BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
LED-es körlámpa készítése makrófotózáshoz
hayasima - 2008. október 11. 09:10

Pontok: 36

(kis előnyben a 105 mm-es Sigma tulajok)

Mostanában megjelent két cikk is itt a Fotozz-on a makrózásról, annak eszközeiről, a fényterelésről, derítésről, vakuzásról. Erre csak egészen röviden térnék ki, hiszen LeO78 jó kis cikket kerekített ki belőle.
A lényeg a részletekben rejlik, amiből szeretnénk minél többet megmutatni és nem elveszíteni. Ha szeretünk kisebb DOF-fal (mélységélességgel) dolgozni, makrózáskor közel kell mennünk, hogy minél nagyobb nagyítást érjünk el, de ekkor jön a probléma: az obi leárnyékolja fotózandó alanyunkat, máris kevés a fény, részlettelen lehet a fotónk.
Küszöböljük ki! A két véglet: vehetünk makró körvakut, a legolcsóbb is 100.000 Ft-tól indul, ill. vehetünk fényterelőt vagy készíthetünk házilag különféle derítőlapokat a beépített vakunkhoz. A stabilabb tartás érdekében azért szükség van mindkét kezünkre, ha nem tudod letámasztani, nehezebb egyik kézzel a derítőlapot, másikkal a másikkal pedig a gépet tartani.
A kettő között léteznek a LED-es körlámpák, melyek szintén az objektív szűrőmenetére csatlakoznak, ezek folyamatos fényt adnak, ebből amit a neten találtam 30.000 Ft-ért kínálták.

Nagyításhoz kattintson a képre! Soligor körlámpa

Ez utóbbit sikerült nekem 6.000 Ft-ból (!!) kihozni. Ennek az elkészítését szeretném Nektek bemutatni. Nem igényel különösebb elektronikai ismeretet, ha mindent beszereztél 2-3 óra alatt kényelmesen elkészíthető.

Tehát a hozzávalók:

1 db Cokin (objektívtől függő!) adaptergyűrű 2,590,-Ft
1 db 4-es ceruzaelem tartó (a kapcsoló már be van építve) 140,-Ft
1 kis tubus sziloplast 300,-Ft
12 db 300 ohmos ellenállás 36,-Ft
Kétoldalas ragasztószalag 500,-Ft
1 db vastagabb műanyag lap v. tányéralátét 200,-Ft
4 db ceruza elem 400,-Ft
1 db 50 cm-es 0,75 mm keresztmetszetű szigetelt vezeték 30,-Ft
12 db LED
A 3 candelás gyenge fényt ad, a 7 candelás már jobb, de 490,-Ft/db, drága.
A megoldás: kínai piac és a mellékelt fotón látható LED-es fejlámpa, vagy bármilyen hasonló fényforrás.
Ebben a "bányászlámpában" legalább 30 db kb. 20 candelás (kb. 4500 Kelvines, nappali fényhez hasonló) LED van, melyeket ki kell forrasztani és az ára:
1,800,-Ft
1 db műanyag doboz 50,-Ft
Összesen: 6,046,-Ft

Nagyításhoz kattintson a képre! Hozzávalók

Ahogy az elején írtam, akinek 105-ös Sigmája van, előnyben lesz egy kicsit (nekem is ez van), a többiektől egy kis kreativitás szükséges. Ugyanis ez a doboz gyógyszertárban kapható, kézkrémet adnak benne, de nekünk csak a fedele fog kelleni. A fedélbe 1 mm-es illesztéssel, pont beleillik az 58 mm-es adaptergyűrű. Aki más objektívhez szeretné használni, annak keresni kell egy, a gyűrűhöz passzoló, hasonló fedelet.

Szükség lesz még: éles kés vagy snitzer, forrasztópáka, körző, alkoholos filc, valamilyen hegyes tárgy pl., egy zsákvarró tű és egy 4,7-5 mm-es fúró.

Először is meg kell találnunk a doboz fedelének a közepét, ami igen egyszerű: a fedél külső felén van egy kicsit kidomborodó kör, aminek az átmérője 76 mm, tehát a körzőt a felére nyitva (38 mm) a tűt leszúrjuk ennek a peremnek a szélére és több pontból (2-3), íveket húzunk a kör belsejébe, ezek metszéspontja adja a fedél közepét. Innen már egyszerű, először a körzőt középre szúrva kell egy 29 mm, és kell egy 34 mm sugarú kört rajzolni. Az utóbbi kör peremén kell a LED-ek helyét 12 egyenlő távolságra osztani. Ha már nem emlékeznél, hogyan kell 30 fokos szöget szerkeszteni körzővel, akkor az alkoholos filccel jelölj ki egy tetszőleges pontot a külső kör kerületén, nyisd a körződ 17 mm-re, ezzel kb. 12 egyenlő távolságú pontot tudsz körbe kijelölni. Ha ez kész, a kijelölt 12 pontot szúrd át teljesen a tűvel, így ez később jobban megvezeti a fúrót, nem szalad el, amikor LED-ek helyét fúrod. Most következik a legbelső kör teljes kivágása (ez volt a 105-ös Sigmánál 58 mm) Ha van lyukfúród, egyszerűbb, ha nincs, kicsit macerásabb, jön a snitzer. Ha ezzel is megvagy, jöhet a 12 lyuk kifúrása az 5-ös, de inkább 4,7-es fúróval, a LED-eknek.

Nagyításhoz kattintson a képre! A fedél elkészítése

Most már lassan bedugdoshatod a LED-eket, de nem mindegy hogyan!
A diódákról tudni kell, hogy csak egyirányba vezetnek, nem mindegy a polaritás. Ha a LED-eket külön vásároltad, akkor a hosszabb lába a pozitív, ha kiforrasztottad ott már egyforma, de ha alulról megnézed, ott azt fogod látni, mintha a LED széléből hiányozna egy darabka, ez viszont a negatív lábat jelöli. Mielőtt a helyére tolod, vágd le egyformán kb. 2-3 mm hosszúra a lábait és forgasd úgy, hogy a pozitív lábak befelé a kör közepe felé, a negatív lábak pedig kifelé a külső széle felé legyenek (lásd a mellékelt ábrán).

Jön a forrasztás.
Először a pozitív lábakkal kezdjük (belső ív). Kiválasztasz egy LED-et (nevezzük elsőnek), a vezeték végét odaforrasztod, aztán jön a következő.
Odaméred a vezetéket, de úgy, hogy legyen egy kis íve, ne egyenesre, csak most metszel ki egy kis darabot a szigetelésből és így végig forrasztod az összeset. A végén a vezetéket még ne vágd le.
Jönnek a negatív lábak. Vedd elő az ellenállásokat és vágd le, (de csak az egyik!) felét 1 cm hosszúra. Ezeket az 1 cm-es részeket kell a LED-ek negatív lábához forrasztani külön-külön. Most úgy néz ki, mint egy sündisznó. Ezután az elsőnek nevezett LED-től, az ellenállás hosszabbik szabad lábát odahajtod a következő ellenállás szintén hosszabbik lábának kb. a feléhez, és így végig szép kis ívekbe forrasztod az összeset, mindig a következőhöz. Az utolsó LED-nél oda kell forrasztani egy 20 cm-es vezetéket is. Most már van egy szép párhuzamos bekötésünk.
Az utolsó dióda mellet fúrj egy pici lyukat a fedél oldalába, és itt vezesd ki a két vezetéket. Ha ügyesen csináltad a forrasztásokat, akkor LED-ek lábai és a forrasztások, sehol nem nyúlnak a fedél pereme fölé.

Nagyításhoz kattintson a képre! Bekötés

Most jön egy próba. Elemek a tartóba, vezetékek összeérint, kapcsoló bekapcs és lőn világosság. Ne felejtsd el nem mindegy, hogy melyik a negatív-pozitív. Ha sikerült, most boldog vagy, vigyoroghatsz, de még nem vagyunk készen. Vedd elő az adaptergyűrűt, tedd a műanyag lapra vagy tányéralátétre (100 Ft-os boltban a legolcsóbb) és rajzold körbe a külső és belső kerületén is, majd vágd ki ezt a gyűrűt is. Ez lesz a fedelünk fedele (vagy inkább alja?)
Fogd a kezedbe a LED-es fedelet és bizonyos távolságonként, legalább 5 helyen, nyomj bele annyi sziloplastot, hogy az kicsivel a perem fölé érjen, utána finoman nyomd bele a korábban kivágott műanyag gyűrűt annyira, hogy annak lapja mindenhol síkba kerüljön a perem szélével. A kinyomódott felesleges ragacsot távolítsd el, majd hagyd 1 órát szilárdulni. Utána megint kézbe vesszük és az alja és teteje közötti részt kitöltjük most már teljesen sziloval. Nyomhatod tubusból, tunkolhatod az ujjaddal a lényeg, hogy a végén rendesen nedvesítsd meg az ujjad szappanos vízzel (nem tapad hozzá a szilo) és szépen el tudod simítani. Tedd félre és hagyd teljesen megszilárdulni.

Nagyításhoz kattintson a képre! A kész lámpa

Elő az adaptergyűrűvel, tekerd fel az obidra teljesen és kisebb darabokban ragasztgasd fel rá a kétoldalas ragasztószalagot. Húzd le a másik felét is és úgy nyomd össze a lámpáddal, hogy a vezetékek kivezetése középen alul legyen.
Géptől, objektívtől, állványtól függően vágd méretre a vezetékeket és forraszd össze az elemtartó vezetékeivel. Előtte esetleg a két vezetéket behúzhatod egy vékony szilikon csőbe úgy esztétikusabb. Annyi vezetéket azért hagyj, ha állványról fotózol, az elemtartót akár az állványra tudd gumizni. Ha kézből nyomod, az egyik tenyeredben is elfér, de a gyors cseretalpat felrakva, akár ahhoz is rögzítheted.

Nagyításhoz kattintson a képre! A lámpa felszerelve

Még néhány gondolat:
A 4 db elem, a LED-ek nyitófeszültsége miatt szükséges, kevesebbel nem érdemes próbálkozni, kell neki legalább a 4,5-6 V közötti feszkó. Használhatunk esetleg 9V-os elemet, de akkor más ellenállás fog kelleni.
Ha szükséges, játszhatsz a WB állítgatásával is.
Ezeknek a LED-eknek így együtt, nagyon jó a fényszóródása 60-80 cm távolságból is focilabda nagyságú területet világít be, szinte árnyékmentesen.
Előnye még a hosszú élettartam, alacsony áramfelvétel, jól bírja a kiképzést, nem törékeny, házilag javítható.
Ellenfényes derítésre is jól használható.

És lássuk akkor a tesztfotókat:

Ha a lenti tesztfotókat megnézitek, éjfélkor készült, minden egyéb megvilágítástól mentesen. A vakusnál nagyon erős árnyéka van a póknak, szinte minden lába duplázódik. F8-nál 1600-as ISO alatt, nem is volt AF a segédfény ellenére sem, az exponálási idő pedig 10s volt. Addig el is mászhatott volna.
A másik fotó ugyanekkor készült a LED lámpával: F8, ISO 200, 1/3s, semmi árnyék. Tudom, hogy ez nem erre való, nem is lett tökéletes, az éjszakai fotózáshoz sokkal több fény kell, de tesztfotónak a szemléltetéshez szerintem tökéletes.

Nagyításhoz kattintson a képre! Éjszakai teszt

Nagyításhoz kattintson a képre! Óra

Nagyításhoz kattintson a képre! Óra (részlet)

Nagyításhoz kattintson a képre! Hajó

Nagyításhoz kattintson a képre! Hajó (részlet)

Próbáltam részletesen a cikket megírni, remélem lesz, aki kedvet kap hozzá és megcsinálja. Ha kérdés van, írjatok! Sok sikert és szép fényeket!

Üdv,
Gyoroki László
(hayasima)

Flyfish | | 2013-02-15 23:09:09
Nagyon jó ötlet!!!! Köszönöm. Megcsináltam besz...s az eredmény:)
blaise21 | | 2011-09-20 15:43:11
Szia! Én is hasonló körlámpa készítésén töröm a fejem, és egész jó a Tied is, csak egy gond van vele.... Kilógatod a LED-eket, így nincs "megszóratva" a fény. A gyári körlámpáknál a LED-ek előtt tompításnak egy tej szerű plexi is van. De gratulálok a cikkedhez, korrektül meg van szerkesztve, érthető, stb.! Üdv! Balázs
KoBuki | | 2011-06-20 22:24:00
Egyszerű és egyben nagyszerű ötlet, köszönöm a cikk írójának
jati007 | | 2010-05-19 01:40:42
Köszi,ez nagyon tetszik,szerintem diploma munkám után első dolgom ennek az elkészítése lesz :)
gask | | 2010-05-04 12:23:21
Halihó! Valami hasonlót én is építettem. A ház egy szimering gyűrű melynek belső átmérője az objektív külső átmérőjével egyező, így finoman rácsúszik. Minden méretben (több száz) kapható bármilyen obira van megfelelő méretű és csak pár száz forint. A belselyéből a szorító rugót kivettem a gumi anyaga bőven elég a rögzítésre (rázásra sem esik le). Ellenállást egyetlen egyet tettem bele sorosan.(Egy nagy nagyítós ledes lámpám is van az is így készült napi használatban van semmi baja, mobil telefon töltő hajtja 12 db led.)A kis lámpát(10 LED)egy régi használaton kívüli mobil akksi (3,6V 700mA) hajtja, amit egy állvány csavarral rögzítek a gép aljára. Üdv.
vasmacso | | 2010-02-22 17:35:34
Csak annyit tennék hozzá hogy nemrég vettem egy 19ledből álló lámpát elemtartóval és kapcsolóval együtt 3 állása van 1.led 9.led-19.led fz-18-asomhoz készítettem hát valami fenomenális lett képeket tennék csak nincs kreditem de majd ha lesz elegendő akkor rakok fel kösz az ötletet( nem kell ellenállás sem és csak a ledeket kellet áthelyeznem persze lehetőségemből adódóan esztergáltam adaptere és gyűrűt is a ledekhez:))
McAl | | 2009-09-05 21:34:24
Hasznos a cikk. Az árcsökkentéshez annyit hozzátennék, hogy az eBay-en árfolyamtól függően már ~700 Ft-ért lehet kapni egy adaptergyűrűt, ami mindjárt közel harmadával csökkenti a költségeket.
lalovics | | 2009-08-24 08:13:35
Nagyon hasznos... Lesz 1 kis időm meg is próbálom megalkotni... :D
Darth Tiger | | 2009-06-17 11:04:46
...Csak annyit tennék hozzá, ha a LED-ek színével is játszunk, akkor nagyon érdekes hatósokat lehet elérni vele. Elektronikával foglalkozom, régóta foglalkoztat egy ilyen cucc építése. Viszont jó, ha mindeni odafigyel, mert ez a 300 ohm eléggé tájékoztató jellegű. Ha külön vásároltok LED-eket, akkor meg kell kérdezni az eladótól a LED áramfelvételét (3-20 mA), és ezt elosztva a tápfeszültséggel jön ki EGY LED előtét ellenállásának értéke. Én általában az arany középutat választom, két LED van párhuzamosan kötve, egy előtét ellenállással. Így több ilyet egymás után kapcsolva már a tápegységünktől függ csak, hogy mennyi LED-et visz el.Van otthon egy 1A-es tápegységem, az el tud vinni legalább 150 db LED-et ilyen módon.
plaszkonoel | | 2009-01-01 15:12:00
Hasznos volt
stonepix | | 2008-11-30 20:01:49
Pont van is egy ilyen fejlámpám. Köszi a tippet.
RoGeR | | 2008-11-29 19:26:29
LED-ek esetén én Szűcs Pétert ajánlom, nála találtam anno a legjobb ár-érték arányú huzallábas LED-eket: http://led.co.hu/ Az SMD teljesítményLED-eket nem ajánlom. Baromi nagy teljesítményük és fényük van, de emiatt -egyelőre - hűteni kell őket.
adriankoooo | | 2008-11-04 18:16:55
Udv, Adrian
adriankoooo | | 2008-11-04 18:15:49
Gondolkodtam azon, hogy megepitem a LED-es verziot, de a hatranyok miatt inkabb elvetettem az otletet. Talaltam viszont egy nagyon jo megoldast, kerem a fotos kollegakat nezzek meg ezt is: http://photos.soboring.org/fiber_optic_ring_flash/ http://fuzzcraft.fuzzphoto.eu/ringlights.html Az utolso linken a srac vegul 3 ledes korvaku utan epitett egy optiaki szalas korvakut. Mint irja, ez a leghatekonyabb (csaknem az egesz fenyt atviszik a szalak), a legolcsobb, es leghasznalhatobb (belso vakura is hasznalhato, kulsore is elkeszitheto). Mi a velemenyetek rola? En mindenesetre elkezdem megtervezni, osszegyujtom az anyagokat es megprobalom elkesziteni. Udv, Adrian
75latnok_v2.0 | | 2008-10-21 19:23:28
EZ szerintem egy igen jó írás....meg is kellene csinálnom...
.virus. | | 2008-10-20 13:42:45
Ügyes megoldás , szerintem hasznos alap , a továbbfejlesztéshez is !
tivoraf | | 2008-10-17 09:12:41
Köszönöm, hasznos volt, ki fogom próbálni.
lcs.gergely | Hasznos volt | 2008-10-16 19:40:04
Sailer | | 2008-10-15 20:57:25
efi-nek: A vakupapucson nincsen használható "delej". A tüskék kommunikációra, a középső érintkező pedig szinkronra való. Mind alacsony feszültségen üzemelnek és nem bírják ha leterhelik őket. Pl. azt sem, ha régi, tirisztoros középpontos vakut teszünk rájuk a maguk 200-400V-os papucsfeszültségével.
Sailer | Hasznos volt | 2008-10-15 20:45:58
Ha már ennyi LED-es helyet írtak itt, akkor én is csatlakozok. www.ledaruhaz.hu illetve ha a gyártó is érdekel valakit, akkor www.luxeon.hu . A legújabb ledek már 140 lumenes fényerőt biztosítanak, 6500k-esek. Az áruk nem kevés, de brutális jók és lehetett kapni kész, előre szerelt körmodulokat.
Rollah | Hasznos volt | 2008-10-15 17:39:50
Aki semmit nem ért a forrasztáshoz, barkácsoláshoz, stb., annak minden egyes mondat fontos blőle. Épp ezért 100%-ig hasznos a cikk mindenkinek.
petyadth | Hasznos volt | 2008-10-15 17:12:38
pearl_13 | Hasznos volt | 2008-10-15 16:57:27
steverage | Hasznos volt | 2008-10-15 10:54:26
bgombas | Hasznos volt | 2008-10-14 23:19:31
harminchat | Hasznos volt | 2008-10-14 21:58:27
ovarnet | Hasznos volt | 2008-10-14 20:59:02
c0y0te | Hasznos volt | 2008-10-14 06:34:24
kisspedro | | 2008-10-13 18:46:30
"A 3 candelás gyenge fényt ad, a 7 candelás már jobb, de 490,-Ft/db, drága." Vaterán nézzen körül, aki ledet akar vásárolni. Pl.: 10 mm fehér led 140.000 mCd azaz 140 Cd !!! 150 Ft/db
kisspedro | Hasznos volt | 2008-10-13 18:45:01
jolek | Hasznos volt | 2008-10-13 11:15:39
vargacsaba | Hasznos volt | 2008-10-12 20:12:45
Sebestyén Péter | Hasznos volt | 2008-10-12 19:20:26
Pami | Hasznos volt | 2008-10-12 16:31:01
keri | | 2008-10-12 15:29:44
A POWER LEDeket csak inyenceknek írtam :) Kb. 500forint/db jelenleg ez Egyébként a sima 5mm-es LED ha jól látom ~60forint darabja. Ha már LED téma, érdemes körülnézni a chipcad.hu oldalon is, itt van egy 900lm-es !!! fényforrás! Ez kb 60Wos izzónak felel meg, mindezt 4W melegedés mellet. Ez pedig már autó reflektornak is elegendő :)
Fotoos | Hasznos volt | 2008-10-12 14:51:24
Rob-100 | Hasznos volt | 2008-10-12 12:04:13
kicsit sokallom a feszültséget, ui. a bányászlámpában 3 db AAA-típusú 1,2V-os (vékony)ceruzaelem van, előtétellenállások nélkül, szvsz. elég a 3.6V de amúgy nagyon jó cikk, rávilágít arra, hogy baromi drága megoldások fillérekből is kihozhatók
Virgonc | Hasznos volt | 2008-10-12 10:04:42
nightmare_photos | | 2008-10-12 09:10:12
Amúgy lehet nem is kéne szétszedni a lámpát! Nekem van itthon egy kicsit nagyobb, komolyabb és kb ugyan ez a hatás ha csak oda világítok!
duplareg | Hasznos volt | 2008-10-12 08:18:28
hayasima | | 2008-10-12 02:12:56
Sziasztok! Köszönöm, hogy eddig is ennyien hasznosnak ítéltétek a cikkem. Néhány gondolatot hozzá tennék még én is: a lámpa elkészítése egy hirtelen ötlettől jött, mint a cikk megírása is. Vegyük úgy, hogy ez a prototípus is egyben. Kicsit szájba rágósan írtam, talán unalmas is, de igazából iránymutatásnak szántam, hogy olyanok is elkészíthessék, ha kedvet kapnak hozzá, akik egy ilyen szerkezetből egyébként csak annyit értenének, hogy egy doboz, amin van egy kapcsoló és fény jön belőle, de nem tudja, hogy milyen egyszerű az elkészítése. Egyébként én se értek sokkal többet hozzá. Megcsináltam és működik. Lehet finomítani, lehet lágyítót tenni rá, lehet minden második LED-et meleg fényűre cserélni stb... Valaki említette, hogy kékes árnyatatú a teszt fotó: ahogy írtam van a gépeinken WB állítási lehetőség, használd és máris más színhőmérsékletű fotót kapsz. Keri, második hozzászólásodra nem tudok mit reagálni, mint említettem én sem vagyok igazán hozzáértő. Viszont mivel szóba hoztad a Lomexet: nézegettem a LED-eket, van nekik valami három betűs (olyasmi, mint CNC? CRC? tök mindegy), nagy fényerejű 1000-3000 Ft/db-tól, az azért húzós. Ráadásul óriási hőt termel, hűteni kell különben elszáll. Akkor marassak hozzá nyáklapot, oldjam meg a hűtést, furkáljam...macerás. Azóta viszont érkezett hozzájuk ugyanolyan LED, mint a kínai csodában, 160 Ft-ért. Ez már jobban hangzik. Hydra SR-nek: igen, van mit javítani és köszönöm a véleményed, bár nem mindenben értünk egyet. Hát, hogy a teszt képeken a lámpával, vagy a nélküle készült fotó a jobb, mindenki döntse el maga. Nem az volt a célom, hogy "figyelembe véve a fotózásban már ismert világítástechnikai dolgokat, fény iránya, becsillanás elkerülése, lágyság stb." ismertessem (vegyük úgy, hogy ezekkel tisztában vagyunk), hanem a szemléltetés. Az órát és a hajót sem úgy állítottam be, hogy tökéletesen legyen megvilágítva, ne legyenek árnyékok stb., mert akkor minek a lámpa, ha minden megfelelő. Ahogy írtam az elején, ez csak azt a picit pótólja, ami néha a természetben, természetes körülmények között, a makrózáskor kellhet. Ez a lámpa nem fogja pótolni a makróvakut, nappal nem ad akkora fényt, amit írtál, hogy a repülő rovar ne mozduljon be, inkább csupán derít rajta, talán csak ez pici fény hiányzik majd, hogy részletes legyen a fotónk. A teszt fotók egyébként ellenfényben készültek, nem maradt időm (gyerek, család), hogy amire az elején hivatkoztam, mindenféle dolgot az obimmal árnyékoljak le. A végeredmény úgyis hasonló lett volna: fényhiány. Mégegyszer köszönöm a vélaményeiteket! Szép napot, Laci
bazsitoo2 | Hasznos volt | 2008-10-11 23:12:25
plankadam1 | Hasznos volt | 2008-10-11 22:11:48
zsmphoto | Hasznos volt | 2008-10-11 22:07:08
keri | | 2008-10-11 21:06:55
Motmen, Én is POWER LEDekkel próbálkoztam, nekem működik csak meguntam és nem csináltam hozzá dobozt :). 6DB Osram 2,2W-os LED sorba kötve és egy impulzus üzemű 500Khz-s step-up áramgenerátorral meghajtva. Így 4V-ról már stabilan működik. Annyi a titka, hogy nem kell teljesen kihajtani akkor nem melegszik durván és ha megnézed az adatlapot akkor rájössz hogy 3Won 5000óra 2Won 50000óra az élettartama a LED-nek, ráadásul jelentősen több fény sem ad, csak a hatásfoka csökken. Ráadásul ha csak villantasz akkor hűtőborda sem kell.
keri | Hasznos volt | 2008-10-11 20:56:30
Lomex.hu-n lehet kapni nagyobb fényű ledeket is, és talán már meleg fehéret is, ami nem ilyen kék. 4ceruza elemhez 100-120Ohm-os ellenálás kell két sorba kötött LEDhez.
Fauna0909 | Hasznos volt | 2008-10-11 19:55:22
Shariff | Hasznos volt | 2008-10-11 19:13:43
LeO78 | Hasznos volt | 2008-10-11 18:25:12
kolomija | Hasznos volt | 2008-10-11 16:42:49
Szerintem ez egy nagyon rendben lévő cikk. A műszaki dolgokhoz nem értek. Fogalmam nincs, hogy 2 LEDhez lehet e egy ellenállást, vagy hogy milyen LED-ek léteznek, meg a soros és párhuzamos bekötés közti különbséget is csak hírből ismerem. És nagy valószínűséggel a nagy többség így van ezzel. Éppen ezért a hozzám hasonló birkáknak kell egy szamárvezető... végy ezt és ezt.. csináld ezt és ezt.. anélkül mindezt, hogy pontosan értenénk miért is csináljuk azt, amit csinálunk... a lényeg, hogy a végén működjön... Erre a célra szerintem ez a cikk igen kíváló, ha egyszer oda kerülök, hogy körlámpára lesz szükségem, biztos, hogy ezt a cikket fogom alapul venni... Akik meg kenik vágják az elektronikát, azok meg fejlesszék tovább és egyszerűsítsék, ahogy gondolják... (Talán annyi szépséghibája van a történetnek, hogy akinek van otthon forrasztó pákája, az azért általában ért valamit az elektronikához, aki meg nem ért, az nem tart otthon ilyen precíziós műszart... )
Hydra SR | Hasznos volt | 2008-10-11 15:37:03
Mindenképp hasznosnak tartom a cikket de nekem is lenne néhány fenntartásom vele kapcsolatban. Egyrészt a mások által említett műszaki dolgok is, ezeket nem részletezném, csak annyit mondok, hogy lehet még javítani rajta, továbbfejleszteni. Persze tök jó, hogy létrejött ez a cikk mert így mindenki hozzáírhatta az észrevételeit aki egyébként nem írt volna egy külön cikket erről. Másrészt inkább a felhasználásával kapcsolatban írnék: a példának linkelt képek közül talán az óráról készültek kivételével mindegyik esetben jobban néz ki a körlámpa nélküli. Ez arra a téves következtetésre juttathat néhány embert, hogy ezzel a lámpával rosszabb képek készülnek, mint nélküle. Pedig ez biztosan nem igaz, csak jól kell használni, figyelembe véve a fotózásban már ismert világítástechnikai dolgokat, fény iránya, becsillanás elkerülése, lágyság stb. és lehetne olyan példát is, amikor mozog a téma és igen látványosan jön elő a különbség, hogy megvilágítás nélkül masszívan bemozdul, körlámpával meg tök jó lesz. Szóval lehetne adni kicsit a "marketingre" és megmutatni jobban, hogy miért is kell ez nekünk. Aki fektetett már komoly energiát abba, hogy hangyát vagy repülő rovart makrózzon, az képek nélkül is tudja, de aki még csak egyszer-kétszer vagy netán egyszer sem próbálta, azt esetleg nem győzi meg ez a cikk. Ha alkalomadtán megépítem ezt a lámpát én is, teszek fel vele készült képeket és majd itt is megemlítem, hogy hol találhatók.
nightmare_photos | Hasznos volt | 2008-10-11 14:44:19
van pár "észrevételem"! Először is szerintem jobban jársz ha alpból megveszed a ledeket és nem szedsz darabokra egy olyan lámpát. A másik pedig nem biztos hogy mindegyik led elé kell előtét ellenállás! Kettesével is lehet rakni csak ki kell számolni és annyi! Amúgy tovább kéne fejleszteni hogy valami kis léágyítót is rá lehessen dbni!
tracker | Hasznos volt | 2008-10-11 14:17:54
millikukac | Hasznos volt | 2008-10-11 12:44:31
Alcy | Hasznos volt | 2008-10-11 12:16:04
kiscsicsak | Hasznos volt | 2008-10-11 11:08:09
VadTulok | Hasznos volt | 2008-10-11 10:18:31
Hasznos volt. Egy annyit még hozzáfűznék, hogy a fényerô szabályozás is megoldható egy állítható ellenállás beépítésével.
moTmeN | | 2008-10-11 09:31:53
efi, vakupapucson nincs delej! marmint ertelmes mennyisegu. vannak a TTL vezerlonek csatlakozasai, de a kozepso nagy tuskebol nem jon delej, ott csak rovidre zarodik a vaku +/- polusa.
moTmeN | Hasznos volt | 2008-10-11 09:28:26
Ez az, amikor az ember fia nekilat, nem cikket olvasgat, meg tanacsokra hallgat... Valoszinu nem teljesen tokeletes, de mukodik, olcso volt, boldogsagot okoz keszitojenek. En sajnos beleestem abba a csapdaba, hogy olvasgattam, tanacsokat hallgattam... 3W-os napfeny-karakterisztikaju ledekkel kiserleteztem (3000 forint/db), kellett hutest kesziteni (egy led nehany perc alatt felforrositotta egy regi pentium procihuttojet), aramgeneratoros hajtast, aztan arra jutottam, hogy anyagilag sem jonnek ki belole olyan jol, vettem hasznaltan egy korvakut... :)
efi | Hasznos volt | 2008-10-11 09:22:46
nem mondom, hogy nem vesztem el kicsit a részletekben, de ha kísérletet teszek a megvalósításra, legfeljebb irl zavarlak vele. mindenképpen hasznos volt, köszönöm. még egy kérdés: vakupapucsra nem felrakható, esetleg onnan leszedve a delejt?