá. Ha más madár túl közel megy hozzá, lelapulva, nyitott csőrrel és kitárt szárnyakkal fenyegeti amíg el nem megy. Harcias faj, saját fajtársaival is fenyegetik egymást. Hol egyenként, hol kisebb, hol nagyobb csapatban érkeznek. Ritkán járnak az etetőre a cinkékhez képest, de olyankor sok időt töltenek ott, nem röpködnek összevissza, könnyen fotózhatók. Képesek a levegőben pár másodpercig kolibri módjára egy helyben lebegni.

Nagyításhoz kattintson a képre! Zöldike hím

Nagyításhoz kattintson a képre! Zöldike tojó nem engedi a cinkéket enni

Fenyőpinty:
Két példánya jár hozzám, egy tojó és egy hím. Valami oknál fogva a hím egy zöldike tojóval párban szokott érkezni. A termetük és a csőrük mérete hasonló, nem bántják egymást. A fenyőpinty tojó egyedül jár. Ő is helyben töri a szotyit. Napjában 1-2-szer jön, olyankor pár percet tölt ott de addig viszonylag könnyen fotózható. Első alkalommal bizalmatlan, nem érdemes kapásból fotózni mert elrebben a zajra és sokáig nem tér vissza. Ha már megszokta a kattogást, akkor lehet fotózni korlátlanul amíg ott van. A feje tetején levő tollazatát fel tudja borzolni.

Nagyításhoz kattintson a képre! Fenyőpinty és zöldike

Nagyításhoz kattintson a képre! Fenyőpinty fejdísze

Barátcinege:
Tavaly gyakori vendég volt és többen is voltak, idén egyszerre kettőnél többet még nem láttam és azok se sűrűn járnak. A széncinkéhez hasonlóan eszik, de nem harcias, és nem jár nagy csapatban. Egy vagy kettő jön, tavaly néha három is jött. Ritka megjelenése és félénk viselkedése miatt viszonylag nehéz fotózni.

Nagyításhoz kattintson a képre! Barátcinege napraforgómaggal

Nagyításhoz kattintson a képre! Barátcinege csipkebogyóágon

Csuszka:
Idén még nem láttam, tavaly viszonylag gyakori vendég volt. Egyedül jár, rengeteget eszik, a szotyit nem pucolja meg, a csőrébe néha 4-5 szemet is betöm. Az összes többi énekesmadárnál nagyobb, a csőre pedig félelmetesen hosszú és hegyes. Határozottan érkezik, mindenki félreáll, ha jön. Nem fenyegetőzik, a jelenléte elég a tisztelethez. Főleg fára rakott etetőből szeret enni de az ablakpárkányról is megeszi a kaját, ha olyanja van. Közben az ablak túloldalán nyugodtan lehet bármit csinálni, ő tudja, hogy az ablak nem áthatolható. A fatörzseken közlekedik, meg a szélesebb ágakon, akár fejjel lefelé is tud kapaszkodni. Röpte esetlen, stabil leszállóhelyet igényel nagy üres légtérrel. Ha leszállt, könnyen fotózható.

Nagyításhoz kattintson a képre! Csuszka a fán

Egyéb fajok, melyek a közelben vannak de nem sikerült lencsevégre kapnom őket ezzel a módszerrel az etetőn

Erdei pinty:
Nem száll az etetőre, inkább a földről eszik de azt sem az etető környékén, hanem amit a cinkék a fákról elejtenek törés közben, azt szedegeti fel. A sátor iránt gyanakvó, nem jön a közelébe. Egyetlen fotót sem sikerült készítenem róla. A pázsiton egyenként és kisebb csapatban is előfordul.

Vörösbegy:
Nagyon félénk. Az etetőre ritkán száll le, általában a beszállóágak környékén ólálkodik ha megjelenik. Bármi gyanúsat észlel vagy képzel, tovább áll. Általában nem jut el az etetőig a félénksége miatt, csak megközelíti. Nem sikerült még lefotóznom az etetőn. Ha nem vagyok a sátorban vagy nem mozdulok és nem fotózok, akkor néha eszik a szotyiból, de ha megmoccanok vagy kattan a zár, a képen csak homályos farktollak lesznek. Valószínűleg előbb-utóbb lefotózható lesz de még bizalmatlan.

Harkály, más néven fakopáncs:
A közeli fákon, oszlopokon kopogtat. Jellegzetes pittyegéséről könnyen felismerhető anélkül is, hogy látnánk. Nem szívesen jön talajközelbe, és nem szorul rá annyira az etetésre, mint a cinkék. Az etetőnek a közelében sem láttam, pedig rengeteg van a környéken.

Szajkó, más néven Mátyásmadár:
Elméletileg neki jönnie kéne erre az etetőre, főleg a dióra. Lehetséges, hogy túl primitív az álcám. Okos madár, nem olyan könnyű átverni, mint a kisebb énekesmadarakat. A közeli diófáról szoktam hallani az éktelen recsegését. A dió mellett nem veti meg a húst sem.

Őszapó:
Csapatostul érkezik, az etetőre nem száll le de a környékéről, főleg a földről összeszedi a cinkék által elhullajtott magvakat. Nagyon ritkán jönnek, és általában a faágakon maradnak, ezért nehéz fotózni őket. Az etetőn nem tudtam őket fotózni soha, csak a fán.

Süvöltő:
Az etető szemmel láthatólag hidegen hagyja, a földről sem eszik. Véletlenül sikerült lencsevégre kapnom az ablakból a fa tetején, amint a tavalyi szokatlan időjárás által átvert rügyező fák friss rügyeit ette.

Egyéb zavaró tényezők:
Macskák, kutyák, autók, emberek. Ők a fő zavaró veszélyforrások. Igyekezzünk úgy elhelyezni az etetőt, hogy egyik se kerüljön a közelébe. A macska közvetlen veszélyt jelenthet a madarakra, ne állítsunk nekik csapdát. A többi csak a fotózást zavarja.

Általános tanánácsom még mindenféle természetfotózáshoz, hogy igyekezzünk megragadni az érdekes, különleges pillanatokat, ha túlvagyunk a kezdeti habitusfotókon. Az etetőnél mindig történik valami. Felszállnak, leszállnak, veszekednek, fenyegetőznek, esznek, csoportosan jönnek, bőven van mindig fotóznivaló, lehet újat alkotni.

Utolsó gondolatok a filozófiai háttérre:
Bizonyára sokak számára idegen, hogy ennyit kell alakítgatni a terepet, átverni a madarakat és ez így már nem hiteles. Nos, valóban nem az, de énekesmadarakat aligha lehet másképp fotózni, nagy szerencse vagy extrém sok idő kell hozzá. Higgyétek el, elsőre így sem lesz egyszerű JÓ képeket készíteni. A legnagyobb természetfotósok is ugyanígy csinálják csak még több időt szánnak rá, még jobb a felszerelésük és jobb terepekre is jutnak el, nem a kertben fotóznak. Ha hiteles akarsz maradni, figyeld meg, hogy természetes állapotban mit esznek, hogy viselkednek, merre járnak a madarak és AZT próbáld hiteles hatással reprodukálni azáltal, hogy a jól megrendezett környezetbe kényszeríted a madarakat ami emlékeztet a valódi természetes környezetükre. Másképp nem megy, énekesmadarat nem lehet becserkelni még 800-as telével sem. Láthatjátok a werken, hogy milyen közel voltam, ennek még a triplája is messze elmarad a madarak stresszkörzetétől, ha nem vagy jól álcázva, de az álca sem elég mert ugyan miért szállna le pont eléd, ha nem kap enni? A világ végéig fekhetnénk az erdő talaján egy álcaháló alatt, akkor se fotóznánk énekesmadarat egy darabot se jól de még tán rosszul se. Nem megy másképp, ezt minden természetfotós tudja. Egyszerűen túl kicsik, gyorsak, félénkek és ritkák. Annyit még megjegyeznék, hogy a les és az etető részleteit nem érdemes megoszani olyanokkal, akik nem fotóznak természetet csak a képeiket látják, mert egyből századát sem fogja a szemükben érni a kép, ha megtudják, hogy nem csak úgy elindultál az erdőben és a hatalmas tehetséged láttán eléd szálltak a madarak és te zseniálisan kattintottad le pont akkor, amikor szép részen volt. A természetfotózásban laikusok azt gondolják, így készülnek ezek a képek, nem érdemes kiábrándítani őket mert csak lenéznek miatta és azt hiszik, csak te csinálod másképp és ez csalás. Mindazonáltal a természet számára nagyon hasznos ez a fajta lesfotózás mert több énekesmadár éli túl a telet.

Sok sikert kívánok mindenkinek!

Péterfi Dániel,
2009. január 4., Szentendre

csl | | 2011-04-25 11:16:18
Nagyon köszönöm, teljesen kezdő vagyok a témában! Hasznos tanácsokat kaptam a cikk olvasása közben, nagyon értékes volt számomra! Sok jó képet kívánok! üdv csl
h.j. | | 2010-08-24 16:07:42
szia.köszi,hogy ezeket leírtad,nekem hasznos,és a képek is tetszenek.télen kipróbálom itthon a teraszon.hátha bejön.. üdv h.judit
Németh Barbara | | 2010-06-03 15:56:00
Ics.Gergelynek azért én is üzennék, ebből nem lehet kimaradni :D Hidd el puszta tapasztalatból mondom: Az ilyen internetes balhékat azok kezdik, akik nézettséget akarnak az oldaluknak :) Önfényezés. Mert a balhék mindenkit érdekelnek (engem is bevallom :D) És mindenki el is fogja olvasni. Csak ennyi. :D Ha tévedek, akkor elnézést. Neked Kedves Hydra SR : Nagyon szépen köszönöm ! Mint már többekkel, velem is ez a cikk szerettette meg a madárfotózást, kezd nagyon is érdekelni :) Már a madáretetőt felállítottam, csak a madárkákat kell várni, ha végre abba maradnak az esőzések, nyáron meg bebújok a sátorba :) Nagyon szépen köszönöm még egyszer, tényleg nagyon hasznos volt !:)
szg8 | | 2010-01-08 17:23:07
Nagyon jó cikk. A csuszkánál én még azt is megfigyeltem, hogy miután a csőrét telepakolta magokkal, elrejti őket hasadékokba, fakéreg odvas részeibe, és később onnan keresi elő őket.
Matthiew | | 2009-11-22 12:58:01
Remek cikk! Ötlet, tanács a cikkhez: ha nehezen fotózható énekesmadarat szeretnél fotózni próbáld ki a következőt: tavaszi időszakban végy egy kellően hangosan szóló hordozható minihangszórót + mp3 lejátszót. Neten keress a fotózandó madártól párzási "dallamokat". Nagy hangerővel lejátszva a hímeket oda tudod csalni. (Ezt úgy képzeld, hogy egy vörösbegy hím odamegy, és elkezdi kocogtatni a hangszórót.) A legjobb, hogy ilyenkor minden másra oda se bagózik, mivel az énekes madarak jó része territoriális, el akarja üldözni az MP3 lejátszót. :D Hydra SR vs. lcs.gergely szócsatához pedig annyit, hogy mint az előbbi írta, ez kezdőknek szóló cikk, egy hobbifotósnak igenis szüksége van sikerélményre. Szerintem ez az oldal azért jött létre, hogy tippeket adjunk egymásnak, segítsük azokat, akik most ismerkednek a fotózás rejtelmeivel. lcs.gergely pedig kerülje a "kezdőknek" szóló cikkeket.
Greeneyed | | 2009-11-06 00:46:05
Gézagyerek A szerző önigazolásairól annyit, hogy azért lcs.gergely igencsak pimasz felütéssel kezdett, nem csoda, hogy Hydra SR felhúzta magát. De nem célom, hogy újrakezdjem a vitát, ők közben rendezték nézeteltérésüket. Mindenesetre lcs.gergely valóban büszke lehet a képeire. Hydra SR madárfotóinál láttam már jobbat, de az írás ettől még hasznos és érdekes volt.
Greeneyed | | 2009-11-06 00:45:27
Gézagyerek A szerző önigazolásairól annyit, hogy azért lcs.gergely igencsak pimasz felütéssel kezdett, nem csoda, hogy Hydra SR felhúzta magát. De nem célom, hogy újrakezdjem a vitát, ők közben rendezték nézeteltérésüket. Mindenesetre lcs.gergely valóban büszke lehet a képeire. Hydra SR madárfotóinál láttam már jobbat, de az írás ettől még hasznos és érdekes volt.
sandor11 | | 2009-09-07 21:39:22
Élvezettel olvastam a cikket, örömmel tekintettem be a műhelytitkokba. Kedves Gergő! Madarat fényképezni jó, még ha tucatfotó is lesz az eredmény. Úgyanúgy, mint pl. nemi életet élni. Remélem nem riaszt vissza tőle az, hogy előtted már sokan csinálták. S talán bocsánatos bűn, ha a becserkészéshez használ az ember egy-két trükköt. Amúgy gratu a honlapodhoz, tényleg büszke lehetsz rá!
Gézagyerek | | 2009-08-03 14:00:32
A cikk olvasmányos. Nem bántam meg, hogy elolvastam... Sajnos a fotók illusztrációnak is gyengék. A szerző önigazolásai az alábbi vitában pedig teljesen hiteltelenítik mint szakembert. Megnéztem az egyik vitapartnerének a képeit a gyurgyalagok életéről (sok helyütt lehetett már látni ezeket a fotókat): összehasonlíthatatlanul jobbak. Van mit tanulni... (mindannyiunknak)...
brati | | 2009-06-04 08:14:05
Na végigolvastam... Dani, ez egy jó cikk, jó alap, gondolatébresztő. Ez volt a cél, annak megfelel és valóban hasznos. Ami a finom kommunikációt illeti itt alatta: hááát... láttam már ténykedésed itt is, máshol is. Jobb lenne ha ezen át tudnál lépni, és inkább a jó képek fémjeleznék ténykedésedet, nem a rendre előforduló (és kívülről nézve meglehetősen nevetséges) viták.
Rergő | | 2009-03-26 08:01:30
Nagyon érdekes és tanító a cikk.Köszönöm hogy segíted az előre jutást a fotózás ezen terletén. A képek amiket mellékelsz nagyon jók.
erz | | 2009-03-15 12:36:05
Szerintem ez a cikk igenis nagyon hasznos a kezdő hobbifotósok számára, aki szerényebb felszereléssel vágnak neki a madarak fotózásának. Persze vannak profi madárfotósok is akiknek már nem mond semmi újat a cikk, mint pl. a nagyszerű fotós, de egyben nagyképű lcs.gergely, aki minden honlapról legjobb szívvel száműzné(cigarettáért küldené a sarki boltba) a nálánál gyengébb hobbifotósokat, miközben óvodás stílusban dicsekszik honlapjával, fotóival. De mernék fogadni, hogy egyszer ő is volt kezdő.:-)
totoro_hun | | 2009-02-22 15:19:38
A cikk teljesen rendben van. Ics.gergely meg ahogy olvasom 89-es születésű :) Ez nagyjából megmagyarázza ezt a kamaszos "Én vagyok a világ közepe" reakciót. Ez a vita mindkét részről nívótlat kakaskodás volt, jó lenne ha nem járatnátok le magatokat ilyen hülyeségekkel.
Rob-100 | | 2009-01-17 11:39:01
jó, akkor visszavonom a véleményem, de azt tartom, hogy jó a cikk ez egy lelkes amatőröknek fenntartott honlap, ahol főleg egymástól tanulunk, de szükség lenne profi tanácsokra is üdv
Hydra SR | | 2009-01-16 21:34:37
lcs.gergellyel sikerült békésebb vizekre terelnünk a diskurzust, kicsit mindketten túlreagáltuk a dolgokat eleinte. Gyerekek, ezt otthon ne csináljátok utánunk, mi szakképzett diplomás fórumvitázók vagyunk és egy komoly baleseti team dolgozik velünk :)
Hydra SR | | 2009-01-16 16:52:18
Köszönöm mindenkinek mégegyszer a megtisztelő figyelmet, az értékeléseket és a hasznos kiegészítéseket! A pontozás ezennel lezárult, de a cikk alatt a kommentekben továbbra is szívesen állok rendelkezésére mindenkinek a témával kapcsolatban, ha tudok segíteni.
Rob-100 | | 2009-01-16 15:18:19
szia, Nagyon jó kis cikk! és nagyon tetszik a vitád az űberprofi s***fejjel
Hydra SR | | 2009-01-16 14:34:42
Egyébként meg rengeteg ember tartotta hasznosnak a cikket, akadt aki az oldal leghasznosabbjának nevezte, a kapott pontszáma alapján is elég jó helyen áll, és ami hiányzik belőle, azoknak jó részét az alatta levő hozzászólásokban mások pótolták aminek nagyon örülök. Olyan is volt, akit megihletett és másnap már tette fel a képet amit a cikk segítségével készített (benne volt a leírásban, névvel!), és még többen is jelezték, hogy a cikktől jött meg a kedvük a madárfotózáshoz. Nem is értem, miért magyarázkodom, tulajdonképpen nincs is miért.
Hydra SR | | 2009-01-16 14:31:35
olvasd már vissza az első hozzászólásodat a cikkhez, könyörgöm...no meg a hozzá tartozó értékelést. Szerinted ez nem sértő? Szerinted meg van indokolva? (szerintem még azóta sincs) Mint már írtam az egyik kép alatt: Szerintem mérhetetlen nagyképűség kihagyni az apró szépségeket azt gondolván, hogy már csak nagy dolgokra vagyunk hivatottak és nem vacakolunk ilyen közönséges cinkefotókkal. Aki a természetet a szépségének az élvezete miatt fotózza, az nem csinál ilyet. Ez nem teljesítménysport és nem karrierépítés, ez hobbi. Nekem legalábbis. És még sokaknak. A te hozzászólasaidból nekem úgy jön le, hogy neked nem az. A gyerekes számháborút és ereklyék emlegetését is te kezdted, olvasd vissza. Még mindig nem jutottál el sem indoklásig, sem más módszerekre tett javaslatokig, sem egy szép énekesmadár fotóig. A pozitív értékeléseid pedig a vita harmadik körében érkeztek, érzésem szerint alibiből, hogy ne mondhassa senki, hogy csak fikázol.
lcs.gergely | | 2009-01-16 11:34:27
figyelj, te kezdted a személyeskedést. én csak leírtam a véleményem a cikkről és véleményeztem 1-2 fotódat. ami tetszett azt dícsértem, ami nem azt nem. talán ezért nem kell bocsánatot kérnem. eszen ágába nem volt itt nézettségről meg "erényekről" irogatni, minden ilyen gyerekességet te kezdtél. nem hiszem hogyha számokkal dobálóznánk te nyernél... de nyogodtan higgy amit akar teszek én rá. (a klubommal is volt már tv riport, vendégkönyv meg már olyan nevetséges szint, hogy nem is kommentálom. ) jah és a kiállítás nagyon nem pénz és szervezés kérdése. 1 pillérébe se került a klubnak (mivel szinte minden nagyobb kávézó ,étterem vevő arra hogy helyszínt biztosítsok ha viszünk 1 estére 200 vendéget), sem nem túl sok sszervezésbe, hanem elő kellett rukkolni jópár bravúros fotóval. sértegethesz ilyen "iparos" jelzőkkel, de csak röhögök rajta. sok szabadidőm van, fotózok, és a jó képeimet meg ha van rá igény eladom. ennyi. remélem nem köpsz le:) üdv. ezt a vitát nem folytatom. ha te nem bírod, hogy a drága cikkededről írtam 2 sor kritikát akkor sajnálom.
mifene | Hasznos volt | 2009-01-16 10:39:06
Pety de Necro | Hasznos volt | 2009-01-16 10:23:18
Őszintén gratulálok a remekbe szabott, igényes cikkhez!
Hydra SR | | 2009-01-16 06:04:11
Ja igen, és az nem rang, hogy naptárad vagy kiállításod van. Bárkinek lehet, pénz és szervezés kérdése. Utóbbi nekem is volt, előbbit kihagytam. A kérdés a sikeressége, nem a megléte. Nekem 40 oldal a vendégkönyvben, 2 újságcikk és egy fél órás TV interjú, valamint egy galéria felkérése, hogy adjak el rajtuk keresztül képeket. Másfél év fotózás után. A DSLR gépem még garanciális volt. Ezt nem önfényezésből írom, hanem hogy elgondolkozz, melyikünk módszere a sikeresebb.
Hydra SR | | 2009-01-16 05:53:27
Nézd, ez még mindig: Énekesmadarak fotózása kezdőknek. Az alapot, az elindulás lehetőségét adja meg, KEZDŐKNEK. Nem "Profi természetfotós tippek lcs.gergely ízlése szerint". Az én változatommal jóformán a semmiből el lehet indulni, lesz sikerélmény, megszeretteti a madarakat és a fotózásukat. Persze úgy is lehet, hogy "végy 20 négyzetméter álcahálót, egy csónakot, sátrat, autót, 1 millióért fotós felszerelést, 2 hét szabadságot és indulj el a természetbe kísérletezni rutin nélkül, könyvből" de szerintem ez baromság. Te se így kezdted, ebben biztos vagyok. Én se. Számokkal, rangokkal dobálózhatunk de szerintem alulmaradnál, én nem javaslom. Az pedig, hogy statisztikákkal dobálózól és naptárt árulsz, egyértelműen azt bizonyítja, hogy iparos vagy, ezek után nem tudom miért tőlem várod az eredetiséget és hitelességet. Nehogy már te mondd meg, hol kezdődik a természetfotózás. De ha meg akarod mondani, akkor mint mondtam: várom az alternatívát! Egyelőre csak annyit mondtál, hogy ez szar, és hogy te milyen ügyes vagy. Most mondjam azt, hogy te nem vagy ügyes, ez meg jó, és akkor jót érveltünk?
lcs.gergely | | 2009-01-16 02:42:50
de minden személyeskedéstől eltekintve amit a cikkedben leszírsz az nagyon távol áll a természetfotózástól... meg se közelíti. inkább csak, mint már mondtam bagatalizálja azt.
lcs.gergely | | 2009-01-16 02:41:41
biztos jobban ismernéd a képeimet ha ott lettél volna a klubom kiállításán, mely egyben a saját kiállításom is volt.. és még naptárt is rendelhetsz tőlem, hiszen nyomdából kihozott 500 darabból még van 1-2... easy
lcs.gergely | | 2009-01-16 02:30:22
figyi öreg, én már rég nem használom a fotozzos galériámat. www.lantaifoto.hu-n találsz díjnyertes fotókat. nézettségről nem vitatkoznék, ha érdekel átküldöm a honlapom havi statisztikáját . ötszámjegyű adatról beszélek, nem ****os 72 értékelésről.
WILLYLONG | Hasznos volt | 2009-01-15 21:10:08
hgwells | Hasznos volt | 2009-01-15 14:18:44
Nekem mindenképpen hasznos volt a cikk , mert utmutatást ad a kezdéshez ! Köszönöm !
Hydra SR | | 2009-01-15 06:09:21
Egyébként pedig szerintem igenis a tucatfotókkal kell kezdeni, nem lehet kapásból eredetit alkotni, előbb sajátítsuk el a technikákat és ismerjük meg a madarak viselkedését. A cikk kezdőknek íródott, a címe nem az ellenség megtévesztése miatt az, ami. Ha te nem vagy kezdő és neked nem hasznos, az - már ne is haragudj, de - kit érdekel? Nem neked szól akkor.
Hydra SR | | 2009-01-15 05:47:43
lcs.gergely: nem kötelező így csinálni, de kíváncsian várom az alternatív megoldásodat vagy képeket. Amik a galériádban vannak énekesmadár fotók azok is tucatafotók csak még rondák is. Mutass legalább egy eredeti fotót. Egyelőre csak az enyémre írtad, hogy gyenge, ami a hét fotója volt. Azért, mert neked 3 cikkből és 67 képből sem sikerült akkora nézettséget szerezni, mint nekem 1 cikkből és 45 képből, még nem az a megoldás, hogy lefikázod másokét.
lcs.gergely | Nem volt hasznos | 2009-01-15 00:55:35
tucatfotógyár alapkőletétele. ez nem természetfotózás gyerekek ! ez attól marha messze van. hogy mi értelme legyártani az n+1. cinke fotót azt nem értem.
cveki | Hasznos volt | 2009-01-14 21:02:40
Pseudomonas | Hasznos volt | 2009-01-14 20:53:16
ProfZebu | Hasznos volt | 2009-01-14 14:41:45
Jóc cikk! köszönjük szépen! Gratulálok!
vadaszgoreny | Hasznos volt | 2009-01-14 13:55:37
Virgonc | Hasznos volt | 2009-01-14 13:43:44
itr | Hasznos volt | 2009-01-14 11:34:42
nagyszerű és hiánypótló cikk... remélem lesz még folytatása...!!!
petyadth | Hasznos volt | 2009-01-14 00:28:22
Jól megfogalmazott, olvasmányos és tapasztalatokon alapuló cikk! Én tavaly kezdtem egy 400-as manuális obival...hát, aki nem próbálta, az biztosan irigykedik, hogy milyen egyszerű is a 400assal. ;-) Tavaly kevesebb kékcinegém volt, viszont kifejezetten harciasok voltak, és az etetőn időztek (a széncinegéket simán elkergették). Idén több van, viszont félénkebbek félénkek. A csuszkák uralkodónak számítanak nálam (amíg meg nem jelenik egy szajkó, mert akkor aztán mindenkinek kuss! ;-) ), az sem zavarta őket, ha kimentem feltölteni az etetőt...kb amikor egy lépésre voltam, akkor röppentek el egy közeli bokorig. Én használok állványt, nem szoktam beleakadni...persze kicsit tágasabbra építettem a lest. Pusztán csak ezért, mert régebben próbáltam egy kartondobozba gubbasztani...na azt nem ajánlom senkinek. :) Nekem mázlim van a "bizalommal", mert kb 30méterre van az erdő a lestől, tehát madár van tömegével. Most meg hogy leesett a hó, már a mag csörgésére repülnek! ;-) Az őszapók nagyon kedvelik a kecskerágó termését. A környéken már minden bokrot lekopasztottak, tehát érdemes lehet pár szebb ágat kiválasztani ősszel, és megvárni, hogy hiánycikké váljon. Hátha működik... :) Köszönöm ezt a cikket, jó volt olvasni!
Hydra SR | | 2009-01-13 23:43:28
Nahát, a végén többet tanulok én a reakciókból, mint amennyit a cikkbe írtam :) Igazán köszönöm nektek
linaztr | Hasznos volt | 2009-01-13 15:04:46
borsanyia | Hasznos volt | 2009-01-13 09:23:40
fejes.istvan | Hasznos volt | 2009-01-13 08:56:02
Remek cikk, gratulálok, a süvöltőről annyit, hogy nyári táplálékában is szerepet játszanak a rügyek, hajtások és kisebb magvak. Állítólag kedvence valamiért a kőris - tehát esély lehet a fotózásra maghullás előtt bespájzolt kőris ág.
woockie | Hasznos volt | 2009-01-13 02:55:45
Ertheto, elvezetes, nem tul szaraz, megis sok hasznos informaciot tartalmaz. Kulon orultem az altalad ismert -legalabbis az oda jaro- madarak szokasai rovid leirasanak. :) Legszivesebben en is kiprobalnam a cikked hatasara, de a kutyaim nagyobb veszelyt jelentenenek a madarakra, mint 5 macska. :)
Rigris | Hasznos volt | 2009-01-12 22:28:33
V.F. | Hasznos volt | 2009-01-12 15:53:23
ssscsaba | Hasznos volt | 2009-01-12 14:05:14
Hydra SR | | 2009-01-11 21:52:01
lemontree: igen, alapvetően a saját - egyelőre még hiányos - tapasztalataimra alapoztam mindent, a dolgok az én esetemre vonatkoznak. Nyilván lehet harkályt meg szajkót is fotózni csak nekem egyelőre még nem sikerült, kevés időm van amit a lesben tölthetek mert egy budapesti lakótelepen lakom és a szüleimhez kell kimenni Szentendrére a fotózáshoz. Ezért is címeztem a cikket főleg a kezdőknek, akik még az elindulásnál akadtak el. A tanácsaidat köszönöm, a következő verzióban (ami várhatóan nem itt fog megjelenni a fotozzon) ezek is benne lesznek, talán már képekkel. A zsinóros módszer lényege: a sátor tetejéről lelógatok egy madzagot, aminek a végén egy hurok van, ebbe megy az objektív és megtartja a súlya nagy részét de mégis mobil marad. Az állványos módszer akkor lehet célravezető tapasztalatom szerint, ha egyetlen kis területet szántunk célterületnek, de ha több helyre is leszállhatnak a madarak, ahogy az én etetőmnél is volt, akkor alapvetően az állvány csak akadályoz. Szokás és kialakítás kérdése is, hogy melyik a jó. Nekem ez jött be.
PálcykaD40 | Hasznos volt | 2009-01-11 20:16:21
gratulálok!
lemontree | | 2009-01-11 18:42:18
pár megjegyzés(ez sem szentírás de meg lehet fontolni): érdemes egy oszlopra helyezni az etetőt nem egy padra ez kizárja a macskákat, meg ez egész etetőt nem árt kicsit jobban összerakni(téglákra ilyesmikre utalok) akkor nincs vele gond később, továbbá érdemes kipróbálni a leszállóágas verziót, mert letisztultabb képeket ad(döntse el mindenki maga). ja és még egy apróság: a cikkel ellentétben azt gondolom, hogy az állvány használata messze a legcélravezetőbb mert ha nem fekvőlesről van szó(akkor babzsák) akkor nem lehet máshogy tartani a gépet(nem is értem ez a zsinóros dolgot). És nem kell félni nem akad bele senki csak egy kicsit tágasabb jobban összerakott sátrat kell használni. Amúgy jó cikk csak nem tud elvonatkoztatni a szerző által használt technikáktól(pl.: egy vastagabb függőleges leszállóágon simán lehet harkályt fotózni)
DanielRamboo | Hasznos volt | 2009-01-11 18:25:39
gollam78 | Hasznos volt | 2009-01-11 18:20:19
Köszi a sok hasznos infot!
mjollner | Hasznos volt | 2009-01-11 17:15:52
Yoachim | Hasznos volt | 2009-01-11 16:58:53
talman | | 2009-01-11 16:21:19
Hello! Nagyon hasznos cikk, minden le van írva ami egy kezdő számára szükséges lehet. Ahogy elolvastam a cikket, másnap megpróbáltam megcsinálni a lest valamint az etetőt, 3.nap már volt eredménye is, nagyon köszönöm, ha gondolod nézd meg, hogy sikerült http://fotozz.hu/fotot_megmutat?Foto_ID=186700!
Hydra SR | | 2009-01-11 13:40:14
(Nem tudom, miért nem kezeli a sortöréseket, így elég érdekes lesz lekövetni, hogy kinek mit írtam)
Hydra SR | | 2009-01-11 13:39:32
Én is köszönöm mindenkinek a visszajelzéseket, örülök, ha segített vagy a jövőben segíteni fog a cikk. murypeti: ebben is van ráció de én - és alighanem ezzel nem vagyok egyedül - kaptam már párszor bíráló szavakat, elítélő pillantásokat amikor elkezdtem elmesélni, hogyan is készült a fotó. Kivétel nélkül mindig laikusoktól. Nyilván más, ha egy részletes cikk formájában kapják werkfotókkal, magyarázattal, mint ha csak nagyjából elmondom, hogyan készült. agent2.0: egyszer-kétszer közel jártam a fagyási sérüléshez fülek és ujjak tájékán :) v_sanya: igen, ezt elfelejtettem említeni, köszönöm A cikknek egyébként elkészült azóta egy kicsit kibővítettebb, javított változata is, több képpel, néhol átfogalmazva publikálhatóbbra és az általatok javasolt dolgokat is szívesen beleteszem, ha olyannak ítélem és persze ha írtok javaslatokat :) Egyet mindenképp leírnék ide is amivel be lehet fürödni ha nem figyelsz a leshely elhelyezésekor: maga a sátor is tud árnyékot vetni az etetőre lapos fényeknél, ezt nem árt észben tartani. Kellemetlen amikor az ember várja, hogy na mindjárt jók lesznek a fények aztán azzal szembesül, hogy igen, mindenhol jók a fények csak ott nem, ahol a madarak vannak.
Fauna0909 | Hasznos volt | 2009-01-11 09:16:26
Nagyon jó cikk egy hozzám nagyon közel álló témáról, nagyon tetszett, köszönöm!
elapidae | Hasznos volt | 2009-01-11 08:27:19
Jó volt olvasni a cikket, és irigyellek a kitartásodért, nekem ehez sajnos nem lenne türelmem. :)
petike_2006 | Hasznos volt | 2009-01-11 08:25:48
Végre!A téma mi talán a legjobban érdekel.Sokat próbálkoztam soha nem sikerült.Nagyon tartalmas cikk.Biztos segíteni fog. Köszönjük!
tutajos_g | Hasznos volt | 2009-01-11 01:45:29
Színvonalas, érdekes és hasznos, köszönöm!
Fejoo | Hasznos volt | 2009-01-10 22:31:23
Gratulálok mind a képeidhez, mind a cikkedhez!
agent2.0 | Hasznos volt | 2009-01-10 22:11:01
ejha, aztán meg ne fagyják ilyen hidegben:)
egyszer_mar_kirugtak | Hasznos volt | 2009-01-10 21:26:10
Érdekes, olvasmányos cikk. Mindenképpen kipróbálom. Az igazat megvallva én is azt hittem, hogy madár fotók készítésének sikeressége csak a szerencsén múlik.
Nanuq | Hasznos volt | 2009-01-10 20:39:45
SDGPicture | Hasznos volt | 2009-01-10 20:31:26
murypeti | Hasznos volt | 2009-01-10 20:29:09
Ez nemcsak itt, de szerintem bármilyen természettel kapcsolatos oldalon megállná a helyét. Részletes, gazdag, olvasmányos és persze hasznos. Azért szerintem nem baj, ha a laikusok is (pl. én) tudják, hogyan is készül. Legalább rájönnek, hogy itt nemcsak egy egyszerű kattintásról van szó, hanem kőkemény munkáról és kitartásról. Üdv, Péter
tracker | Hasznos volt | 2009-01-10 19:44:26
v_sanya | Hasznos volt | 2009-01-10 19:14:51
Tapasztalatom szerint a mátyásmadarak nagyon kedvelik a földimogyorót!
moTmeN | Hasznos volt | 2009-01-10 18:31:28
Az eddigi legszinvonalasabb cikk itt a fotozzon. Reszletes, mindenre korultekintoen figyelo, szivbol irt cikk... Gratulalok hozza! En sajnos a vereb (~40 db a leshez allitott eteto menten + meg egy 10-es csapat masutt a kertben); szencinke (5 szokott elofordulni, de nem mindig); kekcinke (1 db) mesterharmasbol vagyok kenytelen gazdalkodni, de elvezem... Az emlitett madarkak az altalad is javallt dio (szerencsere Kedvesem nem szereti, igy mehet merhetetlen mennyisegben) + napraforgora (meg koraosszel, aratas idejen gyujtottem be egy jo adag szep tanyert) utaznak. Mogyoroval probalkozom meg, mert a kornyeken van matyasmadar is, de egyenlore nincs jele...
morris | Hasznos volt | 2009-01-10 18:06:28
ovarnet | Hasznos volt | 2009-01-10 18:01:53
Remek cikk, köszönjük szépen
efi | Hasznos volt | 2009-01-10 15:36:05
gratulálok a cikkhez. igen jó. ha lenne kiemelten hasznos kategória azt jelölném be.
hummer11 | Hasznos volt | 2009-01-10 15:01:19
harminchat | Hasznos volt | 2009-01-10 14:01:07
Elemér_ | Hasznos volt | 2009-01-10 13:49:19
Flash | Hasznos volt | 2009-01-10 13:20:15
c0y0te | Hasznos volt | 2009-01-10 13:01:28
Fantom | Hasznos volt | 2009-01-10 11:45:11
Dzsí | Hasznos volt | 2009-01-10 11:38:08
nyussziiiiii | Hasznos volt | 2009-01-10 11:24:43
udi24 | Hasznos volt | 2009-01-10 11:06:43
szia! meghoztad ezel a cikkel a kedvem az énekesmadáffotózáshoz. élvezet volt olvasni (jól szerkesztett,lényegretörö) grat
loorant | Hasznos volt | 2009-01-10 10:38:28
rajli | Hasznos volt | 2009-01-10 09:15:11
Gondosan, alaposan elkészített írás! Szép fotókkal. Gratulálok: Laci
peterjupi | Hasznos volt | 2009-01-10 08:51:34
Gratula! Nagyon hasznos cikk volt. Én is próbálkozom fotózásukkal, de sajnos itt fennt a hegyen, ahol minden be van építve szerintem jóval óvatosabbak a madarak. Egy gerlepáron és pár kékhasún kívül más nem nagyon jár errefele, ja meg ősz végén egy verébcsapat szállta meg a teraszt. A dió tényleg nagy ász, a szalonna pedig nem nagyon megy ... jupi
Phoser | Hasznos volt | 2009-01-10 07:14:21
Nagyon jóóó!!!
bajkaia | Hasznos volt | 2009-01-10 04:59:23
tiger1977 | Hasznos volt | 2009-01-10 03:51:26
Scartist | Hasznos volt | 2009-01-10 01:48:22
Áronfoto | Hasznos volt | 2009-01-09 21:57:36
xtrem | Hasznos volt | 2009-01-09 21:47:03
kisspeti | Hasznos volt | 2009-01-09 21:12:08
cyrus20 | Hasznos volt | 2009-01-09 20:31:25
Minden elismerésem a tiéd! Grat!
Gonzo | Hasznos volt | 2009-01-09 20:06:32
PoPál | Hasznos volt | 2009-01-09 20:01:23
nagyon jó volt,köszönöm(köszönjük)
talman | Hasznos volt | 2009-01-09 19:55:15
Cpt | Hasznos volt | 2009-01-09 19:21:55
Nagyon klassz, praktikus és hasznos - köszönöm szépen!
zolspirit | Hasznos volt | 2009-01-09 19:15:39
Morenthena | Hasznos volt | 2009-01-09 19:15:18
Csíter_Láma | Hasznos volt | 2009-01-09 18:33:10
klevente | Hasznos volt | 2009-01-09 18:05:54
Köszi szépen! Épp mostanság kezdtem neki a fotózásnak, de sajnos idén nagyon kevés faj van. (veréb, széncinke, kékcinke, zöldike, téli pinty, erdei pinty, balkáni gerle, ritkán stiglic(tengelic)) Sok hasznosat leírtál, nekem főleg a háttérrel meg magassággal volt bajom. No meg a sok ág, ez-az.
kiscsicsak | Hasznos volt | 2009-01-09 17:55:57
Igazán jó cikk! Nekem nagyon tetszett!
S.Dani | Hasznos volt | 2009-01-09 17:32:26
Nagyon jó cikk,örülök hogy felraktad ide is PH után.Hasznos,jól megfogalmazott és számomra nagyon érdekes. Köszönjük!
bgombas | Hasznos volt | 2009-01-09 17:01:35
toroktibor | Hasznos volt | 2009-01-09 16:56:34
köszi a tippet és a türelmet hogy megírtad :) szép fényeket
fotómániákus | Hasznos volt | 2009-01-09 16:38:57
Jó cikk, részletes, jól fogalmazott, szép képekkel. Meghoztad a kedvem az egészhez. Irni fogok neked email-t, a többit ott. üdv
geophagus. | Hasznos volt | 2009-01-09 16:36:25
berigaz | Hasznos volt | 2009-01-09 16:20:47
Gratulálok. Jó velős cikk!
lionsleeps | Hasznos volt | 2009-01-09 15:35:55
hát ez igen, köszönjük szépen a cikket! tartalmas, hasznos, jól megfogalmazott volt! élmény volt olvasni!